Paszuly neve mindenkinek ismerősen cseng a cosplay világában, ezért pedig sokat tett a parókák rajongója és hozzáértője. Kezei alatt megszelídülnek a tincsek, ruhává válik az anyag, és szívek hagynak ki egy ütemet – de nem kell aggódni, ő pont az a zsűri tag, aki segít és támogat!

IMG_0229_1

Név: Szegedi Ildikó
Nick: Paszuly
Csillagjegy: Mérleg
Szülőváros: Csudapest
Foglalkozás: Tanulok – elvileg idegenvezetőnek
Kedvenc anime/manga:  hű, Kuroshitsuji, Yu Yu Hakusho, Fate Zero, Hetalia
Kedvenc film és sorozat: legkedvencebb filmem a Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, sorozatok pedig a Doctor Who, Vikings, Gotham, The Flash, Legends of Tomorrow, Glee, Star Trek, Clone Wars, Merlin
Kedvenc zenei stílus/előadó: mindenféle, Queen, ACDC, Take That, One Republic, Imagine Dragons, Beatles
Kedvenc videójáték: örökké Dragon Age
Háziállat, kiskedvenc: Leo, a macskám
Hogy találkoztál először a cosplayjel, és mi volt az a pillanat, ami miatt csatlakoztál ehhez a közösséghez?
Valamikor 2008 környékén az első conomon találkoztam a cosplayel és szerelem volt első látásra.

Mi volt az első cosplayed?
Az első cosplayem Itachi volt a Narutóból és borzasztó volt, anyukám varrta a köpenyt, de fordítva tette rá a felhőket, lekötve nyilván nem voltam, a hajamat ilyen spray hajszínezővel festettük be, és juj. Egyébként még party parókás cosplayem is volt legalább kettő, annak ellenére, hogy az most már a kryptonite-om.

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?
A szüleim rendíthetetlenül nem értik, de támogatnak. Az elején anyukám mindig beszólt, hogy rosszul csinálom ezt meg azt (foltvarró de nem sokat tanultam tőle a vetex varázsán kívül), most mát ott tartunk hogy szeretné ha varrnék neki kabátot. A barátaim nagyrészt szintén cosplayerek szóval segítünk egymásnak. Akik pedig mégsem, ők vígasztalnak, ha nagyon kivagyok, hoznak kávét és eljönnek velem alapanyagokat venni. Ja és egyértelműen mindenki gyűjti nekem a fém doboznyitó füleket a láncinghez (még mindig, ha van esetleg valakinek).

nari

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni, van kedvenced?
Nincs kifejezetten kedvencem, esetleg amikkel jobban tudok dolgozni az, mondjuk a papírmasémassza, dekorgumi, különböző vastagságú filclapok, faragasztó és a glett. Ezek így majdnem minden cosplayemben benne is vannak. Ami még tetszik, de még ismerkedünk az a habosított pvc és az eva hab. Van még egy furcsa pvc szerű, kissé puha linóleumszerű anyag, amit teljesen véletlen találtam még évekkel ezelőtt, azóta nagyon szeretjük egymást. Ruhaanyagból bármivel el vagyok, viszont a borzasztó bolti műbőrről elkezdtem átnyergelni a rendes bőrre vagy bútorműbőrre.

Mindenki ismeri a parókákhoz való hozzáértésed, mi adta az ötletet ehhez a területhez? Mi az, amit leginkább szeretsz és mi az, amit nem kedvelsz benne?
Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy volt egy nagyon összeszöszösödött parókám, amivel nem tudtam mit csinálni és senki más sem, akit megkérdeztem. Szóval a kezembe vettem a helyzetet és elkezdtem próbálkozni. Leginkább az motivál a további próbálkozásban, hogy nekem a parókák a legfontosabbak egy cosplayben, ha az jó, akkor feldobja az egészet, ha nem, hát…akkor semmi sem.

Nagyon szeretek frizurákat vágni és befésülgetni csinosra a parókákat, vagy rasztázni mert amennyire munkaigényes annyira nagyon jól néz ki, ha elkészül. Amit nem kedvelek az a festés, tavaly nagyon sokat festettem felkérésre másoknak és már sok volt. Meg ott azért néha a csillagok állása is belejátszik a végeredménybe.

Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?
Ezen elég sokat gondolkoztam, régen a Hetaliából Denmark volt, most már inkább Anderst mondanám a Dragon Age II-ből. Egyrészt nagyon szeretem magát a karaktert, másrészt miatta kezdtem újabb és többféle technikát kipróbálgatni és elsajátítani. A varrás, szabás skilljeimen is sokat dobott, a macskákat is megkedveltem miatta és igazából a szeretetem a játék iránt is a karakter érdeme. Sokszor nézek bele valamibe úgy, hogy megtetszik egy karakter kinézetre, vagy mesélnek a barátaim róla, ő pont ilyen volt. Persze azóta már legalább 50x oda vissza végigjátszottam mind a három részét a Dragon Age-nek. Ezen kívül elég hasonlóan hisztizem ha hisztizem, bár templomot nem szoktam robbantani.

Van olyan karakter, akinek több jelmezét is szeretnéd elkészíteni, ki lenne az?
Sőt, már most van olyan, akinek több ruháját megcsináltam, például Denmark (Hetalia) , Robb Stark (lehet hogy egyszer a harmadik is meglesz – Game of Thrones) vagy Gakupo (Vocaloid). Most per pillanat Cassandra (Dragon Age Inquisition) második ruháján dolgozom és nagyon szeretnék egy harmadik, nagyon páncélosat is. Ezen kívül Scarlet Witch és Wonder Woman egy-két másik ruháját is szeretném.

