Amikor már úgy érzed, hogy tovább léptél a következő szintre, és elkezded észrevenni magadon, hogy már elég jól mennek az alapok és újabb technikák, eszközök, és alapanyagok után néznél, de túl sok opció van, és nem tudod mit kezdj magaddal? Ezen nem kell aggódni, sőt ez egy nagyon jó jele annak, hogy még sok potenciál van a cosplayes utadon. A túl sok lehetőség néha épp elkedvetlenít, de pár megfontolt döntéssel, a tanácstalanságtól eljuthatsz a produktív fejlődésig, és ebben a cikkben erről lesz most szó.

A sok bevezető cikk után most először megyünk a kezdő berkek mögé, és a már tapasztaltabb vizekre evezünk. Amikor már van pár cosplay a hátad mögött, és már ismered a határaidat, meg nagyjából az alapokat tudod, eljön a pillanat amikor egy nagyobb, drágább, nehezebb cosplayre szánod el magad. Ami legalább egy téren új készségeket kíván meg. Lehet még nem csináltál testpáncélt, nem varrtál, vagy eddig parókát csak készen vettél. Egy ilyen cosplay esetében az első teendő mindig megnézni, hogy egy tapasztaltabb mit csinált egy hasonló feladattal. Nem kell egyből minden szavát törvénynek venni, csak az elkészítési módokat érdemes megnézni, hogy vajon neked menni fog -e. Ehhez persze kell némi önismeret is, de azért a pénztárcádra is ügyelni kell majd (1). Az amerikai és nyugat európai cosplayerek nagyja olyan anyagokhoz fér hozzá, amit itthon egyáltalán nem kapni, vagy csak aranyáron. Erre tipikus példák az igényes jó minőségű cosplay méteráru, a worbla, a legtöbb kétkomponensű szilikon, és műgyanta, ami kompatibilis a cosplayes célokkal. Nem teljesen igaz, hogy nem kaphatóak, mert szinte minden héten nyílik valami új barkács bolt hasonló célokkal, de azért legtöbbször elég borsos árat tudnak kérni értük. Szóval a tutorialok követését elég lazán kell venni az alapanyagokra nézve, viszont attól még lehet tényleg hasonló anyag a helyi barkácsbolt polcain. Ha azzal dolgozol, amit itthon kapni, is lehet gyönyörű a végeredmény. Ez volt velem, amikor rájöttem, hogy nem kell anno még 5-6 ezerért 400 ml PlastiDip-et (2) megrendelni külföldről, hanem van hasonló folyékony gumi spray (3) itthon is, más márkától fele annyiért, és a végeredménye közel azonos lett.

A legjobb, ha utána olvasol, mik a lehetőségeid, és benézel webshopokba és a helyi barkácsboltba. A barkácsbolti segítség kérése kicsit más, mert elég furán tudnak nézni a 40 éves egész életét a garázsban töltő úriemberek, amikor előkapod a telefont és elpróbálod magyarázni nekik, hogy egy hab páncél festésére keresel akril alapozót. De ettől függetlenül nagyon sok jó és olcsó alapanyag van ott, a szilikon (4), akril tömítők (5), a PUR hab (6), a festék alapozók, festékszórók stb. Határ a csillagos ég.

