Az előző cikkben főleg a nem saját készítésű cosplayről írtam, de most végre terítékre kerül az is. A craftmanship vagy magyarosan kraftos cosplay, az otthon barkácsolt, varrt jelmezeket, kiegészítőket foglalja össze. Főleg versenyeken előírás, legtöbben hobbi szinten csak úgy minőségi időelfoglaltságként űzik. A következő sorokban pedig egy nagy áttekintést kaphattok, hogy kezdőként mely anyagokkal, mit érdemes csinálni. Plusz tippeket, hogy hol találod őket, és mit érdemes elkerülni, hogy tartsd magad a büdzséhez.

Na akkor csapjunk is bele a legalapvetőbb szerszámokba. A legelső a listán a drágalátos ragasztó pisztoly. Nélküle nem lenne élet a cosplay földjén. Viszonylag olcsó, nagyon elterjedt, szinte minden barkácsboltban kaphatók és egyszerű a használatuk, ha nem ejted vízbe és nem zúzod porrá évekig jó. Két fő fajtája van a 7mm-es és a 11mm-es, a kisebb méretű olcsóbb, viszont jóval hamarabb újra kell tölteni, eszi a rudakat és a rudak ár-érték aránya rosszabb. A 11mm-es, amiből az elsőt még kb 5 évvel a legelső cosplayem előtt vettem, jó 7 évet húzott ki, és temérdek ragasztó ment át rajta. Végül azért cseréltem le, mert találtam egy ergonomikusabbat, aminek gyorsabb volt a felmelegedési ideje (1. kép). De kezdőknek az is jó, ha barkács héten veszel egyet a helyi szupermarketből, az alap fekete-narancssárgát kb 1000-1500 Ft-ért (2. kép).

A barkács és művészhetek a szupermarketekben igazi aranybánya. Számtalan márkás, és vagy jó minőségű festéket, szerszámokat, ecseteket vettem ilyen leárazásokon, és évekig kitartottak.

És akkor, hogy hogyan és mire használd: A bedugást követően 2-4 perc múlva a ragasztópisztoly elején meg fog jelenni egy kis csepp. Ekkor már ne nyúlj a hegyéhez, még ha azon védő gumi réteg van akkor sem. El fogod égetni a kezed, mivel, hogy forró. Egy életre maradandó égési sebeket tudsz vele okozni magadnak (3. kép). Használat közben is nagyon fontos odafigyelni, hogy hova tetted a ragasztó, és két használat közt pedig a nyugalomban levő pisztolyt felállítva és a hegye alá egy kis papírdarabot téve kímélheted meg a környezeted, bútoraidat. Ha sietsz és arra adod a fejed, hogy majd ez mindent megold, se várj csodát. Kezdetnek mindig kicsit kevesebbet használj, mint amit gondolsz, hogy kelleni fog, és száradás/ lehűlés közben érdemes a kívánt alakban tartani az összeragasztott darabokat. Miután kihűlt vissza opálosodik, és megszilárdul, de ha egy nagyobb adagot nyomsz egy helyre, akkor várd meg míg az egész megszilárdul, a belsőjének több idő kell.

Sok rétűen felhasználható anyag, de nem mindenható. Üvegre, fényes felületekre szinte sosem jó, ideiglenesen megfogja, de utána egy szellő is leveszi róla. Ellenben, ha érdes, porózus anyagokat használsz, azokat jól megtartja, plusz az alacsonyabb hőfokon olvadó műanyagokhoz is hozzáköt. De ezeket érdemes külön mintadarabon letesztelni, nehogy az előkészített darab deformálódjon. Ha a fát kicsit felcsiszolod, arra is ráragad, vagy az is egy megoldás, ha kisebb darabokat rögzítés néven körbe öntöd (ez stabilitást ad, de csúnya szóval inkább a nagyobb dolgok közepébe érdemes használni, ahol nem számít, hogy néz ki, csak hogy tartsa meg magát). És végül a leggyűlöltebb kérdés: Használhatod -e ruhaanyagokkal? A rövid válasz igen, de meg fogod bánni. Néhány magát Life Hacker-nek mondó internetes sarlatán, akik kitalálták, hogy milyen könnyű már, nem kell varrni… Aha, persze. Amint az anyagra kerül a forró ragasztó, öntudatra ébred, hozzá nyúlni öngyilkosság, kiszedni lehetetlen, és utána mosni egy rémálom. Talán arra használható, ha ruhát, nem ruhához rögzítesz pl.: a kard markolatára, vagy heveder szalagokra tépőzárat ragasztani, egyébként csak magaddal cseszel ki, de nagyon. A gyakoribb cosplay anyagokhoz jól használhatóak, EVA habhoz, vagy magyar nyelvű boltokban dekorgumi néven futó anyaghoz tökéletes, erős tartást ad neki, igaz magasabb büdzsé esetén van jobb alternatíva is, de első pár cosplayhez tökéletes. Sosem az a cél egy hobbinál, hogy ha elverem rá az összes pénzem, majd lesz hozzá kedvem. Hanem ezzel vele együtt kell fejlődni.

