A farsang közeledtével feltámadtam vizsganyomoromból és újra nekiláttam érdekes témák után kutatni. Így ahogy azt már a címben olvasni lehet, a SFX lesz a mai téma. Angoloskodva a special effects rövidítése, ami magában foglal minden alap sminken felüli kiegészítést: gélt, művért és egyéb arcra kent terméket, ami hozzásegít ahhoz, hogy egy másik karakter bőrébe bújj. Ez a legkisebb szintről is a legvégső profi mozifilm szintig fokozható. Mivel egy elég drága iparág jelentős része épül erre a smink ágazatra így nincs hiány termékekben, trükkökben, oktató anyagokban, amelyek nem feltétlen cosplay számára születtek, de egy kis módosítással ezt is használhatod a következő szint elérése érdekében. Tehát akkor vágjunk is hozzá az elejétől.

A filmekkel lényegében egyidős szakma a legkisebb módosításoktól pl.: vámpírfogtól az egész testet fedő szilikonruhákig minden ide tartozik. Az Frankenstein szörnye is éppen úgy egy kultikus meghatározó maszk, amelyet azonnal felismernek, de ha pont a modern sikerekben gondolkodunk egyből van két karakteres tonnányi SFX-et felhasználó Marvel hős: Nebula és Drax. Mind a test festése és felragasztható protézisek alkalmazásával teszik a képregényekből ismert alakokat hihetővé, és nem vesz el az adott színészből, hanem hozzátesz. De vissza a kezdetekhez, az 1900-as évek hajnalán induló vonal, ami mára a milliárd dolláros iparággá nőtte ki magát is indult valahonnan. Ez pedig a fekete-fehér filmek esetében még kicsit más volt, hiszen a vér színe és egyéb élénk színek közel sem úgy jelentek meg a kamerában, mint ahogy azt gondolnánk elsőre, ezért főleg a kezdetekben más árnyalási technikák voltak az elterjedtek, viszont meglepően sok anyag a korai fázisból még ma is használatos, ha kicsit más formában is de még létezik. Az egyik alapító atya a műfajban Jack P. Pierce, ő volt az, aki olyan legendás filmeken is dolgozott, mint az eredeti 1931-es Drakula (1.kép), az eredeti Múmia, vagy a Frankenstein (2.kép). És itt nem csak az evidens maszkokra, szörnyekre kell gondolni, az SFX magába foglalja az összes sebet, harapást néha még a karakterek öregítése is elérhető vele (3.kép), vagy sebhelyek stb… a lista lényegében végtelen. De az ő megalapozott anyagkutatásai és tehetsége révén sok anyag is bekerült később az SFX megszokott használati tárgyai közé: Kollódium, vatták sebkészítő viasz, paszták, egyes temetkezésben is használt viaszok, a ma is használt spirit gum és még sok más is. A ’30as évektől elterjedt a folyékony latex használata a filmekben, főleg arc protéziseket készítettek vele (4.kép).

Ezek után pedig rohamléptékben nőtt az új technikák használata, elterjedtek a teljes test öltözékek (suitok) (5.kép), utána pedig mind egyre részletesebb lett mind a sebek terén (6.kép) mind egyéb amúgy normálisnak tűnő dolgok terén is az ipar. Megjelentek a színes kontaktlencsék, egyre jobb parókák kerültek piacra, hacsak a Trónok harcára gondolunk máris van több híres példa is de az egyik legismertebb mind közül a Daenerys-t alakító Emilia Clarke (7.kép), aki inkább a parókák mellett döntött minthogy platina szőke legyen több évig. Viszont idővel a technika és a CGI annyira előre tört, hogy néha már az apró részleteket is azzal oldják meg, kerülve a fizikai út hibáit. A nemrég megjelent Pókember filmben feltűnő Dr. Octavius (8.kép) is míg az eredeti trilógiában volt valós robotizált polipkarja, úgy ebben a filmben már az egész CGI volt. Ezzel szemben, amikor még az első Alien film jött ki, akkor ezt még teljesen megalkották és viselhető öltözet volt (9.kép). Ami felveti a kérdést, hogy mennyire is van a fizikális SFX-nek jövője, viszont még bátran elmondható, hogy a kevert technikák korát éljük. Van, amit nehéz vagy nem praktikus máshogy megoldani, és főleg olyan cosplayek esetében, ahol nem csak szerkeszteni akarod a kulcs részeket, vagy egyes rendezvényeken ezzel szeretnéd tovább emelni a szinted.

