Te is voltál már abban a helyzetben, hogy: Mennyire fantasztikus egy karakter, szeretnéd elkészíteni, de mikor hozzáfogtál, hogy végre megcsinálod, rájössz, hogy nem sok pénzed jut rá? Valljuk be, elég sokan járunk így minden évben, mikor kijön a legújabb évad egy imádott animéből, és már megint más szettje van, vagy épp másik skint kapott a kedvenc LOL karaktered és úúúú muszáj megcsinálni mert HYPE.

Minden jó Cosplay a tervezésnél kezdődik, ha készíted, ha rendeled ez elkerülhetetlen. Persze ha szereted a szenvedést (3 nappal a con előtt már nem alszol és egy sírós idegroncs lesz belőled a végére) nem baj, mindenki mást szeret. A legtöbb magyar cosplayes kisseb összegből dolgozik, de ennek ellenére ott vagyunk az élvonalban. És itt kezdődik a lényeg, hogy tud valaki igényes maradni amellett, hogy spórol is. Persze mindenki, aki cosplayel az tudja, hogy nem egy olcsó mulatság, ez a hobbi velejárója.

Ha rendeled a cosplayt: Legtöbbünk csinálta már ezt, néha leszólják, de az ilyen beszólást nem kell meghallani. Legtöbben Aliexpress-ről, Taobao-ról, vagy a specifikus cosplay gyártó kínai oldalakról rendelnek pl.: Ezcosplayről, Bhiner-ről, vagy egyéb hasonló oldalakról rendelnek. Saját tapasztalatom főleg az Aliexpress-nél volt, de a lényeg, hogy mindig nézni kell, hogy hányan rendelték már meg ugyanazt a cosplayt, milyen véleményeket írtak róla. 3 csillag alá akkor menj, ha meg akarsz halni. Nem éri meg, bármilyen olcsó is. Ha képeket is felraknak mellé a vevők annál jobb, az internet népe nem nagyon hazudik, ha bóvlit sóznak rá. De még így is kaphatsz véletlen selejtet és mehet kukába az egész terv, mert 1-2 hónap átlagosan mire ideér a csomag. És 1-2 hónappal számolni kell, a tervezést észszerűen legkésőbb az előző conon, tehát 3 hónappal előbb el érdemes kezdeni még ha veszed is. Mire találsz egy elég sok, jó értékelésű cosplayt megfizethető áron, néha napokba telhet, karaktertől függően. Ha épp a legmenőbb tuti shounen-ből választasz, hamar meglesz. Ha egy kicsi réteg animéből választasz mellékszereplőt, akkor jó, ha 2 opciód van. Nem ideális és szerencse kell hozzá, hogy ne legyen egy totális pénzkidobás.

De 2 hónap így is simán eltelhet mire kihozza ez a csodás magyar posta. Hiába írja 2-4 hete, hogy megérkezett kishazánkba a csomag, ebbe még sok minden beleszól. Ha a vámon elkapják, mert szerintük túl nagy értékű, akkor fizetsz. Ezt ők számolják, pontos adatokat nem tudok erről. Ekkor 2 lehetőség van: vagy hagyod a fenébe, mert több rajta a vám, mint az egész csomag. Ekkor eladótól függően, lehet teljes vagy részleges pénzvisszafizetéssel kérni. Vagy ha nem túl nagy az összeg, akkor kifizeted. Igaz ez ritkábban fordul csak elő (nagyobb méretű csomagoknál is, hiába olcsó), de ha mégis beüt a gebasz, és küldik a fizetési kérelmet akkor nem kell megijedni. Nem verik le rajtad, és nem vagy köteles mindenáron kifizetni, ha így nem kapod meg. Itt is érdemes mérlegelni, hogy mennyit ér meg ez neked. Ha nem éri el a csomag rendelt értékének a felét, és nem vered miatta adósságba magad akkor, addig észszerű kifizetni.

1.

2.

És akkor fogjuk rá, hogy megkapod a kiszemelt cosplayt kiveszed a csomagból és opciók: valami ocsmány szaga van, erre jó 1-2 nap szellőztetés, és majdnem tuti, hogy oké lesz. Főleg műbőr, és a retek olcsó fényes anyagoknál (1. kép) szokott tipikus lenni. Ezekre is érdemes figyelni, amikor rendelsz. Néha teljesen más képekkel reklámozzák magukat az eladók, ezeket kerülni kell. Meg az egyértelmű photoshop-ot is (2. kép), igaz ez a parókáknál gyakoribb. De amikor egy oldalon 10 boltnál van gyanúsan ugyanaz a modell, csak más színű ruhában, vagy akár egész jelmezt is ráhamisítanak (3. kép), az egy nagy mínusz és jó eséllyel egy büdös krumplis zsákot kapsz, ami javíthatatlan.

