A furry egy szubkultúra, mely az antropomorf állatokkal kapcsolatos témák iránt érdeklődik. Egyszerűen szólva, egy sima fanbase, mint az animések, MLP-sek, marvel fanok, ilyesmi..

Ez a közösség az antropomorf állatoknak a rajongói. Ezt úgy tudnám legegyszerűbben ábrázolni, hogy ők fiktív rajzfilm karaktereket kedvelnek, akik állatok, emberi tulajdonságokkal. Ha úgy gondolod, ezek a lények említésre méltóak, esetleg már van pár kedvenced, a furryk között biztosan találsz majd valakit, akivel erről órákig is elbeszélgethetsz.
Ha az állatok antropomorfizálását (ember-szerűsítését) érdekesnek találod, a furry szubkultúra talán pont neked való. Még akkor is, ha pusztán a vérfarkasok koncepcióját tartod érdekesnek, mert így is egyszerűen találsz társaságot a közösségen belül. Ha nem kedveled az antropomorf állatokat, ha úgy érzed, ez gyerekes és buta dolog, akkor talán célszerűbb egy másik érdeklődési kört keresni.
Nagyon sok klikk, kisebb csoport van a furry szubkultúrában, így valószínűleg meg fogod találni az, aminek/akiknek az attitűdje jobban vonz téged. Mindenesetre a közösség nagy része rendszeresen kapcsolatban van egymással, ezzel egy bizonyos köteléket alakítva ki a többiekkel.

Egy furrynek általánosságban véve van egy központi karaktere, fursonája (az angol persona, mint személy és a fur, mint bunda szójátéka). Nem kötelező, de jó, ha van, hiszen a fursonád az első lépcsőfok afelé, hogy megismerjen téged a közösség. A fursonád te vagy ebben a közösségben, mindazt képviseli, ami te magad vagy.
A fursonád egy kivetülése a belső személyiségednek, mely leírásban, rajzban, animációban, fursuitban, stb. jelenhet meg. Mivel ez a belső éned, így tulajdonságai, képzettségei, mentális és szocális, képességei megegyeznek veled, csupán egy megjelenés, de annál fontosabb. A fursonád nem tér el tőled személyiségileg, és nincs birtokában olyan tudásnak vagy élménynek/emléknek, amelynek te nem vagy, vagyis a fursonád te vagy, csak más alakban.

Na és mi az az állatjelmezes csoportosulás amit manapság egyre gyakrabban lehet látni a rendezvényeken és néha az utcákon flangálni? A fursuit nem más, mint a fursona “anyagi kivetülése”, szokták mondani. Pedig inkább úgy fogalmaznék, a fursuit a furry önkifejezés egy magasabb szintű mivoltja.
Először is, hadd emeljem ki a legeslegfontosabbat: Nem kell fursuit ahhoz, hogy furry legyél. Ez egy hatalmas félreértés a közösségben, de a tény az, hogy a furry-k kevesebb, mint ⅓-a rendelkezi suittal (“jelmezzel”) világszerte. Sok esetben nem minden furry engedheti meg magának, de vannak sokan, akik nem is szeretnének. Minden esetre ez egy meghatározó része a furry szubkultúrának. A fursuiterek bizonyos szinten szórakozást jelentenek a nem fursuiterek és a nem furryk számára is, mondhatni, ők a közösség arca. Ha szeretnél egy fursuitot, tudd, hogy ehhez elég sokat kell félre tenned. Nagyon sok normális suit ára kezdődik 200 000 fortinttól és sok külföldi suitkészítő akár másfél-kétmillió forintot is elkérhet érte.
Fursuiterek általában nagyon sok időt és energiát fektetnek abba, hogy a karakterük életre kelhessen. A karakterüknek személyiséget adnak és egész suitolásuk alatt ezt gyakorolják. Nagyon sok olyan média van, ahol megtanulhatsz suitolni. Sok külföldi oldal is foglalkozik vele, ha esetleg nem tudsz angolul, kérdezz meg olyanokat, akik esetleg tudnának ebben segíteni.

Többféle fursuit létezik, a teljesség igénye nélkül, felsorolok néhányat:

Partial suit: Ezek olyan suitok, amik többnyire karokat, tappancsot, farkat, mancsokat és fejet tartalmaznak, a testet nem fedik. Ezt olyanoknak ajánlják, akik nagyon hamar kimelegednek, mert ez a legkevésbé megterhelő fursuit fajta (nem beszélve arról, hogy ez a legolcsóbb fajta).

Plantigrade suit: Egy olyan fullsuit fajta, ami már a teljes testet borítja, a jellegzetessége az, hogy a láb kialakítása olyan, mint az emberi lábé (teljes talpad érinti a földet).

Digitigrade fursuit: Ezek a jelmezek extra tömésekkel rendelkeznek, hogy még állatszerűbben nézzenek ki, lábuk a kutyafélékhez/macskafélékhez nem talpon járásra van kialakítva (elsődlegesen), viselésük ezért egy idő után kényelmetlenné válhat.

Ezeken kívül még rengeteg érdekes fursuit fajta van, ha jobban érdekel, javaslom, hogy less meg pár vidit róla youtubon, vagy faggasd a közösség tagjait, erről örömmel fognak neked beszélgetni.
Minden fullsuit, ami a teljes testet takarja, sokkal nagyobb veszélyt jelent a hőguta miatt, menj biztosra, a melegebb időben ne suitolj túl sokat, pihenj sokat és igyál sok vizet.

Köszöni a figyelmed: A Magyar Furry Közösség