És ehhez kell a tapasztalat, hogy tudd mit használhatsz mivel kombinálva. Persze a cosplay lényege, hogy érezd jól magad benne. Ha teheted inkább ne ugorj fejest egyszerre több új területen, ha szorít az idő meg pláne ne. Ugyanis az új feladatokhoz, új szerszámok és anyagok kellenek. Ha a varrás területén szeretnél bővülni, érdemes egy varrógépbe fektetni a pénzed, de ezt már csak az után, hogy biztos vagy benne, hogy kelleni fog. És utána is használod. Ekkor sem kell egy vagyont kidobni, azokat a mini varrógépnek csúfolt kínai műanyagdarabokat kerüld, mint a leprást. Helyette nagyon jó opció a használt varrógépek vásárlása, ezt Vaterán, jófogáson lehet nagyon jó, karbantartott régi fémházas gépeket (7) venni akár 10-15 ezerért is. Igaz régi gépek, de a modern műanyag modelleknél jóval egyszerűbb erősebb alapra épültek könnyebb a javítása, és egyszerű karbantartani őket. Nekem is évek óta hű szolgám egy hasonló liciten vett gép, és a kezdeti betanulás óta sem volt vele baj, de kezdők számára, nem kell egy olyan hímző programos gép, amin nem tudnak kiigazodni. Ehelyett a 3-4 programos egyszerű masina is megteszi, egyenes és cikk-cakk varráson kívül az elején nem kell más, de ugyanakkor, ha már jóval profibb vagy, akkor is jók ezek az oldalak. Más megunt, kihasználatlan profi gépeit is megveheted jó állapotban töredék árért. Néha még Facebook Marketplace-n is lehet igazi gyöngyszemeket találni. Persze itt is kérj mindenképp varrásmintáról (8) képet, videót, hogy tudd nem vernek át, de ha nincs messze az eladó akár személyesen is megnézheted, hogy jó lesz e neked. Ezen felül kellenek még kiegészítők, szabás-varráshoz, amik megkönnyítik a folyamatot.

A paróka varázslás útjára tévedőknek is kellenek új eszközök, egy a fejméreteddel megegyező paróka fej (9), styling fésűk (10), valamilyen vízálló ragasztó, sima hajvágó ollók, és egy ritkító olló (11). Ez már egy munkásabb régió, az egész néha azon múlik, hogy milyen alap parókával dolgozol. A paróka szálai fajtánként változnak, mindig kis csíkon kell előbb ragasztót, festéket tesztelni, hogy elkerüld a katasztrófát. Ahogy más topicon is ezen is számtalan forrás elérhető, ha népszerűbb karakter a célod nagyvalószínűséggel lesz egy két lépésről lépésre levezetett tutorial. De a legtöbb esetben felbonthatók pár fajtára: a festett, a ragasztott, az épített, a formázott és az egyéb. Ezek kombinálásával az összes paróka beállítható. Van, aminek elég egy kis ragasztó vagy maximum erősségű hajlakk, hogy a tüskék megálljanak. Ha vásárláskor azt írja a paróka, hogy hőálló, nem jelenti egyből, hogy bírja is a hőt, ezt is csík teszttel a paróka alján lehet megnézni. Az optimális általában 150-170 Celsius fok, és inkább rövidebb ideig tedd ki a hőnek. Persze erről inkább a profik tudnak bővebb cikket írni. Festésre pedig valamilyen polietilén festésre alkalmas festék a jó, vagy akár alkoholos filcek belsőjéből kiszedett bélből kiáztatva (12).

Harmadszorra pedig jöjjön a páncél készítés. A következő szintre lépéshez itt már elég sok minden áll rendelkezésre. A leggyakoribb és leghasznosabbakat sorolom csak fel, mert itt aztán a határ a csillagos ég. Elsőre kiemelném a hőlégfúvót (13) alias hotairgun, ez a kicsike szinte minden típusú páncél vagy kiegészítő gyártása közben nagyon hasznos kütyü. Magyar webshopokban kb 6-9 ezer Ft az alap darab. Az elején elég sok bajom volt vele, mire kitaláltam, hogy lezárja magát a biztonságizár, ha nem úgy fektetem el ahogy írva volt. (emiatt 2 perc munka után lekapcsolás után 10 percig használhatatlan volt, a túlmelegedés miatt) Ha hőre lágyuló műanyagokkal (worbla, thibra) dolgozol muszáj, hogy legyen egy otthon. Ha inkább eva habbal dolgozol, akkor is nagyon hasznos tud lenni, a felület hőkezelésekor. Vagy előre bemetszett részletek előhívásához. Ha az EVA habba kis kb a teljes vastagság negyedéig bevágod tapétavágóval, utána forró levegővel lefújva kinyílnak, és széles, organikus sávok jelennek meg. De ezt sem szabad túl sokáig csinálni, mert a hab meg tud olvadni. A részletek, harci sérülések imitálása, organikus mintázat érhető el vele. Hasonló végeredményt lehet elérni egy forrasztó pákával (14). Ez már olcsóbb, kisseb szerszám, kb 2-3000Ft, de Kínából is rendelheted, elég olcsón. Hasonló célokra lehet használni, bár ez egyben vág és éget is. Plusz, ha LED-ek beépítésén gondolkozol ez egy alap eszköz hozzá. Az utolsó nagyobb eszköz mára a multicsiszoló, vagy DREMEL tool (15), vagy rotary tool (16) néven futó kis drágaság. Eredetileg a Dremel gyártotta, de az mivel majdnem 30 rugó tartozékok nélkül. Igaz eredeti minőségi stb., de valljuk be, ha még nem érzed teljesen biztosan, hogy a cosplayben van jövőd, ne költs rá egy vagyont. Más márkátlan darabokat lehet barkácsboltokban rendelni, vagy kínai oldalakon rendelni még kevesebbért. De 7-8 ezer alá nem szabad menni. Az már inkább egy határ kaki lesz, aminek 2 nap után leég a motorja. Persze emellett vannak az alap szerszámok is, kalapács, fogók, csavarhúzók stb., amik mindig jól jönnek az életben, és ezeket minimális karbantartás mellett egy életre megtarthatod.

