A Purex-ről: speciális, térhálósodó ragasztó ( leginkább a purhabhoz hasonlít, csak kémiai úton módosították a kötések erősségét, így valamennyiben eltér attól)

A Csehek gyártják, és ahogy minden jó dolog, ez is korlátozottan szerezhető be, mármint nem minden modellező boltban lehet kapni, csak kevesen foglalkoznak a behozatallal, valamint  a továbbértékesítéssel.

Lényege, hogy Depront valamint Balsafát lehet vele ragasztani, és a modellrepülősök azért is kedvelik nagyon, mert könnyű. Egy kis modellrepülőnél nagyon fontos, hogy repülésre alkalmas legyen a végeredmény, ha a váz túl súlyos, az életben nem fog felszállni a repülő, vagy lezuhan, rögtön a felszállás után és nézheted. ( egy ilyen repcsi rádióhullámokon kommunikál a kezedben lévő távirányítóval)

Én meg, mivel láttam, hogy Blage ezzel dolgozik, gyorsan kifaggattam, hogy alkalmas lehet-e a ragasztó Cosplay-es alkalmazásra is? A válasz igen, mert gyönyörűen fogja azon anyagok többségét, amelyek egy adott Cosplay kapcsán felmerülhetnek, és az ára sem húzós, kb: 400 magyar forintért vesztegetik!
Ez inkább azon hölgyek számára lehet fontos, akik nem erőművészek ugyan, de a Cosplay-ükhöz elengedhetetlen a batrár nagy fegyver. Ugye a fegyvert illendő vinni magunkkal mindenhová, pózolni vele stb., és nagyon megterhelő lehet ez a hátra és a derékra nézve.

Ajánlott akkor is, ha valaki erős, tartós ragasztót szeretne, amely bírja a gyűrődést. Csak a példa kedvéért: Egy modellrepülő súlya alapjáraton nagyon könnyű, kb: 30-40 dkg. Ehhez adott egy kis elektromotor ( Blage esetében egy slow-flyer a gép, vagyis lassabb az átlagosnál), és ezzel a gyakorlatban akár 30-40 km/h sebességet érhet el a repülő maximum.

Ha a géppel repülsz, és Pl: hurkokat meg orsókat csinálsz a levegőben, akkor a gravitáció hatásai miatt, a gép súlya az orsó pillanatában akár 5-6 KG(!)-ra is megnőhet.

Miért fontos ez???-Nem, nem matek v fizikapéldát kell megoldani, nem, csak annyi a lényeg, hogy ha a repülő lezuhan, azt úgy teszi, hogy ezen adatok érvényesek rá, és eddig bárhányszor zuhant le Blage gépe a Kék Halál, a ragasztó tartott. A Depron berepedt, az igaz, de a ragasztások helye ép maradt, az esetleges kár az anyag berepedéséből keletkezett.

Ugyanakkor azt hiszem, egyetlen Cosplay-es sem fogja leamortizálni saját művét, de a fenti adatok alapján azért azt kijelenthetjük, hogy ilyen súly/sebesség aránynál kiválóan teljesít a ragasztó!

Beszerezhetőség:- RC Modellboltokat keressetek, mert ezek különböznek a sima makett boltoktól. ( makettboltban kész cuccot veszel meg és ragasztod össze, RC Modellboltba meg azok járnak, akik magát a repülőt is saját maguk akarják elkészíteni! A Purex pedig az RC-sek két fő alapanyagát a Balsafát és a depront ragasztja, de alkalmas a Hungarocell és a habszivacs ragasztására is!

Jó hír azoknak, akik nem a fővárosban élnek, hogy az RC modellboltok Webshoppal is rendelkeznek, vagyis nem kell egy Km-t sem megtenni az áruért, meg lehet rendelni a neten is!

http://rcmodellbolt.unas.hu/shop_artdet.php?shop_id=4608&cikk=Ws907253

By Lona