Az előző cikkből kimaradt ugyan, de mindenképp megér ez a téma is egy olvasást. Az ombre hajak (1.kép) korában, és a még vadabb OC-k tengerén kihagyhatatlan lépés a cosplay készítés során a paróka részben, egészben festése. Illetve a hozzá/mellé tartozó műszőr fülek farkak és egyéb kiegészítők színkorrekciója. Így ma ránézünk hogyan kell festeni a parókát/műszőrt, milyen módon lehet ombre hatást elérni, mivel érdemes festeni és hogyan. Valamint, hogy mit érdemes kerülni, illetve néhány tárolási tippet és hogyan lehet megőrizni a már kész remekműveket.

Mielőtt bármihez is nyúlnál, igen te ott, tedd le az alkoholos filcet mielőtt még a hátad közepe is türkizkék lesz a következő 1-2 hónapra. A parókafestés nem egy ismeretlen téma sokak számára, de mielőtt bibliaként kezelnél egy 10 éves pinterest life hack-et (2.kép) érdemes végig venni vajon mennyire hasznosak is. Vagy épp milyen információkat hagynak ki, amik nélkül elég mismás eredmények születhetnek. Tehát vegyük sorra a tényeket: Van szintetikus polimer paróka alias műanyag, és bár elég eltérő fajták tudnak lenni, azért igaz rájuk többnyire, hogy a polimer/mesterséges szálak jól festődnek a poliészterre szánt ruhafestékekkel. Igaz a szálminőségtől függ, hogy milyen gyorsan veszik fel a pigmentet, és vannak kevésbé és jobban festődő típusok is de ezt mindig a paróka tarkórészéről lecsippentett tinccsel lehet tesztelni. Így, ha egy lágy pasztell színátmenetre vágysz, nem érdemes a festékbe csak úgy beledobni az egészet 30 percre és a végén meg csodálkozni, hogy jaj sötét lett. Tisztázzunk le pár gyakran ismételt kérdést is. A sötétebb szálon a világos festék nem fog meglátszani, nem fogja befogni, vagy csak kb úgy, mint amikor sötét barna hajra kened a hajszínezőt, lehet, hogy lesz egy minimális színe tőle, de csodát ne várj. Ha eleve van színe a parókának és te egy másik árnyalatra akarod festeni jóeséllyel valamennyire átüt az eredeti szín is, vagy a kettő keveréke lesz az eredmény. Így, ha van egy igazi napsárga parókád és kék tincseket szeretnél bele, és befested a kék szín intenzitása lehet kicsit zöldes lesz, van, akinek ez már probléma. De ezt mindenkinek el kell döntenie fejben előre, hogy belefér-e. Ezért mindig vagy fehér parókát/műszőrmét használj hozzá, esetleg egy világosszőke vagy ezüst színeket (3.kép és 4. kép). Ez így fog a lehető legkevesebbet beleszólni a már kész színbe.

Na és akkor milyen festék jó? Ez lényegében attól is függ mit is szeretnél elérni. Ha az „egyszerűbb” célod van, tehát vagy fele-fele be akarod a fehér paróka felét festeni feketére, vagy vörösre akkor mindig jobb, ha olyan opciókat használsz, ami beleissza magát a rostokba. Tehát vagy alkohol bázisú módszer kell, vagy pedig a poliészter textilfestékek kellenek. FONTOS! A pamut textil festék nem fogja meg a műanyagot, vagy ha meg is fogja, le fog kopni és nagyobb eséllyel foltos lesz és meg fog mindent, amihez hozzáér a haj. Ugyanez igaz a selyemfestékekre és más batikoló, tojásfestékekre, olcsóbbak, ott vannak a festék részlegen, de meg se próbáld őket, nem lesz jó az eredmény. Ami a szürkerészleg tagja, tehát kell hozzá tapasztalat és jó technika és akkor lehet vele olcsón jó eredményt elérni: az akrilfesték. Ebből is egy levizezett higított része jó, amit egy textúrált eredményt hoz. Így például egy olyan karakter hajához, akinek a haja eleve olyan, tökéletes. Lenövés felfestése szőke parókán, na arra ez egy jó opció. Mivel ezt nem veszi fel a paróka, így egy alapos festést igényel. Ehhez a cikk végén lévő linkekben hagyok egy jó demó videót a lényegében erre szakosodott Alyson Tabbitha-tól (5.kép). Ennek van egy másik hátránya is lehet, hogy idővel kicsit mállik, vagy megfog dolgokat így érdemes 7 lakat alatt tárolni, mert meg tud fogni páncélt, ruhát műbőrt kegyetlenül gyorsan.

