Legalább egyszer már fordult meg a fejedben egy olyan cosplay kivitelezése, ami vagy szárnyakat, vagy tollakat tartalmazott. Emiatt pedig lefojt az a gondolatmenet a te fejedben is, hogy miből is érdemes őket megcsinálni, illetve melyik bírja a legtovább a céljaidhoz mérve. Nos, ha van ilyesmi terved a jövőben, vagy pedig nem akarod a múlt hibáit ismételni, akkor vegyük górcső alá a hajtépést és idétlen rákjárást okozó cosplayek világát.

Minden szárny alapja a jó váz (1.kép). Ennek ideálisan könnyűnek, de tartósnak kell lennie. Ezért a 2-3cm átmérőjű PVC csövek a nagyobb szárnyakhoz, míg az alumínium 0,5-1cm rúd vagy cső pedig a kicsi, tényleg könnyű hab vagy ruhaanyag szárnyakhoz való. A PVC egyrészt hőre lágyul, így formára hajlítható, és a könyök elemekkel pedig éles hajlatok hozhatók létre. Az alumínium egy nagyon könnyű fém így dekorgumis angyalszárnyakhoz, ami van magában 300-500 gramm tökéletes, és kalapáccsal formába üthetőek. A profi mozgós motorizált szárnyakhoz pedig már acél lapokat/vékony síneket használnak, mert azt jobban lehet mozgó alkatrészekhez használni, nem fog 3-5 alkalom után meghajolni, de így is fontos, hogy úgy válassz váz alapot, hogy az elbírja a tervezett súlyt. Persze mindenki látott már ruhaakasztóra húzott harisnya szárnyat is, amit aztán festékkel tovább dolgoztak (2.kép), de ennél sokkal többre is lehet vinni egy kis tervezéssel és helyes anyaghasználattal.

A váz után a következő lépés a tollak vagy egész szárnyak szárnnyá tételének kigondolása. Itt persze arra gondolok mi megy a vázra. Ez lehet igazi madártoll (3.kép), vannak minden színben már (4.kép), akár arany színben is lehet rendelni. Lehet az dekorgumi 1-2 mm vastag, lehet worbla is bár az nagyon nehéz tud lenni. Illetve mennyire fontos a mozgás vagy a merevség a karakterhűség szempontjából. Itt gondolok arra, hogy vajon angyali fényszerű laza lebegő szárnyak (5.kép) a cél vagy pedig egy merevebb madárszárny (6.kép) esetleg démonhoz denevérszerű szárny (7.kép). Erre egy nagyon jó opció, ha megnézel egy-két anatómiai képet (8.-9.kép), az élőlények leutánzása így lesz a legpontosabb. Ez főleg a mozgó szárnyaknál nagy segítség. De a szárnyaktól függően a „toll” lehet plexilap, dekorgumi (10.kép), vastagabb EVA lap, igazi toll, ruhaanyag (11.kép), szilikon/latex (12.kép), papír, PVC, celofán (13.kép), filc anyag (14.kép) és csak a képzelet szab határt.

Az összeszerelés sem utolsó sorba tervezendő, mert a tartósság miatt érdemes úgy választani a ragasztót, hogy az mindkét résztvevő anyaghoz kötni tudjon, ezt persze érdemes kitapasztalni, mert ugye bár a forró ragasztó sem fog mindent örökre megfogni. De elmondható, hogy a kontakt cement/cipő ragasztó/palmatex típusok sokszor egy nagyobb szárnyál jóval kisebb súlyt fognak adni. Illetve sok év alatt kitapasztaltam, hogy amíg a kontakt cement igen tartós hosszú mozgó részek megfogására is, addig a főleg műanyagok ragasztásakor lépcsőzéskor a ragasztópisztolyos megoldások már hajlamos elengedni a tartást. De kisebb szárnyaknál elég a ragasztópisztoly is.

Na és akkor most jön az extra eyecandy részleg. Az „alap” szárnyak mellett vannak a motorizált szárnyak (15. kép) is, amik gombra vagy programozva tudnak mozogni a cosplayer kénye-kedve szerint. Vannak a LED égős világító szárnyak (16. kép), amik lehetnek statikus megvilágításúak, de akár, mint egy bazáros a búcsúban, villoghat szintén előre írt programozás alapján. Egy niche de annál szebb és lenyűgöző ágazat lett Amerikában mindenképp a celofán tündérszárnyak biznisze (link a 13. képnél).

Végső soron pedig egy kis összefoglaló: Bármit is csinálsz szárnyat előre kell tervezni, mind anyagokat, mind felépítést. Gondolj arra hogyan fog majd rajtad állni, illetve mozogni, milyen erősen tudod magadra rögzíteni, és mekkora kiterjedésed lesz. Illetve mindent érdemes egyszerű, strapabíró és könnyű anyagokból csinálni. Főleg, ha sokat tervezed viselni és nem csak 20 percet 2-3 kép erejéig. Ebben sok segítséget tud biztosítani egy tartóhám készítése (17. kép), van, aki inkább szövetbe burkolja és utána a szárny a levehető (18. kép), és van, aki a szárnyakat rögzíti egy merev lapra, amit bele tud tenni egy fűzőbe, és úgy viseli.

Zárásként pedig szeretnék elnézést kérni a kihagyásaimért, igyekszem mindig érdekes témákat fellelni, ámde az élet néha közbeszól és visszaszorul a cosplay kutatásra szánt időm. A jövőben igyekszem ezt előre tervezéssel orvosolni. Remélem segíthettem a szárnyak tengerében elkalauzolni, illetve itt lesznek a főként angol segédletek, de még mindig azt vallom, hogy így is nagyon sokat lehet képekből videókból tanulni.

Aoinekoparade


Források:

Banner: https://www.instagram.com/cowbuttcrunchies/

1.kép: https://www.deviantart.com/princcesofthenight

5.kép: https://www.instagram.com/tiffanygordoncosplay/

6.kép: https://www.etsy.com/listing/838814047/large-fully-movable-bluebird

10.kép: Alyson Tabbitha dekorgumi Demóna szárnyai: https://www.youtube.com/watch?v=Gx-Ck-m8m_c

Arborealkey tutorial-ja az EVA/anyag szárnyakhoz (11.kép): https://www.youtube.com/watch?v=b6amr74lLc8

12. képhttps://www.jscanpoilu.com/index.php?main_page=product_info&products_id=106969

A celofán szárnyak tündér keresztanyja (13.kép) https://www.fancyfairy.com/

14.kép https://www.cosplayinspire.com/cardcaptor-sakura-ruby-moon-butterfly-wings-cosplay-prop.html

15.kép: https://www.instagram.com/thecrookedfeather/

16.kép: https://www.instagram.com/plexicosplay/

17.kép: https://frekki.wordpress.com/2018/02/20/wing-harness-tutorial/

18.kép: https://www.cestlasara.com/2019/04/26/cosplay-wing-harness-tutorial/