Az előző cikkből kimaradt dolgok kerülnek most tárgyalásra. Néhány praktika, felhasználás, a festés és a csiszolás kerül terítékre. Hisz az EVA egy nagyon sokoldalú és széles körben elterjedt alapanyag, így mára annyi mindenre használható hogy nem fért el egy cikkben, a sok információ. Viszont ma végre behozzuk a kis csúszást és a végére járunk ennek a témának is. Lám csapjunk is bele.

A mai sorrend az épeszű ember fejével fog végigmenni a folyamatokon, szóval ha időszűkében vagy lehet nem mindenre fog jutni idő, de ahogy a jelen helyzet áll jobb most beleölni feles energiánkat a cosplaybe, így nagy valószínűséggel most lesz ideje mindenkinek fejlődni.

Ha már az előző cikk alapján körülbelül tudod melyik típusú habot kell használnod, és kb megvetted már az alapanyagot, akkor innen jön a hogyan tovább része. Vagyis a vágás formázás stb. Az EVA egyik legjobb formázó eszköze a Dremel alias minden csiszoló. Van belőle a sima márkás kb 25-30 ezerért, és van most már szinte minden barkácsboltban de néha még szerszámos akció heteken akár a szupermarketekben is, igaz nem az eredeti márka, de a hab megmunkálásához elég erő van bennük. Plusz ehhez venni kell még egy pár kiegészítő fejet, ezt akár Kínából is lehet rendelni, mert onnan lesz a legolcsóbb, és nagyjából ugyanolyan lesz minősége, ezen kockáztatod a legkevesebbet. Mindenki más fejekre esküszik, de azért van pár alapdarab ami jól jön minden szituációban (1. kép) Ezek a kis csiszolópapíros fejek, kicsi és nagy, van pár sima fejű csiszoló köves fej, és egy két apró fém fej ami a textúrákhoz nagyon jók. Persze nagyrészt magától adja, hogy mit kell vele csinálni, de ezt is lehet jobban. A durvább csiszolópapíroknál elengedhetetlen a sima felület elérése érdekében, hogy a csiszolás közben csak egy irányban csiszold (2. kép), mert különben kiszőrösödik, és az még 5 réteg alapozó után se fog kiegyenesedni. Erre is számtalan oktató videó van, de a leghíresebb talán mindközül Bill Doran a PunishedProps-tól, aki annyira veterán a szakmában, hogy a kezei közül kelt életre a Steel Armor is a Skyrim-ból, ez még akkor is sokat tud segíteni ha egy szót sem értesz angolul, és nagyon részletesen és leleményes megoldásokkal teszi még karakterhűbbé a darabokat. De nem csak organikus, középkori kovácsoltvas textúrát lehet elérni a csiszolókkal,hanem az egészen futurisztikus robot részeket is, akárcsak ez a robotláb páncél videó. Mégha nem is tudok ilyen színvonalas videókat készíteni, szeretek más források után nézni, és így megbízható és jobb szemléltetés tudok nyújtani ezeken keresztül, mintha csak 3 oldalon keresztül próbálnám átadni a folyamatok lényegét félsikerrel. És nem feltétlen kell ugyanannak a karakternek lennie, hogy tanulni tudj belőle sokszor elég hasonló alapok vannak, hogy már csak egy kis extra ráépítés és modifikáció után kellően hasonló végeredményt kapj.

Ha már megvan a csiszolás rész, vagy esetleg arra nem nagyon volt szükséged, azután jönnek a mindenféle felületi díszítések, következnek. Itt először el kell dönteni melyiket akarod csak ráfesteni, és melyiket ténylegesen építeni. Kisebb részletek esetében van amikor időt nyerhetsz rajta, hogy csak fested a mintázatot, de a nagyobb elemek esetében szinte kötelező a 3D elemek használata. Erre is annyi megoldás van mint égen a csillag. De kezdjük az egyszerűbbeknél, előre kivágott EVA darabkákat ragasztasz fel, ez akár a hajszál méretekig is elmehet, bár szőr imitálására vannak jobb módszerek is, de az ilyen miniatűr intarziás részletekhez kontakt cementtel mindig jó opció marad. De egy másik jó megoldás a 3D festék alias puff paint is, ezt érdemes alapozás előtt mindenképp felvinni, mert utána úgy potyog majd le mint az arcodról a könnyek, az elfecsérelt idő miatt. Ha nincs puff paint, akkor a következő nem tökéletes, de egynek elmegy módi a ragasztópisztolyos kalózkodás. Bár megtartja magát a szivacson elég jó, elég nehéz pontos, és hibátlan munkát végezni. Ehelyett az én kedvenc díszítési formám a ragasztópisztollyal, a szilikonformás “öntés”. Itt vásárolt vagy saját készítésű szilikon formába forrón belenyomod a ragasztót majd, keményedés után máris fel lehet ragasztani szintén ragasztó pisztollyal a habra. Itt már a saját munkámról kép: (3.kép)Ezt még anno Poison Ivyhoz csináltam, de itt is nagyon figyelni kell hogy milyen hőfokú a ragasztó, mert se túl melegen, se túl hidegen se lesz jó az eredmény. Mivel nagyon hamar buborékosodhat túl forrón, és nem veszi fel teljesen az alakot ha túl hideg. Ha pedig bevágásokat ejtenél a habon, akkor pedig a forrasztópákás textúrálás a legjobb.(4.kép)

A legújabb féltestvére az EVA habnak a foam clay, ami lényegében olyan eva ami még nem szilárdult meg, képlékeny formában, emiatt tökéletesen jó ha nagyobb részleteket akarsz kiemelkedve megalkotni. A Foam clay-t még csak párszor próbáltam ki de van benne nagyon sok potenciál, így a nyáron én is kipróbáltam egy kicsit: (5. kép). Kicsit trükkös, de majd abból is lesz lassan egy cikk. Ezzel kicsi és nagy, stabil és mozgó részeket is lehet csinálni. De finoman kell vele bánni, különben minden lesz csak az nem amit akartál.

