A papírmasé két szempontból is igen hasznos. Először is nagyon környezetbarát (majd kiderül miért), másodszor pedig, jó képzelőerővel sok mindenre igen jól használható.

Ez a technika nagyon maszatos, így érdemes munka előtt mindent pontosan megtervezni, és az eszközöket gondosan előkészíteni.

Alapok:

Nagyon fontos része az alap elkészítése, hiszen maga a papírmasé erre kerül rá, így tulajdonképpen ez adja meg az elkészítendő jelmez alakját. Az alap elkészítése teljesen a képzelőerőnkre van bízva, de itt van néhány ötlet:

Ha az elkészíteni kívánt dolog a fej, vagy akármelyik része a jelmeznek gömbölyű, alapként igen jól használható a léggömb. Nagyon sok méretben, és formában kapható a Guliver játék nagykereskedésben. De ha maga az alak nem teljesen gömb alak, és nem találsz kellő formájú lufit sehol, akkor sem kell megijedni, megoldható léggömbbel csak egy kicsit bonyolultabb:

Ilyenkor kettő léggömböt kell bevonni papírmaséval, amit majd a képen látható módon szétvágunk:

Image

Ezután a kívánt formára összeerősítjük, mint Maromi (Paranoia Agent) fejénél: Image
Nem könnyű a ragasztásos módszer, de mint látod nem lehetetlen. Érdemes előtte erősebb cérnával/ fonallal összefogni addig, míg a ragasztó meg nem fogja (ajánlott a Palmatex, de legjobb a pillanatragasztó) majd erősítésként erős, vastag ragasztószalaggal még ajánlott keresztben megragasztgatni (biztos, ami biztos).

Ha gömbtől eltérő formát szeretnénk készíteni, használhatunk akár drótot is, de jó sűrűn kell a drótoknak elhelyezkedni, mivel a papírmasét rá kell majd raknunk.

Egyéb alapokat is használhatunk, ez tényleg teljesen a fantáziádra van bízva.

Masé készítése

Ha már előkészítettük az alapot (léggömb; drót; egyéb) Már csak maga névadó van hátra. Mint már említettem, érdemes előkészíteni az eszközöket, mivel maszatos munka.

Kétféle képen készthető:

Papírmasé porból (nem próbáltam még, de nagy dolgok elkészítéséhez drága)

Összegyűjtött reklám papírokból (fényeset sose használj, a legjobb a Metro újság, az Electroworld, és egyéb ilyen minőségű papír)

Eszközök:

 • A fent említett papírok vagy por
 • Tapétaragasztó
 • Tál a ragasztóhoz
 • Festőecset
 • Műanyag asztalterítő
 • Az alap

Készítés (papíros módszer):

 1. Mielőtt masézni kezdesz, keverd be a tapétaragasztót, a csomagoláson leírt módon. Általában egy napot pihennie kell.
 2. Amíg a ragasztó áll, már el is kezdheted széttépkedni a papírokat kisebb darabokra. Kb. olyan mérete legyen, hogy az alapon nedves állapotában, légmentesen el tudd simítani. (ajánlott kétféle mintázatú papír használata, hogy a felragasztott rétegeket meg tudd különböztetni)
 3. majd a széttépet papírdarabokat az ecset segítségével, jól áztasd el a ragasztóval. Érdemes egyszerre többet is lekenni, majd amelyiket először kented be helyezd rá az alapodra, úgyhogy lehetőleg ne maradjon levegő alatta. Ezt több rétegen keresztül csináld. Minél több réteg van annál erősebb, keményebb, és kevésbé sérülékeny lesz. Az utolsó rétegnél ajánlom, hogy egy egyszínű, lehetőleg fehér papírból álló réteget tegyél, mert ha az anyag, amit végül ráhúzol, kicsit áttetsző, a mintás papír nem mutat valami jól.
 4. Végül hagyd száradni. A rétegek számától függ mennyi ideig tart a száradása, de szerintem 3-4 nap alatt megszárad. Ha léggömb volt az alap, valószínűleg le fog engedni. Mikor már nem tartja a masét, ki lehet venni így a belseje is kellő képen kiszárad.
 5. Majd ezt követően tudod alakítani, az elején leírtak szerint is, illetve ahogy ki tudod alakítani a kellő formát.

(Ha kisebb részekről van szó, mint például szarv, vagy kiálló rész, már masézás közben ráteheted. Azonban papírmasé módszerrel ne rakj a már megszáradt maséra semmit, mert elázik, és elveszti a tartást.)

Külső rész:

Ha a papírmasé készen van már csak a borítást kel elkészíteni. Én varrni szoktam. Ennél a megoldásnál érdemes erősen nyúlós anyagot választani, amivel bár nehezebb dolgozni, de kisebb az esélye, hogy elméretezed.

Remélem érthetően írtam le, és fel tudjátok használni. Jó munkát!