A következő fő szerszám, vagy szerszámok, a vágóeszközök. Tuti mindenkinek van legalább 2 ollója otthon, de cosplayhez fontos, hogy legyen külön ollód, amit csak arra használsz. A minimum, amivel értelmes elkezdeni két olló (4. kép) és legalább 2 szike/tapétavágó (5. és 6. kép). Egy olló csak szövetek és ruhák vágására kell, ezt másra nem használod, mert elmegy az éle és utána semmit se vág szépen, meg szétcincálja az anyagot.

A másik olló egyéb keményebb anyagok vágására kell, de néha jó, ha van külön papírvágó olló is, ha sok szabásmintából, vagy egyéb mintákból dolgozol. A szike és egyéb testvérei a hobbikés és más cifra nevezetű vágóeszközök főleg vastagabb karton, és dekorgumi vágására tökéletesek. Mindig legyenek élesek és akkor gyönyörű, szép egyenes éleket kapsz, ellenben, ha kicsorbult, akkor szakállas, szakadt, girbegurba éle lesz, amit ragasztani rosszabb, mint ha elégetnéd a kezed forró ragasztóval.

Ezért is jó, hogy az alap tapétavágó darabja kb 100-200 Ft, és a legjobb benne, hogy van nekik is utántöltőjük. Ahol rendkívül olcsó kb. 300 Ft-ért kapsz 10 új pengét, de megélezni őket sem agysebészet. És hosszú ideig jók lesznek, ha gondját viseled nekik. Ha nagyon párás helyen tartod őket, idővel a rozsdamentes acél is be fog rozsdásodni. És minden vágóeszközre igaz, hogy ragasztót ne vágj vele. Se szárazt, se tekercsest, vagy legyen egy külön olló arra is, ugyanis a ragasztó idővel eltompítja, és használhatatlan lesz. Ha tényleg arra használod, amire kell, és utána gondját viseled az eszközöknek, a legolcsóbb olló is több évig szolgál majd. És még egy tipp, érdemes megjelölni, hogy melyik ollód melyik, így is rendezettebb lesz a szerszámos ládád, és nem fogod az értékes brokátot véletlen a ragasztós ollóval összebarmolni.

Fontos egyéb alap kiegészítők: egy pár hosszabb, és derékszögű vonalzó (7. kép) mindig jól jön, egy pár vékony, közepes és vastag alkoholos filc, a minták felrajzolásához a fekete mindenképp kell, de fekete anyagokra inkább ezüst vagy fehér a jobb. És innen következnek a fogyó anyagok. Ezekből is inkább csak a kezdő és olcsóbb fajtákat sorolom fel, megtalálási helyüket, és néhány tippet hozzájuk. Festéshez elengedhetetlen egy szett akril szálú ecsetkészlet (8. kép). Kerülni kell azokat, amik vedlenek, mert ocsmány tud lenni, ha a festés tele megy szőrrel, és ezért ebből érdemes nem a legolcsóbban venni, mert az ecset szálain is múlik mennyire lesz homogén a festés végeredménye. Plusz az állatszőr ecsetek nem is bírják annyira a gyűrődést, és előbb töredeznek le.

Első a fogyó anyag listámon a dekorgumi (9. kép), alias a 2mm EVA hab, nagyobb hobbyboltok írószerboltok polcain tuti, hogy találni fogsz belőle. Nekem sokkal jobban tetszett az A3-as méret, mert egyszerűbb volt vele dolgozni, de még van belőle A4-es méret is. Művészboltok, és egyéb barkácsboltok honlapjáról szoktam rendelni egyszerre 20-60 lapot egyszerre, mert nagyobb tételben olcsóbb szokott lenni. De egy gyors keresés után könnyen rátalálsz a neked tetsző színre és méretre (10. kép). Ez a legolcsóbb hab, elég gyenge, könnyű és szakadós. Néha vannak benne nagyobb lyukak is, amiket később ki kell javítani alapozás előtt. De A3-as laponként 200 Ft az átlagár, néha vannak akciók is. Valamint, ha a 2mm nem elég erős, még azt lehet csinálni, hogy két réteget kivágsz és összeragasztod, hogy vastagabb legyen. Ennél tartósabb, ha vastagabb EVA habot veszel, ez 5mm és 10mm vastagságban fordul elő.