Mi a véleményed a crossplayről, mi inspirál téged ebben?
Hát szerintem teljesen oké. Mármint nem azért csinálom, mert ’jaj ez egy fiú és úú sokkal izgibb’ vagy valami. Sokkal inkább mert van, hogy az a karakter akit kedvelek és szeretnék cosplayezni az éppen úgy adódott hogy fiú. Igazából fejben nem teszek különbséget, a cosplay az cosplay mindegy ki milyen nemmel csinálja. Egyébként meg tudom, hogy jól áll. Legalább ez az egy előnye van, hogy sikerült így megnőni 183 centire. Kezdetben pont a magasságom miatt csak fiúknak öltöztem, ez már nem igazán akadályoz, vannak magas lányok is, sőt olyan is, akinek olyan hosszú lábat rajzoltak a képregényekben, hogy még nekem sem lenne elég hosszú, pedig azért.

Versenyzés vagy szereplés előtt van lámpalázad?
Mindkettőnél van, de szerintem nem látszik, olyankor sokkal jobb a humorom és csak néha szabadulnak el a jazz kezeim.

Zsűrizni vagy versenyezni nehezebb szerinted, mi a szépsége mindkét oldalnak?
Abból a szempontból, hogy amúgy is minden conra varrok cosplayt annyira nem nagy a különbség. Viszont a conon mérföldek. Szerintem zsűrizni sokkal nehezebb, annak ellenére, hogy fizikailag csak helyeken kell csücsükélni. Egyrészt, ilyenkor nekünk kell dönteni élet és halál felett, ami még oké is lehetne, ha utána senki sem dobálna meg érte és semmilyen cosplayt nem olyan nehéz megcsinálni, mint elviselni a folyamatos zsűri kritizálást.

Szerintem jobban izgulok,szombat reggel mint a versenyzők, hogy ’úristen elég kedves voltam így már félholtan kávé nélkül?’, ’meg fog verni valaki ha megkérdezem azt a kérdést?’ , ’vághatok arcokat perf alatt?’, bónusz a ’megvan-e minden papír’, ’hol a pendrive’. Versenyezni fizikailag fárasztóbb, ide-oda menni, sietni, bár enni zsűriként sem szoktam, ha nem hoz valaki valamit zsűrizésre.

A szépsége a zsűrizésnek talán hogy rengeteg ügyes kis trükköt lehet tanulni a versenyzőktől és lehet, hogy szeretek emberekkel foglalkozni. Szeretek ott lenni és támogatni őket, mert én is elég sokat voltam az asztal másik oldalán szóval próbálok segíteni nekik és megkönnyíteni a dolgukat, ahogy csak lehet, a kezüket is meg szoktam fogni, ha nagyon izgulnak. A versenyzésben a csillogás a szép, hogy kimész a színpadra és király vagy, no meg az elismerés.

Milyen visszajelzéseket szoktál kapni a jelmezeddel kapcsolatban, melyik volt rád nagy hatással?
Egy gamer oldal nemrég csinált velem egy interjút és ott kaptam egy nagyon szép kommentet inkább a stílusomra, ahogy a kérdéseket megválaszoltam, mint a cosplayes képekre, amik mellékelve voltak. Valahogy jobban örültem neki mintha azt mondják, hogy csinos vagyok. Lehet, furcsa vagyok, de azokat a kommenteket szeretem igazán, amikor azt dicsérik meg hogy milyen ügyes dolgot vagy parókát csináltam, az hogy én hogy nézek ki benne az már nem releváns. Ettől függetlenül nagyon jó visszahallani, hogy például Robbnál mennyien néztek valóban fiúnak.

12387998_945928118859046_2083051783_n

Mik a jövőbeni terveid, van olyan álom cosplay, ami még várat magára?
Csak olyan álom cosplayem van, ami még várat magára. Ami nagy és régi és hűha, az a Fate Zeróból Berserker páncélja, nagyon szeretem a karakter drámáját az animében és pont a történelem egy olyan szeletéből való, ami szintén nagy-nagy kedvencem. Viszont egészen durva dolog az a páncél szóval még gyúrnom kell rá. A kisebb kihívásos álom cosplayem ha minden igaz nyárra lesz kész és EuroCosplayre szeretnék vele kijutni. Mármint hogy nagyon szeretnék, utána szerintem szögre is akasztanám a versenyzést.

+ Igaz, hogyha disznózsírral kenek be egy parókát, akkor megjelensz az ablakom előtt?
De még mennyire, és ha nem folyamodok tettlegességhez, akkor szerencsés vagy!

Eddigi cosplayes díjaid, vagy jelöléseid:
(a teljesség igénye nélkül, mert tudom, hogy elfelejtettem valamit de nem tudom mit)
Arcobaleno (csoportos) Performance – Cosplayer Expo 2012
Team V Performance (csoportos) – Legjobb Koreográfia és jelölés előadásra – Mondocon 2013
Nakama Z Craft (csoportos)– Legjobb csoport és kiegészítő – Mondocon 2013
Puppet Master Performance (csoportos) – Jelölés koreográfiára és előadásra – Mondocon Ősz 2013