Bár elsőre nem tűnik a jelmez egyik építőkövének, de már a legkisebb hajlakkos belövés, és egy alapos kifésülés csodákat képes tenni még az olcsóbb parókákon is. Ezzel is egy igényesebb összképet alkotva. Ma pedig ezt a témát vizsgáljuk meg, mivel és hogyan kell elérni kis, közepes és nagy energiabefektetéssel a kívánt hatást akár a legolcsóbb parókákon is. Ennek örömére ma a paróka tartás alapjaitól elvándorlunk a közepesen nehéz „épített” copfok és a hozzátartozó eszközökhöz. Persze mindent így sem tudok leírni, mert akkor 30 oldalas lenne a cikk, de egy átfogó bemutatót és egy kezdőlökést a jó úton megpróbálok összefoglalni.

Ahány cosplayer annyi féleképpen oldanak meg egy problémát, de az alap eszközök nagyjából azonosak. Az első és legfontosabb egy pár hajkefe (1.kép) és fésű. Fontos, hogy legyen egy választó fésű (2.kép), amivel a tincseket könnyen elválasztod a hajtőnél, és a gubancok kiszedéséhez pedig egy nagy kefe, ami elosztja a húzást, és nem kopasztod meg a parókát időnek előtt. Opcionális esetben egy tupírozó kefe (3.kép) is jól jön, ami a lapos kevés szálú parókát is dússá és teltté varázsolja a megfelelő technikával.

Második fontos elem: az ollók. Mindenképp ajánlom, ha nem is fodrász olló, de legyen egy külön olló parókákhoz, mert életlen ollóval hajat vágni szépen szólva is kínzás, mind neked, mind a parókának. De már nem olyan drágák az ollók, így, ha nem is az első cosplayhez de már a sokadikhoz érdemes egy két ollóból álló alap hajvágó szettet (4.kép) beszerezni: egy sima ollót és egy ritkító ollót. A ritkító olló olyan a parókán, mint a photoshopban a blending tool, ez az éles, egyenetlen vágásokat ki tudja finomítani, már persze ha arra van igény. Mivel nem születik senki 8 karral így mindig elkel pár nagyobb hajcsat (5.kép) és hajtű (6.kép) kinek mi áll jobban a kezéhez. Ezután pedig a rögzítő anyagra terelődik a szó, vannak reverzibilis és végleges megoldások, mindegyiknek vannak jó és rossz tulajdonságaik, de elmondható, hogy ezek közül minimum 1-2 nélkülözhetetlen a jó paróka stylinghoz. Évek óta mindig láttam, hogy a Got2B sárga szupererős hajlakkját (7.kép) tolja ezerrel, és el kell mondjam amióta a hazai drogériákban is viszonylag jó áron megvásárolható, és kipróbáltam élesben, a többi addig próbált hajlakkot otthagyta a porban, sokkal jobban tart, és bár az emberi hajra nem ajánlanám, de a parókák műszálához pont elég tartást ad, illetve van még a hajzselé is, az pedig a legjobb kis tüskés haj beállításához.

Ezek az ideiglenes „ragasztók”, az örök döntésekhez/hibákhoz pedig ott vannak a tényleges ragasztók. A parókával kompatibilis a ragasztópisztoly (8.kép) bár kicsit veszélyes és önfejű, de gyorsan megköt. A másik népszerű opciók még: kontakt cement alias Pattex (9.kép), és a PVA ragasztó/ faragasztó (10.kép). Ez a három típus jóval tartósabb, és ha tincseket bekented ragasztóval, limitált idő van további formázásra. Utána pedig azzal kell élni, ami összejött. Bár lehet megfontolnád, de spray ragasztó nem éri meg, a legtöbb formája nem ad elég kontrollt, hogy hová fújod a ragasztót és elég eltérő tud lenni a mennyiség is. Ha ezzel dolgozol, jó eséllyel ragadni fog a paróka, a fésűd a hajcsatok, a kezed, az arcod és még a hátad is ragadni fog. Na és ugye mire tedd a parókát? Igazából amíg akkora kb mint a saját fejed, jó lesz, de ha tartós darabot keresel, és már szét szurkáltad a polisztirol próbababafejet, akkor érdemesebb egy ilyen vászon borításos fejet (11.kép) venni. + hozzá az állványa (12.kép). Sokkal tartósabb, és ellenállóbb valószínűleg halálodig kiszolgál, ha nem gyújtod fel.

