Dudus már gyerekkora óta a jelmezek szerelmese, így 2006-ban eldöntötte, hogy beleveti magát a cosplayes világba.  A karaktereit gondosan válogatja ki és cosplayeit a lehető legpontosabban kreálja meg, így minden jelmeze olyan, mintha a vászonról jött volna le.

op___buggy_the_clown_by_dudus_craft-d397r8m.jpgAdatlap
Név: Szabó Adrienn
Nick: Dudus
Csillagjegy: Kos
Jelenlegi lakhelyed: Érd
Foglalkozás: asszisztens/adminisztrátor
Kedvenc anime/manga: One Piece, Sket Dance, Katekyo Hitman Reborn, Baccano!, Nodame Cantabile
Kedvenc zenei stílus/előadó: Two Steps From Hell
Kedvenc film: Karib-tenger kalózai, Apácashow, Oscar
Kedvenc videójáték: nincsen
Háziállat/Kiskedvenc: van egy háromlábú öreg macsekom, Tigris (vagy ahogy mi szólítjuk TG)
1. Mikor csöppentél bele a cosplayes világba és mi fogott meg benne?
A cosplay jelenséggel először a 2005 őszén tartott Anime Party-n találkoztam, ha jól tudom ott rendeztek először cosplayversenyt Magyarországon, 2006 őszén pedig már virítottam az első cosplayemben a jól ismert Trinity Blood sorozat Abel-jeként . Egy pillanatig se volt kétséges hogy engem ez függővé fog tenni, mivel gyerekkoromban is az őrületbe kergettem édesanyámat a farsangi jelmezigényeimmel. Tetszik, hogy ha csak egy napra is egy fantáziavilág szereplőjének bőrébe bújhatok, és ez másoknak is gyakran örömet okoz. Mindig nagyon kreatív beállítottságú voltam, így az is nagy öröm számomra, hogy alkothatok valamit.
2. Milyen karaktereket részesítesz előnyben cosplay szempontjából?
Nem vagyok átlagos testalkatú, ezért igyekszem ahhoz mérten karaktereket választani, de természetesen csakis olyanok jöhetnek szóba, akiket ismerek és szeretek, máskülönben nem tudok azonosulni velük, amikor a „bőrüket magamra húzom”. Mivel a legkedvesebb mangám a One Piece, zömmel annak szereplőgárdájából kerülnek ki az „áldozatok”. Keresem a kihívást, ezért minden jelmezzel igyekszem emelni a mércét magamnak, mindig van valami új amit meg kell tanulnom hozzá, legyen bármilyen kicsi módosítás.
3. Amikor cosplayben vagy, akkor általában a karakter stílusát szoktad hozni vagy inkább magadat adod akkor is?
Leginkább vegyes, nem tartom magam kifejezetten jó karakteralakítónak, de mivel szerencsére sok karakterem a humoros tökfej fajtából származik, ezért  szerencsére nincs olyan óriási különbség a személyiségek között 😀
4. Szoktál segítséget kapni a jelmezeidhez vagy mindent magad csinálsz?
Eleinte nem én varrtam a jelmezeimet, az alap ruhát varrattam, sok segítség kellett a dekorációkban, kiegészítőkben is, de 2010 óta kizárólag magam készítem a jelmezeimet, segítséget maximum tanács formájában kérek, illetve fával nem tudok dolgozni arra meg kell kérnem másokat, de ritkán fordul elő.
5. Mennyi idő alatt kreálsz meg egy cosplayt?
Ez nagyban függ a munkámtól, az anyagbeszerzés gyorsaságától, illetve a cosplay bonyolultságától, de az eddigi legbonyolultabbat majdnem egy évig csinosítgattam, a legegyszerűbb jelmezemen mindössze két hetet dolgoztam.
6. Van valamilyen vicces vagy meghökkentő conos sztorid?
Vicces dolgok gyakran történnek velem miközben viselem a cosplayeimet, nehéz is lenne őket felsorolni, vicces és meghökkentő talán egyszerre hogy 2007-ben a Bleach performance idején, a színpadra akartam fellépni, de a cipőm beleakadt a hakama szárába és tulajdonképpen felhasaltam a színpadra. Nem tudom ki látta, szerencsére utolsók között mentem a színpadra és elég nagy csoport volt, a videókon szerencsére nem látszik. Akkor nagyon ideges lettem, de utólag nevetek rajta természetesen. 😀7. Milyen tanácsot tudsz adni azoknak, akik most készítenek először jelmezt?
Nem szabad megijedni az új dolgoktól, és ha valami elsőre nem sikerült, nem kell feladni azonnal, meg kell próbálni más úton elérni a kívánt eredményhez. Néha a legegyszerűbb dolgok válnak hasznossá, nem kell rögtön a vagyonokba kerülő alapanyagokhoz nyúlni.
A karakterválasztásnál ne az legyen a szempont hogy mi az „eladható”, hanem hogy miben érezzük jól magunkat, ez a legfontosabb. 🙂

Eddigi cosplayes díjak:
2007 Õszi Animecon – Legjobb csoportos performance – Kon és a táncoló halálistenek (Bleach – Saijin Komamura)
2010 Õszi Mondocon – Legjobb karakterhasonlóság (craftmanship) – Buggy the Clown (One Piece Jidaigeki Special)
2013 Tavaszi Mondocon: Legjobb csapat, Legjobb kiegészítő (NakamaZ – OnePiece)
2015 Nyári Mondocon: EuroCosplay válogató I. hely (Termetes Pléhpofa – Így neveld a sárkányodat 2.)
2015 MCM London Comic Con: EuroCosplay zsűri különdíj (Termetes Pléhpofa)

 

Elérhetőségek:
http://dudus-senchou.deviantart.com/
http://dudus.cosplay.hu
http://worldcosplay.net/member/dudus/
http://www.cosplay.com/member/107270/