Már több webshopban is árulják itthon, néha Conon is van pultjuk. Ezek már drágábbak, egy 1m*2m nagy tábla hab akár 5-10 ezer Ft is lehet, ezeket akkor érdemes venni, ha már nagyobb biztonsággal dolgozol a vékony kistesójával is. A játék és sportboltokban kapható polifoam-ok (11. kép), és tatamik nem mindig jók, bár vannak egész jó textúrájúak, de ár-érték arányban nem éri meg. Legtöbbször túlárazott, és a jóga matracoknak is van két fajta oldaluk, sokszor többféle rétegből vannak összeragasztva, amik máshogy viselkednek hő hatására, és nem fog úgy kinézni ahogy azt szeretted volna.

Most pedig jöjjenek a papírok, kartonpapír, és társai. Nagyon jó tud lenni, ha egy jó kis forrást tud rá találni az ember, nekem anno és még most is a szupermarketek voltak a kincsesbányák (12. kép), ahol a nagy kartondobozokat el lehet kérni, néha ki is rakják, néha kérni kell, de szinte mindig örülnek, hogy megszabadulnak a számukra szemétre szánt dobozoktól. Kisebb nagyobb, még nagyobb és olyan vastagságú dobozokat vihetsz, amik éppen kellenek. Szépen kihajtogatva laposra máris kész a bevetésre. Ebből aztán kardlapot, páncélalapot vagy épp 3D elemeket is lehet építeni. A kartonpapírnak nagyon jó párja a ragasztópisztoly, olcsó és megbízható alapot lehet velük legyártani. A többi papírt a lehető legnagyobb ívekben szoktam venni papírboltokban, nevezetesen a fotókartont és a selyempapírt. Ezeket főleg tervezésnél, és a méret eligazításánál érdemes használni, de ezeket ki lehet kerülni sima nyomtatópapírral is, csak kell hozzá temérdek cellux meg sok türelem. Ezt inkább akkor használom, ha más cosplayes kész mintái alapján dolgozom, és a kinyomtatott mintákat kell összeragasztgatni. Mindig jobb, ha előre tervezel és csak a papír megy kárba, nem pedig a jóval drágább anyag. Inkább kétszer is rajzold át, csekkold a forrásképeket, mert így sok extra munkától kíméled meg magad.

Végül pedig jöjjenek a ragasztók, száz meg száz fajta van már a piacon, de nem mindegy melyiket mire használod. A legelterjedtebb talán a faragasztó (13. kép), ez is tuti, hogy minden barkács-, festékboltban lesz, majdnem a súlyát grammban adják meg. Több kiszerelés is van, de általában a 750 grammos az ideális, ha nem csak egy cosplayt tervezel, és kb 2000 Ft-ért nem ez lesz a legdrágább anyagod. Ennek számos felhasználási célja van, de legtöbben a festés előtti alapozásra használják. A legtöbbet egy pici vízzel fel kell hígítani, nem kell sokra gondolni, kb 1 a 10hez arányban kell vizet és ragasztót összekeverni. Ezzel jóval kevesebb lesz az egyenetlen felület, sokkal jobban ki tud simulni. És ha lehet inkább vízálló fajtát vedd, még ha drágább is, nem kockáztatod, hogy festésnél véletlen feljön, vagy kis eső után nem mállik szét a fenébe. Néha az ilyen pici részletekben rejlik, hogy túléli -e a cosplay a nap végére, vagy sem. És a másik felhasználási módja, bár ezt még nem sokaknál láttam, de a faragasztót liszttel, vagy papírmasé porral és kis vízzel bekeverve, megkapod a tökéletes, csiszolható olcsó anyagot, amit úgy formázol ahogy kedved tartja és a végeredmény tartós, szinte elpusztíthatatlan és minimálisan rugalmas sima felület lesz. Ennek a pontos használatáról majd még bővebben írok, mert ha jól használod tényleg forradalmi tud lenni.