3.

Vagy másik kedvencem mikor profi cosplayesek képét lopják el pofátlanul, a megkérdezésük nélkül, majd velük reklámozzák az saját ocsmány utánzataikat (4. kép). És ezek elkerülése érdekében, érdemes 5-6 oldalt is végig böngészni, mert azon az egy órán múlhat, hogy egy rendes, viselhető cosplayt kapsz, vagy két hónap után egy meglepetéscsomagot. Ami minden csak az nem, amit kértél. (5. és 6. kép)

4.

Megjött de rossz valahol a méret, ennek két folytatása van: vagy megoldható és kis varrógépi tündérkedéssel beveszed a nadrágot, beletoldasz az övbe. Ilyenkor nagyon jól jön, ha van valaki a családban, rokonságban, aki tud varrni és van varrógépe. Barátoknál is érdemes körbe kérdezni, hogy hátha valaki titokban a varrás nagy mestere. De mi van, ha mégsem javítható? Hát a rövid válasz ^+!%!+’”+!%, és a hosszú B TERVNEK mindig lennie kell!!! A legtöbb oldalon a méretezésre is extrán figyelni kell, 2-3szor lecsekkolni, és az értékeléseket is nézni kell, nem e túl picik.

5.

6.

A legtöbb ázsiai webshop minimum 2 mérettel kisebbre rakja ugyanazt a címkét, mint az európaiak. De ha időre megkapod és mégsem jó, a jobb boltok van, amikor visszautalják, de ez csak nagyobb hibáknál van így. Ha te nem tudod a saját méreteidet, és csak úgy rutinból M-est rendelsz, akkor szokott a seggreesés jönni. Olyan helyről szintén nem szabad rendelni, ahol nincs egy feltüntetett mérettáblázat (7. kép). Nagyobbat akkor rendelj, ha a két méret közé esel, vagy derékban/vállban szűk lenne a táblázat alapján. Bevenni mindig lehet, a hozzátoldás szinte lehetetlen. Ugyanolyan anyagot szinte 100%, hogy nem fogsz találni, és ha már látszik, az nem ideális legjobb esetben sem. Persze ez csak a magamfajta, maximalistáknak vérre menő küzdelem.

7.

Kezdőknek, időhiányosoknak mindenképp megéri, de ne várd, hogy egy 30 dolláros cosplay megváltja a világot. Még ha ingyenes is a szállítás, igazából sosem az, a legtöbb helyen a díját beleszámolják az árba.

8.

De mindenképp érdemes több opciót is szállítás bevonásával is összehasonlítani. A 60 dolláros és drágább cosplayek esetén, szinte biztos, hogy van online csomagkövetés. Kisebb értéknél, 2-5 dollár fejében lehet igényelni, de amondó vagyok, hogy 10 dollár alatt nem kell. Ha ott elveszik valami 2-3 ezer forintig nem éri meg, és bizonyos mértékig az eladó tovább tudja követni. Ha ekkor veszik el a rendszerben, akkor azt látják, hogy nem lett kézbesítve és igényelhető a pénzvisszatérítés. FONTOS nem csinálod meg azt, hogy eljátszod, hogy nem jött meg, miközben megkaptad. Ez egy végtelenül bunkó dolog, és csalás. És a legtöbb boltnál nagyon hálásak, ha viszonylag jó képekkel írsz egy rövid véleményt. Ezzel segítesz másoknak, hogy jobb képet kapjanak a cosplayről.
Na de mi van akkor, ha nem az egész cosplay kell? Hanem csak paróka, vagy egyebek. Legtöbb esetben, nem jó a legolcsóbbra rárepülni semmiből sem, és várni a csodát. Több év során összerendelt tapasztalat alapján, 10 dolláros parókát kb 2500-2700 Ft soha nem éri megvenni. Talán egy kivétel esetén, a legalapabb rövid 15-25 centis parókát talááán. Ez a mindenki ismeri alap fazon, legtöbb sokféle módon felhasználható. (8. kép) DE ha nagy a fejed, vagy sok a hajad, vagy mindkettő, ez a paróka nem fog felmenni a fejedre.