Egyéb dolgok, amik segíthetik az életedet megkönnyíteni: A festéskor, főleg, ha spray festéket használsz nagyon jó tud lenni a festő takarófólia (17), vékony nagy műanyag négyzet, ami megvédi a környezeted tőled, és a festéktől, festés után többször újra használhatóak, és nem is túl drágák. Ami még segíthet egy jó minimum A3as vágófelület, ez lehet öngyógyuló vágómatrac (18), vagy csak egy sima nagy vágódeszka, de sok asztalt mentettek már meg, és nem fogod magad utálni, ha véletlen belevágsz, mert ez nem a kedvenc íróasztalod. Ha sokat használod a vágóeszközeidet, idővel elkopnak, de érdemesebb egy jó kis fenőkőbe (19) fektetni, vagy kaszakőbe, vagy a sima késélezőbe, évszázadokat kibírnak, és idővel az áruk 10 szeresét visszahozzák.

A mai témánál az utolsó dolog, amiről említést teszek, az a festés, mégpedig a festékszóró használata. Kezdő lépésnek szintén elég egy olcsó példány (20) Kínából, vagy kicsit drágábban barkács webshopokban. Elsőre nem tűnik szükségesnek, és az első pár cosplay esetében tényleg inkább az a fontos, hogy az alap is szép legyen, ne csak a festés. Ezért is kell mindig szépen lealapozni festés előtt, nekem ez a Szent Grál (21), persze ez egyéni preferencia alapján más mindenkinek. De idővel a festékszóró hatalmas különbséget okoz. Egyszerűen kézzel lehetetlen leutánozni. Ehhez aztán viszont folyamatos karbantartás és spéci festékek kellenek. A pisztolyt minden használat után ki kell aprólékosan tisztítani, és kell hozzá speciális tisztítófolyadék (22). Emiatt elég időigényes tud lenni, és már csak akkor használom, ha tudom mindent egyszerre le tudok fújni, mert őszintén megmondva már a gondolat, hogy szét kell szedni és megint kitisztítani, elveszi a kedvem az élettől is. Viszont a végeredmény mindig megéri. A hozzá való festékekből a Vallejo (23) minden téren ász, kapható nem túl drága áron itthon is. Legtöbbször makettező, hobby webshopokban fellelhetőek. Kezdő szetteket is árulnak, amiben jó pár alapszín van, és az előnyük, hogy egymással vegyíthetők így 10 féle színből 100 féle színt ki lehet keverni.

Persze ezt is tudnám naphosszat írni, de a középkategória, amit tényleg hosszútávon jó alapot biztosít több haladó skill-hoz, amik ezekből az elemekből épül fel. Ezután is igyekszem majd érdekes, új témákat feldobni, amiket más is szívesen olvas, és tényleg hasznosak is. Mindaddig jó kraftolást mindenkinek, még van idő eme járványos helyzetben a fejlődésre, hogy ha egyszer visszakerül a világ a normálisabb módba, hogy le tudd nyűgözni őket a legújabb cosplay alkotásoddal.

Aoinekoparade