Így a kicsi hosszú történelmi gyorstalpaló után szedjük össze az SFX bázisát alkotó anyagoknak, és nézzük meg mi mire jó. Az első, ami a legtöbb embernek eszébe jut az a művér (10.kép). Ez lehet házi készítésű is, de a Halloween elterjedésével itthon is azért elég sok helyen lehet kapni, rendelni. És a sima folyós mélyvörös vér mellett száz másik is van már (11.kép). Ha nem szeretnéd, hogy elfolyjon, már vannak vér paszták, amik kenhetőek, sötétebbek és az alvadt vér szimulálására jók. Ennek is többféle színvariációja van az világos pirosastól egészen a mélyfeketéig, mert friss sebek szimulálására jobb egy világos, míg egy zombi rohadó részeire, és öregebb sebekre (12.kép) ott a sötét barnás-feketés gél. Na meg az extra, az alien és egyéb más vérű lények megformálására mára a szivárvány szinte összes színében (13.kép) is lehet hasonló pasztás/nyúlós slime-szerű folyadékokat/géleket (14.kép). Nem csak a szín és az állag változatos, hanem számtalan márka is van, egész olcsó hobbiboltból valótól egészen a filmes szintig, de az SFX smink terén számos nagy márka is sokféle terméket dobott piacra: a Kryolan, BenNye, Mehron, EulenSpiegel. Ezek a márkák többé-kevésbé itthon is rendelhetőek, tehát nem elérhetetlenek mint 5-10 évvel ezelőtt. A borzongás fokozásáért pedig van szemvér (15.kép) is, ez pedig az, amire gondolsz, olyan művér, ami biztonságosan a szembe cseppenthető, nagyon ijesztő is tud lenni.

16

A vér mellett szintén alap darab a folyékony latex (16.kép), bár itt, ha tudod, hogy allergiás vagy rá, akkor ebből sajna kimaradsz. De ha tudod használni az egyik legszélesebb felhasználású anyagról van szó. Lehet vele protéziseket önteni, sebeket készíteni, bőrt textúrálni, öregíteni valakit, és még emellett közepesen jó ragasztásra is. Némileg drága lehet főleg, ha kezdőként csak 1-2 decit vennél belőle, és a minőség is lehet, hogy változhat, az öreg de bontatlan termékek könnyen csomósodhat. És amellett, hogy kicsit/nagyon büdös tud lenni sérült bőrt könnyen irritálja, és a szagtól könnyezhetsz is. Tehát ez azért már nem olyan kezdőbarát mint a többi, a tanulófázis elég hosszú is lehet. Főleg, hogy ez csak a kezdet. Ugyanis a latex egyéb térkitöltő anyagokkal is keverhető: vattapamacsok, liszt és egyéb nedvszívó porok. Ezek egyrészt a száradási időt csökkentik, mivel egy vastag latex rétegnek elég sok idő kell megkötni, addig egy keverék már jóval hamarabb megszárad, ez napokról fél-egy órára rövidítheti a teljes száradást, és másrészt a költségeket is minimalizálhatod mert azért a liszt, de a vatta se közel olyan drága, mint a folyékony latex, aminek akár 5-6 ezer is lehet literje, kis kiszerelésben még drágább, és nehéz néha kifejezetten bőrre készültet szerezni. De vannak olyan alkalmazási módok, amik ezt az anyagot igénylik mindenképpen. Ehhez inkább közép-haladó kézügyesség és anyagismeret kell. De azért hagyok a lenti linkekben hozzá kis tutorialokat.

A másik szintén kezdetek óta használt anyag a kollódium (17.kép), bár mára sok ok miatt, hogy gyúlékony és társai tulajdonságok miatt jobb és környezet barátibb anyagok már leváltották, de egy variációja még ma is használatos: A rigid/merev collodion, ami egy sebkészítő felkenhető gél/folyadék. Bármi olyan karaktert cosplayezel, akinek mély arc hege van (18.kép), vagy egyéb látható helyen, arra ez a legjobb megoldás. A legjobb Ciri (19.kép) cosplayerek mindig ilyennel készítik az ikonikus arcsebet, de a lore többi sebhelyes tagjának is erősen ajánlott anyag. Amilyen nehéz beszerezni néha, olyan egyszerű használni is, lényegében megrajzolod a mintát a sebhelynek egy kicsit sötét rózsaszín mályva szájceruzával, és utána rétegezed erre a csíkra az anyagot, mindig száradás után felkened a következőt, és így egyre mélyebb lesz a heg. Az eltávolításhoz pedig egy jobb micellás vizes dörzsölés, vagy egy krémes bedörzsölés a legjobb módszer.

Sebviasz (20.kép), egyéb viaszok és démon paszták: A temetkezésből eredő viaszos arc szépítés régen igen elterjedt volt, sőt egész művészi szintekig tudták élőszerűvé varázsolni az elhunyt arcát, innen származik az az anyag is, amely valakinek áldás más pedig átokként tekint rá. A scar wax-ként ismeretes viaszos hőre lágyuló irdatlanul ragadós és mindent befedő bőrszínű paszta, nagyon jól is tud kinézni (21.kép). Emiatt leszedése problémás, sokan más módszert használnak, de a krémes bedörzsölés általában jó, illetve használat előtt kezed, és azon tárgyakat amire nem szeretnéd, hogy ragadjon, vazelinnel érdemes bekenni. És jobb, ha van hozzá valami fém spatulád (22.kép), amivel könnyebb formázni. Kis dobozkában árulják, nem túl drága cucc.

