A cosplay a „costume play” kifejezés rövidített formája, az előadó-művészet egy ága, ahol a résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy karaktert, ötletet, koncepciót megjeleníteni. A jelmezt készítő illetve viselő személyek, a cosplayesek, gyakran külön szubkultúrát alkotnak, melynek középpontjában e különleges szerepjáték iránti szenvedélyük áll.
A jelmezötletek legjellemzőbb forrásait animék, mangák, nyugati képregények, videojátékok illetve filmek alkotják, de bármilyen fiktív forrásból vagy akár a való életből vett elképzelés jó alapul szolgálhat egy cosplaynek. Találkozhatunk élettelen dolgokat antropomorf formában megjelenítő kosztümökkel, valamint nem ritka a crossdressing, crossplay sem, melynek során a jelmezt viselő személy egy a sajátjával ellenkező nemű karaktert alakít. A cosplay kultúra részét alkotó egyik népszerű ágazat a vonzó fellépésre fókuszál, ilyenkor a cosplayesek olyan karaktert választanak, aki híres attraktív megjelenéséről és/vagy kihívó ruházatáról.
Mivel a cosplay kultúra iránt érdeklődők száma 1990 óta exponenciálisan növekvő tendenciát mutat, a jelenség egyre jelentősebb hatást fejt ki a populáris kultúrára is. Hatványozottan igaz ez az ázsiai országokra, elsősorban Japánra, ahol a cosplaynek meghatározó szerepe van az utcai divat valamint a popkultúra trendjeire is.

KOSZTÜMÖK ÉS JELMEZEK

A legtöbb cosplayes maga készíti el a jelmezét a fellelhető referenciaképek alapján, mint például filmrészlet, hivatalos képek a karakterről. A jelmezkészítés során sok időt szánnak a részletekre és a kivitelezés minőségére, hiszen egy cosplayes tehetségét zömében azzal mérik, hogy milyen bonyolult és részletgazdag jelmezt választott, valamint milyen minőségben sikerült azt életre hívni. Mivel egyes részletek illetve felhasznált anyagok igen problémásak lehetnek, a cosplayesek gyakran képzik magukat valamilyen speciális kézműves technikában, úgy mint textilművészet, ruhatervezés, testfestés, szobrászat, asztalosmunka, és sok egyéb terület, amik a segítségükre lehetnek abban, hogy minél precízebben tudják lemásolni a kiválasztott jelmezt. Hogy még jobban hasonlítsanak az eredetire, szinte minden cosplayes visel parókát is. Különösen fontos ez az anime és mangakarakterek esetében, ahol gyakori a természetellenes színű és szokatlanul formázott haj.
Egyszerűbb jelmezek esetén a színvonal a választott alapanyagok illetve a kivitelezés teljes egészének minősége által emelhető. Egy cosplay elkészítése rengeteg időt és energiát emészthet fel, s emiatt sok cosplayes személyes kihívásnak tekinti. Emellett ez a fáradságos és gyakran drága folyamat összekovácsolja a cosplayeseket, hiszen a jelmezkészítési folyamat megpróbáltatásai is ennek a kultúrának a részét képzik.
Tippeket és tanácsokat a >> BARKÁCS << részlegünkön találhattok.

A saját készítésű jelmezeken kívül még sok egyéb mód létezik egy cosplay beszerzésére. Különböző minőségben készülnek viselésre kész cosplayek, ruhát és a hozzá tartozó kiegészítőket együtt forgalmazva. Ezeket legjellemzőbben online árulják, de rendezvényeken is találkozhatunk ilyen árusokkal. Vannak, akik egyéni megrendeléseket is vállalnak, ők személyre szabott ruhákat, kiegészítőket, formázott parókákat árulnak. Néhány cosplayes közösségi oldalon külön részen reklámozzák ezeket a szolgáltatásokat. Külön beszerezhetők jelmezkellékek és változatos alapanyagok is, gyakori, hogy olyan cosplayesek, akik amúgy saját maguk készítik a jelmezeiket, egyes kiegészítőket megvásárolnak. Jellemzően ilyenek például a parókák, póthajak, hajfestékek, testfestékek, folyékony latex, ékszerek, replika fegyverek, cipők, egyéb a karakterre jellemző kellékek. Egyes animék és videojátékok fegyvereit, kiegészítőit igen bonyolult elkészíteni, ráadásul a rendezvényeken szigorú szabályok vannak érvényben a fegyverbehozatalt illetően. A legtöbb cosplayes kombinálja a fentebb felsorolt beszerzési módszereket, például maga varrja a ruhát, mely mellé mással készítteti el a fegyvert, cosplayes boltból vesz ékszereket, majd vesz egy hétköznapi cipőt, amit saját maga alakít át megfelelőre.