Ezek mellett fontos még a formázás, egyenesítés göndörítés szerszámai: egy hajvasaló (13.kép), esetleg egy hajsütő kúp (14.kép), hajszárító (15.kép), ezeknél a legfontosabb, hogy ne legyen túl magas a hőfoka, általában 150-170C a max, amit rövid ideig egy paróka szálai elbírnak. Mivel a legtöbb nem hőálló, sokszor még az sem amire az volt írva, így jobb mindig a tarkó belső részén lévő kis tincsen hőtesztet elvégezni, így kb tudni fogod meddig lehet elmenni. Mivel nem sima keratin alapúak a szálak, hanem akril vagy egyéb polimerek így máshogy viselkednek. Viszont a hőbehatás után amíg nem hűl ki, addig még változtatja az alakját. Ezért a leghatékonyabb hullámok elérése érdekében sokan ilyen hajcsavarókat (16.kép), vagy az újabb szivacs hajnudlik (17.kép). Ezeket minden frissen formázott tincseket még melegen kell feltekerni, és csak teljes lehűlés után szabad piszkálni, így érdemes az egész parókára elég csavaró szettet venni, amit utána kicsavarsz. Ezzel is nagyobb eséllyel lesz egyenlően göndör minden tincs.

Nos akkor térjünk rá a parókákra. Sok féle van minden árban. De a legtöbb hazai cosplayes valószínű ilyen olyan úton, de kínai 10-40$ vagyis olyan 3000-12000Ft(+köztieladó), a legtöbben a „sima” alap parókákat választják, vagyis nem lacefront, alias természetesebb hatású, hálós elejű. A lacefront (18.kép) általában 2-3szor annyiba kerül, több benne a tincsek száma, és a paróka elején 5-6cm vastagon hálós alapú csomózott hajszálak vannak, ezzel imitálva a normál hajat. Elsőre ne vegyél ilyet sose, könnyű elrontani, és sokkal jobb az olcsó parókákon gyakorolni. Ezzel pedig átérünk a normál parókákra. Ezekben is van két fő fajta: Van a teljes hálós alapú (19.kép), ez a típus az olcsóbb fajta, nagyobb fejre, sok haj mellé nem ajánlott. 1-2 óra alatt kinyomja az agyad a fejedből, olyan fejfájást tud okozni, de igaz olcsóbb. És az állíthatósága is messze eltörpül a másik típustól a „weftback” (20+21.kép) vagyis amikor nem zárt a hátsó fél, hanem 3-4 kicsit rugalmas csipkeszerű anyagcsíkok fogják össze. Ez is tudja nyomni a fejet, de ez azért jobban tágul, és levegőzik is.

Gyakran ezeknek a szál minősége is jobb, kevésbé kócolódik és nincs az a vakufény után nem néz ki úgy, mint amit zsírral kentek meg (22.kép). Ez a telefon vakujával nagyon szépen leellenőrizhető, így, ha mondjuk egy ilyen parókával fotózni mész jó eséllyel a képen is egy ragyogó kukás zsákot fogsz látni. Az ilyen paróka részben javítható. Sima ruhaöblítőben órákon át áztatva és utána levegőn szárítva sokat elvesz a fényből, illetve fehér parókáknál hintőpor szerű fehér porokkal is lehet mattítani, de ez egy picit hullani fog, és esetleg fekete ruhán meglátszik. Viszont egy eleve jobb minőségű parókával annyival jobb dolgozni, az a 4-5 dollár néha sokat számít. És a sima parókáknál még vannak altípusok is: az elválasztásnál, mivel ezek nem lacefront-úak, így ezeknek egy adott teteje van. A rádiuszos, amikor egy középső kis kör alakú foltból indul ki az egész paróka, illetve a bőr utánzó elválasztások, itt a tetőn egy csíkból indulnak a szálak. Ezek az alapok egy bőrszínű vékony műanyagba tűzdelt hajas rész, idővel megkeményedhet, és nem jó tárolásnál deformálódhat.

