Foam clay, pihekönnyű, formázható és nem kerül az egész vesédbe, talán így lehetne legjobban jellemezni ezt a pár éve hódító hadjáratra indult cosplayes alapanyagot. Ugyanis mai cikk tárgya a rendkívüli, és utánozhatatlan hab-gyurma, avagy Foam clay (1. és 2.kép). Az aranyos és éretlen kistestvére a már szilárd, és szocializálódott EVA habnak. Sok tulajdonságukban megegyeznek, de elég különbözőek, hogy egy külön cikket fordítsunk rá.

Első ránézésre egy fekete/szürke masszát láthatunk (3. kép) amint kibontjuk a kis verdéből. A vödörre amíg van belőle jobban vigyázz, mint az életedre, mert ha elveszti a légmentes záró képességet, kb. 2 nap alatt beszárad az egész megmaradt darab. Viszont Egy-két fajta vödör kiürülés után is nagyon hasznos, stabil tároló tud lenni. És nem kell kidobni, hanem random worbla cafatok és kisebb EVA darabok tárolására tökéletes, és akkor díszítéskor nem kell feltúrni az egész szobád az ide-oda dugdosott darabkákért. Egy rendezett munkaterület sokszor sok időt tud megspórolni a készítés folyamatában.

4.

 Nos akkor megrendelted, megérkezik a futár, kicsomagolod a dobozát és ott a kezedben a Szent Grál massza (4. kép). És innen jön a felhasználás. Bár elsőre egy mindentudó anyagnak tűnik, hisz áthidalja a worbla és a sima EVA közti különbségeket, de azért így sem teljesen olyan, mint kellene lennie. Először pár negatívumon szaladunk át, de aztán elérünk a sok jó tulajdonsághoz is, így nem kell félni. A cikk végére egy teljesebb képet kapsz arról, hogy vajon ez neked való-e, vagy sem.
Kezdve a negatívumokkal: A Foam clay magában nem egy túl drága, de nem is túl olcsó, kb olyan középárfolyamú anyag viszont, ha nem tudod, hogy kell vele bánni olyan, mint ha kidobnád az ablakon a pénzt. Bármennyire is képlékeny, a legtöbb esetben már egy meglévő alapra érdemes felvinni, vagy pedig kisebb, de stabil formákat kell vele alkotni, ugyanis mint egy sima EVA eléggé könnyen szakad főleg, ha nem hagyod megszáradni teljesen. A száradási idő attól is függ, hogy milyen vastagon használod, és általában a 2mm vastagság felett azért érdemes neki adni egy napot. Ez idő hiányában fontos lehet, de a száradások közt mindig lehet más részeken dolgozni. Az EVA-hoz tud önmagától tapadni, de egy pici vízzel előbb nem árt bekenni a már kész alapot, még mielőtt rátennéd a Foam clay-t. Viszont, ha nem egy nagy felületről beszélünk ez mozgás hatására könnyen lejöhet, és kisebb darabok ketté is törhetnek nagyobb erő hatására, mert nem olyan stabil, mint a worbla. Emiatt limitált lesz a felhasználhatósága, viszont amikre használható, ott nagyon jól teljesít. A szakadt darabok könnyen javíthatók, ha nem deformálódtak teljesen, és letört tüskék könnyen visszaragaszthatók kontakt cementtel, és utána erősebb lesz a kötés, mint előtte. Itt viszont tényleg kell használni a kevesebb néha több mottót, ugyanis, ha túlcsordul a ragasztó leszedni már nehézkes, ott már könnyen tud egyéb irányokba szakadni. Még egy kis hátránya, hogy bár lehet minimális vízzel könnyebben formázni, de ha túlzásba viszed, akkor lényegében kuka az a része. Ugyanis az anyag deformálódni, és esetleg száradás után foszlani is elkezdhet. Igazából a nem túl nagy szakítószilárdságon és a száradási időn kívül nem érbevágóak az egyéb tulajdonságai, mindet ki lehet javítani kellő odafigyeléssel, és precizitással. Plusz elsőre kicsit fura lehet a ragacsos massza, de ezt egy kis mintán való gyakorlással ki lehet javítani.

A napsütötte oldala már jóval nagyobb. Hisz végre itt egy olyan könnyű, jól formázható alapanyag, ami jól társul az EVA habhoz, és részletek életre keltéséhez nagyszerű anyag. Az anyagot egy könnyű, picit ragadós, habos gyurmaként írnám le (5. kép). Nem túl nehezen kezelhető, de kell hozzá egy kis érzék, hogy milyen mozdulatok és trükkök kellenek a megfelelő cél elérése érdekében (6. kép). Nem feltétlen szükséges hozzá külön formázó eszköz, de én inkább azokkal együtt ajánlom (7. kép).

