Sokszor mindent elkövetsz, hogy belebújj valaki másnak a bőrébe, egy pár szerencsés úgy születik, hogy eleve hasonlít a karakterre/ az azt játszó színészre és néhányan ezt a végletekig is el képesek menni, hogy a tükörbe nézve már egy másik személy nézzen vissza. Így ma bepillantást nyerhettek a cosplay specifikus sminkelés világába, mit mivel és egy kis gyorstalpaló és hasznos tippek után nagyszerű művészeket is bemutatok. De nem is húzom tovább a szót vágjunk is bele.

Minden smink az alapoknál kezdődik, és ahogy azt a testfestésnél is, úgy itt is a bőröd tisztán tartása és hidratálása a nulladik lépés. Ugyanis a rossz ápolási szokások vagy annak hiánya sokszor megnehezíti és még jobban rémálommá teszi az egész procedúrát. Ezért fontos, hogy tudd milyen a bőrtípusod, és hogy ahhoz mi illik, illetve mit érdemes kerülni. De azért általánosságban elmondható, hogy egy hidratáló gél/arckrém sokat tud segíteni (1.kép). Ezt arra értem, hogy sminkelés előtt ez egy nagyon jó alap még primer és alapozó előtt. Igen ahogy ez festésnél van, úgy te is azt szeretnéd elérni főleg egy anime karakter esetén, hogy a bőröd egyenletes legyen még festés előtt, hogy az a legjobb hatást adja. Erre vannak a pórus filler primerek (2.kép) lényegében az EVA foam festésénél ez a lépés a faragasztó vagy PlastiDip. Ebből is számtalan verzió van zsíros bőrre mattitó hatású (3.kép) nagy pórusok elrejtésére filler primerek.

Ezek általában a tubuson fel is vannak tüntetve, így egy nagyítóval tett drogériás olvasókör után már tudni fogod melyik kb mit tud. De fontos mielőtt bármit megvennél, érdemes még előbb utána nézni, bár mindenki bőre más és másként „ülnek” a másik bőrön a termékek, de azért, ha 2 csillagja van egy terméknek bármilyen webshopon vagy akár a YouTube smink-guruk szerte széjjel ócsároltak valamit, akkor azt több mint biztos, hogy érdemesebb kerülni. Ez általában elmondható minden termék típusra is. De ha pénz szűkében vagy a primer elhagyható, illetve, ha nem harcolsz semmilyen bőrhibával, ki is hagyható.

A felkészítő fázis után jöhet a festés első lépése. Az alapozó, ami nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik. Ugyanis a jó árnyalat mellett a tónusra és a finishre is figyelni kell. Ahogyan a festékeknél úgy itt is van matt és selyemfényű variáns is, amik többé kevésbé meghatározzák, hogy fog mutatni rajtad. A bőrtípusod is meghatározhatja, hogy melyik fog jól állni a bőrödön. Olajos bőrre hidratáló fényes alapozót venni nem optimális, mert sokkal hamarabb elkezd mozogni. És még ezek mellett megtalálni a neked jó árnyalatút és tónusút már igazi kihívás tud lenni. Főleg sima drogériákban megtalálni a 4 féle termékből melyik a legkisebb gonosz. Ezért pár éve már én is átálltam az online rendelésre, és bár ez tudom nagyon ijesztőnek tűnik, de amint körülbelül megérted a bőrödet, hogy pontosan milyen, utána már előbb találsz jó terméket. Egy bőr lehet hideg/pink árnyalatú vagy meleg/sárga árnyalatú vagy pedig ritkábban semleges. Ez a tónusod, emellé kell egy árnyalat nagyon világos/tejfölbőrtől egészen a mély ébenig kb már minden színt kikevertek. Tehát itt lényegében próba szerencse módon ki kell találni, hogy te vajon melyik vagy, mint valami festékboltban szobafestés előtt. 40-50 árnyalatos alapozó szériákban (4.kép) például az egyes meleg tónusok közt nincs annyi különbség, szóval egy két árnyalat akár nem is okoz nagy feltűnést. Illetve egy jó púderrel (5.kép) sok minden eltüntethető. A legjobb, ha a mindennapi alapozód tudod használni, már ha van ilyen. De cosplayhez a legjobb a full coverage (6.kép), avagy teljesen fedő típus, ez a „vakolat”, ami a következő lépésekhez jobb alapot ad, úgymond tiszta vásznak festéshez. A korrektor (7.kép) lényegében egy sűrűbb pigmentáltabb alapozó, amit a nagyon elfedni kívánt területre kensz: szem alatti karikák, a tegnapelőtt kivakart pattanás, meg hasonlók. Az elfedés a lényege, a problémásabb területeken, de ha nincsenek ilyen bőrhibáid akkor teljesen opcionális.