Az ennél jobb opció: Alkoholos filcből kinyert tinta felhígítása, és spray/ecsetes applikáció (6.kép és 7.kép). NA itt már rátérünk a pinterest cosplay oldalakra, amiken már cirka 2010-11 óta terjengenek, szinte az oldallal egyidősek. Innen is származik az alkoholos filc módszer, ami lényegégen a filc szétműtése után, a belsőjében levő tinta patronról fog szólni, és hogy belőle hogyan nyerd ki a tintát. Ehhez kell egy kis pontosság előkészület és minden mennyiségben védőfelszerelés a saját biztonságodért, és a festékes balesetek elkerülése érdekében. Igazából bármelyik alkoholos tinta jó ehhez, van pár eleve alkoholos tinta pl média tinta a Pentart-tól (8.kép), bármelyik alkoholos filc, Sharpie (9.kép), egyéb alkohol bázisú festék jó, vagy akár alkoholban oldódó pigmentek is jók. Ezeket izopropil alkohollal (10.kép) kell hígítani, mert így jobban kontrollálható a szín és a végeredmény, valamint több hajra elég lesz. Mindezt bemutatja egy nagyon informatív videó szintén a cikk végén. Igaz angol forrás ismét csak, de azért elég látványos és könnyen érthető így is a procedúra. Az alkoholos festésnél mindenképp takard le, amit nem akarsz, hogy egy életre színes legyen, ha a fél paróka az, amit nem akarsz befesteni, akkor arra is érdemes húzni egy kis kukászsákot, de egyéb festőfóliák megvédenek minden nem kívánatos balesettől is. A latex kesztyű elengedhetetlen, illetve érdemes kültéren végezni, mert egy elég tömény alkoholos cuccal fújkálsz, amit, ha tüdőre szívsz beszédít. Itt is ahogy eddig is, érdemes egy kis teszt tincsen kipróbálni mindent, hogy jó lesz-e az eredmény, mint hogy a végén derüljön ki, hogy túl sötét lett. Alkoholos filcekkel lehet még lenövést is festeni (11.kép), tehát ha nem vagy biztos az akril módszerben, akkor ez arra is jó. erre is lesz lent egy kis videó. Festés után mosás feltétlen kell és így megóvhatod a nyakad a 3 hét „Na mivan megvertek?” kommentektől a lila- kék foltok láttán. Vízálló lesz ezután a festés, de az alkoholt kerüld, tehát egy vodka fűtött estén, ha véletlen rajtad van, és ráborul valami töményebb pia, akkor az kioldhatja a színt részben. A lényeg legyen kesztyűd takarófólia, fésű, sprayüveg, valamelyik alkoholos tinta, és egy világos paróka.

Harmadjára pedig jöjjenek a poliészter színezők. Nem pamut és len festék, mindig olvasd el a polcon, vagy a webshopban, hogy biztos azt veszed, amit akarsz. Szintetikus festék kell, amit a paróka és műszőr fel tud venni, és utána nem fog leadni. Bár a legtöbb márka ebből amerikai, és legutóbb mikor nekem kellett vennem, akkor is egy német cégtől rendeltem azt, de érdemes utánajárni, hogy hátha van valami alternatíva, ami talán nem lócitrom eredményt hoz. De a két legnépszerűbb fajta a RitDye (12.kép) és az iDye poly (13.kép). Néha emlegetik még a Dylon-t is, ami kapható itthon, de nem találtam róla elég információt akkor és inkább mást választottam. De mivel sürgős volt a határidő így maradtam a iDye pornál. Fontos ezek mind egyéni saját használati utasítások során érik el a várt eredményt, és tényleg követni kell a csomagoláson leírtakat. Így a saját tapasztalataimat is ennek tükrében mondom. Mivel szintetikus és lényegében főzni kell a pigmentet és a „turbósító” gélt, ami lényegében arra jó, hogy még intenzívebb lesz tőle a szín. A csomagolás alapján előkészíted egy olyan lábosban, amit utána nem használsz étel főzésre mert na, nem szeretnél ettől komplikációkat. A meleg nem forró színes löttybe meríted a tarkóról levágott tesztcsíkokat (14.kép) és nézed az időt, hogy kb tudd mennyi idő kell amíg eléri a kívánt színmélységet (15.kép).

