Kis cikksorozatom következő állomásán elkalauzollak benneteket a hardcore tervezés bugyraiba. Megmutatok pár egyszerű módot, hogy érdemes belefogni, és mit érdemes elkerülni, ha egy újabb cosplay megalkotására adod a fejed. Az elején nagyon könnyű végzetes ballépéseket tenni, de kis odafigyeléssel mindez elkerülhető.

Minden a karakter kiválasztásánál kezdődik, persze ha már ilyen cikkeket olvasol, valószínű, hogy már van ötleted rá. De ha mégsem, és csak úgy viszket a tenyered, valami új inspiráció után, mindenképp olyan karaktert válassz, akit már valamilyen formában megismertél. Úgy belemenni egy cosplay tervezésébe, és elkészítésébe, hogy csak azért csinálod mert most az a népszerű, de magát a karaktert még csak nem is ismered, nem túl célravezető. Ekkor jóval hamarabb kiégsz, és elveszted minden érdeklődésed, ebből lesznek aztán a félbehagyott projektek, amik majd porosodnak a szekrény tetején. Egyéb szabálya nagyon nincs a cosplaynek, de ehhez érdemes tartani magad, persze az megint más, ha valami nagyon megtetszik és utána ismered meg és szeretsz bele még jobban egy jelmezbe. Az is egy felemelő érzés tud lenni, és hidd el érdemes rászánni a jó választásra az időt. Nem kell 5 perc alatt eldönteni, hogy a következő 3-5 hónapban mi miatt fogsz folyton bűntudatot érezni. Meg kell fontolni, hogy hogyan fogod magad érezni más bőrében, és az mit fog számodra jelenteni.

Ha mindezekkel megvagy és jó, megvan a karakter, amit tényleg szívből választottál, ott kezdődik a tervezés. Persze mindenkinek más módszerei vannak, de a sokak számára bevált módszer, hogy mindenről listát készíteni időtervezetet és lehetőleg még saját kezű rajzokkal és tervekkel megfűszerezve. Ez elsőre ijesztőnek hangozhat, de nem kell megijedni. Ha sorba veszed a lépéseket igazán egyszerű és jól testre szabható folyamat.

A nulladik lépés kitalálni egy időpontot, hogy mire szeretnéd elkészíteni. Legtöbben a legújabb cosplayt a legközelebbi con, vagy nagyobb összejövetel időpontjára időzítik, mert hát valljuk be, mindenkinek jól esik mikor heteket hónapokat esetleg éveket gürcölt rajta, és utána a fandom más tagjaitól élő elismerést kap. Inkább több időt hagyj magadnak, ha nem ismered a határaidat, így sok fejfájást kerülsz el. A con előtti pár napos ideg-összeroppanás annyira gyakori, hogy már megkapta a con-crunch nevet. De én inkább amondó vagyok, hogy inkább legyen 2 hét előtte mindent kijavítani, és inkább előbb elkezdeni mint hogy magát az élményt rontsa el, hogy kialvatlan és hulla fáradt vagy. De, mint ahogy már előző cikkekben is írtam, érdemes mindre felkészülni. Ami el tud el is fog romlani, ami késhet, késni fog. Inkább rendelj kevesebb helyről egy picit drágább áron, párszáz forint egy két termék esetén nem a világ vége. És kisebb valószínűséggel vesznek el így a csomagok a külföldi rengetegben. Ha pedig magyar boltból rendelsz, ott szinte sose hagynak el csomagot, mert a követési rendszer elég jól funkcionál. Bővebb időbeosztást majd a cikk vége felé adok.

Nos akkor vágjunk is bele: Az első dolog, amit meg kell tenned mindenképp, hogy sok minél több szögből képeket keress a karakterről. Ebben a Google a barátod, de akár egyes videojátékok esetén az egész 3D modell is elérhető, ez még jobban megkönnyíti a helyzetet, hisz biztos minden szemszög látható lesz. Érdemes a főbb nézeteket a karakter teljes nagyságában keresni, mert akkor az arányokkal is jobban képben leszel. De a pici részleteket sem érdemes kihagyni. A karakter bonyolultságától függően 15-55 képet is össze szoktam gyűjteni, minél részletgazdagabb, annál több szemszögből. Ezt követi a rajzolás, és tervezés kezdeti szakasza. Amíg nem tudod biztosan hány elem, és milyen bonyolultságúak nem érdemes nagyszabású keretet adni magadnak, mert ezzel is lábon tudja lőni magát az ember. Persze érdemes a tervezésnél azt is figyelembe venni, hogy mennyi pénzed is van rá. Sok mindent ki lehet hozni olcsó alapanyagokból, de csodákra senki sem képes. 20 ezerből nem fogsz teljes testpáncélt, parókával megcsinálni még ha mindent papírból és ragasztóból is csinálsz, akkor sem, kezdőként meg pláne nem. De ez jó tervvel sokat spórolhatsz rajta.