Vagy olyan migréned lesz tőle, hogy úgy szeded majd az a Advill-t mint a cukrot. Nyári melegben ez annyira elviselhetetlen, hogy akár ki is üthet. Szóval csak okosan. De azért is kerülendő, mert a szálai is a legolcsóbb műanyagból vannak, és pillanatok alatt összegubancolódik, még a rövid paróka is. 18-20 dollár körül, ami kb 6000 Ft, már annyival jobbak, hogy szinte össze sem mérhetők. igaz dupla annyit fizetsz, de máshogy van varrva. A nagyobb fejre is jók, állítható a parókasapkája, és jobban levegőzik a fejbőröd. Ez is tud fejfájást okozni, de inkább a nagyon hosszú fazon, vagy ha nem jól állítod be, és nyomja a fejbőröd. A sok rossz élmény után, egy ilyen paróka megváltás volt anno.

Egyéb kiegészítőkről szólva pl. kard, pisztoly, egyéb fegyverek, vagy csak egyebek. Kis, nem túl drága tételek esetén sok időt spórol, itt gondolok a szemüvegekre, nyaklánc, kesztyű, tündefül, harisnya stb. mindenképp megéri. Az előzőekben levezetett rendelési szokásokat, itt is érdemes betartani. És ha megveszed, őszinte, lehetőleg fényképes értékelést kell adni. NEM csinálod meg azt, mint az a sok wish-es emberke, hogy: Jól néz ki, de még nem próbáltam. Ez tud irracionálisan magas értékeléseket okozni, és legközelebb az ilyen emberek miatt fogsz egy használhatatlan terméket megrendelni, és utána meg bosszankodhatsz rajta. Igen és itt jegyezném meg, a Wish-t kerüld, mint a leprást. Nagyon sok csaló van rajta, gyakori a kártyaadatok lopása. És szemétkednek az árakkal is. Itt a legnehezebb visszakérni a pénzt is. És csak annyi adatot adj meg amennyi ahhoz kell, hogy kifizesd, és kiküldjék a csomagot. Egyéb adatokkal elég durván vissza tudnak élni.

Visszatérve a kiegészítőkre. Nagyobb fegyverek, és cosplay specifikus kiegészítők esetén pl: láncfűrész, katana, kardok, pisztolyok, szinte sosem éri meg, rendelni. Már Budapesten is működik jó pár éve a Replika Shop (+webshopjuk is van), és náluk tuti azt kapod, amit látsz. Minden Conon van pultjuk, és megtaperálhatod a kínálatot, és nem túl durvák az áraik sem. Hiába hiszed, hogy 10 rugó sok egy katanáért, igazából nagyon nem. És Kínából sem hozzák ki olcsóbbért soha. Ha náluk veszel egy alap fekete darabot, amit utána minimális ráfektetéssel átfestesz, és átkötöd, vagy eltöröd, sokkal jobb eredményt tudsz elérni, mint ha 30 ezerért megrendeled Kínából, és még a vámon meg is fogják. És ez vonatkozik a nagyobb, karakter specifikus kiegészítőkre. Mondjuk Gandalf botját rendelnéd meg, ami egy elég népszerű fandomból származik, simán elkérnek érte 100 ezret, és akkor még az az olcsó vége. Ezeket szinte senkinek sem éri meg egyesével küldözgetni. Sosem éri meg egyet rendelni, így ezeknél a saját készítésű, vagy barátokkal legyártott, esetleg más cosplayestől érdemes megvenni. Igaz az úgynevezett „commisison” vagyis kérésre elkészíttetni másnál, még nem túl elterjedt hazánkban. De lassan ez is egyre jobban elterjed, igaz egyelőre még inkább a varrás az, ami elkezdte a térhódítását, de idővel jön a többi is. Ha a németeket nézzük, ott például ezekre más számtalan lehetőség van, gyakran profi szinten egy teljes cosplayen akár 4-5 specializálódott ember is dolgozik, van egy sminkes, egy aki varr, egy aki fest, fúr, farag. És pár év múlva, lehet hasonló lesz a tendencia itthon is.
Nagyjából a főbb témákat és gyakori problémákat sorba szedtem a külföldi rendelésekkel kapcsolatban, de egyéb kérdések esetén lehet szó, rövid válasz cikkekről is. Remélem hasznosnak találtátok a tippeket. A jövőben lehet jön hozzá egy extrém kuponmánia, és spórolási praktikák is. Hamarosan érkezik majd a következő cikk is.
Addig sok sikert a rendelésekhez:

szerző: Aoinekoparade