Hasznos tud még lenni a pillanat ragasztó, bár még egyszer sem tudtam úgy használni, hogy legalább egy ujjam ne legyen olyan a végére. Ez sem mindenható, hiába írják róla, hogy egy embert fel tud ragasztani a plafonra, tuti, hogy nem. A műanyagok felével nem hajlandó megkötni, és az EVA hab több fajtáját is lehetetlen vele megragasztani. ellenben, kis mütyürkéket nem hab alapra simán felragaszt. Ezt is okosan kell venni, attól még hogy Loctite, és 5x annyiba kerül nem tud többet. A kínaiban, vagy szupermarketekben kapható márkátlan tubusok sokszor jobbak, és töredéke az ára. De ha megbontod a tubust ott a vége, azt aznap fel kell használni, mert 1-2 nap alatt is elillan a zárt tubusból, plusz elég mérgező gázok is kijöhetnek belőle, szóval csak óvatosan vele. Az utolsó érdemes ragasztó, ami tényleg többet használ, mint árt az a kontaktcement vagy Pattex féle palmatex cipőragasztók (14. és 15. kép), ipari erősségűek, és kicsit drágábbak is mint a többiek. Ezeket már nyitott helyen, vagy jól szellőző szobában érdemes használni, mert a gőzeitől be lehet állni. A használatuk fajtánkként kicsit eltérhet, de a lényegük annyi, hogy a két összeragasztandó felületet bekened vékonyan, nem zsíros kenyér ez, a kevesebb több. Majd ezt követően amint kicsit már elkezdenek megkötni 2-5 perc vastagtól függően, apránként összetapasztod. Ami összetapadt már azt, ha nem azonnal szeded szét és igazítod meg, már csak tépve, szakadtan jön szét. De a végeredmény egy tartós vízálló kapcsolat. A többi ragasztó úgy általában nem éri meg, se a technokol, se az egyéb suliragasztók, és PVA bázisú ragasztók nem elég tartósak és erősek, hogy igazán cosplayre lehessen használni.

Végül pedig jöjjenek az egyebek. Amik főleg rögzítésnél, és helyben tartásnál fognak kelleni. Elsőként a tépőzár (16. kép), a leggyakoribb és leghasznosabb formája a 20mmes vastagságú, van belőle öntapadós is ha utálsz varrni, és van sima ami olcsóbb, de extrán kell ragasztani, vagy varrni. Van bolyhos és szúrós fele, ha ruhát akarsz nem ruhához csatlakoztatni, a bolyhos felét kell a ruhához varrni, és nem ragasztani. Ezzel nem fog bolyhosodni, és sokáig szép marad az anyag. Ha vastagabb sávban kellene a tépőzár, az sem gond, dupla sávval is olcsóbban jössz ki a 20mmes-ből, mintha az 50 mm-est vennéd. Még egy tipp hozzá, azokat a mindenhol agyba reklámozott tépőzár köröket felejtsd el, szintén nagy átverés tud lenni, és mivel könnyen vágható, ezért jóval olcsóbb, ha a csíkot vágod olyan alakra és méretre amire épp szükség van. Ezek is szintén kb 3-6 méteres pakkokban szoktak jönni, általában a két fajta együtt. Szezonális akciókban szintén a szupermarketekben fellelhető, de ez inkább csak a ragasztó nélküli alap fekete 3 méteres csomag szokott lenni kb 500 Ft-ért. De ha épp nincs akkor se csüggedj, ennél nem sokkal drágábban méteráru boltokban, barkácsboltokban kaphatóak. Előbbiben méterenként tudod venni, utóbbiban nagyobb 5-20 méteres pakkokban lehet venni. Vagy sokszor webshopokban is, de ott már érdemes, ha több dolgot rendelsz egyszerre, itt vágnak közbe a következő dolgok, amiket közösen együtt lehet megvenni. A poliészter és egyéb szőtt műanyag hevederek (17. kép), szintén rögzítésnél elengedhetetlenek, ha igazi stabilitásra vágysz ezek kombinálásával érheted el. És ebből is a 20mm fekete az alap darab, ebből 25 méter általában a minimum rendelés, ez egy nagy tekercs, de évekig kitart, és alig kerül 1500 Ft-ba. A tépőzárat hevederre varrva, vagy ragasztva tartós és biztos rögzítést ad, és közben bizonyos mértékig állítható is marad. De a kedvencem amikor ezeket még pluszban kombinálom műanyag kapcsokkal (18. kép). Ezeket is a szélesség alapján árulják, a 20mm-es hevederhez a 25mm-es kapocs való, hogy beleférjen, és ezzel a le és felöltözésnél, illetve szállításnál könnyíted meg a saját dolgod. Ezeket így általában egy helyen lehet beszerezni, de mivel ezek majdnem mindig kelleni fognak, így érdemes nagyobb csomagban, egyszerre többet venni.

És tényleg az utolsó dolog az a tű és cérna, vagyis jobb, ha egy kis varrókészleted van (19. kép), mert ha nem is te varrod a ruhaelemeket, mindig jól tud jönni. Ha pedig te varrod, se muszáj varrógéppel kezdeni. A kézzel varrás patentoknál, kis kampóknál úgy is kelleni fog, és az alap öltésfajtákat érdemes megtanulni.

Ezzel be is fejeztem a bevezetőt a craftmanship világába, majd egy soron következő cikkben a közép és felső kategóriát is bemutatom, de ahhoz, hogy valaki jó cosplayt csináljon, nem kell feltétlen egy szerszámmal teli garázs. Idő és energiaráfordítással, egyszerű anyagokból is remekműveket lehet készíteni.

Jó barkácsolást:
Aoinekoparade