Alapozó után 2 lépést egybe veszek, mert ezek sorrendje felcserélhető és igazából a saját szokásaid alapján, illetve a céljaid alapján, hogy mennyire szeretnéd, hogy másnak hasson az arcod. Ezek a lépések a púderezés és a kontúrozás. A kontúr lehet krém alapú is bár kezdőknek általában jobban szokott menni a por alapú. A kontúr lényegében a púderednél világosabb és sötétebb porok (8.kép) használata, amivel az arcod másnak fog tűnni. Ezt lehet az arc látszólagos vékonyítására használni, ehhez viszont azt is ismerned kell, hogy a saját arcodnak milyen a felépítése. Az egyik kedvenc művészem ezen a téren Alyson Tabbitha, aki arról híresült el, hogy saját praktikák alkalmazásával olyan karakterek bőrébe bújik (9.kép), akik még csak kicsit sem hasonlítanak rá, viszont ő SFX és egyéb arc protézisek nélkül is a kontúrozással látványos eredményeket tud elérni. Itt el is érek a cikk megírásának az okára, ugyanis a napokban történt, hogy az egyik Gal Gadot (Wonder Woman) cosplay képét rakták be egy a színésznő következő szerepét fejtegető cikkben. És hogy hogyan is éri el ezt az eredményt?

Legtöbbször a színészek arcfelépítésének tanulmányozásával, és tapasztalatból tudja, hogy hová megy világosabb és sötétebb rész. Ugyanakkor a púder és a kontúr segít visszaadni dimenziót az arcodra, és kis pirosítóval ismét úgy tűnik, hogy van véred. A púder egyébként segít fixálni az alapozót és hosszabb ideig egyben tartja, ha erősen pigmentált akkor pedig még a fedésben is segít.

A közvetlen bőr után pedig jöjjenek az arc egyéb függelékei. Elsőként a szemöldök, és legtöbbször ezt látom, hogy leginkább el van hanyagolva, mert legtöbben nem tejszőkék és tudják egyszerűen megoldani. De mindenre van válasz. Ahogy sokaknak nekem is elég sötét és erős a szemöldököm, viszont ezt két féle úton is át lehet alakítani mondjuk egy pink szemöldökké. Van az első mód a stift ragasztós módszer, ahol a szemöldököd egy sima papírboltban is kapható stift ragasztóval lesimogatod, megvárod míg megszárad és rá púdert teszel rá, és annyiszor ismétled amíg a szemöldököd ki nem simult nem 100%ra de olyan 70-80%, tökéletes úgy lenne, ha legyantáznák, vagy frissen borotválva. Ami azért nem mindenkinek vágya. Ezután pedig az üres vásznon újra rajzolhatod a karakterhez illó szemöldököt. Ami színes szemceruzával és szemhéjpúderrel is lehetséges. A másik út a rövidebb, de nem olyan szép fedést adó mód: Fogsz egy fehér szemceruzát és elkezded addig a szemöldököd teljes hosszán alkalmazni amíg az nem ad kellő fedést a szőrszálakon. Ezután színes jól pigmentált szemhéjpúderrel pedig megkapod az új színes szemöldököd (10.kép). A korrektorral még lehet kicsit finomítani a formán, de ha vastag hosszú a szemöldököd így nem lesz gésa szemöldököd. Vagy ha pedig egy tipikus Warcraft cosplayben gondolkozol egy apró tincs, amit kivágsz a parókádból és utána alakra ragasztasz és vágsz, majd ezt követően valami bőrbarát ragasztóval fel tudod a saját szemöldöködre helyezni (11.kép).