Egy vékony ecset vége, egy kés és a kezeid is elegendőek az alapszintű formákhoz. De nagyon pontos precíz minták eléréséhez már érdemes egy ilyen 10-15 darabos formázó készletet (8. kép) venni. Általában nem túl drágák, és a száradás után a hab könnyen lekaparható majdnem minden felületről, így a fém, műanyag és fa variációk is jók hozzá. Persze ahhoz is nagyon jó, ha első körben csak egy körvonalas alakot alkotsz meg, mert a teljes száradás után jól csiszolható, de itt a már EVA habnál tanácsolt csiszolási tippeket érdemes bevetni. A minden-csiszolód egy két durvább csiszoló fejét (9. kép) érdemes hozzá használni, a csiszolást követően pedig fontos a heat-sealing (forrólevegős kezelés) pár másodpercig. Ezt is élő demó közben a legjobb látni, hogy milyen is az anyag viselkedése csiszolás közben és után, de egy jó videó is tud benne segíteni.

Mivel, hogy megszáradva tényleg olyan lesz, mint az eredeti EVA, így hőre is ugyanúgy reagál, nagyszerű textúrákat lehet benne forrasztópákával készíteni (10. kép), a fa mintázattól elkezdve a toll textúrán át egészen az összetört üvegig mindent lehet ily módon imitálni, akár faleveleket is (11. kép). Egész addig, amíg úgy alapozod le, mint a sima EVA-t, addig nem lesz gond. A folyékony gumi spray-k, Flexipaint alapozó, vagy hasonló rugalmas alapozók esetén, nem fog gondot okozni a kisebb nagyobb behatások, ezek nagyrészt jól megfogják a festéket, és töredezés nélkül megúszod a kisebb lökéseket. Persze ha a másodikról ledobod, akkor ez sem fogja megmenteni, Illetve, ha valaki rátapos, meg fogja adni magát. De amíg a normál Con dolgokat vesszük ezek az alkalmasabb alapozók a Foam clay-hez is. A faragasztó és egyéb sufni tákolmány otthoni kutyulmányok, amik nem rugalmasak, ezek is jók, de a nagyon kiálló, kisebb közvetlen mozgásnak, súrlódásnak kitett helyeken nem érdemes használni, mert felreped, súlyos esetben viszi magával az alatta lévő vékonyabb hab rétegeket is. De ha mindezekkel sikeresen megbirkózol, akkor sima a pálya. Lehet vele leheletvékony tollakat, szegély díszítéseket (12. kép), fogakat (13. kép), egyéb olyan kis kiegészítőket készíteni, ahol tényleg fontos, hogy könnyűek legyenek.

A szilikon formák, amik például bőr, szövet textúrájúak erre is felhasználhatók, hogy lehetőleg levegőmentesen belenyomkodni egységesen, és utána pedig vastagságtól függően 30-60 percig fagyasztóba tenni, ettől meg fog fagyni, de nem kell félni (14.kép). A hab nem fog károsodni csak akkor, ha agyonvizezted előtte. Fagyás után simán ki lehet nyomni a darabokat lehetőleg egy lapos nem ragadós felületre, egy vékony szilikon lap, amit legtöbbször konyhai sütőlapként árulnak, tökéletes hozzá, de ha az nincs, a sima sütőpapír, esetleg alufólia is jó. Ugyanis száradás után, legtöbb esetben így is le fog jönni, de ha egy papírra teszed, lehet hogy rátapad az aljára, ami nem a világvége, de szar úgy dolgozni, hogy nem egyenletes az alap. Ha pedig nagyobb darab, akkor érdemes forgatni is, persze nem azonnal. Amikor érintésre már stabil, kicsit ilyenkor megvilágosodik a felület, és érzésre habszerűbb lesz, ekkor már nem fog a külső réteg se letapadni, se deformálódni, de azért óvatosan kell forgatni, hogy a darabok alja is át száradjon. Ez kb 30-60 percet minimum igényel. Szóval a köztes időben lehet már más részleteken dolgozni.
A cikk kedvéért külön teszt kísérleteknek vetettem alá az anyagot. Meg kell itt jegyezni, hogy ez nem szponzorált tartalom, saját pénzből van a Lumin’s workshop Foam clay-je. Legjobb tudásom szerint ők dobták először piacra, de mivel egy ausztrál cég, a közvetlen rendelés tőlük enyhén szólva is drága mulatság. Az én kedvenc európai webshop-om a Cosplayshop.be, tőlük vettem ezt is. Ez egy belga cég, de árakat tekintve olcsóbb és gyorsabb, mint jó pár német és osztrák cosplayes oldal. Évek óta megbízható társ sok cosplayes életében, és 1-2 éve már ajándék csokis karamellt is dobnak a rendelések mellé. Ez persze elsőre nem tűnik nagy dolognak, de hadd mondjam el, a belga csoki különlegesség, ami mellé jön, már helyből dob az egész élményen +2-t a 10-ből. Az ő anyaguk is a Lumin’s workshop-tól származik, egy stabil, műanyag vödörben tárolt massza. A tárolás szempontjából a vödör nagyon tartós, ha jól rácsavarod a tetejét, akkor nem fog vele semmi baj történni. Bár, ha hosszabb időre eltennéd, javasolt, hogy ne túl meleg, és lehetőleg napfénytől mentes helyre tedd. Még egy kis segítség: Egy sima vizes spray-vel 2-3-at belefújni a tetejére, és nem kell attól se félni, hogy a teteje megbőrösödik. Így nem fog az sem kárba veszni. Elsőre nem tűnik soknak a 300g, de ez egy nagyon könnyű fajsúlyú anyag, és a legjobban már meglevő EVA alapra érdemes építeni, így nagy valószínűséggel nem fogod elhasználni azonnal, még egy teljes testpáncél vékony befedéséhez is bőven elég (15.kép).

