Sokan úgy vannak vele, hogy elég egy tű meg egy kúp cérna, összevarrjuk ahogy éppen sikerül és kész is van. De rengeteg hasznos eszköz van ami még egy kezdőnek is sok segítséget nyújthat, hogy még könnyebb legyen a munka. Illetve azt is sokat hallani, hogy ha nincs varrógéped nem tudsz szép cosplayt varrni. Ez nem igaz, évekig nekem sem volt varrógépem itthon, de sok-sok hasznos kézi öltés létezik amivel javíthattok a minőségen, vagy a látványon. Ebben az első leírásban arról lesz szó, milyen eszközök kellhetnek vagy ajánlottak számotokra.

Mi az ami legyen otthon:
(* erősen ajánlott)

 • * szabócenti: legtöbb háztartásban akad, általában az egyik oldala centis a másik inches.
 • * szabászolló: nem muszáj azonnal elszaladni egy piszok drága fisckars ollóért, a lényeg, hogy legyen egy viszonylag hegyes ollód, amit csak anyagokhoz használsz.
 • * kis méretű, gombostűk: minél rövidebb annál jobb, én az apró, színes golyó fejűeket preferálom, de a fém is tökéletes. A lényeg, hogy ne legyenek tompák vagy rozsdásak, mert az nyomot hagyhat az anyagotokon.
 • gombostűtartó: nem kötelező elem, de ha ajánlhatok egy konkrét dolgot akkor a különböző féle mágneses gombostű tartókat ajánlom, lehet olcsóbbat is kapni, varrni is lehet gombostű párnát, de varrás közben is gyorsabb vele dolgozni, és ha mondjuk leejtünk a földre egy adag tűt, hamar megtaláljuk vele.
 • * varratbontó: ő egy apró szerzet, lehet belőle nagyobb nyelűt is kapni, mindenképpen ajánlom beszerezni, párszáz forint, viszont hihetetlenül hasznos. Gomblyukat is vele szokás vágni, de elsősorban a varratokat bontjuk vele.
 • varratcsipesz: ezeket a kis csipeszeket inkább olyan anyagokhoz használjuk, amiket nem lehet gombostűzni (pl műbőr), de nemrég rájöttünk hogy abban is nagy segítséget tud nyújtani egy kezdő varrónak, hogy párhuzamosan tudjon varrni. Varrógéptalpat is lehet vezetni mellette, de kézi varratnál is szolgálhat kapaszkodóként.
 • * különböző típusú varrótűk: tudom, hogy sokszor problémát jelent az apró lyuk, és így sokan nagyobb fejű után néznek, de a nagy lyukú tűk inkább hímzéshez valók, a varrótűk szándékosan ilyen kislyukúak. Persze itt is van ami már nevetségesen kicsi, de pl. a damilszerű cérnához meg az kell. Szóval nem érdemes túl vastag tűvel varrni, ugye a varrótű nem elszakítja az anyagot ott ahol bele ölt, hanem az anyag szálai között bújik át (kivéve pl a műbőrnél). Így ha egy nagyon vastag tűvel öltögetsz, utána feltűnő lyukat hagyhat a tű, ami nem szép.
 • szabókréta/szappan: ha nem akartok pénzt kiadni rá, akkor a kézi szappantömb végek is jók. A lényeg, hogy ezekkel tudtok jelölni, rajzolni az anyagokra, de le is jönnek majd egy vasalással.
 • cérnavágócska: sokan szeretik, mert kisebb mint egy olló, és ha valaki csak hímezgetni szeretne valahol útközben, a cérnák/fonalak mellé elfér egy kisebb neszeszerbe is, a hátránya, hogy nehéz megélezni, bár olyan olcsó, hogy lehet jobban megéri újat venni ha kicsorbult.
 • szabász körkés: olyan, mint egy pizza szeletelő, egy erős, stabil felületen gyorsan és egyenesen lehet vágni vele. Anyagok levágásánál hasznos lehet, mert egy vonallal vághatunk, nem olyan cakkosan, ahogy egy olló teszi. Leginkább patchwork kellék.
 • férc cérna: látszólag sima pamut cérna, de ez csak egy ideiglenes varrásra való, mivel nagyon könnyen szakad. Mielőtt varrógéppel vagy egy bonyolult kézi varrattal levarrunk valamit, érdemes gyorsan átszaladni rajta egy férccel, erre csomót kötni se kell, hiszen ez csak egy gyors varrás, hogy lássuk jó lesz e így a forma, a méret stb.
 • gyűszű: ma már nem annyira szokás használni, szóval ha nincs otthon nem kell elrohanni venni egyet, de sosem lehet tudni mikor tudja megmenti az ujjunkat, a modernebb gumiburkulatosak még kényelmesebbek is.
Ez a kis szösszenet remélem a haladóknak ugyanúgy segít majd, mint a kezdőknek, igyekeztem mindenki számára hasznos információkat írni. A következő részben kézi öltésekről fogok beszélni, remélem tudok majd újat mutatni nektek.


Szerző: Lunathra