Lefelé haladva a szemhéj a következő állomás, ami szintén sokat hozzáad az összképhez, vagy rossz esetben elvesz. Illetve a kevesebb néha több. De itt is meg tudod látszólag változtatni a szemed alakját, optikai illúzióval pedig a méretét is. Az első pontja a szemsminknek a szemhéjpúder, ahhoz, hogy jó hatást érj el ebből is egy bevált szett jobb néha, illetve a cosplayer tárházában minden színnek meg kell lennie, így egy-két nagyobb sokszínű paletta nem árt (12-13.kép). Illetve a bőrszínű és azok számos árnyalatai is jól jönnek, akár kontúrhoz is. A jó szemhéjpúder elég jól fed tehát pigmentált, nem migrál el, tehát nem hullik, kenődik el, hanem ott marad, ahol kell, és nem foltos. Erre a legjobb, ha a drogériában végig taperálod a kínálat felét és így érzed, hogy melyik ad szép sima fedést, és hogy melyik az, amit ténylegesen használni is szeretnél. De legtöbbet a jó technikával tudsz segíteni magadon, és ezt azt jelenti, hogy nézz sminkguru tutorialokat YouTube-on, illetve egy jó szett sminkecset is sokat segít. Csak ahogy a páncél készítésekor te is eldolgozod a festék széleket úgy itt is el kell dolgozni a „blending” technikával (14.kép), ami lebutítva egy tiszta sminkecset oda vissza finom mozgatásával lehet elérni. A szemhez tartozik még a szemhéjtus, az ikonikus pinterest original képek (15.kép), mint ez is. De a pinterest tutorialok voltak sokak számára anno a cosplay tutorial forrás így ezt sem lehet kihagyni. Az eszközökről inkább legközelebb írok, de az sincs már messze.

A szemet lezáró rész a szempillaspirál (16.kép) és a műszempilla. A szempillaspirál egy fontos és könnyű lépés, itt meg aztán pláne azt használd, ami már bevélt, mert egy órás szenvedés után ezzel tönkre tenni az eredmény olyan mintha vesén szúrnának, és fontos, hogy ne told túl, amikor már póklábakra hasonlítanak a pilláid akkor már túltoltad. Opcionálisan vannak színes spirálok is, nem feltétlen drogériákban szóval valószínű, hogy rendelni kell. És végül, de nem utolsó sorban: a műszempilla, ennek is megvannak a trükkjei, de itt első körben tényleg csak az alapokat teszem le. Vannak felső (17.kép) s alsó pillák (18.kép) is, ezeket már ránézésre meg lehet különböztetni, felhelyezésüket a szempillaspirál után kezd meg, mert ha összekened spirállal a műszempillát összecsomósodhat, és előbb tönkre fog menni. Felhelyezése külön műszempilla ragasztót igényel, NEM más ragasztót! Bármi más, ami nem bőrbiztos és nem oda való kitépheti a szempilláid és az nem nő vissza rendesen soha se. A ragasztót ahogy a kontakt cementet is hagyni kell kicsit állni a legjobb tapadásért, majd csak utána feltenni. A levételnél is legyél óvatos nehogy megsérts a szem körüli bőrt mert nagyon érzékeny rész.

