Ahogy egyre jobban terjed a cosplay mint hobby, annál inkább több jobb anyag lesz a piacon amit páncélok építésére lehet használni. De melyiket hova érdemes tervezni? Nos ma ebbe nézünk bele, illetve milyen kerethez, legyen az idő, pénz, tapasztalat melyik illik a legjobban. A végén pedig szokás szerint egy kis összegzés lesz, szóval ha a közelben páncélt tervezel készíteni, útmutatásként jól jöhet ha végig nézed a mai cikket.

A legtöbben mikor páncélra gondolnak, egyből a csillogó fémvértekre és a lovagi tornákról (1.kép) készült filmek jutnak eszükben, de a legtöbb cosplayes páncél közel sem olyan, sok színes, elképesztő alakból vannak, és hát szinte senki se tud magának otthon egyet kovácsolni acéllemezekből. Erre jó a cosplay művészete, a könnyebben megmunkálható habok, műanyagok, esetenként fa vagy műgyanta bevetése a hasonló/tökéletes replikák létrehozásához. Ez felveti az igényeket és az anyag képességeit. Vajon a te célodra melyik anyag lesz a tökéletes választás, ugyanis egy rossz anyagválasztással a saját munkád lesz nehezebb, és az eredmény sok munka ellenére sem lesz amit vártál. A legfőbb elvárt tulajdonságok: súly, mennyire jól tartja az alakját, mennyire könnyen lehet formázni, keménység/strapabíróság, felület: sima vagy érdes, hajlékonyság, és végül mennyi az ára.

Nos akkor menjünk sorba, elsőre a súly boncolgassuk. Bár evidensnek tűnhet, de ha sok súlyt helyezel a fejedre, akkor az egy idő után fájni fog elég rendesen, már a paróka is képes olyan migrénes fájdalmakat okozni hogy órákig csillagokat is láthatsz, így a fejre mindig érdemes ügyelni, hogy ne terheld le, ne nyomjon legyen az sisak vagy akár nagyobb fejdíszek (2.kép). De egy teljes test build esetén is számottevő tud lenni ha könnyű EVA hab helyett egy jóval nehezebb és töményebb Worbla és epoxik esetén már 10-20 kiló lehet a különbség a kettő opció közt. Persze a tapasztalat és melyik áll jobban neked kézre sokat változtathat rajta, de mindig érdemes új opciókat is figyelembe venni. De a fejre nem lehet extra 3-5 kilókat rápakolni büntetlenül, a nyakad nem fogja bírni. Így sisakokhoz szarvakhoz (3.kép) , és egyéb fejdíszekhez az optimális anyag az EVA foam. Nem csak a súlya miatt, hisz pillekönnyű, hanem a 3-5-10mm vastag lapok: jó alakban kivágva és összeragasztva, már sokkal jobban formatartóak, és egy jól megtervezett váz alapján, vagy egy vásárolt minta alapján tökéletes replikákat lehet létrehozni. És bár régebben pár évvel ezelőtt még gond volt hogy nem volt elég könnyű dekoráló opció az EVA-hoz, mára sok vastagságban vannak lapok, rudak pikkelyek, és Foam Clay is. Ezekkel a szintén könnyű és sokoldalú anyagokkal már sok részletet könnyebben el lehet érni, mint amikor 5-10 éve mindent egy darabból kellett kifaragni. Az EVA foam mellett szintén könnyű és alaktartó a szigetelő hab tábla, alias Insulation foam (4.kép), ez az a nagy pink szilárd hab amit Amerika szerte a böhöm nagy kardok és páncéldarabok kifaragásához használnak. Nagyon sok jó tulajdonsága van, könnyű kemény, jól vágható, és nem morzsolódik mint a hungarocell, azt ha jót akarsz a környezetednek azt nem veszed meg, és vagdosod mert a kis golyókkal fogsz találkozni akár évek múlva is. A magyar legközelebbi rokona az XPS habtáblák (5.kép) vagy lábazati szigetelő.

