Jeszmás Károly

A Super Studio 8 2015-ben alakult, vagy inkább alakult újra. Eredetileg egy Egri diákok által kezdeményezett rövidfilmekkel foglalkozó kis társaság volt (akkor még Studio 8 néven). Azóta a kis társaság felbomlott és a tagjai különböző utakon indult tovább. Egyedül Jeszmás Károly döntött úgy, hogy bár átalakult formában, de fölébreszti a régi stúdiót. Mindezt azután, hogy kvázi véletlenek hosszú sorozata után bekerült a cosplayes közösségbe.

Sok minden változott az eredeti elképzelés óta, de pár alapelv megmaradt. A legfontosabb ezek közül az, hogy a kreativitásnak fontosabbnak kell lennie, mint annak, hogy milyen költségvetés, vagy milyen professzionális a felszerelésed. Persze ezek segítenek, de egy-egy jó ötletet nem tudnak pótolni. Éppen ezért a Cosplay fotózásba is mindig próbálnak valami újat, egyedit vinni.

A fotózás – mint minden művészet – nem feltétlenül arról szól, hogy a valóságot egy az egyben lemásoljuk, hanem hogy azt stilizáltan bemutatjuk. Ez különösen igaz a cosplay fotózásra. A cosplay nem pusztán a kosztüm, de maga karakter is. Egy fotósorozatnak a szereplőt és a világának a hangulatát is vissza kell adnia, és ezért mind a fotósnak, mind a cosplayernek meg kell dolgoznia. Ehhez három dolog szükséges: találni egy karakterhez illő helyszínt, visszaadni a fotózáson a szereplő érzelem világát, végül pedig meg kell teremteni azt a képi világot, ami megteremteni az atmoszférát. Ha ezek megvannak, akkor tudsz egy igazán eredeti fotót alkotni.

Általában megtalálható minden nagyobb cosplayes/geek rendezvényen, és hamarosan, ha minden jól megy az különböző közösségi médiákon túl, a munkák megtekinthetőek lesznek kiállításokon és fotós könyv formában is.


Facebook DeviantArt Honlap