Akkor térjünk rá a fejre rögzítéshez, egy átlagos hosszú 60cm+os parókánál már érdemes bevetni a rögzítés nagyágyúját: a paróka csatot (23.kép). Ezek a nyomásra nyíló és záródó kicsit fájó csodák megteszik a dolgukat szélben, hóban, fejrázáskor. Optimálisan egy sima 60-80cm parókánál, amit nem kentél ki 3 kiló ragasztóval 2 csat felvarrása elég kell legyen. De hosszabb, nagyobb nehéz, mondjuk copfos parókáknál már 3-4 csat is bőven elkél. Kézzel kell felvarrni, de így pontosan oda tudod őket tenni, ahol neked meg tudja a fejeden fogni legjobban a parókát. Igaz, hogy extrán kell beszerezni, de random kínai oldalakról 50db kb 500Ft, szóval egy ilyen szett évekig kitart. Ezek mellett még vannak a fésű/hajdísz alapnak nevezhető kis bigyók (24.kép), ezek a drága parókákba vannak általában 2 db oldalt bevarrva (25.kép), és szintén jól tartanak, csak ezt nem tudod csatként be és kicsatolni. Szóval én még a sima csat pártját fogom, de ha nagyon félsz, hogy a csat esetleg húzni fogja a hajad vagy érzékeny a fejbőröd, akkor a másik talán megér egy próbát. A paróka tökéletes rögzítéséhez viszont ennél több kell, a parókasapka egy muszáj, ha sok hajad van a 2. sokat tud segíteni, a hajad tömörítésében. Ebből van a harisnya és a neccharisnya fajták (26.kép). Ami jobban tetszik azt válaszd, nekem ebben nincs preferenciám, maximum nagyon világos szőke, fehér parókáknál bőrszínű sapkát használj, mert könnyen átüthet a fekete színe. Mindezek mellett van még a közönségkedvenc: a hullámcsat (27.kép). Senkinek sem kell bemutatni, sokat tud fogni, olcsó van belőle egy rakat, mindig elhagyod a fele csomagot a rendezvény területén, és az amatőr feji akupunktúra kedvelőinek egy alap. Esetleg még jól jönnek a mini átlátszó hajgumik, minden célra is (28.kép).

Miután kiválasztottad a parókát és fel tudod biztosan rögzíteni a fejedre, jön az átalakítás, vágás, kiegészítők felhelyezése. Az első dolog, ami kb. az emberek 90%át érinti ebben az esetben: frufru vágás. Ezt MINDIG úgy csináld, hogy feltetted úgy a fejedre, összetűzted a hajad, és rajtad van a parókasapka, ahogy az a rendezvényeken lenne. És csak ezután kezded meg a paróka beállítását, oda húzod, ami takarja a hajad, és csak azután nyúlsz ollóhoz! Az első kőbe vésett szabály: MINDIG HAGYD ELSŐRE HOSSZABBRA! El sem tudom mondani elégszer, hogy hány embert láttam már így elcseszni egy amúgy jó parókát. Mert ha túl rövid a frufru, előrébb húzod, és a paróka úgy már nem fog helyesen állni. Ha kell millimétereként vágd le, mert ha már levágod onnan visszaút nincs.

Aztán vannak olyan karakterek, akiknek egyszerűen embertelen sok haja van, és nincs olyan paróka, ami magában megoldaná a helyzetet. Ilyenkor jön képbe a tupírozás, vagy paróka egyesítés. A tupírozás igényel némi tapasztalatot, de kis rutinnal már jó eredményt lehet elérni. Ebben a normál emberi hajhoz hasonlóan, fogsz egy tupírozó fésűt, vagy akár csak egy sima egysoros sűrű fésű is megteszi, és egy tincset visszafelé kezdesz fésülni. Elsőre nagyon rosszul érinthet, de tényleg jó lesz a vége, ha tervvel mész neki. Minden tupírozott szekciót úgy válassz ki, hogy felette marad ép, nem tupírozott rész, amit rá tudsz fésülni, ragasztani. Lényegében ez az alapja, viszont videón jobban néz ki a mai témából minden, így a cikk végén lesznek az ehhez való linkek is. Ami pedig az egyesítést illeti, lényegében fogod az ollót egy parókát felvágsz olyan módon, hogy a felvarrt hajszövet egy egyenest adjon a műtét végére, a parókától függően ez lehet több önálló rész is, csak ne vágj félbe ép szálakat, és rendben leszel. Ezután jön a kérdéses rész. Valaki a varrásra esküszik, valaki a ragasztóra, ez mindenki saját preferenciája, de a varrás, ha időigényesebb is, kevesebb hibával jár. Ennél megjegyezném, hogy egy helyről rendeld a két parókát, lehetőleg ne két különbözőt ragassz össze, persze kivétel, ha eltérő színű parókát csinálsz, mert formázáskor a más szálminőség, meredek különbségeket okozhat a tartásban, hőállóságban és a kócolódási faktorban.