De ha már úgyis a fele cosplay a barkácsboltból/áruházból van így eggyel több termék már nem szúr senkinek szemet. Ez azonban rigid és nem fog hajolni, így olyan helyekre ahol kell egy kis mozgástér nem feltétlen optimális. Viszont stabil szarvak karmok, vállvértek, kiegészítők (6.kép) készítéséhez tökéletes. Tipikus Monster Hunter cosplay alapanyag (7.kép) Az EVA foam még ugyancsak jó ezzel párosítva, a nagyobb elemek habtáblából a kisebb testet körbe ölelő mellvért kar és láb páncélra érdemesebb EVA-t használni. Időigényes ugyan, de a jó munkához az kell, és lenyűgöző eredményeket lehet vele elérni(8.kép).
A formálhatóság alapján is lehet több variáns közül választani. És bár az EVA foam és a szigetelő tömbök jól vághatók faraghatók, nem tudják azt amit egy termoplasztik tud: Felmelegítés után lehűlve pontosan azt az alakot felvenni ahogy azt te szeretnéd. Bár az EVA valamennyire hőmanipulálható, és a felszíne is lezáródik forró levegőpisztoly hatására, de nem véletlen hogy a női mellvértekhez (9.kép) még mindig sokan ragaszkodnak a termoplasztikokhoz, itt beleértve nem csak a Worbla termékeit, hanem egyéb wonderflex, treeflex, thibra és társaikat. Mind kicsit másként teszi ugyanazt/hasonlót mint a Worbla. De erre a Worbla cikkben már számos kérdést megválaszoltam. Itt főleg arra térek ki, hogy mely elemekhez a legjobb opció ez a drága de sokoldalú anyag. Tehát ahogy mondtam mellvértek, és egyéb hajtott elemekhez nagyon jók, alkar felkar páncélnál is tökéletesek, és lábra is használhatóak, de itt már bejön az egyik hátránya a dolognak, hogy a Worbla és általában az összes termoplasztik elég nehéz. Egy teljes testpáncél csak Worbla borított dekorgumival is jó pár kiló, így elég nehéz tud lenni teljes napon át hordani. Így ha csak karpáncél és mellé egy mellvért párosul azt még érdemesebb Worblából készíteni, de teljes testpáncélnál már érdemes valami könnyebbet választani a lábakra, fejre, esetleg a vállra is. Így másnap nem akarsz majd az izomfáradtságtól Dunának futni. Ugyancsak nehezebb kategóriába esnek az epoxik, igazi fém, bár azzal még nem volt szerencsém páncélt készíteni, de egy mesterember azzal csodákra képes.

A strapabíróság szempontja ott kerül elő legtöbbször, hogy melyik részre kerül az elem. Így egy folyamatosan súrlódó rész, darab könnyen meghajolhat szakadhat ha ilyen behatásoknak van kitéve. Ezért a sima dekorgumit ilyen helyeken végképp még dupla rétegben is kerülni kell. De a 3mm EVA habot is át kell gondolni. Ezek a helyek a testhajlatok környéke, ahol megeshet, hogy több páncél darab mozgás közben találkozik. És legtöbb esetben a vékony anyagokra még a legjobb alapozó sem fogja rá a festéket, ha folyamatos mozgásnak van kitéve. Ezekre a helyekre érdemes tehát vastagabb, anyagokat választani, tehát a vastag EVA habot, Worbla dekorgumi kombó és egyebek is jó, de ettől még nem opció a szar alapozó.
Így ezzel át is térünk a következő témára a felületre. Bár a legtöbb anyag igényel alapozást, mind eltérő mértékben. Lényegében fajtánkként más és más filler és alapozó az optimális, de egy egységes kinézethez a legtöbben egyféle anyagból építik az egész páncélt. Emiatt is terjed leginkább az EVA mint mindenes kombó, amit mindenhova is lehet használni. Hisz ha egy anyagod van jóval egyszerűbb mindent 1 féle finishre hozni. Míg több fajta kombinációból (10.kép) ez már kicsit nehezebb. Hisz a Worbla szebb napokon is jó sok primert igényel (11.kép), míg az EVA egy két réteggel is fütyörészve elvan. De ez nem azt jelenti hogy nem érdemes kipróbálni, hisz így lehet egy picit könnyebb lesz a dolgod viselésnél, vagy végre úgy áll a csúcsnak ahogy kell, és mégsem kapsz migrént az 5 kilós hadi sisaktól. De amint egy bizonyos simaságra hozod mindkét/ahány félét épp használsz, egy egységes flexibilis 1-2 rétegű alapozó, legyen ez PlastiDip, annak az utánzatai, flexbond, flexi paint, vagy épp Hex Flex (12.kép) alapozók, ami épp vásárolható távolságban és árban van egyszer mindet érdemes kipróbálni. Mert a végleges festésnél nem csak a simaság a lényeges, de a legtöbb egy rétegből nem telt festésű festék esetében a más alapszín máshogy fogja befolyásolni a végső színt. Fehér alapon jobban világítanak a festékek, míg a fekete alapon sok festékből több réteg kell a tökéletes fedéshez.

