Ahogy szubkultúránk egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és egyre több emberhez eljut, egyre inkább nő azok száma, akik szeretnék a cosplayezést elkezdeni, csak épp fogalmuk sincs, hogyan. Manapság az újabb cosplayeseknek egyszerre van roppant nehéz és roppant könnyű dolga. Nehéz, mert látják a bámulatosabbnál bámulatosabb cosplayeket, és sokan ezekbe szeretnek bele, bennük is ég a vágy, hogy valami szupertutin kinéző, mozgó, világító, nagyon pöpec cosplayt készítsenek, vagy ha csak egy egyszerű ruhát varrnak meg, az is nézzen ki úgy, mintha most lépett volna elő a filmből. Márpedig ez az igény egy gyakorlatlan kéz számára kifejezetten nehéz. Könnyű pedig azért, mert a régóta cosplayező emberek már bejáratták, kitapasztalták a különböző anyagokat, technikákat, ráadásul manapság az internet világában pillanatok alatt számtalan segítséget, tutorialt, videót találhatunk arra, hogy az általunk elképzelt cosplayt mégis hogyan tudnánk jól megvalósítani? Ám a lehetőségek tárháza immáron annyira hatalmas, hogy néha abban vész el az ember, hogy kap egy rakat javaslatot már az alapanyagra, és ki akarná választani a megfelelőt, de egyiket sem ismeri igazán, nem tudja, neki melyik lenne jó egyénileg.

normal_dave_ak_2015-4304

Egy ilyen Just Dance mozdulatot nehéz kivitelezni talpig páncélban! Ha még nem jártál sokat conon, érdemesebb azért választani egyszerűbb cosplayt, hogy legyen lehetőséged kipróbálni, ami megtetszik! Fotó: Écsi Dávid

Szóval nem könnyű szakma ez, kéremszépen, ha ebből a szemszögből nézzük. Épp ezért kívánok most néhány jó tanácsot írni azoknak, akik most akarnak a tettek mezejére lépni, de fogalmuk sincs, milyen cosplay-jel kezdjék, hogy építsék fel, és mi is legyen az első lépés? Íme:

1. Mihez értesz?

Elsőre furcsának tűnhet ezt megkérdezni, de gondold végig alaposan. Nem feltétlenül kell hivatalos szakma (hisz a bérszámfejtés vagy a büntetőjog nem tűnik elsőre túl használhatónak a cosplay készítésben), elég a hobbi is. Szeretsz rajzolni? Esetleg szobrászkodtál már, és jól sikerült? Vagy talán az integrálszámítást kened-vágod? Akkor érdemes a cosplayezés ezen területeire koncentrálni. Szakmát tanult embereknek kevésbé kérdéses az irány, hisz egy varrónőnek bizonyára nem esik nehezére egy szép ruhát elkészíteni, és az asztalosok is egy helyből ugorják a lécet kiegészítők terén, míg például az építészetben jártasoknak az anyagismerete lehet igen előnyös, hisz a cosplayben is nagyon jól használhatóak az építőanyagok.

2. Mihez értenek a segítőkész ismerősök?

Lehetnek családtagok is (például anyu tud varrni, tőle megtanulhatom a trükköket, apu pedig asztalos, ha lemegyek a műhelybe, megtanulhatom megcsinálni a fegyvereimet), de lehet barát, vagy egy olyan munkatárs, akinek a hobbija segíthet megoldani a felmerülő problémákat. Ezesetben őket környékezd meg némi tanulási vággyal, hogy ne velük akard folyton megcsináltatni a cosplayed, hanem megtanuld tőlük a fontosabb fogásokat.

3. A szekrény tartalmának varázsa

Amane Misa Yume-chan

Egy Amane Misa szerelést bármelyik goth ruhatárból összedobhatsz, a Death Note elkészítéséhez pedig papírboltban is lehet fekete borításos csíkos füzetet venni. Fotó: Vékony Csaba

Lehet szidni az olyan cosplayeket, amikor valaki kikap két ruhát a szekrényből és felveszi, de én egy roppant jó megoldásnak tartom! Ahhoz is kreativitás kell , hogy két ruhadarabbal és egy parókával eladd magad egy animekarakternek, csak legfeljebb a sikert nem a látványos cosplayednek köszönheted majd, hanem a választott karakter iránti rajongásnak. Ám maga az életérzés miatt, hogy te márpedig egy karakternek beöltöztél, lazán felveheted ezeket a ruhadarabokat.
Persze, roppant nagy előny, ha a ruhatáradban fellelhetőek goth vagy lolita darabok is, hisz azokból rettentően könnyű egy jó cosplayt kihozni.

