Eurocosplay 2010

Európa több részén egyre népszerűbb a cosplay. A Eurocosplay lehetőséget kínál az európai országok cosplayeseinek, hogy képviseltessék magukat, találkozzanak és megmérkőzhessenek egymással egy nagyszabású rendezvény keretein belül. Ez egy olyan kultúrális esemény, mely határokat átlépve söpör végig európán.
 
A szabály egyszerű, minden európai ország legfeljebb évente két rendezvény során választhat ki egy versenyzőt, akit azután a londoni MCM Expo-ra küldünk ki, mely rendezvény 2010 október 30-án kerül megrendezésre a londoni Excel Kiállítás és rendezvényközpontban.

 

Hogy mily módon választják ki a hazai nyertest? Nos, ez az adott ország cosplay szervezőire van bízva (vagyis a cosplay.hu-ra). A két rendezvény, melynek során eldöntjük, hogy ki lesz a két szerencsés nyertes, az áprilisi Sakuracon/Mondocon és a júniusi Holdfénycon lesz. Mind a két rendezvényen tartunk egy válogatót, melyre külön kell jelentkezni (lásd a szabályzat és jelentkezés résznél) és egy külön zsűri fogja kiválogatni a két győztest, akik októberben hazánkat képviselhetik.

Szabályzat:

– A jelentkezéseket előzsűrizzük, csak 15 ember indulhat egy fordulóban. Akinek a ruhája nem megfelelő a zsűri szerint, azt értesítjük és természetesen egy másik ruhával újra pályázhat. Nincs akadálya annak, ha valaki az elsőn indult, de nem nyert, hogy a második fordulóban is induljon.
– Aki jelentkezik az Eurocosplay versenyre, az természetesen indulhat a hagyományos versenyben is.
– Bármilyen régi cosplayversenyes ruhával lehet indulni, azzal is, amivel egyszer már nyert a pályázó.
– Valódi fegyvereket vagy sérülést okozó tárgyakat nem vihet fel a színpadra a versenyző.
– A Sakuracon-ra elsődlegesen anime és manga témájú pályázatokat várunk, a Holdfényconra pedig sci fi, fantasy és videójátékok (természetesen lehet átfedés).
– Az előzsűrizésen továbbjutott versenyzők, a Sakuraconon és a Holdfényconon, egy külön program keretein belül mutatják meg a ruháikat a közönségnek és a zsűrinek (ez a Sakuraconon vasárnap délután lesz).
– A verseny menete: a versenyzők zenére felvonulnak a színpadra, ahol bemutathatják a ruháikat és opcionálisan tarthatnak egy rövid előadást.
– A versenyzőknek maximum 3 perc áll rendelkezésükre, amit semmilyen körülmények között sem léphetnek át.
– Lehet énekelni, táncolni, pózolni vagy beszélni, de nem egyik sem kötelező. Lényeg a ruha és a karakter minél alaposabb bemutatása.
– A színpadon a versenyzőt kikérdezzük a ruhájáról, erre mindenki készüljön fel.- Természetesen lehet zenét küldeni, mp3 formátumban, melynek a hossza maximum 3 perc lehet. (Kis_zsuzsanna.mp3)
– A helyszínen a zsűri és a közönség is megszavazza a legjobbat, majd a kettő összesítése kihozza a verseny egyetlen nyertesét.

Jelentkezés:

– A pályázóknak a ruháról és a karakterről fényképes bemutatkozást kell küldeniük az [email protected] emailcímre.
– Maximum 10 képet lehet beküldeni, a képek összesített mérete nem haladhatja meg az 5 megabájtot.
– Beküldési határidő: Április 18. (Sakuracon), Május 25. (Holdfénycon)
– A levélnek tartalmaznia kell:
    —-
    Név
    Becenév
    Cím (Város, irányítószám, utcanév házszám)
    Telefonszám
    Születési dátum
    —-
    Karakter neve / Anime, Manga
    Megfelelő minőségű kép a karakterről
    Fotók a kész vagy félkész ruháról
    A kosztüm és a karakter rövid leírása (opcionálisan angol nyelven is).
    —–

– Az email tárgyához írjátok: "Eurocosplay jelentkezés – Sakuracon"
– Akit az előzsűrizés során nem fogadutnk el, az természetesen a határidő lejártáig újra pályázhat.
– Akinek a pályázata nem megfelelő vagy hiányos, azt értesítjük, hogy javítottan adja be újra.

Jelentkezés feltétele:

– Legyél legalább 18 éves.
– Magyar állampolgarság.
– Alapszintű angol nyelvtudás (fokozottan ajánlott a társalgás szintű).
– Előny, ha már van cosplayversenyes tapasztalatod.
– A ruhát magadnak kell elkészítened! (Csak a paróka és az apróbb kiegészítők a kivételek)
– A kosztüm csak hivatalos "artwork" alapján készülhet. "Fanart" vagy "Original" képekről elkészített ruhákat azonnal kizárjuk a versenyből!

A fődij:

– Londoni utazás (repülővel) az MCM Expo-ra, 2010. Október 29-30-án.

Az országok nyertesei egy jelmezes felvonuláson mutatkozhatnak be, melynek megkoronázásaképpen a londoni cosplay zsűri megválasztja a 2010-es európai Cosplay Bajnokot!
 
Reméljük,hogy egy jó hangulatú verseny a többi ország képviselőivel fantasztikus jelmezeket vonultat majd fel,ezzel ösztönözve másokat is,hogy csatlakozzanak ehhez az egyedülálló eseményhez.
Bizonyára idén is felejthetetlen élményt nyújt majd e verseny!
 
Sok sikert kívánunk a résztvevőknek és alig várjuk, hogy Európa legjobb cosplayesei összemérjék képességeiket!

Angol nyelvű verzió:

Eurocosplay – October 2010
In many parts of Europe cosplay has been getting increasingly popular. EuroCosplay is a chance for European countries to send a representative to meet and compete with other cosplayers from all over Europe, it will be a showcase of a culture that has spread across Europe with a passion that ignores borders.
How it works is simple enough- up to two events from each participating European country can choose a representative who we will then bring to the MCM Expo being held on the 30th of October 2010 at the Excel Exhi­bition Centre in London. How events select their representative has been left up to the events themselves. These representatives will then showcase their costumes in a Masquerade which will culminate in our judges selecting one of them as the European Cosplay Champion 2010!
We’re really hoping that the chance to go head to head with your peers from across Europe will mean we all get to see some fantastic costumes which will inspire people for future years. We’re sure it will be an exciting event to remember!
Best wishes to all of the hopefuls and we’re looking forward to seeing who will be taking the stage against the best Europe has to offer!


Linkek:


– E
urocosplay oldala


– Szabályzat angolul