KARAKTERVÁLASZTÁS

Hogy miért és kit cosplayel valaki, az alapvetően három fő kategóriába sorolható, illetve ezek keveréke. A legtöbb cosplayes esetében mind a három csoportból felfedezhetünk jellemző okokat.
– Az első a karakter iránti rajongás kifejezése, vagy ha a cosplayes hasonlóságot érez önmaga és a karakter között, vagy szeretne az adott karakter bőrébe bújni. Az ilyen cosplayest szokták rajongónak nevezni, esetenként otakunak. Jellemző rájuk, hogy lelkesek, ám kevesebb figyelmet fordítanak a ruha részleteire és a minőségre. Leginkább ők szokták átvenni a karakter viselkedési jegyeit is, és gyakran kritizálják azokat a cosplayeket is, akik nem teszik ugyanezt, vagy nem ismerik eléggé a választott karakterüket.
– A második csoportot azok a cosplayesek alkotják, akik élvezik azt a figyelmet és népszerűséget, amit az adott karakter vagy jelmez hoz számukra. Ahogy az anime és manga, úgy a sci-fi és fantasy kultúrában is vannak híres-hírhedt cosplayesek. Rájuk részletesebb ruhák és népszerű karakterek választása a jellemző. Sokuk vesz részt cosplay-versenyeken is.
– A harmadik csoport olyan emberekből áll, akiket a kreatív alkotási folyamat, a személyes megpróbáltatás, saját határainak tesztelése vonz. Ők jellemzően nagyobb keretet szánnak a jelmezükre, még bonyolultabb és még jobb minőségű jelmezeket készítésébe vágnak bele, még szélesebb körű alapanyag-használattal. Gyakori, hogy profi fotósok, cosplay fotósok készítenek róluk minőségi képsorozatokat.

RENDEZVÉNYEK

A cosplay viselésének legnépszerűbb módja megjelenni vele egy rendezvényen. Az egész világon léteznek rendezvények anime, manga, nyugati képregény, TV-sorozatok, videojátékok, sci-fi, fantasy témában. Csak az Egyesült Államokban évente közel száz ilyen rendezvényt tartanak meg szerte az országban. A legnagyobb cosplayes esemény a félévente megrendezésre kerülő Comiket, más néven Comic Market. Ez a Japánban minden nyáron és télen tartott rendezvény több ezer anime és manga rajongót vonz, a kiállító csarnok tetején pedig cosplayesek ezrei gyűlnek össze. Az Ázsián kívüli legnagyobb cosplayes rendezvény a San Diego Comic-Con. Az Egyesült Királyságban az ExCeL csarnokban tartott London MCM Expo a legjelentősebb esemény, ám Európában nem ez, hanem a franciaországi Japan Expo a legnagyobb a maga 200 000 feletti látogatószámával 2012-ben.
Magyarországon 2006 óta vannak jelentősebb cosplayes rendezvények, kezdetben a Magyar Anime Társaság által szervezett AnimeConok voltak az egyetlen nagyobb cosplayes rendezvények, de 2011 óta már több kisebb-nagyobb rendezvény is rendszeressé vált. A cosplay népszerűségét mutatja, hogy nagyobb rendezvényeken külön részleget hoztak létre a cosplayesek számára, ilyen például a Cosplay.hu által szervezett Cosplay Falu a PlayIT-en. >> Hazai rendezvények galériája <<

VERSENYEK

A cosplay népszerűsége egyre növekszik, sok rendezvényen találkozhatunk cosplayes kötődésű versenyekkel, melyek általában a rendezvény legjelentősebb versenyét is jelentik egyben. A versenyzők gyakran valamilyen díjért szállnak harcba az általuk bemutatott jelmezzel, melynek saját készítésűnek kell lennie. A versenyzők elő is adhatnak valamit, egy rövid jelenetet, táncot, opcionálisan zenei aláfestésre, videót vagy képeket vetítve a háttérben; míg mások egyszerűen csak a karakterük bőrében pózolnak. Gyakori, hogy a konferanszié rövid interjút készít a színpadon a versenyzőkkel. A közönségnek az előadás illetve az interjú közben lehetősége van fényképeket készíteni a versenyzőről. A cosplayesek nevezhetnek egyénileg valamint csoportosan is. A díjak rendezvényenként meglehetősen különbözőek, ám általában lenni szokott egy legjobb egyéni és csoport díj, valamint dobogós helyezettek vagy jelöltek. Díjazni szokták a legjobb előadást, illetve cosplayes készségek szerint olyan alkategóriákat, mint legjobb szabó, fegyver- vagy páncélkészítő, stb.
A legjelentősebb cosplayverseny a világon a World Cosplay Summit, melyen 20 ország versenyzői vesznek részt, hogy összemérjék tudásukat a nagojai döntőben, Japánban. Új nemzetközi cosplayes események is indultak mostanában, mint az angliai EuroCosplay, melyet hivatalosan az októberi MCM expón rendeznek meg és 2011 óta Magyarország is képviselteti magát.
Idehaza számtalan kisebb-nagyobb cosplayversenyt rendeznek, évente akár tíznél is többet.

