Szinte mindenkivel megesett már, hogy két héttel a nagy nap előtt rájössz, hát megint sikerült túl sokat halogatni a cosplay készítését, vagy valamit nem sikerült a pénzkereten belül beszerezni, esetleg a postán akadt a csomag, amiben a hiányzó darab csücsül. És most tehetetlenül állsz előtte, lassan kezd beütni a pánik, na most mihez kezdj? Semmi baj, nem vagy egyedül, még nincs veszve semmi… talán?

Itt el kell kezdeni gondolkozni, vajon addig még be tudod- e fejezni a cosplayt, esetleg a hiányzó részét beszerezni. Ha egyszerűbb cosplay, amit egy-két nap tempós munkával megoldható nincs baj. Ebbe beletartozik a szabás-varrás, ragasztás, de az alapozás, festés és egyéb időigényes sok száradást igénylő feladatokkal vigyázni kell. Ha egyedül az alapozást vesszük 3 réteg faragasztó mire egyesével lekened, és rétegenként megszárad elvesz pár napot. És a festés, árnyékolás még csak szóba sem jött. Ugyanez vonatkozik a pici időigényes feladatokkal, minél részletesebb annál valószínűbb, hogy valószínű nem lesz kész. A pici részleteknél lehet kicsit csalni, ami nem nyilvánvaló, nem muszáj befejezni. Ha van egy nagy ékkő, de köré még kellene 25 másik sokkal kisebb gyöngy, el lehet hagyni. Ha van valamin lehet időt spórolni, akkor az az alig látható részletek, így marad idő a nagyobb hiányosságokat pótolni. És bármennyire is vonz, hogy a rögzítésen spórold meg az időt: „mErT aZ úGySeM lÁtSzIk”, a gémkapocs és az egyéb ferde ötletek hozzák meg a megborulásokat. Emiatt lesz az, hogy 1-2 óra viselés után szétesik, és mivel ez nem főnix, hogy feltámadjon poraiból, ha valami lehet még spórolni időt az az alapozás. Persze nem lesz nagyon szép, de a legtöbb felületen az akril festék, ami amúgy is szépen megtapad, és ha nem fotóznak közelről, nem is fog látszani, hogy nem egyenletes a felülete a páncélnak, kardnak. EVA habot ezesetben érdemes előbb kezelni, ezt forró levegős pisztollyal vagy nagyon erős hajszárító legmelegebb fokozatával lehet elérni. Így simább lesz a felszíne és kevesebb festéket fogyaszt, plusz még hamarabb is szárad meg. A részletek hamisítására még egy jó opció a 3D festék vagy puffpaint dekortollak, viszonylag olcsó, felvitel után rövid száradás és megvan a részletgazdag felület. Ezek és még számtalan más életmentő megoldás létezik, ha idő szűkébe kerül az ember. De sose feledd, hogy lehet segítséget kérni is.

Szintén cosplayes barátok bevonásával, lehet közös kraftolós esteket csinálni, ha nagyobb a költségvetésed, és rászánod akkor akár más cosplayest is megbízhatsz egyes elemek elkészítésével. De itt is igaz a szentháromság elve: Van olcsó, van jóminőségű és van a gyors, észszerűen ebből egyszerre csak kettőt kapsz meg. Olcsót hamar, de nem lesz jó minőségű, vagy extra pénzért jobb minőséget kapsz. A szabászatokban nagyvalószínűséggel jóval drágábban kapnád meg ugyanazt, és mire mindent elmagyarázol nekik lehet azt sem értik, hogy miről van szó. Az ilyen fizetős cosplay szolgáltatások más cosplayereknél általában mindig egy adott részletre szakosodott embereket takarnak, vagy a parókák nagymesterei vagy a szabás-varrás istenei, esetleg a páncélkészítés a fortéjuk. Ennek megfelelően nézz utánuk, és döntsd el, hogy kinek a segítségére van szükséged. A barátokra visszatérve, nemcsak jó tud lenni, hogy együtt tudjátok le a con előtti nehéz napokat, hanem a kölcsönös segítség miatt sok tudás is helyet tud cserélni. Mindig jó megosztani másokkal a tudást, sőt, ha együtt rendeltek meg egyes oldalakról, akkor spóroltok a kiszállítási díjon is. De ezt már tényleg csak olyan emberrel csináld meg akiben megbízol, nem szabad vad idegenek minden kérésének bedőlni, ahogy minden közösségben, csalók itt is vannak, ezért jók a már civil nem cosplayes körökből is ismert barátaidat előnyben részesíteni.