Ha már mindezzel megvagy, akkor kezdődhet az igazi tervezés. A helyzet átláthatósága érdekében, érdemes egy saját kezű rajzot készíteni. Nem kell tökéletesnek lennie, sőt én is gyakran inkább előre megrajzolt mintákra rajzolok, ezeket a fájlokat itt is megtalálhatod és letölthetted. Van egy női és egy férfi minta is. Ezeket csak simán kinyomtatod otthon vagy barátoknál, vagy nyomtató szalonban egy-egy oldal minimális pénzbe kerül, egyszerre többet érdemes nyomtatni, és utána lesz több évre elég mintád. Ez segít az arányok megtartásában, és egyből lesz egy kézzel fogható kép, ami alapján összeállítod az elkészítendő elemek listáját. Érdemes fentről lefelé haladni, vagy lentről felfelé, így egy átlátható listát fogsz kapni. Jelen esetben egyszerűbb példát hoztam, mert tényleg 5 perc megrajzolni, a kinyomtatott alapra.

Szóval Raven a Tini titánokból, első ránézésre nem egy bonyolult cosplay, nincs sok részlet, és elég népszerű, hogy még most is van belőle Kínából rendelhető cosplay kb 25-30 ezer Ft-ért. Akkor kezdjünk is bele, egyből ott az ibolya színű paróka, ami kb vállig ér. Ezt nem lesz nehéz találni, alap fazon, nem kell hozzá más csak egy olló, hogy fazonra vágd. Attól függően mennyire szeretnél karakterhű maradni, kell még egy pár lila kontaktlencse, és szürkés testfesték, arcra, kézre, ehhez még biztos kelleni fog egy színtelen púder, hogy ne másszon le a festék idővel a sötét anyagokra. A csuklyás köpenyhez kelleni fog legalább 2 méter 1,5 méter széles sötét lila anyag, legyen legalább 2 irányba rugalmas, de a 4 irányú lenne az ideális. Az ilyen köpenyhez nagyon nem illik egy tömött, rugalmatlan szövet, inkább poliészter vagy pamut jersey anyagok közt érdemes keresgélni. Az anyagokból vegyél inkább mindig fél méterrel többet, mint amire maximum gondolsz, hogy kelleni fog. Mert mindig történnek ki balesetek, esetleg anyaghiba van benne, és máris hiányzik anyag egy darabhoz. Lefele haladva elérünk a fekete hosszúujjú testhez simuló dresszhez. Ehhez is kelleni fog mindenképp 4 irányba nyúló, kb 2 méter rugalmas anyag, itt már te döntesz róla, hogy inkább fényesebb műbőrt vagy szintén matt fekete anyagot választasz. A lábakra inkább egy szürke harisnyanadrág jó, mert a lábakon levő testfestés jön le a legkönnyebben, plusz a harisnyanadrágot csak fel kell venni, időt és anyagot spórolva. A cipőknél szinte 100% hogy nem lesz még csak hasonló sem a boltokban, így arra biztos, hogy majd neked kell borítást csinálni. Mivel egyszínű a cipő és a köpeny a forrásképeken ezért érdemes a köpeny anyagából cipő burkolatot készíteni, ezzel is egységesebb lesz a cosplay. Most pedig jöjjenek a kis kiegészítők. A fejre ragaszthatsz, vagy festhetsz egy ékkövet, személy szerint inkább valami hobbiboltban vennék egy rombusz alakú vörös ékkövet, amit utána annyiszor ragasztok fel, ahányszor akarom, de festés is egy opció, ha az neked könnyebb. Az öv, amit egy vastagabb aranyszínű lánc alapon, nagy kerek vörös ékkövek díszítenek, arany foglalattal körbevéve, tehát kell hozzá egy elég nagy szemű aranylánc, ami körbe éri a derekad, de nem fog róla lecsúszni, és kb 8-10 vörös ékkő plusz még 3, amit a kézfejekre és a köpenyre fognak illeszkedni. Ezekre is számtalan megoldás van, befesthetsz karbonpapírt, levegőn száradó gyurmából kialakíthatsz kb ugyan olyan nagyságúakat, vagy akár Kínából rendelheted is a láncot, és mellé még ilyen átlátszó üveg lencséket is, aminek utána a hátlapját lefested vörösre, és valamilyen rögzítési móddal ráragasztod a láncra. Persze közben már érdemes hasonló blogokat keresni, és videókat, hogy megnézd más hogyan csinálta. Ez nagyban inspiráló tud lenni, persze ehhez jórészt szinte csak angol források vannak, de még ha nem is beszélsz angolul, ha látod mit csinálnak, az is sokat tud segíteni.

