Üdvözlöm az oldal látogatóit! Polgári nevem Kasz Krisztián, de baráti és szakmai körökben legtöbbször csak Kaszmannak szokás szólítani. Videojáték-tervezéssel foglalkozok, mellette pedig kreatív írással, (nem meglepő módon) sok játékkal és fényképezéssel töltöm mindennapjaim. A magyar animés közösség a mára megboldogult, ám a maga idejében igen nagy népszerűségnek örvendő Animevilág kapcsán is emlékezhet a nevemre, mely oldal főszerkesztői feladatait a megszűnése előtti éveiben én láttam el.

Fotográfiával az ezredforduló környékén kezdtem el foglalkozni. Filmrendezői pályára készültem, így fontosnak tartottam megismerni a képalkotás alapjait. Akkortájt egy kisfilmes automata fényképezővel kattintgattam, majd a digitális technika hajnalán a család ausztriai kirándulásán vásárolt kompakt fényképezővel folytattam kalandozásaim. A korszakra jellemző nyögvenyelős betárcsázós internet mellett és komoly online forrásanyag híján többnyire könyvtárból hozott anyagokból sajátítottam el a fontos technikai fogásokat. Így ismerkedtem meg az ISO, zársebesség és blendenyílás fogalmával is.
Néhány évvel később a munkába állásom során első dolgom volt egy DSLR fényképezőgépre összegyűjteni, mellyel a kétezres évek közepén robbanásszerűen fejlődő animecon rendezvényeket is rendszeresen dokumentáltam. Hosszú ideig nagyrészt a játékfejlesztésre koncentráltam, ami némiképp visszavetette a fotográfiai fejlődésemet. A fényképezéshez komolyabban csupán néhány éve tértem vissza, azóta viszont tudatosan megyek a célom felé.

Cosplay-fotózás iránt a párom miatt kezdtem el érdeklődni, aki egy-egy Mondocon során rendszeresen megkért, hogy az aktuális ruhájában készítsek róla pár felvételt. Képeimnek mindig volt egy egyedi íze, ami annak köszönhető, hogy nem a cosplay, sokkal inkább a klasszikus portréfotográfia világából merítek ihletet. Néhány sikeres (és népszerű) kattintás után úgy éreztem, érdemes a témában komolyabban elmerülni.

Célom, hogy képeim önállóan is megállják a helyüket, és akár a nappali falára is ki lehessen őket akasztani. Nálam nem egy elképzelt jelenet, hanem maga a cosplayes a sztár. Szeretem portéalanyaimból a lehető legjobb formájukat kihozni. Mindezt nem photoshoppal és hajnalig tartó utómunkával, hanem megfelelően kiválasztott helyszínnel, átgondolt bevilágítással és a modell folyamatos instruálásával érem el. Nincs egy bejáratott és unalomig ismételt technikám, mindig az adott karakterhez képzelek el egy képi összhatást és annak megfelelően alakítom a fotózás körülményeit is, majd rugalmasan változtatok a beállításokon a benyomásaimnak megfelelően. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a látványvilág nagy része már kattintáskor megszülessen.

A fotózások során keresem az olyan alkalmakat, amikor valami újat tanulhatok, amivel nem csak magamat, de a portréalanyaimat is rendszeresen meg tudom lepni. Fogalmam sincs, a jövőben hogyan alakul majd képeim látványvilága, mert mindig hatással van rám valami, amit igyekszek a saját eszköztáramba is beépíteni. Fotós oldalam pont ezért nincs még, hiszen gyorsabban változik a felfogásom, mint ahogy lépést tudnék vele tartani.

Amit viszont biztosan tudok, hogy mindig a képességeim szerinti legjobb minőséget fogom előállítani és nagyon örülök majd neki, ha ezt mások is értékelik.


Facebook Email