15.

Nos akkor rátérve a konkrét tapasztalatokra: Mind apró és nagy formában is jól lehet használni. Egy kis ügyeskedéssel virágszirom vastag szirmokat lehet, emiatt szívesen használom habvirágokhoz. A középső bimbóra egymás után egyre nagyobb száradt szirmokat lehet ragasztani, először én is elkövettem a hibát, hogy alapozás nélkül összeragasztottam, de a végén meg ott szenvedtem a festéssel is, mert sose lesz olyan. Így azóta a szirmokat egyesével lealapoztam, majd le is festettem, egyedül a legalsó és belső részét kell szabadon hagyni. Mert a szabad felületeken sokkal jobban tartja egymáson a ragasztó a hab darabokat. De ez mindenre is vonatkozik, nem csak a virágokra. Ha fogakat ragasztasz egy maszkra, akkor is a fogak alját, és a fog helyét festékmentesen kell hagyni, jobb esetben, tényleg minimális bemetszésekkel lehet a tapadást még jobban segíteni, a nagyobb felület, jobb tapadást fog eredményezni (15,5.kép).

Jó formatartó, ezért tényleg szinte bármire lehet használni (16.kép), nekem már volt belőle gyöngy pótlástól elkezdve, vaddisznó feje(17.kép), 3D szemöldök, masni kiegészítő, hab lánc és még sok egyéb. Egész addig, amíg nincs nagy terhelésnek kitéve, tartani fogja a helyét, de ez nem worbla, így erre nem lehet építeni. Ha mégis önmagában használnád, akkor még formázáskor a közepébe érdemes drótot fektetni, ha lehet, vagy száradás után a hátsó nem látszó felébe egy árkot lehet forrasztópákával égetni, és abba drót, és ragasztópisztoly kombinációjával stabilabbá tehető. Páncélok díszítéséhez tényleg a legjobb opció, ha EVA alappal dolgozol (18. 19.és 20. kép).

 

Ezek alapján elmondható, hogy nagyon sokoldalú, de nem a legstabilabb anyag. Sok kreatív lehetőségnek ad teret, de a fizikai részen kicsit gyenge. Ezért védeni kell ütésektől, és nyomódásoktól. A legjobb tárolási módja nagyobb megszáradt Foam clay elemeknek: először egy szövetbe beletekerve, bármilyen olcsó lehet, csak lehetőleg ne 100% műanyag, hogy elkerüld azt, hogy a festék, vagy a sealer esetleg a buborékfóliával összetapadjon. A szövet után pedig jön 1-2 rétegben buborék fólia, nem kell emiatt külön venni, ha nincs, de a cosplayhez rendelések alkalmával majdnem 100% hogy kapni fogsz, és erre nagyon jó újra felhasználni, akár a kisebb darabokat is. És ezzel csökkented a kidobott műanyag mennyiségét is. Igaz nem sok de kis dolgok is hatalmasat számítanak, évek alatt. Most pedig a cikk végén hagyok pár hasznos demó videót, ahol festés, csiszolás, és a fagyasztós modellezést mutatják be, illetve a mai képek forrásait.

Kicsit közbejött az élet így kicsit megcsúsztam a saját terveimmel is, de 2020 egy ilyen év. Remélhetőleg már nem lesznek ilyen közbe csúszások, és lassan visszajön az életkedv. Ezzel a mai cikk végére értünk, egy újabb hasznos anyagot vizsgáltunk meg, és bízom benne hogy ma is sikerült felkeltenem pár ember érdeklődését.

Aoinekoparade

Csiszolás: https://www.youtube.com/watch?v=zCFAaYMz6TQ
Festés: https://www.youtube.com/watch?v=j3kLox6mptw
Formázás: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=DdVA27B0L2M

Források:
banner: https://www.instagram.com/hartigan_cosplay/
10: https://twitter.com/cinderyscosplay/status/1180900051918430208
12: https://fawnina.com/foam-clay-casting/
15: https://www.reddit.com/r/MonsterHunter/comments/f8p2bx/nearly_finish_the_helmet_the_whole_hemet_is_made/
19: https://twitter.com/quirklesscos/status/1135518499907014656