A következő interjúalanyom a tökéletes példa arra, hogy ha izgultok is a színpadi szereplés gondolatától, akkor se adjátok fel. Kosztüm készítés mellett plüssök varrásával is foglalkozik, és amikor felkértem, én se gondoltam volna, hogy ennyi bejegyzés fog sorakozni az utolsó rovatnál. Hogy lesz-e még magyar dobogósa az EuroCosplaynek, az csak rajtatok múlik, de addig is fogadjátok szeretettel az eddigi egyetlen ilyen címmel rendelkező cosplayest: Aoimét!

tomoe_mami_by_aoime-d6spowgAdatlap:
Név: Badacsonyi Nóra
Nick: Aoime
Születési dátum: 1987.01.09
Csillagjegy: Bak
Szülőváros: Székesfehérvár
Foglalkozás: Festőrestaurátor művész (plüssöket készítek kiegészítésként)
Kedvenc anime/manga: One Piece, Puella Magi Madoka Magica, Fullmetal Alchemist és még sok-sok más
Kedvenc zenei stílus/előadó: meglehet kövezni, nincs kedvencem: D
Kedvenc film: Interjú a vámpírral
Kedvenc videojáték: ha PC is számít, League of Legends, konzolon pl. Odin Sphere
Háziállat/Kiskedvenc: nincs sajnos, de tervezek sünit tartani : )

Mióta cosplayezel, és mi vitt rá e sajátos hobbi szépségeire, és buktatóira? Esetleg volt-e valaki, aki inspirált ebben?
2007-ben készült el az első jelmezem, akkor még sok segítséggel. 2008 őszén tanultam meg ténylegesen varrni, mert voltam olyan őrült, hogy minden varrástudás nélkül 4 D.Gray-man egyenruhát vállaltam be, hogy elkészítem a cosplay csapatunkhoz. (ráadásul műbőrből, mi máson tanuljon az ember varrni). Igazán amikor először láttam még csak interneten képeket a cosplayről, teljesen hülyeségnek tartottam. A 2007-es nyári nyíregyházi con után döntöttem úgy, hogy mégis kipróbálom milyen ez az egész, azóta teljesen függő lettem. Úgy konkrét személy nem volt, aki inspirált volna, egyszerűen megtetszett, hogy mennyire sokoldalú ez az egész, és mivel eleve kreatív dolgokkal foglalkozom, nem volt nehéz berántania. Nyilván rengeteg buktatója is van ennek az egésznek, sokba kerül, sok a belső vita a közösségen belül. Nekem mindig az számított, hogy a lehető legjobban készítsem el a jelmezeimet, hogy más mit gondol róla, elismeri-e a munkámat, az már azt hiszem, nem tőlem függ. Divatból úgysem fogok soha cosplayezni semmit.

Nagyon sablonkérdés következik, de milyen érzés EuroCosplay dobogósnak lenni?
Ilyesmiről álmodni se álmodtam, és felfogni se igazán tudom, hogy hogyan kerülhettem dobogóra. Nagyon örülök neki, soha nem volt hasonló sikerben részem. Nagyon törekedtem Ashe cosplayemnél arra, hogy minden jól legyen megvalósítva, így a döntő előtt hónapokat töltöttem még azzal, hogy tökéletesítsek egyes alkatrészeket, mert ha már én el tudom fogadni, és azt tudom rá mondani, hogy elégedett vagyok vele, akkor úgyse tudok már belőle többet kihozni. Úgy tűnik, most sikerült mindezt úgy összehoznom, hogy a zsűri is kiemelkedőnek látta a cosplayem.

A második helyezett egy Elsa cosplayben volt, a kérdésem tehát az, hogy hányszor játszották le a verseny során a Let it Go örök érvényű slágert?
A nap nagy részében teljesen megúsztuk ezt a csodát. (összességében úgy lehetek vele, mint az emberek többsége, jó ez a dal, de nem annyiszor ahányszor hallani lehetett már…). De amikor egyenként elkezdték vinni az embereket le a színpadhoz, legalább fél órán keresztül folyamatosan ezt hallgattuk.

Horkolt a Dudus vagy külön szobát kaptatok a szálláson? Esetleg áthallatszott, ahogy a másik szobában horkolt?
Ha horkolt is, nem tudok róla, ki voltam ütve xD A takaróért mindenesetre megküzdöttünk, az biztos 😀

Van-e olyan történeted, amikor is az egyszerű utcaemberek nemtetszésüket vagy éppen csodálatukat fejezték ki a munkáid iránt?
Általában inkább akkor találkozok „civilek” reakciójával, ha fotózásunk van valahol, és ilyenkor többször érzékelem azt, hogy tetszik az embereknek, mint hogy hülyének néznének : ) Pl. a Hilde (Soul Calibur)fotózásomon többször jöttek oda kislányok hozzám, hogy milyen szép hercegnő vagyok. Főleg a gyerekek szokták ezt szeretni, de a felnőttek is inkább érdeklődéssel, mint rosszallással tekintenek ránk eddigi tapasztalataim szerint.