Ekkor már érdemes listába szedni mit kell venni még, és mi az, ami már van otthon. Majd sorba szeded a hiányzó tételek listáját, és elkezded keresgetni őket. Parókát érdemes Kínából rendelni, egy ilyent kb 4-6 ezerért már lehet venni, de ehhez a példához a többi anyag könnyen hozzáférhető egy nagyobb városban, és magyar webshopokban. Az anyagokat érdemes előbb több méteráru boltban megnézni, ahová viszed a rajzod és azt is, hogy kb mennyire van szükséged. A legtöbb boltban nagyon segítőkészek és hozzáértőek az eladók, sokszor segítenek, de ha valaha a legolcsóbb bélést ajánlja valaki is, soha ne használd másra, mint más anyagok bélésére. És a farsang táján kirakott kosztüm anyagok is eléggé rossz minőségűek vagy méregdrágák, ha kedves az életed ezeket kerüld.

Ezt követi a tutorialok keresése, esetleg szabásminták és kraftos blogok végig nyálazása. Külföldi cosplayerek webshopjain temérdek ilyen kis könyv, minta, és sokszor nem is olyan drágák. Ha 1-2 ezret kiadsz azért, hogy ennél kb 10 szer annyit spórolj meg a véletlen félresikerült bakikból, ráadás sokszor segítő videókat is linkelnek mellé, hogy könnyebben eligazodj. Személyes kedvenceim KinpatsuCosplay, KamuiCosplay, PretzlCosplay és a PunishedProps csapatai, náluk tényleg sokféle segítséget találsz, igaz mind angolul, de ha az alapok megvannak ez is egy jó lehetőség a nyelvtudásod fejlesztésére.
Visszatérve az időbeosztáshoz, persze ezt mindenkinek meg kell találnia, hogy hogyan szeretsz dolgozni egy cosplayen, de kezdésnek jó, ha adsz magadnak 3 hónapot. 3 hónap szépen elég, hogy megtaláld a karaktert, megtervezd és elkészítsd, ha nem túl részletgazdag a karakter. Persze iskola, munka mellett is be kell szorítani a mindennapokba, de ebben is érdemes napokra felosztani, és részletekre szedni az egyes részek elkészítését. Ebben segíteni tud, ha leírod papírra, vagy Excelben dokumentálod az előrehaladást, de nemrég kipróbáltam a Cosplanner nevű alkalmazást is, ami szintén átláthatóvá teszi a folyamatokat, megadja az előrehaladást, és fel tudod jegyezni benne a célokat, időpontokat, és ami legfontosabb a költségvetést is kezeli. Fel tudod jegyezni mennyit szánsz egy-egy elemre, és utána egyesével a vásárlás után látod mennyi van még a költségvetésből hátra. Nagyon kis hasznos alkalmazás, nem kell hozzá semmi extra. 5 perc alatt össze tudsz benne írni egy cosplayt, és utána már a jegyzetek alapján el is kezdheted rendelgetni a hozzávalókat, miközben látod, hogy merre is tartasz a folyamatok közt. Sőt online alkalmazás is tartozik hozzá, mindenképp ajánlom legalább egyszer kipróbálni.

A végére pedig ismét összeszedtem a fontosabb lépéseket:

  • Megtalálni a karaktert
  • Kijelölni egy időpontot, amire elkészíted
  • Forrásképek gyűjtése
  • Sajátkezű rajz
  • Listákat írni + költségvetés megbecslése
  • Megrendelni az alapanyagokat
  • Megtervezni az elkészítés folyamatát
  • Megcsinálni
  • Felvenni a kiszemelt conra, és jól érezni magad

Ne feledjétek el, itt vannak a letölthető modellek pdf-ben <férfi> <nő>, és nem kell elsőre tökéletesnek lennie mindennek. A hibákból is rengeteget lehet tanulni, és az egész lényege, hogy megtaláld mi áll legjobban a kezedre. Az ilyen eseménytelen karantén időkben lehet a legjobban fejlődni.

Mindaddig jó tervezést:
Aoinekoparade