Dekorgumi

Páncélokhoz, díszítéshez és mindhez, ami lehetséges

 

Beszerzés

Mielőtt hozzákezdenénk bármihez is lássuk, hogy honnan is szerezhetünk be dekorgumit. Az egyik legkényelmesebb módja, ha interneten vásárlunk, hiszen akkor házhoz jön az általunk rendelt termék. Nincs más dolgunk, mint a keresőnkbe beírjuk, hogy „dekorgumi rendelés” és máris számtalan lehetőséget kínál nekünk az internet.

A másik lehetőségünk hogy felkeresünk a városunkban egy dekorboltot ahol a dekorgumin kívül sok hasznos dologhoz is hozzájuthatunk. Érdemes az eladótól érdeklődni, hogy kapható-e olyan színű, méretű, nagyságú dekor amit szeretnénk, és hogy be tudják e szerezni.

Fajták

Ki hinné, hogy vannak dekorgumi fajták ugye? Pedig bizony vannak. Mégpedig válogathatunk A4-es és A3-mas méretek között. Ezek után vannak még 2mm és 3mm vastag gumilapok. Ezek között van glitteres (csillogó) illetve sima színek között. A paletta is igen sokoldalú, hiszen 50 különböző szín közül válogathat az ember. Aki nem találja meg e sokoldalú kínálat között azt, amit akar, az csak festéssel érheti el a kívánt színt.

Nézzük az árakat, mert ugye az mégis fontos. Mint említettem vannak A4-es és A3-mas méretű dekorgumik. Ezek árai méretüktől függően más árban mozognak, és a színük is meghatározza az árat.

Általánosságban egy A4-es dekorgumi 50-100 ft/db, egy A3-mas pedig 80-150ft/db áron mozognak.

Alapok

Mielőtt hozzákezdenénk a dekorgumi faricskálásának mindig készítsünk egy sablont az adott páncélról vagy akár a díszről, amit meg akarunk csinálni. A sablon elkészítésére egy sima egyszerű papírlapon kezdjünk el rajzolgatni az adott mintát vagy formát. Fontos hogy mindig legyen sablonunk. Sokkal költségtakarékosabb, ha papíron rontjuk el a tervet és azt radírozással javíthatjuk, mint a nála drágább és értékes dekorguminkat. A főjelszó a SABLON!!!

201212222498

Képen: Diablo3-Demon Hunter mellvért sablon

Ha elkészítettünk a kis rajzunkat, ami tervezésre olyan, amit szeretnénk, akkor vágjuk ki és illesszük magunkra. A papír tény hogy nem fog úgy igazodni a testünkhöz, mint a dekorgumi, de jól mutatja azt is, hogy pont megfelelő-e a méret, amit megrajzoltunk vagy éppen, hogy kicsi vagy túl nagy. Ha valami nem egyezik az elképzelésünkkel, akkor vissza a tervező asztalra.  Természetesen vannak olyan helyzetek, hogy papíron különleges formákat nem lehet megrajzolni. Ilyenkor lép életbe az élethű sablonkészítés. Ezeket akkor alkalmazom, ha tökéletesen rám passzoló, és testformát követő dolgot akarok készíteni.  Ezt úgy érhetjük, elmondjuk egy kéz vagy lábpáncélnál, hogy keresel egy sima Folpack-ot amit a kezünkre, vagy a lábunkra tekerünk, de nem túl szorosan. Fontos hogy kicsit laza legyen, hogy le tudjuk vágni, és mikor ez megvan akkor azt a formát rámásolni a dekorgumira és kivághatjuk. Azért kell, hogy kicsit nagyobb legyen, mert az lényeges a formázás szempontjából.

Formázás

A dekorgumi formázása hasonló képpen működik, mint a worbla megmunkálása. Akinek van hőlégfúvója annak a legkönnyebb a helyzete, de aki nem rendelkezik ilyennel, mint jómagam sem ezért egyszerűen beüzemelem otthon a hajszárítót, ami ugyan olyan jól használható.  Ismeretes hogy hőre lágyul az anyag és könnyen formázható. Másodpercek alatt kihűl és tartja a formát, amit megadtunk neki. Ha gömbölyű felületet akarunk elérni, akkor érdemes egy kerek tárgyra ráfeszíteni a meleg dekorgumit és erősen rásimítani. Hasonló technikákat kell alkalmazni más felületek eléréséhez is. A melegítéssel óvatosan kell bánni. Az anyag igaz nehezebben olvad meg, de aki nem figyel oda, annak viszont bepöndörödhet és vékonyabbá válik és veszít a nagyságából is (összehúzódik). Vigyázat, mert felhevült állapotban megégetheti a kéz bőrét. Kihűlt állapotban megkeményedik kissé így könnyebben festhető is. Azért érdemes ilyen anyagot használni, mert a melegtől merevebb lesz ugyan, de még így is elég hajlékony hogy velünk együtt tudjon mozogni. Minden a tervező asztalon „papíron” dől el.

lábvért felvéve-vert

Képen: Diablo3-Auriel lábpáncélja

Ragasztás

A dekorgumit misem egyszerűbb, mint ragasztani. Én ehhez a művelethez ragasztópisztolyt használok, ami szintén hobbiboltban beszerezhető. Vannak persze más ragasztók is, mint a pillanatragasztó, vagy a hobbiragasztó, és társai. Én ezeket messziről kerülöm ugyanis lassú a kötési illetve a száradási ideje. Igaz a pillanatragasztó gyors ugyan, de sok kellene belőle, ha nagyobb felületet akarnánk ragasztani, és sokkal költségesebb, is mint a kis ragasztópisztolyunkba a ragasztórúd.