Amíg meleg a paróka addig festődik, így 30-60mp után érdemes kivenni megnézni a paróka színét (16.kép) utána hideg víz beteszed majd, ha esetleg mégis túl világos utána még tudsz rajta segíteni, egy második rövidebb merítéssel, egymás után több darabot is festhetsz, így egy paróka két copffal (17.kép) is simán kijön egy adagból, vagy akár felezheted is az adagokat, mert tényleg jól fel tudja venni a szín kevesebb mennyiségből is a paróka. De ugyanígy beleteheted a műszőrmét is (18.kép). Ha megvan a kívánt szín, mosás öblítés és kifésülés jön. Utána pedig olyanra formázod amilyenre szeretnéd. Ez is vízálló, mosható és nagyrészt a paróka kifésülhetőségét sem érinti nagyon, de ezt is ahogy minden más otthon festett parókát nem tartanék közvetlen szabadon más cosplay elemek mellet. Mert bár elviekben nem szabadna megfognia, de kitudja épp melyik fedőlakkot képes megfogni. Ezért, ha lehet akkor tartsd az eredeti zacskóban, ha pedig már formázva van, és nem fér bele, akkor pedig egy kartondobozból hajtogatható állványon tudod tárolni, erről is lent lesz a link.

Mivel megvagyunk a tetemesebb részével a cikknek jöjjön a szőrme festése. Lényegében egy rövidebb paróka szövet, vékonyabb lágyabb szálakkal. Ez is festhető mindhárom felsorolt módon. Tesztelést ezek is igényelnek, kis levágott négyzeten tesztelni a színt és a végső textúrát mindig figyelni tudod. Mivel ez jóval finomabb szálú, így arra is figyelni kell, hogy ép maradjon, és ne csomósodjon, de ezen is nagyon jó effekteket lehet elérni több módszer kombinálásával (19.kép és 20.kép). De az előzőleg felsorolt tulajdonsások erre is igazak, plusz extrán kell figyelni a tövek befedettségére, és folyamatosan fésülni kell, ha akrillal fested, nem száradhat úgy össze, mert akkor keresztet vethetsz rá. Ezekhez is hagyok lent oktató videókat, de mivel a folyamat lényegében ugyan az plusz retek sok fésülés, így nem húzom senki idejét feleslegesen. De a nagy daraboknál mindenképp időt és energiát spórolsz a harmadik módszerrel.

A már kész darabokra, gondolok itt már megvart összeállított műszőr kabátokra, poncsó vagy akár fursuit-okra, és a már beállított formázott parókákra, nagyon hasznos tud lenni a festékszóró, egy kis finom árnyékolás. A mélység és a dimenzió látszata teszi igazán élethűvé (21.kép és 22.kép) és emel a következő szintre.
Persze még így is csak a jéghegy csúcsát karcolgatom ezekkel a cikkekkel, de egyszerűen annyira sok rétege van minden egyes cosplay elemnek, hogy csak remélni tudom, hogy eleget írtam a két parókás cikkben, ami már el tud indítani a jó úton valakit.
Remélem ismét tudtam újat mutatni, vagy csak egy jó összeszedett útmutató a technikák közt, de élveztem ezt a pár hetet, amit a cosplay parókák bugyraiban töltöttem el.

A legközelebbi cikkig sok sikert a projektekhez.
AoiNekoParade

Videó források:
Akril festés parókán: Link
Alkoholos filc módszer: Link
Lenövés/hajtő színezés: Link
iDye használata: Link
Paróka doboz hajtogatás: Link
Szőrme festés akril: Link
Sokféle szőrme festés: Link
Műszőr árnyékolása: Link

Képek:
5. és 11.: Alyson Tabbitha
15.: CowbuttCrunchies
21. és 22. KinpatsuCosplay