Az idő hiánya sokszor a karakterhűség rovására megy, de mindezt el lehet kerülni egy jól megtervezett időbeosztással. Persze aztán jön az élet, és keresztbe húzza a számításaidat, a balszerencse beüt és egyszerűen nem jut időd rá. Erre sajnos nincs megoldás, de ha már nagyon kiégve érzed magad jobb egy pár hétre ellépni a cosplaytől. Az időszakos kiégés minden kreatív hobbyt űző embert érint, időről időre. Jobb, ha csak egyet hagysz ki, minthogy később az egészet megutáld. Vaaaaagy jöhetnek a dugi B terv cosplay napok. Persze ezzel nem mész versenyezni, max performace versenyekre, de egy két ilyen egyszerűbb cosplay, amit imádsz és még viszonylag kényelmes is. Ezek lehetnek rendeltek, vagy sajátkészítésű is, de a lényeg, hogy volt már rajtad, és be van járatva. Vagy a régit módosítod, esetleg egy másik skint csinálsz meg, amibe felhasználod a régi elemeit. A lehetőségeknek csak a képzeleted, a pénzed és az időd szab határt.

Végére pedig marad a fény az alagút végén, amikor már majdnem megvagy mindennel, de azért még kellene 2 nap csak mert még ezt is meg csinálom…. Mindig lesz még tennivaló, az időszűkében előbb a nagyobb látványosabb elemeket csinálod meg pl: előbb megvarrod a ruhát, bevarrod az összes zipzárt, megcsinálod prezentálható állapotúra és csak utána kezded megcsinálni a dekorációt. A szép részletek elvesznek a rémes alapon, és az egésznek olyan hatása lesz mintha a kukazsákra hímeznél.

Bár a körülményeket elnézve a nagyobb rendezvények még jó ideig elmaradnak, de sosincs túl korán elkezdeni az új cosplayt, vagy még jobb a régit felújítani, és a félbehagyottat befejezni. Nekem is nagy érvágásnak tűnt először, de idővel megbarátkoztam az ötlettel, és már megterveztem jópárat. Valamint jó lehetőség, hogy tarts egy kis szünetet. Vagy új ötleteket ellesni másoktól, egy vadabb photoshoot hétvége, vagy bingelni a lemaradásokat a megnézendő listáról. Sok új inspirációt lehet gyűjteni és az időszakos lelki összeomlásra is jó orvosság. Még titkos szokásom, hogy olyan tutorial videókat is nézek, amiket tudom, hogy az életben sem csinálnék meg, de egyes elemek, vagy megoldásmódok, amit a különböző cosplayerek használnak nagyon hasznosak tudnak lenni. Az egyik nagy nagy kedvencem Alyson Tabbitha, egy elképesztően tehetséges amerikai cosplayer, a szembetűnő sminkvideóiról lett híres, de engem az olcsó, mindent kihozok aprópénzből hozzáállása fogott meg. Egy kisebb mérföldkő volt számomra, hogy láthattam elég időráfordítással olcsó alapanyagokból is tudok nagyon jó végeredményt elérni.

Végezetül pedig, ha már tényleg a körmödre ég a cucc, lépj el tőle egy fél órára, ha idegesen dolgozol, kialvatlanul sokkal több hibát követsz el, amivel csak még több gondot okozol a jövőbeli énednek. Az alvás fontos, és az utolsó két napon pedig legyen meg a minimum 6 óra alvásod. Ezen felül mehet a munka ezerrel, barátokkal sokkal jobb, a ragasztópisztoly a barátod, tervezd meg melyik nap mit csinálsz, ha elfáradtál pihenj, és végezetül pedig érezd jól magad a cosplayedben. Nem élet halál kérdése ez, holnap is felkel a nap. És most reménykedjünk együtt, hogy nem jön el holnap az apokalipszis.

Aoinekoparade