Előszó:

Imádom az elf karaktereket és a különféle vizuális stílusokban megjelenített formáikat, legyen szó akár a Gyűrűk ura képi világáról, vagy a szóban forgó anime és különféle játékok grafikai kivitelezéséről. A Lineage II-ben egyik kocka-társammal csacsifül-nek becézzük a (light) elfeket és akkor adott volt egy megoldandó probléma, hogy honnan a csudából is lesz nekem ilyen szamárfülem. Az E-bayen lehet rendelni gyönyörűséges fülprotéziseket, utána néztem, de középkategóriás paróka áron mozognak, így sztornóztam a dolgot. Viszont annyit megtudtam, hogy latex-ből készülnek.Minél hitelesebbre szerettem volna megkreálni, tehát a karton és egyéb megoldásoktól nagyon ódzkodtam. Keresgéltem a neten is latex után, de olyan infót nem találtam, amit hasznosíthattam volna, csak latexból készült „ruhákat” és olyan dolgokat, amikből nem lesz elf fül. :DAztán mit hoz a véletlen és a kiváncsiságom, az egyik hobby boltban ráakadtam egy nagyobb tégelyre, megkukkantottam és ez a szöveg volt rajta: Latex Emulzió. Csak három tégely volt a polcon, és ahogy gyorsan átfutottam az ismertetőt, ezt az anyagot mintavételre használják (akár csak a szilikont). De gondoltam próba cseresznye, ha az E-bayes fülek latexből készülnek, és ezt az emulziót mintavételre használják,akkor megszilárdul és miért is ne.

Folyamat:

Vettem por állagú modellező anyagot, amit vízzel kell összegyúrni és megkreáltam az elf füleim pozitívját.

elfful03blogra-300x170.jpg

Miután több nap eltelte után kiszáradtak (ezzel volt egy kis problémám, mert több vizet kevertem az anyaghoz, mint ami fel volt tüntetve a csomagoláson, mivel nagyon porzott az egész és nem akart összeállni, de következő alkalommal már megfogadtam a javallott mennyiséget), felcsipeszeltem a zokniszárítónkra a két fület, hogy fel tudjam vinni rá a latexet. Erre azért volt szükség, mert üregesre akartam csinálni, na de beszéljenek a képek.

elffulblograf-225x300.jpg

Ecsettel is fel lehet dolgozni a felületre ezt az anyagot, de vigyázat, mert a csomagban már egy része megszilárdult. Ezt nem tudtam, de végülis érthető, mert nem két komponensű anyagról van szó, csak így én kidobtam egy csomó pénzt az ablakon, mert az egyharmad anyag használhatatlan volt.

latexblogkicsi-300x225.jpg

(Ha valakit érdekel a márka, akkor írjon PÜ-t, csak nem tudom mennyire lehet itt reklámozni dolgokat.)

Nos az a sárga „izé” a még csomagolásban megszilárdult latex, a belseje pedig nyers még. Rengeteg anyag ment kárba, de ezen kár is sopánkodni, mondjuk a lejárati idő sem volt megtalálható a kiszerelésen… Szóval azt nem tudom, hogy a többi tégelyben milyen állagú lesz a latex emulzió, még nem tapasztaltam ki teljesen, de aki követi a kreatívkodásomat, ossza majd meg az észrevételeit. 🙂

8-10 rétegben érdemes feldolgozni a mintára a latexet, és meg kell várni a rétegek közti száradást. Ez jól nyomon követhető, mert a világos sárgából naracsosabb árnyalat lesz ha megszárad. Minél több réteget vittünk fel, annál gyorsabb lesz a száradás, az első három alkalommal viszont elég sokat kell várni. Én három napot adtam az egésznek, biztos ami biztos. Az ecsetet érdemes rögtön kiöblíteni használat után, mert beleköt ez a ruganyos anyag, én is kettőt használtam el.

Mivel alapvetően rugalmas anyagról van szó, könnyen leválaszthatjuk a mintáról, íme a nyers fülprotézis:

elffullogra-225x300.jpg

Miután meglettek a fülek, akril festékkel lefestettem őket. Itt megköszönném Aoime segítségét, mivel Õ hozott nekem festéket. 🙂

A végeredményt pedig láthatjátok majd a galériámban. 🙂

Rögzítés:

Senki sem hinné, de ez volt a legmacerásabb. Mindenféle ötletet számba vettem, a hajpánttól kezdve a drótozásig, mégis a legprimitívebb megoldásnál maradtam, mert az volt a legláthatatlanabb, mégpedig a hullámcsatokkal való ügyködés. Mivel a fülek üregesek, ráhúztam a sajátomra, majd alul és felül hozzárögzítettem a parókasapkához. No igen, ezt az akril fedés megsínyli, ezért nagyon óvatosan kell és többszöri nekifutásra sikerül csak. Nekem ez telt a legtöbb időbe az öltözés során, tényleg macera, hogy úgy álljanak azok a fülek, ahogyan azoknak kell.

A Conon találkoztam egy cuki elftárssal, azaz Deedlittel a Record of Lodoss War animeből és valami fantasztikus cosplaye volt. Gyönyörűen megcsinálta és a füleket iszonyatosan jól kivitelezte, keressétek Õt is, mert nagyon igényes fülmegoldást talált. 🙂 A latex emulziós megoldásomnak az a hátránya, hogy a felülete nem lesz tükörsima, de ez látszik a képeken is. (Ugye amikor csepeg le a feldolgozott latex, az cseppekben is megszilárdulhat, ez óhatatlan ha lefelé lógatjuk a pozitívot. :D)

Zárszó:

Remélem sikerült ötlet adnom, a latex emulzió-t akár maszkokra is lehet alkalmazni és minden másra, nagyon hasznos alapanyag ha cosplayel az ember, egyetlen hátránya, hogy sajnos költséges.

By Lenalee