Így elérünk az egyik legnagyobb parókát érintő problémához: A kócoska. Mindenkivel megesik, viselés közben természetes, minél hosszabb a paróka annál könnyebben kócolódik, ezért már a cosplay parókák hajnala óta keresték erre a megoldást, ami pedig nem más mint: Áztasd öblítőben, és GYENGÉDEN fésüld! A végektől felfelé haladva kell a parókát idomítani, ugyanis, ha a felső csomót ráhúzod az alsó csomóra és jól meg is húzkodod ott már se ez a cikk, se videó, de még profi kéz sem segít, max az olló. Erre egy nagyon informatív és leíró angol videót tudok mutatni, de itt a lényeg a videón lesz.

29.

Ahogy azt már korábban is említettem, a hajlakkos tüskés hajkoronák (29.kép) elég gyakoriak az animék világában, így ez is egy fontos lépés az élethű paróka megalkotásában. A tüskék méretétől, és mennyiségétől függően lehet beszélni felszíni közepes és Dragon Ball tüskékről, mindbe nem mászok bele, mert elég időigényes lenne. Szóval maradunk az alapoknál, kell a sárga Szentgrál hajlakk, ami mindent is megfog. Ezt a kiválasztott hajrészre fújod úgy, hogy azt a tervezett alakban fogod, tövektől a csúcsig és vissza fújod, amíg nem áll meg magától a darab. A csúcsokat pedig egyenesre vágod, de ez is mint ahogy eddig sok más, videón könnyebb így erről is hagyok lent linkeket.

Ha már mindezeken túl vagyunk, akkor jönnek a nagyobb vállalkozások: Az épített parókák, ennek most csak a csúcsát fogjuk érinteni, de ez is fog adni egy ötletet az induláshoz. Az egyik leggyakoribb ilyen eset pedig az óriás lófarok/ponytail 30.kép).

30.

Lényegében van egy parókád a fejedre és egy, amit szétvágsz csíkokra, ahogy a paróka egyesítésnél is említettem. A második maradványait pedig egy előre kivágott vagy polisztirol, vagy szigetelő habból kivágott formára ragasztod. Fontos a legbelső résszel indítasz, így mikor a legkülső csíkot is leragasztod, az fedni fogja a belső ragasztásokat. Ezt a hajas alakzatot pedig utána a habban fúrt lyukkal rá tudod helyezni a parókából kiálló csődarabra. Bár van, aki csavarral csinálja, és egy worbla kereszttel a fejen levő parókán átszúrva, igazából bármi erősebb tömör műanyag vagy fa rúd jó lehet hozzá. És utána pedig ragasztó pisztoly szentségével egyesíted ezt a két darabot, vagy nem és akkor később még szállítási célokból szét tudod szedni őket.

Pár hasznos link:
Tupír: https://www.youtube.com/watch?v=HjjjMJ7FvI0
Paróka kifésülése: https://www.youtube.com/watch?v=9JHvSeK5_cU
Tüskés haj formázás: https://www.youtube.com/watch?v=2KjFky3nSNg
Magas lófarok: https://www.youtube.com/watch?v=KN3vw_kL0aw

Végezetül pedig pár általam csodált cosplayer művei:
Bakka Cosplay: https://www.bakkacosplay.com/wigs
Cowbutt Crunchies Cosplay: (a banner képen is ő szerepel) http://www.cowbuttcrunchiescosplay.com/
Kinpatsu Cosplay: https://kinpatsucosplay.com/ (30.kép)
Mindhárom cosplayer elképesztő munkákat csinált már, a két lentebb említettnek pedig már angol nyelven vannak könyveik is. Kinpatsu az alapokat nagyon jól lefekteti, míg Cowbutt Crunchies pedig a végletekig képes elmenni. Elképesztő munkáikat a linkeken megnézhetitek.

A festésről és egyéb kimaradt részekről majd egy másik cikkben lesz szó, de már az sincs messze. A legközelebbi cikkig viszontlátásra:
Aoinekoparade