A parókák alapanya és tulajdonságaik

A parókán nagyon sok múlhat egy jelmez esetében. Lehet bármilyen tökéletes maga a ruha, egy rosszul választott paróka sokban ronthatja az összképet. Ugyanez igaz fordítva is, egy jól megválasztott paróka nagyban hozzájárulhat a jelmez sikeréhez.

Egy jó paróka legtöbbször nem olcsó dolog. A választás sokszor nem könnyű, gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon azt kapjuk-e a pénzünkért, amit elvárunk.

Ebben a leírásban a parókák minőségéről ejtenék pár szót, illetve arról, hogy a paróka alapanyaga mit befolyásol, és a kívánt hatás érdekében hogyan célszerű választani.

1. A parókák főbb típusai, alapanyag szerint

  • Emberi hajból készült parókák

Ahogy a név is mutatja, ezek a parókák emberi hajból készülnek. Ebből kifolyólag nagyon drágák. Jellemzőjük, hogy a legtöbb olyan eszköz és szer használható rájuk, melyeket a saját hajunkra is használunk a mindennapokban. Normál hajfestékkel festhetőek. Színválasztékban a természetes színek dominálnak.

  • Szintetikus parókák

A cosplayesek számára ezek bírnak a legnagyobb jelentőséggel. Árban változóak, de még így is az emberi hajból készült társaik alatt vannak jóval. A választék hatalmas, színben, hosszban, fazonban, típusban és minőségben egyaránt.

Érzékenyek a hőre, ezáltal hővel formázhatóak (ez azonban roncsolhatja is a szálakat, kezelésükre egy másik cikkben még bővebben kitérek). Emberi hajhoz való hajfesték nem alkalmazható rájuk. Festésük nehezebb, és más anyagokat igényel, de ezen hátrányukat ellensúlyozza a hatalmas színválaszték.

  • Kevert parókák

Előfordul, hogy az emberi hajból készült parókához szintetikus szálakat kevernek.

Régebbi korokban készültek parókák selyemfonalból, és kecske- vagy lószőrből is.

Ma a szintetikus anyagok (akril, nylon, poliészter) – kedvező áruk, és egyre jobb anyaguk miatt – keresettebbek, de a színházi parókákat (főleg a bohócokét) előszeretettel készítik tibeti jakszőrből, annak ellenállósága és könnyű formázhatósága miatt.

2. A szintetikus parókák alapanyagai és tulajdonságaik

A szintetikus parókák is többféle minőségben kaphatóak, attól függően miből készülnek Ha jó minőségű parókát szeretnénk, válasszunk olyat, melynek alapanyaga Kanekalon, Eleora, vagy Toyokalon.

Hogy miért fontos ez? Az alapanyag egyben meghatározza azt is, mit tehetünk a parókával. Egy gyengébb minőségű paróka több gubancot, csomót, szakadást jelent, és kevesebb lehetőséget hőformázás terén

Kanekalon:

A legjobb paróka alapanyagnak tartják. Természetes színek esetén nagyon hasonlít az emberei hajhoz, közepes fényű (ez főleg azoknak fontos, akik nem szeretik amikor egy paróka túl „műanyag” hatású, azaz túlságosan fényes), puha tapintású és könnyen kezelhető. A hőt viszonylag jól viseli.

Eleora:

Az eleora parókák jellemzője, hogy selymes, puha tapintásúak és fényesek. Könnyen formázhatóak, de a kanekalon és toyokalon parókákhoz képest kicsit könnyebben kócolódnak, és nehezebben festhetőek.

Toyokalon:

Minősége valamennyivel a kanekalon alatt van. Természetes színárnyalataikban nem annyira élethűek, mint kanekalon társaik. Az ebből készült parókák nagyon fényesek lehetnek, a cosplayerek egy része pont emiatt részesíti az ilyen típusú parókákat előnyben, vagy éppen hátrányban.

Modlon:

A legtöbb márkázott paróka általában a fent említett három alapanyagból készül.

A modlon-t azért tartom fontosnak megemlíteni, mert az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozni vele, elsősorban az Ebay-en.

A keleti árusok úgy hirdetik, hogy minősége a kanekalon-nal egyezik (a kanekalon eredetileg japán termék, a modlon koreai). Konkrét tapasztalatom még nincsen modlon alapanyagú parókával, ezért nem tudom mennyire helytálló az állítás.

 Image Image
 Kanekalon
természetes színárnyalatban
Kanekalon
világoskék színben
 Image  Image
Kanekalon / Toyokalon keverék
Ezüst-fehér
Eleora
természetes színárnyalatban

Megjegyezném, hogy a felsorolt alapanyagoknak előfordul olcsóbb, rosszabb minőségű változata is (az ezekből készült parókákat általában a nagyon alacsony árról ismerjük meg).

Megemlíteném az úgynevezett „parti parókákat” is. Ezek a parókák általában olcsóbb, gyengébb minőségű szintetikus szálakból készülnek (pl. rosszabb minőségű toyokalon, de általában a parti parókákat árusító boltok egyáltalán nem nevezik meg a szintetikus szálak típusát).

Alacsony áruk miatt többen emellett döntenek a cosplayesek közül, én azonban személy szerint mégsem ajánlom. Legtöbbször túlságosan fényesek és „műanyag” hatásúak, esetenként durva tapintásúak. És ahogy az már az elején említve lett, egy gyengébb minőségű paróka több gubancot, csomót, szakadást jelent, és kevesebb lehetőséget hőformázás terén.

Image Image
Parti paróka, toyokalon parti paróka, nem megnevezett alapanyagból

Maga az alapanyag önmagában még nem garancia magára a paróka minőségére (azt még meghatározza az is, hogy mennyire szépen és jól dolgozták össze a parókát, mennyi alapanyagot használtak, stb.), azonban egy jó kiindulópont a választásnál, amire mindenképpen érdemes figyelni.

Paróka vásárlása esetén amennyiben nem jelzik az alapanyagot, mindenképpen kérdezzünk rá!

Bármiféle észrevételetek, kérdésetek van, tegyétek fel a fórumban, vagy írjatok az alábbi elérhetőségek valamelyikére:

e-mail: [email protected] vagy [email protected]