A Cosplayben, mint hobbiban rengeteg tisztázatlan téma és kifejezés található, ezért ezzel a cikksorozattal próbálnánk meg a felmerülő kérdéseket tisztázni. A mai nap témája pedig nem más lesz mint a Crossplay!

A Cosplay mint tudjuk a costume play-nek a rövidítése, de akkor mi az a Crossplay? A Crossplay szó nem másból ered, mint a cross dressing kifejezésből, ami azt jelenti hogy az ellenkező nemet öltjük magunkra. Ez lányok esetében fiú karaktereket jelent, fiúk esetében pedig lányokat, és így tovább. Ebbe a kategóriába viszont nem esnek bele a paródiák, mikor az illető direkt láthatóvá teszi, hogy mondjuk ő egy férfi.

Ebbe a kategóriába inkább azokat sorolják, akik karakterhű avagy élethű megoldásokat alkalmaznak crossplayüknél. Ahogy a rendes cosplaynél, itt is mindeneki a minél nagyobb karakterhűségre törekszik. A crossplay maga leginkább a lányoknál elterjedt, hiszen a nemi adottságoknak köszönhetően sokkal egyszerűbb akár sminkkel vagy egy-egy megfelelő ruhadarabbal megoldaniuk, hogy rögtön ellenkező neműnek nézzenek ki. Személyes kedvenc itthoni cosplayerem, aki rengeteg crossplayt is csinált munkája során, Teme Sasu. Ő az egyik legjobb példa arra hogyan lehet szakszerű és nagyszerű crossplayt összehozni. A férfi crossplayerek többsége Ázsiában található meg, hiszen sokkal egyszerűbben meg tudják oldani az ázsiai népekre jellemző külső sajátosságok miatt. Ugyanígy az európai vagy egyéb nemzetiségű lány crossplayereknek is sokkal egyszerűbb dolguk van, hiszen még a sminkkel is kevésbé kell trükközni az arci adottságok miatt.

A crossplayerek többsége ezek miatt sokkal változatosabb smink és cosplay készítési technikát tanul meg. Ám ha vásárolt a ruha, a méretválasztás is bonyolultabbá válhat. Ha viszont a sminket nézzük, felhozhatnám például a kontúrozást. Nagyon más egy férfikontúr és egy női kontúr. Az egyik erősebb, inkább az állat emeli ki, míg a másik finomabb és inkább a highlightokkal dolgozik. Ugyanígy különbözik a szem és szájfestési technika is. Én magam például sosem használtam műszempillát, mivel majdnem csak fiú cosplayeim vannak, ezért is ha egy lány cosplayes ismerősöm ebben az ügyben kérne tőlem segítséget, nagyon utána kellene néznem a szakszerű használatának. Egy férfi crossplayes viszont például azonnal szakszerű segítséget tudna nyújtani. Ezért is mondják, hogy aki egyaránt cosplayezik és crossplayezik sokkal többet és sokkal hamarabb fejlődik fel.

Viszont a crossplay költségekben is kevésbé pénztárcabarát. Alapvetően egy női crossplayernek szüksége lehet plusz kontúrpalettákra, binderre, sok esetben magasított -platformos- cipőkre, és ha kirívóbb karaktert akar megvalósítani, előfordulhat hogy szilikon felsőtestet is be kell szereznie. Ugyanígy egy férfi crossplayernek is többféle smink eszközre -highlighterek, műszempilla, rúzsok stb.- kiegészítőkre, és segédeszközkre lesz szüksége.

A crossplayből rengeteg félreértés származhat. A legtöbb ember abban a hitben él hogy a cosplayes a másik nemnek való beöltözéssel saját nemét hazudtolja meg, és direkt feltűnést akar kelteni ”rossz példát” mutatni, ami egyáltalán nem áll közel az igazsághoz. Én magam példaképp mindig a személyiségemhez illő karaktert cosplayezem nemtől függetlenül, mert közel áll hozzám, és szerintem a cosplayes társaim többségénél is hasonlóan van.
Legvégül kiemelném itt is hogy a cosplay és crossplay egy közkedvelt hobbi, és nem szükséges összeesküvés elméleteket gyártani velük kapcsolatban.

Nekovi