Wings

Képen: Diablo3-Auriel szárnya textillel, fényekkel

A kis pisztolyt könnyen beszerezhetjük a sokszor említett boltban, de érdemes körülnézni a Hipermarketek polcain. Természetesen kipróbálhattok más ragasztókat is, de vigyázzatok. Ragasztás előtt érdemes tesztet végezni egy kis darab dekorgumin nehogy megolvadjon a ragasztó hatóanyagai miatt. Azért ajánlom a ragasztó rudas megoldást, mert ha elrontom egy adott ponton, akkor hajszárítóval felmelegítem azt a részt, amitől újra meleggé válik a ragacsunk és szétválaszthatjuk a rosszul összeillesztett darabunkat. A gumihoz minden hozzáragasztható anyagok, világítás, drótszerkezet is kivéve 2 dolog. Az első a műbőr külső bőr hatású része. Egy darabig tartja, de utána elengedi a forró ragasztó. A másik dolog pedig a modellgyurma. A modellező gyurma száradt állapotban a krétához hasonlóan porzik, és nem lehet hozzáragasztani, mert leválik.  Ragasztás után festhetünk.

Festés

A festés része mindig nagy élvezetességgel tölt el. Itt elől járóban megjegyezném, hogy mindig olyan dekorgumit válasszunk alapul, amit amúgy is hasonló színre akarunk festeni. Példának itt felhoznám, ha valaki fémes hatást akar elérni páncélok esetében annak érdemes szürke alapra festeni, hogy az alapszín jobban, visszaadja a szürkés fémes hatást illetve kevesebb festékkel is elérhető ennek segítségével a megfelelő árnyalat. Ezzel már is spóroltunk. Erre a műveletre mindig akrilfestéket használok. Maga a dekorgumi vízálló, ezért szerencsés ezt a festéket használni. Festhetjük vízfestékkel, vagy temperával is, de számítsunk rá, hogy a felülete nem lesz olyan szép egyenletes, mint az akrilok esetében. Szerencsére sok szín közül válogathatunk.  A színpaletta itt is elég tág és a festékek keverésével máris sok ezer árnyalatot tudhatunk magunkénak.

201309243950

Képen: Diablo3-Auriel mellvértje

Minden akril festék vízállóra szárad, és ez igen előnyös akkor, ha páncél és egyéb kiegészítőt festünk le vele ugyanis egy kis eső, vagy bármilyen nedvesség nem tesz kárt benne. Nem maszatolódik, megtartja a színt és sima felületet kapunk. Természetesen néha előfordul, hogy egyéb elemeket alapozni kell sima fehér akril alapú festékkel a még tökéletesebb színért és sima felületért. Ha nem tudnátok, hogy milyen fajtát válasszatok, akkor ajánlani tudom a Pentart márkájú festékeket. Itt vannak sima matt színek, fényes hatásúak, vagy akár fémes árnyalatok. Lehet kapni kenhető akrilokat tégelyben és nagy kiszerelésű spray-ket. Ha kenhetőt választunk, akkor érdemes beszerezni különböző méretű ecseteket, és azokból jó sokat. Ha elfelejtjük lemosni a festés után az ecsetet, akkor bizony el is dobhatjuk. Az akril teljesen rászárad, és azt nem tudjuk sérülés mentesen kiszedni az ecsetünkből, és a végére nem marad szála amivel festhetnénk. Ha elkészültünk, akkor néha fontos átmenni rajta sima átlátszó akrillal. Ez azért előnyös, mert tartósabbá teszi az amúgy is vízálló felületet, és fényes réteget kölcsönöz.

Rögzítés

Szerencsénk hogy a dekorgumit szinte minden felülethez hozzá lehet ragasztani. Itt kiemelném, hogy fontos milyen ragasztót használunk hozzá. Én a kis pisztolykámmal „mindenhova” rá tudom ragasztani a kívánt díszemet, páncélomat. Ha vállvértet csinálunk vagy bármi mást, akkor mindenképp tépőzárat, és gumiszalagot használok erre a célra. Ez a megoldás az egyik legjobb, ha pontos és tartós, mozdulatlan hatást akarunk elérni, és utána levehető legyen később. Engem a tépőzár, gumiszalag kombó még soha nem hagyott cserben ezért bátran ajánlom szinte bármilyen rögzítéshez.

IMG_20130714_195824

Képen: Diablo3-Auriel lábvértjének rögzítései