Bárki bármit mond, azért elmondható, hogy mára már eléggé beitta magát a Halloween itthon is, főleg a városokban, de azért ilyen tájban a beöltözős partik is elég elterjedtek lettek még kisebb városokban is. Ezért ebből az alkalomból pár egyszerű tippet és gyorsan elkészíthető kiegészítő ötleteket vetek fel a mai cikkben, hátha még hiányzik valami a tökéletes ünnepléshez, vagy esetleg elkezdeni is segít.

Bár így pár nappal előtte már nem az igazi, de ahogy karácsony előtt, egy is meg lehet oldani egy kis ráfordítással. A töklámpások terén is van mit tenni, legtöbben bemennek az zöldségesbe vagy szupermarketbe és tessék 2-3 tök és már lehet is faragni. Na de mivel és hogyan faragjuk a tököt? Minimum kell egy éles kés, amivel a tetejét kivágod és a mintákat is, ha főleg klasszikus típusban gondolkodsz. A kivájáshoz kelleni fog valamilyen kanál, minél erősebb annál jobb, de egy sima evőkanál is megteszi. A tököt kibelezés után érdemes kicsit kitörölgetni is, hogy amikor a gyertyát esetleg műmécsest vagy lámpát beleteszed ne legyen tiszta tökbél, és ne csúszkáljon el. És ezt követi a minta kifaragása. Ehhez egy éles vékony kést érdemes használni, és lehetőleg előre rajzold fel a faragás nyomát egy filccel a tök külsejére.

Bár vannak direkt csomagok (1.kép), amiket tökfaragásra adnak el, de azért a legtöbb gagyi (2.kép) és 1-2 tök után törhet a nyelük, kicsorbulhat az éle. Ehelyett egy kicsit drágább, de sokkal tartósabb és jobb eszköz az agyagfaragó hurkos szerszámok (3.kép). De ne ragadjunk le az eredetinél, vagyis inkább menjünk vissza az eredethez, ugyanis nem csak tökből lehet illik és lehet szép faragványokat csinálni. Anno gyerekként pár nagyobb céklából (4.kép) még ijesztőbb és hátborzongatóbb faragásokat állítottunk otthon elő, de fehérrépa (gömbölyű) (5.kép) és egyes helyeken az almát kicsit megöregítve még jobb és borzongató látvány lesz az eredmény (6.kép). Ehhez egy kis öregítő lé kell: ecet vagy citromlé és a pucolt almát beleforgatni miután kivájtad az arcát, majd bedobni 30 percre -1 órára a sütőbe alacsonyabb hőfokra. Tehát ha kicsit régibb stílusban gondolkodsz a tököt almára céklára vagy épp a nagy fehérrépára lecserélni egy jó opció.

A dekoráció itt sem ér véget, ha van egy pár üres befőttes üveged vagy épp hasonló üveg egy kis ragasztó pisztolyos mágia és akril festés és kész a témához illő mécses tartó (7.kép), plusz cosplayes tipp, ha ezt drybrush-olod akkor igazán antik hatást tudsz elérni (8.kép). Kis gyermekek számára is jó ajándék, de akár szobadísznek sem utolsók az ijesztő/cuki zokni plüssök (9.kép). Ez ahogy a neve is mutatja zoknikból készül, egy belső sima zokni amire lyukakat vágva utána ijesztő arcot tudunk formálni, ezt utána rögzíthetjük varrással, vagy ragaszthatjuk is, és kész még egy ijesztő, de akár cuki dekor is. És ezekből magadnak válogathatsz egy saját témát szín kombót, ha van témája a partidnak, vagy csak szereted az igényességet még hacsak erre a pár napra szól is.

A még cosplayesebb vonatkozás pedig mára a nem feltétlen haloween-i de arra is befogható kiegészítők tárháza. Egy boszorkány kalap minden Halloween velejárója, ehhez lehet filc (10.kép) alapból ragasztani-varrni kalapot. Ez kicsit rusztikusabb és légyebében egy jó mintával 30 perc alatt egy jó kis kiegészítőd van kéznél. A másik opció az EVA foam (11-12.kép), ezt szintén kivágod megragasztod aztán alapozod és fested. Ezekhez hagyok lent linket, illetve van ingyenes minta is és cosplayesek által készített fizetős minta is.

Ha kicsit állatiasabb akarsz lenni akkor szintén 1 napos projekt az általad választott állat fülét farkát megvarrd, ehhez fehér műszőr, amit akril festékkel olyanra festesz, amit épp szeretnél. Ehhez is lesz pár link a cikk végén. És amit még Halloween alkalmából javasolni tudok az a testfestős cikkem, ha ahhoz van épp kedved. Nagyobb városokban már elég sok a jelmez kölcsönző, így, ha nem is akarsz helyből mindent 1 napra megvenni, akkor lehet így olcsóbb lesz. Persze ötlet vadászatra mindig jó a pinterest. Valamint, ha eleve is a cosplay az egyik hobbid akkor meg lehet próbálni lebutítani úgymond a cosplayeket. Mert valljuk be nem minden helyen szeretik, hogy megjelensz egy nagy Disney hercegnő ruhában, olyan szoknyával, ami mellett senki se tud elférni. Ilyenkor mindig érdemesebb a hétköznapibb verziókat vinni, nagy kiegészítőket kerülni.

Talán kicsit későn megy ki a cikk, de emiatt pont igyekeztem last minute is megvalósítható terveket ajándék és dekor ötleteket összehozni, amit persze mindenki magának tud kénye kedve szerint még módosítani, de végre egy ünnep, amihez a hobbink előnyt jelent.

A legközelebbi cikkig kitartást, és borzongató Halloween-t kívánok!

AoiNekoParade


Töklámpás minták: https://www.bhg.com/halloween/pumpkin-carving/halloween-pumpkin-stencils/

https://www.thedatingdivas.com/75-free-pumpkin-carving-patterns/

Ijesztő almák: https://www.seattletimes.com/life/food-drink/apple-jack-o-lanterns-anyone-heres-a-halloween-decoration-that-doubles-as-a-snack/

Állat farok tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=RcP0Fuxvdng

Aranyos zokni plüss tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=jS8x9bojNhQ

EVA hab boszi kalap tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=rrDsPuDd9Fo

Fizetős minták: 12. képhttps://kinpatsucosplay.com/shop/witch-hat-patterns/

11. kép https://www.kamuicosplay.com/product/bigwitchhat/

Állati fülek: https://www.youtube.com/watch?v=b9x0ScktykQ&t=131s

Ingyenes minták: https://www.sksprops.com/templates