4. A turkálók szépségei

Nincs olyan a ruhatáradban, amilyen a karakteré? A Turi-túra mindig beválik! Persze, sok türelem és aktív mászkálás kell hozzá, hogy megtaláld a neked tetsző és megfelelő ruhadarabot a boltokban, turkálókban, pláne akkor, ha jó áron akarod megszerezni az egész felszerelésedet. Ám a türelem rózsát terem! Mi például összeírtunk rengeteg olyan ötletet, amihez megfelelnek a bolti ruhák, és rendszeresen végigjárunk néhány turkálót, ahol jó áron kapható minden darab. Ha találunk olyat, ami bármelyik listán szerepel, visszük. Ha nem találunk, akkor majd legközelebb. Aztán amint kész van egy összeállítás, mehet fotózásra, vagy akár conra is. Érdemes körülnézni Halloween és Farsang előtti időszakban, ilyenkor ugyanis a turkálók és boltok is tele vannak sok-sok jelmezkellékkel, kiegészítővel. Egy boszorkánysapkát például ilyenkor könnyű beszerezni akármelyik jelmezes kiegészítőket is áruló üzletből, míg a lehullott leveleknek szánt seprűt a barkácsboltokban érdemes keresni, ehhez pedig csak néhány megfelelő ruhadarab kell, és kész is a boszorkány némi smink segítségével!

5. Kezdd kicsiben!

Jó variáció a szekrénnyel, vagy bolti, esetleg turkálóban meglelt ruhadarabokkal, ha egy-két kiegészítő akad csak, amihez esetleg hozzá kell nyúlni, vagy kézzel elkészíteni. Első alkalommal én is csak egy méretes masnit varrtam meg majd tűztem fel a derekamhoz a ruhám hátuljára, majd ezt a masnit továbbfejlesztettem töméssel és némi merevítéssel. A következő alkalommal már kisebb ruhadarabokat is készítettem hozzá, amik nem bonyolultak, és a hobbiboltokban fellelhető hungarocel golyókat és csillagot festettem le majd ragasztottam össze szépen, majd tűztem az egészet egy függönytartó rúdra. Mindenkinek nagyon tetszett, pedig nem volt egy bonyolult megoldás.
Persze, lehet bonyolultabb is a kiegészítő, amivel tényleg meg kell dolgoznod, viszont épp ezért ez is egy jó lehetőség arra, hogy gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj.

6. Ne add fel!

Sokan ott buknak el, hogy ha elsőre nem sikerül valami, feladják és falhoz vágják az egészet, aztán ott ette meg a zöldfülű vizimanó. Megállapítják, hogy a cosplay nem nekik való, és ők sosem fognak olyan csodákat alkotni, mint mások. Pedig a többiek is keményen megdolgoztak a minőségi munkáért! Éveken át kitartóan gyakoroltak, ha kellett, hát teljesen újracsináltak vagy átdolgoztak bizonyos részeket a cosplayben, mert az első variáció nem tetszett nekik. Bár a kész cosplayen ez nem látszik, de rengeteg kudarc, talpraállás és újrakezdés van egy-egy csodált cosplayben.

Heniko Cosplay

Heniko is akkor nyert, amikor nem várta! Fotó: Bán Lilla (Living Dream Project)

Komoly problémát okozhat, ha az első cosplayeddel rögtön meg is akarod nyerni a versenyt. Ettől szintén ne várj túl sokat, hiszen színpadra lépni nem egyszerű. Nem mindenkinek sikerül az első cosplayével versenyt  nyernie, akinek igen, az vagy nem a nulláról indult, eleve értett valamihez, ami jól jött a cosplayben (például varrás, barkácsolás), vagy akár egy évet is eltöltött azzal, hogy azt a cosplayt összerakja, és addig nem nyugodott, amíg el nem érte az áhított célt. Ha kellett, akkor újra átdolgozta azt, ami nem tetszett. Ám tekintve, hogy egy versenyen lényegében egymással kell versengenetek, meglehet, hogy nincs szerencséd, és több olyan cosplayes is felbukkan melletted, akik egy picit jobbak, mint te. Akármennyit dolgoztál az első cosplayeden, sokszor teljesen mezőnyfüggő, hogy sikerül-e bármiféle jutalmat bezsebelni. Ez esetben sokan döntenek úgy, hogy feladják, nekik ez úgysem sikerülhet, sosem lesznek elég jók, ami pedig nagy hiba! Kívülről nem látszik, de azok, akiket most talán csodálsz, hogy miket alkotnak, ugyanúgy kezdték, ahogy te is, és sok-sok év aktív munkájával jutottak el oda, ahol most vannak.

7. Adj időt magadnak!

Ahogy a kisbabának is időbe telik, míg megerősödik a gerince és csontrendszere ahhoz, hogy járni kezdjen, és akkor is próbálkozik, ügyetlenkedik, imbolyog az elején, úgy neked is időre lehet szükséged arra, hogy az általad vágyott minőséget tudd produkálni. Ettől még nem kötelező elrejtened a művedet, legyél rá büszke, hisz még a ruhadarabok esetén is sok munka volt levadászni a megfelelő összeállítást, vagy legalábbis egy jó ötletet igényelt és némi kreativitást. Amikor pedig két kezeddel csiszoltál és formáztál, akkor pláne időbe kerül, hogy kiismerd az anyagot. A legjobb az, ha nem con előtti héten találod ki, hogy te most valami nagyon extra öltözéket akarsz összedobni, pláne esetleg munka mellett. Ha kell, szánj egy egész évet a cosplayedre, hidd el, akkor is lesz Con, nem éri meg összecsapni semmit, mert ha elégedetlen leszel a munkáddal, nem fogod úgy élvezni a rendezvényt. Ezt az érzést jól ismerem, tudom, miről beszélek.