6.

Nos akkor megvan az  alap, ki lett dekorálva, és kész vagy ahhoz, hogy mindent elronts a festéshez… szupeeeeer.  Na ezt akarjuk elkerülni. Két fő alapozási módszer van, az aeroszolosak pl plasti dip és hasonlók. Valamint a kenősek, ebből sok fajta van: folyékony latex, faragasztó, flexipaint, PVA stb. Az eddigi tapasztalataim alapján a latex problémásabb, mint amennyi jó tulajdonságot nyersz vele. Viszont a faragasztó és a PVA jóval elterjedtebbek, olcsók, és nem teszik tönkre az ecseteidet mint a latex. A faragasztó sima felviteléhez 3 trükk fontos: Az első, hogy pici kb 1:10-hez kis mennyiségű vizet adva hozzá kezded a festést. A második, hogy mindig megvárod míg teljesen megszáradnak az alsóbb rétegek. A harmadik pedig, hogy finom sörtéjű ecset kell hozzá. Speciel nekem a kedvencem egy lapos kínai alapozó ecset (6. kép), igen sminkecset, de higyj nekem, a végén annyival kevesebb lesz a csík a kész felületen, hogy érdemes kipróbálni. Ami pedig a flexi-paintet illeti még személyes tapasztalatom nem volt vele, viszont sokan dicsérik, mert rugalmasabb, nem kopik, és reped mint a többiek, viszont jóval drágább és kevés helyen lehet venni csak, így először mindenképp a faragasztóval kezdeném, vagy valamilyen alapozó spray-vel. Azok jóval elérhetőbbek.

Akkor már megvan az alapozás is, már csak a festés hiányzik. A festéshez mindenképp valami akril típust ajánlok, a legtöbb fajta jó, nem kell a méregdrága művészfesték, de azért ne a 2 filléres csomósodó szennyet vegyél, mert azzal csak a szép alapot cseszed szét. Nekem eddig a Pentart és a Marabu beváltak, de a talens is elég jó a legutolsó tapasztalatom alapján. Ezekhez is lehet vékonyabb lapos sminkecseteket használni, mert szebb lesz a végeredmény. A festékeket mindig lépcsősen használjuk vagy feketétől legvilágosabbig, vagy fordítva, attól függően, hogy melyik a domináns szín. Az akril festékek mellett a legjobb opció a festékszórós festékek, igaz kell hozzá némi technikai tudás, egy mini kompresszor és festékszóró pisztoly is. De ezekből is lehet jó áron itt ott rendelni, akár egy kezdő szettet is. Amire jobban kell figyelni, hogy nem csak a szerszámok, hanem itt a festékek is épp annyira fontosak, ha nem fontosabbak. A speciális festékek makett építő webshopokban kaphatóak, a legkézenfekvőbbek a Vallejo, Tamiya és AK. Mindhárom elég jó fedést és pigmentációt adnak. De mindhez kell a festék higító, és utána van amelyik még extra fedőlakkot is igényel. Ha mindez még nem lenne elég, a festékszóró pisztolyt minden alkalommal szét kell szedni, és alaposan kitisztítani, ha nem akkor nagyon hamar tönkre megy, és utána cseszheted. Mindezek ellenére mégis annyira szép lesz a végeredmény, hogy megéri a szenvedést. A tavaszi karantén során ráfüggtem be kell valljam, és azóta nagyjából kitanultam a trükkjeit. És a nyárra sikerült kb beépítenem a festési rutinomba: (7. kép) És a legjobb benne, hogy mindent is lehet vele festeni. Ruhát,és még bőrt is csak akkor folyékony testfestékek kellenek hozzá.

Festés után jön a “weathering”, vagyis amikor a szép új holmikat régi, és leharcolt réteggel vonjuk be. Persze ez csak akkor kell, ha a karakter megkívánja, de nagyon sok életet tud lehelni egy-egy ilyen kis effekt a páncélokba, ruhákba. Legtöbbször barna és fekete festékek keveréke és fokozatos felszedése megadja a tökéletes löketet a befejezéshez. Erről majd jön bővebb cikk addig is itt egy jó példa (8.kép). Ezen felül még a highlight-ok hozzáadása is kulcsfontosságú, ekkor fehér, vagy csontszín festékkel a kitüremkedéseket kiemeljük, ezzel is több dimenziót véve a darabokba.

Mindezek után jön az utolsó lépés, a fedőlakk lefújása. Legtöbben vagy fényes vagy matt lakkot használnak, célnak megfelelően, legtöbbször spray formában, mert gyors és a festést jól védi azt a környezet ártó hatásaitól. De attól még neked is figyelni kell rá, hogy ne sérüljön meg, mert onnan nincs visszaút. És még egy utolsó tipp: A fedőlakkot sosem szabad túl vastagon felvinni, mert hamar repedezne, és csak tönkretenné az addigi összes munkát.

Mára nagyrészt átvettük az EVA maradékát, hogy mire ügyelj és mik a lehetőségek, persze ez is egy áttekintő cikk. Amihez később jönnek a specifikus részletesebb leírások, de azokhoz pontosan dokumentált leirat kell, meg képek. Ami kicsit több időt eszik fel, de lassan ők is szivárognak majd. Addig is jó szórakozást az új tudáshoz, hiszen itt az idő alkotni.

A legközelebbi cikkig minden jót!

Aoinekoparade

Források:
Cover kép https://www.facebook.com/AllieCatCosplayOfficial/
Weathering https://imgur.com/user/NovaProps