GYAKORI KIFEJEZÉSEK

Crossplay: amikor valaki a saját nemével ellentétes karakternek öltözik. A crossplay gyökere az olyan férfikarakterekből ered az animekultúrában, melyek finom, már-már nőies vonásokkal rendelkeznek. Ezekre a szereplőkre a bisónen szóval szoktak hivatkozni, melynek jelentése szó szerinti fordításban „szép fiú”. Persze ugyanúgy crossplayernek nevezzük, azokat a lányokat is, akik fiú karakternek öltöznek be

Kigurumi: ellenkező nemű karakternek öltöznek a dollerek is, vagy az irányzat másik nevén: animegao. Ők a Japánban kiguruminak nevezett, mascot-típusú karaktereket alakítók egy alcsoportját képzik. A dollerek gyakran női karakternek öltöző férfiak, vagy épp ennek a fordítottja, a játszott karakterek lehetnek robotok, földönkívüliek vagy állatok is. A teljes testüket fedő öltözéket és maszkot viselnek, ami teljesen elrejti a valódi vonásaikat, s ez által még pontosabban másolhatják le az eredeti karakter kinézetét. Jelmezeik rendelkeznek mindazon stílusjegyekkel és karakterisztikákkal, mely a rajzfilmekre jellemző, mint a hatalmas szemek és az apró száj, melyek oly népszerűek a Manga karaktereknél.

Furry: (magyarul bundás) emberi tulajdonságokkal felruházott állati karakter (Mint pl. Vuk, Grabovszki, Timon és Pumba). Tágabb értelemben véve furry fandom, vagyis az emberi tulajdonságokkal felruházott állati karakterek rajongóinak szubkultúrája. Amerikai fantasy és sci-fi találkozókon alakult meg a csoportosulás, de az internetnek hála nagyon nagy körben elterjedhetett világszerte. Jellemző rájuk a saját belső énjük állati hasonlításuk, amik többnyire rajzban, történetben, illetve látványosabb esetben fursuitban nyilvánul meg. A fursuit a furryk cosplaye, az esetek legnagyobb százalékában saját karaktert ábrázol, és lehet fullsuit (teljes testes) vagy halfsuit (póló-nadrág helyettesíti a testfelület takarását, nem műszőr). Barátságos és aranyos külsejüknek köszönhetően mindenki meg akarja őket ölelni, de vigyázzuk, egy fursuit ára horribilis összegeket is elérhet és sérülékeny is, mindig kérdezzük meg a suit viselőjét, hogy szabad-e.

Photoshoot: egyes cosplayesek cosplay fotósokat kérnek fel, hogy jó minőségű képsorozatot készítsenek róluk az adott jelmezben. Ezt angolosan „Photoshoot”-nak nevezzük. A fotózás helyszínéül gyakran olyan környezet szolgál, mely az adott karakterhez köthető, például templomok, parkok, erdők, vízparti helyek, elhagyatott vagy lepusztult környékek. Ezek a cosplayesek a jelmezeikről készült képeket online is közzéteszik.
>> Photoshootok galériája <<

Craftmanship: avagy a Kosztümkészítés. Idehaza az egyik nagyobb versenykategória ahol a versenyzők dolga az, hogy a választott szereplő ruháját, kinézetét minél tökéletesebben és élethűben tudják visszaadni. Itt a ruhán és annak elkészítésén van a hangsúly. Az angol szó eredeti jelentése: tökéletes kivitelezés, kiváló mesterségbeli tudás, stb.

Performance:  avagy az Előadás, a másik nagyobb versenyzői kategória. A feladat az adott szereplő minél pontosabb (vagy szórakoztatóbb) eljátszása. Természetesen az élethű ruha itt is fontos, de a kosztümkészítéssel ellentétben itt az értékelést erősen befolyásolja az is, hogy hogyan alakítja a versenyző az adott szereplőt. A színpadon folyamatosan a szereplőt kell játszania: azaz úgy kell beszélnie és viselkednie, mintha ő lenne a választott karakter.


A cikk forrása az általunk is szerkesztett magyar Wikipedia Cosplay szócikke. További információkért: http://hu.wikipedia.org/wiki/Cosplay