8. Ne akarj túl sokat egyszerre!

Első cosplay esetében nyugodtan válassz egyszerűbb darabot, ahol csak egy új tanulnivalód lesz. Sokkal könnyebb csak egy résszel küzdeni újra és újra, mint az egész cosplayt javítani folyton. Lehet, hogy az általad választott öltözékbe sok-sok ledet lehet beépíteni, és technikát, mozgó alkatrészeket is, de első körben elég, ha megvarrod a ruhát, vagy elkészíted a kiegészítőt mozgás és ledek nélkül. Hidd el, úgy is lehet nagyon jó munkát végezni! Azt pedig már több cosplayes is megcsinálta, hogy első cosplayeinek egyikét évekkel és sok-sok tapasztalattal később felújította, vagy akár újracsinálta, hisz azon látszik a leginkább, hogy honnan hová fejlődött!

9. Ne várj túl sokat!

Nincs annál rosszabb, mint amikor valaki elkészítette első cosplayét, majd elmegy vele conra esetleg versenyre, abban a hitben, hogy márpedig itt ő lesz a legnagyobb sztár, megnyeri az összes versenyt, és hú de nagyszerű lesz! Sokan vágyunk a sikerre, és gyanítom, hogy a versenyzők közül bárki nagyon örülne egy győzelemnek. Ám nem szabad csak erre korlátozni a sikerélményt, főleg az első cosplayeddel. Ha örülsz a sok kis dicséretnek is, és minden egyes közös képkérésnek, akkor az esetleges nagyobb rajongás elképesztően jól fog esni, nem is beszélve a győzelemről, vagy jelölésről a versenyen. Ha viszont azon siránkozol, hogy veled miért nem készítenek ötszázan közös képet, nagyon fontos pillanatoktól veszed el a nekik járó érzést. Emlékszem még, mennyire jó érzés volt, amikor először kértek tőlem közös képet, vagy először adtam aláírást. Fantasztikus érzés, ne hagyd, hogy az elégedetlenség elnyomja azt.

10. Járj utána!

normal_cp_farsang_2016-201

Az egyszerű cosplayek is nagyon hangulatosak lehetnek, ha van kivel összeöltözni, ahogy azt MESK Cosplay is tette! Fotó: Écsi Dávid

Manapság ezer és egy tutorial van a világon, és nagyon sok cosplayes, aki szívesen segít tanácsokat adni. Járj utána mindennek, ahelyett, hogy az utolsó pillanatig malmoznál fölötte, nem tudva, mit tegyél egyáltalán. Ha az ismertebb nevek nem válaszolnak, ne csüggedj, hisz nagyon sok üzenetet kapnak. Keress másokat, főleg olyat, aki esetleg már dolgozott azzal az anyaggal, vagy akár ugyanazon a cosplayen. Engem például hiába kérdezel a zombi sminkekről, nem értek hozzájuk, azt viszont tudom, kihez irányítanálak át rögtön, hogy tőle kérdezz inkább. Ha viszont valakiről folyton ilyen-olyan zombis képeket látsz, gyanítható, hogy tudja is, hogy kell sminkelni hozzá. Segítséget kérni sosem szégyen, legfeljebb nehezebb megtalálni azt a cosplayest, akinek szakértelme és ideje is van, hogy segítsen. A legtöbben pont a személyes kérdések nagy száma miatt készítenek tutorial videókat és tartanak előadásokat a conokon, hiszen szeretnék átadni a tudásukat, ám annyian érdeklődnek, hogy egyenként nincs sok idejük foglalkozni mindenkivel. Járj utána, ki mikor hol segít nagyobb mértékben, és menj el az előadásra, nézd meg a videót. Megéri!

10+1. Érezd jól magad! 🙂

Akármi történik, akármit veszel fel, érezd jól magad benne, hisz ez a legfontosabb, ezért cosplayezünk! Nem éri meg egy olyan cosplayt felvenned, ami számodra túl sokat mutat a testedből, ha kényelmetlenül érzed magad benne. Nagyon kellemetlen folyton arra figyelni, mikor hol kell igazgatnod magad, hogy ne látsszon ki semmid, amit nem szeretnél. Hidd el, nem ér annyit a nagy figyelem reménye, hogy emiatt rosszul érezd magad. Ha nem tudsz felhőtlenül örülni annak, hogy cosplayben lehetsz (leszámítva a technikai kényelmetlenségeket, például nehéz cosplay elemek, nem tudsz leülni és ilyesmik), akkor miért is vetted fel? A lényeg a szórakozás! Szórakozz te is jól! 🙂

Galaxina