Sokszor felmerülő kérdés a fiatalabb, de még az öregebb generációknál is, hogy otthon, esetleg munkahelyen mit szólnak ehhez a tevékenységi körhöz?
Sajnos nincs stabil munkahelyem, így erről nem tudok mit mondani, de otthon az elejétől kezdve soha nem díjazták az egészet. Gyerekes és fölösleges dolognak tartják. Nyilván ha sikerül valamit elérnem, mint pl. most, érdekesen az egész család tud róla, de alapvetően jobban örülnének neki, ha nem foglalkoznék jelmezek készítésével. Igaz, megvan az előnye is, amikor pl. a 20 évvel fiatalabb húgodnak kell valami jelmez farsangra..: P

Voltál zsűritag is az évek során, pár szóban összefoglalnád, hogy nem kis felelősséggel járó tisztségről van szó, és hogy sokszor nehéz jó döntés hozni?
Jó döntést igazán nem hozhat az ember, mindenkinek nem lehet megfelelni. Viszonylag kis közösségről van szó, így nagyon gyakran jönnek az emberek azzal, hogy „bunda”, azért nyer az aki, mert a zsűri ismeri. Magam részéről úgy gondolom, hogy nem fogok azért díjat adni valakinek, mert ismerem, annyira meg értek az egészhez, hogy tudjam, mi az, ami minőségi szinten is egy jól összerakott darab, és mi nem az. Egy cosplaynél pedig számomra a minőség a legfontosabb, nem az, hogy valami mekkora. Zsűrizni borzasztóan nagy felelősség. Ha kérdésetek van, szeretnétek véleményt/kritikát kérni a zsűritől a jelmezetekkel kapcsolatban, biztos vagyok benne, hogy senki nem fog visszautasítani titeket a zsűri tagjai közül. Ahhoz hogy az ember fejlődhessen, akár cosplayben, akár bármiben, azt hiszem az önkritika a legfontosabb. Ne a nyertesekben keressétek a hibát, nektek hogy esne, ha nyertek, és csak azt látjátok, hogy mindenki kétségbe vonja az eredményeteket?

És ha már adott a kérdés, zsűrizni, vagy versenyezni megterhelőbb?
Mindkét dolog másért megterhelő. Én egy nagyon izgulós ember vagyok, így lelkileg megterhelőbb versenyeznem. A zsűrizés, mint felelősség nehéz, meg mivel egyre több a versenyző, egyre tovább is tart. Nekem mindenesetre versenyezni az igazán stresszes „élmény”.

Elárulod-e a publikumnak, milyen cosplayekkel készülsz a jövőben?
Idén Ashe mellett sajnos egy jelmez elkészítésére volt csak lehetőségem, Satsuki Kiryuin leszek, Junketsu iskolai egyenruhás verzióban (nyilván nem a kidobok mindent verzió xD) az Animekarácsonyon.
Jövőre tervben van: Leona (League of Legends), Astrid (How to train your dragon 2), asmodian sorcerer (Aion)

Eddigi cosplayes díjaid, vagy jelöléseid:
2007 – Őszi Animecon – performance 1. helyezés (Bleach – Kurotsuchi Nemu)
2008 – Cosplay.com D.Gray-man verseny, memorable mention
2009 – Tavaszi Animecon – craftmanship, legjobb kosztüm díj (Esther Blanchett – Trinity Blood)
2009 – Nyári Animecon – craftmanship, legjobb csoport és közönség kedvence csoport díj (Astharoshe Asran – Trinity Blood)
2009 – Animekarácsony – craftmanship, közönség kedvence csoport (Miranda Lotto – D.Gray-man)
2010 – Tavaszi Mondocon – craftmanship, legjobb csoport (Griselda – Odin Sphere)
2011 – Tavaszi Mondocon – craftmanship, legjobb csoport, közönség kedvence csoport, 3. helyezés eurocosplay selejtezőn (Astharoshe Asran – Trinity Blood)
2012 – Tavaszi Mondocon – eurocosplay selejtező 1. helyezés (Kobato – Kobato)
2012 – Őszi Holdfénycon – craftmanship 3. helyezés (Hilde – Soul Calibur)
2013 – Cosplayerexpo – craftmanship, legjobb csoport díj (Viola – Soul Calibur)
2014 – East European Comic Con- craftmanship, 3. helyezés (Viola – Soul Calibur)
2014 – Nyári Mondocon – Eurocosplay selejtező 1. helyezés (Amethyst Ashe – League of Legends)
2014 – MCM London Comic Con – Eurocosplay döntő, 3. helyezés (Amethyst Ashe – League of Legends)