Pokéball esőponcsó – olcsón, gyorsan, egyszerűen.

Írta / Forrás: Haku Hungerwood

Ha komolyabb Pokémon Go játék közben hirtelen támad egy gyors zápor, nincs is annál menőbb, mint amikor előkapod a saját készítésű pokéball esőponcsót és úgy folytatod!

Az elkészítése pedig nagyon egyszerű, a festék száradását leszámítva igen gyors és még mondhatni olcsó is! A végeredmény ehhez képest pedig nagyon jó! Mindössze pár apróságra lesz szükséged:
• Egy fehér és egy piros esőponcsó labdára (felirat vagy logó nélkül), amit több helyről is be tudsz szerezni, mindössze pár száz forintért (a Google segít! )
• Maszkoló szalag és papír, fekete festék spray. Egyszerűbb megoldásként fekete alkoholos filctoll is megteszi!
• Fehér festék, amelyik jól fed.
• Ha részletgazdagabb megoldást szeretnél, akkor még egy kis fehér műanyag lapra is szükség lesz (én 1 milliméter vastag polisztirol sikó lemezt használtam, mert az volt itthon), továbbá finom csiszolópapírra és valamilyen ragasztóra (javasolt valami makett/modellragasztó)

Mivel egy fehér és egy piros labdát használunk, így a végeredmény is két pokéball lesz! Nagyszerű lehetőség megajándékozni játékostársat vagy bárkit, aki rajong az ilyesmiért.
Az első lépés nagyon egyszerű! Mindössze szét kell nyitni a két labdát és kicserélni a fehér és a piros félgömböket. Aki ennyivel is beéri, az akár itt meg is állhat! Igaz, nem olyan nagyon, de már most hasonló egy pokéball-hoz.

 

Második lépésben a fekete csíkokat fogjuk felfesteni. Miután leszedtük a műanyag karabinert és fémkarikát, maszkoló szalaggal (célszerű először valami keskenyebbel, ha van) körbe kell maszkolni a szétválasztó részt. Egy kb. 6,4 centiméter átmérőjű labdánál nagyjából 4 milliméteres csíkot célszerű hagyni (de ettől ízlés szerint persze el lehet térni). Érdemes a labda többi részét is lefedni, hogy festésnél biztosan ne jusson sehova a fekete estékből, ahova nem kellene.

 

Ha nem fújós festéket használunk, akkor nem szükséges a teljes labdát maszkolni, elegendő csak annyira, hogy az ecsettel húzott vonal egyenes legyen. Biztos kezű barkácsolók akár az egész fekete festést hanyagolhatják és szabad kézzel, alkoholos filccel is felrajzolhatják a csíkot.

Fekete festékből célszerű két réteget fújni rá, hogy szép legyen a fedés. Általában az első réteg festése után 30-40 perccel már fújható a következő, ami pár óra múlva teljesen használhatóra szárad. A második réteg felfújása után 5-10 perccel érdemes a két félgömböt szétcsavarni, mintha csak ki akarnánk nyitni, majd vissza, hogy a festés miatt ne száradjon össze a két fél.

 

Táskára akasztva már így is pokéball jellege van az esőkabát tartónknak, ám ha már idáig eljutottunk, célszerű azt a kis gomb-részt is ráfesteni! Ehhez egy (az előbb említett labdához mérten) kb. két centis fekete pöttyöt kell festenünk az akasztóval átellenes oldalra.
A festéshez csinálhatunk egy kis sablont maszkoló papírral vagy fóliával, amelynél ügyelni kell, hogy felragasztáskor a gömb felületének görbülete miatt könnyen létrejöhet ránc, ami alá a festék bejuthat. Ha festés után ilyen kis csík lenne a körön kívül, azt gyorsan még korrigálhatjuk azzal, hogy letöröljük, majd óvatosan, pengével vagy más éles tárggyal „visszakaparjuk” a festéket, ügyelve, hogy azért a labda ne legyen túl karcos. (Kicsi karc belefér, messziről úgysem látszik majd!)
A fekete foltot is két rétegben célszerű felfújni, ha egyből nem fedte be megfelelően a festék, azonban a festés után 5-10 perccel most is nyissuk kicsit szét és zárjuk össze, hogy a festék miatt ne ragadjon össze a két félgömb.

 

Persze festés helyett itt is használhatunk alkoholos filcet, ha biztosan tudunk szabad kézzel megfelelő kört rajzolni!

A fekete kör közepére, teljes száradás után felfesthető a fehér folt, jól fedő, lehetőleg fényesebb fehér festékkel. Ez egy nagyjából másfél centiméter átmérőjű kör, pontosan a fekete közepén. Készíthetünk ehhez is sablont, de festhetjük teljesen szabad kézzel (a fekete kör már elég jó segítséget ad a pontos vonalvezetéshez). Ha a fehér festék valahol jobban kicsúszna, száradás után fekete filctollal nyugodtan korrigálhatjuk, óvatosan átszínezve a hibás részt.

 

Ne felejtsük el itt se szétnyitni, majd visszazárni a labdát, ha már a fehér festék elkezdett valamennyire megszáradni!

Aki végül itt sem áll meg, hanem teljesebb részletességre törekszik, az elkészítheti a kis plusz, kiemelkedő gombot is! Ehhez a műanyag lemezből ki kell vágni kb. 1 centiméter átmérőjű kis korongokat. Ha nem lettek pontosan szép kerek formájúak, akkor csiszolópapírral finomíthatjuk.

 

Egy kisebb fogóval óvatosan megfogva hajlítsuk meg a korongot, majd forgassuk el picit a fogóban és ismételjük meg a hajlítást körbe-körbe. Így egy kissé domborúbb felületet tudunk csinálni belőle (túlságosan nem szükséges, mert a gömb ilyen kis átmérőjű szeleten már nem túl íves, ám a teljesen egyenes korong meg elállna a felülettől és könnyen beakadhatna dolgokba).

 

Végül a korongot ragasszuk fel a gömbre. Ehhez elsőként nyissuk szét azt, majd rakjunk egy kevés ragasztót a korong alatti területre. Túl sokra nincs szükség, sem egészen a korong széléig ragasztózni, mivel egy kevés úgyis kinyomódik majd a korong alól. Ha a ragasztó gyorsan szárad, akkor nekünk is gyorsnak kell lenni! Óvatosan, de gyorsan helyezzük vissza a gömb másik felét és amíg még folyékony a ragasztó, toljuk arrébb úgy a korongot, hogy pontosan középre kerüljön. Ezután nyissuk szét a gömböt (továbbra is óvatosan, hogy most már ne mozduljon el a korong) és töröljük le a kifolyt ragasztó felesleget.

 

Amikor teljesen megszárad a korong alatti ragasztó, akkor kész is az esőponcsó-tartó pokéball!