Még lejjebb van a száj és a leggyakoribb hiba, amit itt nem csak cosplaynál, de amúgy is elkövetnek az emberek, hogy nem használnak szájceruzát, pedig olcsó és pl az Essence-nél is vannak párszáz forintért jó ceruzák (19.kép), ezekkel nem csak a rúzs felvitelt könnyíted meg, hogy lényegében kifestőt csinálsz a szádból, hanem ezzel a szájkontúrodat is kicsit változtatni tudod. Persze ahogy itt is úgy a többi is jobban látszik videó demonstráláson így ismét sok linket hagyok lent, ahol megfigyelhetitek, hogy csinálják a vérprofik. Illetve a tipikus anime szájhoz (20.kép) is hagyok lent tutorialt.

Összeszedtem a smink alapjait, bár kicsit túl sok lenne szóval a második részben majd a kimaradt eszközök, spéci kiegészítők, és furcsa kérdőjeles termékeknek nézek elébe, hogy vajon megéri -e a megvétel, vagy pedig jobb az élet anélkül.

És a hosszú cikk végére a már megszokott Eyecandy részleg, mert ki nem szereti a tehetséges művészek trükkjeit megtanulni: Mivel Alyson Tabbitha-ból sosem elég így hoztam róla még képet csak hogy lássátok, hogy mennyire is bele tudja helyezni magát egy másik ember bőrébe sminkkel: Leia hercegnő (21.kép) és Wonder Woman (22.kép). A szintén cosplay smink idol Kleiner Pixel, mint egy vámpír a Shiki-ből (23.kép). Egy élethű macskanő (24.kép) PICTURRESQUE I Regina-tól, aki, ha nem is cosplayer, de jól szemlélteti milyen kis apró változtatásokkal is nagy hasonlóságot lehet elérni. És még egy kis kredit: Kinpatsu Cosplay (25.kép) csinált egy angol, de nagyon alapos cosplay smink tutorial könyvet, amit a honlapján meg is tudtok venni.

Remélem sikerült felkeltenem olyanokban is az érdeklődést, akik eddig nem nagyon mertek belevágni a cosplay sminkbe, vagy esetleg egy két hasznos tippet tudtam adni, amivel fejlődni tudtok ezen a téren is. Minden általam ajánlott példa termék csak egy támpont, nem kell semmit megvenni, csupán példák, hogy kb tudd mit hol keress

A legközelebbi cikkig kitartást

AoiNekoParade


Források:

Bannner: https://www.instagram.com/bakkacosplay/

Alyson Tabbitha Cruella smink tutorialja: https://www.youtube.com/watch?v=puJyCPYo51c

Az ominózus Jack Sparrow tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=IsDCc1UOB3A&t=2s

Szemöldök fedése stifttel tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=vCcncWRGKmM

Színes szemöldök tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=vCcncWRGKmM

Tippek archoz, szemöldökhöz, szájhoz: https://www.youtube.com/watch?v=YgZ7Q_rqUis

Szemhéjtus anime karakterekhez tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=GdinT1vg0Ek

KleinerPixel tutorialja: https://www.youtube.com/watch?v=qeH9h9t5qB0

KleinerPixel YouTube csatorjája: https://www.youtube.com/channel/UCJifGeBP7fl59XwxeUYM7ag

Kinpatsu Cosplay (25.kép) smink tutorial könyve: https://kinpatsucosplay.com/shop/cosplay-makeup-tips-and-tricks-pdf/

Szájsmink tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=GOs4r3rE5Vk

​zWinnieYap: https://www.youtube.com/c/zWinnieYap/videos

Szintén zWinnieYap szemsmink+műszempilla tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=ZTmzCQd-12Y

14.Kép: https://www.deviantart.com/mollyeberwein/gallery

24.kép: https://www.youtube.com/channel/UC2bcX6Q6xgeCs7RqUyvzKpw

11.Kép: https://www.instagram.com/narga_lifestream/