És végül pedig másszunk bele az árakba. Míg az EVA habok az olcsóbb oldalon vannak, de ne értsd félre a magyar zsebnek ez is tud néha gondokat okozni, és most már idehaza is több forrásból, valamint unión belül is vannak viszonylag olcsó árusok. Szigetelő táblák, ami nem hungarocell, is a legtöbb ilyen barkács háztartás ház körüli festés boltban, és áruházakban vannak, illetve még ide sorolnám a jolly joker PUR habot is ami lényegében a dobozolt szigetelő hab, csak vadabb és ragadósabb formában. Ezeknek sincs annyira borsos ára, hisz lényegében egy részük levegő. Ezekhez képest egy lépcsővel feljebb van a termoplasztikok családja, ezek már nehezek is, és barkácsboltban sem fogsz ilyet venni nagy valószínűséggel, így rendelésre szorulnak. A műgyanta (13.kép) és 3D nyomtatással készült páncélok (14.kép) pedig nem egyszerűen drágábbak, de legtöbbször nagyobb tudást, megfelelő ezközöket környezetet igényelnek. Mert a 3D nyomtatás nem csak nyomtatót hozzá anyagot igényel, de folyamatos karbantartást, sok órányi csiszolgatást, és egy olyan hátteret ahol meg tudod 3D tervezőbe tervezni a darabokat, és utána az a nyomtatóra szabva optimalizálva ki is nyomtatni. De ha jól van csinálva ilyen bámulatos szetteket is lehet készíteni (15.kép). Ami az epoxi/műgyanta páncélokat illeti, a legtöbb ilyet a vér profik csinálnak. Ehhez is kemény összeg és tudás kell, de a végeredmény kiköpött mása lesz a terveknek ha jól van csinálva. Amíg egy „mezei” cosplayer pár ékkövet vagy csatot esetleg díszeket önt ki. Addig egy profi csapat megformázza, kiönti szilikonból a hozzá való öntőformát, majd utána a megfelelő típusú epoxival tömeggyártásba viheti az adott darabokat. Ennél pedig megfelelő munkával olyan nehéz/könnyű darabokat lehet elérni, amilyet csak akar az ember.

De mindez ne tántorítson el senkit semmitől. Mindenki a saját keretével és képességeivel tud alkotni, és egy két trükk bevetésével az eredmény jobb és jobb lesz. A saját kényelmet nem kell örökké feláldozni, csak meg kell találni a jó metódusokat, és hogy kinek melyik a kedvence. Egyes ma említett, de még nem bemutatott anyagokból is várható majd cikk. Bár még igényelnek némi utána nézést, de már úton van pár. Remélem ma is tudtam valami újat mutatni, vagy pár jövőbeli hibát elkerülni.

Legközelebbi cikkig jó craftolást.
AoiNekoParade


Források:
Banner: https://www.instagram.com/sameertikkamasala/ Az ő cosplaye is egy többféle anyagokat ötvöző remekmű, ami lényegében a cikket is ihlette.
6. Kép: https://gallery.hotwirefoamfactory.com/gallery/parties-events/party_eggsister2/
7. Kép: https://www.instagram.com/mulhollandart/
8. és 10. Kép: https://www.instagram.com/kinpatsucosplay/
9.Kép: https://www.instagram.com/pretzlcosplay/
13. Kép: https://www.lightningcosplay.com/
14. Kép: https://www.instagram.com/lumecluster/