Na és akkor a SFX ragasztói: mit mivel mikor mennyit? Többféle ragasztó is elterjedt e téren, a két leghíresebb talán a pros-aide (23.kép), ami egy vízbázisú ragasztó, tehát nem kell hozzá egyéb oldószer, viszont így az izzadtsággal le tud jönni, tehát nyári melegben nem optimális, viszont a többi variációval szemben ez szinte sosem irritálja a bőrt, és még az orvosi protézisek felhelyezésére is használják, itt a sérült arcra ragasztható protézisre gondolok, nem pedig a nagymamád csípőprotézisére. De sok SFX művész már előre elkészíti a spéci protéziseket (24.kép), így csak meg kell venned, hogy aztán felragaszd azt, például ezzel a ragasztóval. A hiedelmek ellenére igenis erős, nagyon jól tapadó tartást ad több órára is. A másik szintén híres ragasztó a spirit gum (25.kép), avagy pepi tupé, avagy paróka ragasztó vagy mastix meg még hány féle nevet adtak neki a magyar nyelvben. Ez már egy alkoholos gyantás alapú szintén bőrre fejlesztett ragasztó, emiatt kell hozzá oldószer is, amit általában vagy szettben tudod megvenni vagy pedig a közvetlen közelében. Oldószerből mindig többet vegyél, mert párolog és nem szeretnéd a bőrödet lefeszegetni mert félúton elfogyott a lemosó folyadék. Ez már jóval hajlamosabb irritálni a bőrt, kényes bőrön kiütéseket tud okozni lemosás után. Persze vannak még egyebek is de ez a kettő a leggyakoribb, így könnyebb a beszerzésük is. Utóbbit mini kiszerelésben szettekben is lehet kapni (26.kép).

Az SFX kezdők számára vannak alap és opcionális termékek is, viszont ezek legtöbbje megtalálható ezen a képen (27.kép), illetve találtok lent egy videót, ahol elmondják mi mire való. A jó alap seb elkészítse után, bármiből is legyen az, legtöbbször arc és testfestéssel (28-29.kép) ki kell egészíteni, kis árnyékolás, vér, és látszólagos kosz applikálása. Az erről szóló cikket már megtaláljátok a régebbi cikkek közt, és a már megszokott eyecandy részleg következzen: A banneren már látható volt, de nagy fanja vagyok a lengyel Sosenka műveinek, így most tőle láthattok egy friss Arcane Silco cosplayt (30.kép), és egy örök klasszikus Dragon Ball Cell-t (31.kép). Az SFX youtuberek közül két embert is kiemelnék: Glam&Gore Mykie-ja és az ő két original teremtménye (32-33.kép) a töklámpás és a szekrényben rejtőző szörny. Illetve az északi ElliMacs SFX-től egy egyszerű ördögszarvas sminket (34.kép) és a hajmeresztően pontos A víz érintése c. filmből a szörny (35.kép) teljestest megalkotása. Egy bámulatos originál koponya mestermű (36.kép) magától a Skulltress-től, és a cosplay transzformáció tündér keresztanyja Alyson Tabbitha Nebula cosplay-je (37.kép).

Mivel már így is elég hosszúra nyúlt a cikk, így inkább a második részben lesz szó a ma kimaradt anyagokról, illetve a spéci különlegességekről. De legközelebb bepótoljuk azt is, így a fontosabb kiegészítő eszközök, a helyes felhelyezés, eltávolítás és tippek mind a termékek tisztán tartására és a bőröd megőrzésére. Addig jó tervezést, hátha az elkövetkező farsangra, bulikra találtok magatoknak valamit, amit szívesen megcsináltok. Plusz ahogy eddig is egyéb hasznos videókat is linkelek be.

AoiNekoParade


Források:

Banner: https://www.instagram.com/itlookslikekilled/
21.kép: https://www.reddit.com/r/sfx/comments/a2pvvp/my_first_time_using_scar_wax_learned_a_lot_about/
Spirit Gum tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=ylyA7yBXsYQ
SFX kezdőszett termékek: https://www.youtube.com/watch?v=Lf4nyAZHtDA
32-33.kép Glam&Gore: https://www.youtube.com/channel/UCoziFm3M4sHDq1kkx0UwtRw
36.kép Skulltress V.D: https://www.instagram.com/the_wigs_and_makeup_manager/
Vágott seb tutorial: https://www.youtube.com/watch?v=baXjKHL_Odw
24.kép: https://www.etsy.com/shop/ObsidianFXStore?ref=simple-shop-header-name&listing_id=828765977
37.kép: https://www.instagram.com/alysontabbitha/
34-35. kép ElliMacs SFX: https://www.youtube.com/channel/UCnZz6TEZNfcSi5ghUndgygw