Szerintem ezt úgy február március környékén kezdtem el, aztán egy ideig hagytam, és más dolgokon dolgoztam. De az egész ugye azzal kezdődött, hogy megoldások után kerestem, hogy mégis miből csinálhatnám meg a legszebben. Fontosnak tartottam Esthernél, hogy elkészüljön ez a fegyver, többek között azért, mert nem csak nálunk, de külföldön se nagyon szokták megcsinálni, vagy csak egy egyszerűbb játékpisztoly van náluk. És a kedvenc képem, ami a hátterem is lett a versenyen ezzel a szép, kicsit bonyolultabb fegyverrel rendelkezik. Azthiszem ezen kívűl még 1-2 képen szerepel az artbookban ez a fegyver, de nem tisztán kivehető. Sok tekintetben én is csak találgatni tudtam, mi lehet rajta. De végülis szépen ceruzával, vonalzóval, görbevonalzókkal és körsablonokkal elkészítettem ezt a rajzot:

fegyo11.jpg

Anyagválasztás

Eleinte az is felmerült bennem, hogy sima kartonból készíteném el, mert van egy srác cosplay.comon aki iszonyatosan jó cuccokat tud összehozni belőle. De közben olvastam egy rózsaszín szigetelésről is. És közben rájöttem, hogy hoppá, nekünk van a garázsban építési hulladékként ugyan nem rózsaszín, hanem kék szigetelésünk. Õszintén, fogalmam sincs mi a különbség  a kettő között. De a hungarocellel szemben én mindenképpen sokkal jobbnak mondanám.

1. Nem törik úgy mint a hungarocell

2.még csiszolható is!

De természetesen egy-két dologra oda is kell figyelni, hogy ne a saját dolgod nehezítsd. Nem mindegy milyen ragasztót használsz. Mivel nekem építési hulladékom volt, ezért véletlenül se volt elég széles darab, amit felhasználhattam volna, szóval összeragasztottam kettőt. De előszőr műanyagragasztóval. Ez nagyon szépen szétmarja az egészet. Eleinte azt reméltem, hogy á, jó lesz ez, de elkezdtem faragni, és a felületi sérülés tized annyi volt, mint ami bellűl. Teljesen szétmarta az egészet. Ezután újra ragasztottam, de most fa ragasztóval (palamafa tex) és ez szerencsére már tökéletesen megfelet a célnak. De egyébként a ragasztópisztoly is jól használható rajta.

Szóval az összeszedett listám, amiket használtam a fegyveremhez hozzávalókként:

•    kék szigetelőanyag (szerintem minden mostanában épűlt családiháznál használnak ilyet, a koszorúk szigetelésénél, de ezt nem elemzem, szerintem sokan azt se tudják mi az a koszorú, ha jól tippelem)
•    sikólemez (0,5 mm-es)
•    dekorgumi (kevés résznél használtam, de én pl mm vastagat használtam, de persze kinek mi kell)
•    ragasztópisztoly és hozzá való ragasztó (nekem mázlim volt, és vettem egy csomó ragasztót hozzá, amikor a lidlben volt ilyen, és 30 vagy még talán annál is több rúd van a dobozban, és igencsak hosszúak, szóval ez egyszerűen anyagilag segítség volt, mert kell hozzá bőven)
•    jó tapétavágó/sniccer, ki hogy nevezi (ezzel kapcsolatban pedig úgye felhívom a figyelmet arra, hogy könnyen lehet sérülést szerezni. Én nem vagyok hajlamos összevagdosni magam, márpedig nem egy linómetszetet is készítettem már életemben, de ebben a projectben, főleg a fegyvernél nem egyszer elintéztem a kezem)
•    festékek (én a sikó lemezre előszőr hammerite fekete fémfestéket kentem, mert egész egyszerűen ez volt itthon, így venni se kellett, továbbá ugye ez is ad egy fémes hatást a felületnek. De mindenképpen javaslom valamilyen festékkel előre befesteni a kész fegyvert, mert a sikó lemezre nem tapad meg jól a fújós spray festék)
•    fém vagy műanyag cső (nálam fém volt, de tulajdonképpen teljesen mind1. Nűlam azért lett így, mert pont találtzunk fémben otthon megfelelő átmérőjű hulladékokat. Így a vastagabb csövem elráulnám, hogy totál rozsdás, és annyira papírvékony fémből van, hogy szerintem ha jobban megszorítaná valaki, látszódna :D)

fegyo2.jpg

Faragás 1:

Így a tervezés és alapanyag összeragasztás után egy szöggel beleböködtem a rajzom fénymásolatáról a fegyverem kontúrját, majd elkezdtem az alapforma kifaragását. Így az elején nagyon kell figyelni a megfelelő szögekre, és hogy a felület ne legyen hullámos. Mivel a szigetelés túl vastag volt, így kb a felét le kellett faragnom a vastagságából, hogy kényelmesen kézbefogható legyen. Egy vízszintmérővel próbáltam eltalálni a megfelelő sík felületet. Az alapkontúrnál a ravasz részt még nem szedtem ki, de végülis ezt is lehet oda számítani. Én úgy csináltam, hogy a ravaszt is kivágtam onnan, és a fegyver majdnem teljesen kész állapotánál faragtam ki egy kis darab ravaszt, majd ragasztottam oda a fegyverhez, a helyére.

fegyo3.jpg

Faragás 2:

Ezután elkezdtem a nagyobb részletek kialakítását. A részek szintjeinek kialakításával kezdtem, majd szépen kifaragtam a markolatot is. Szerintem az volt a faragás elérdekesebb része, mert ugye végre egy domború, szép felületet kellett létrehozni, nem csak egy sima egyenes részt. Meg gyakran próbálgattam is, hogy milyen formájú legyen a markolat kidomborodása, mivel ugye azt nekem kellett kitalálni, mert ilyen fegyver nem létezik, és a képen Esther fogja a fegyvert, és takarja ezt a részt így.

Fúrás:

Miután a nagyobb részletek a helyükre kerültek, én ezen cosplay alatt első és utolsó segítséget kértem édes apukámtól, hogy legyen szíves fúrjon nekem két lyúkat a szigetelésbe, ahova a fém csövek elhelyezését tervezem. Egyszerűen azért kértem, hogy ő csinálja, mert bár tudok bánni a fúrógéppel, de itt úgy kellett furni a nagyobbik lyukat, hogy az a már kifaragott fegyverem szélétől 2-2mm-re esik. Vagyis nagyon vigyázni kell rá. Szerencsére apróbb sérülés keletkezett csak a fegyver oldalán, amit ragasztópisztollyal fedtem be, amikor már beragasztottam a csövet, és mivel borítva is lett, így teljesen láthatatlan.

fegyo4.jpg

Borítás:

A lyukak kifúrása után érdemes elkezdeni a borítást sikó lemezzel. Ez többek között azért kell, mert a szigetelés egyből sokféle festékkel nem festhető. De nekem leginkább az volt az ok, hogy szép, sima felületeim legyenek, végülis egy fém fegyverről van szó. Ezt a borítást végig ragasztópisztollyal ragasztottam fel. A nagyobb részleteknél, amik még faragva voltak végig mindennek beborítottam az oldalát is. A kisebb részleteknél, amik sokszor ugye már egy réteg sikóra kerültek rá már csak a tetejét. A sikó lemezt mindig úgy ragasztottam fel a szigetelére, hogy kicsit túlnyúljon a formán. Ez alól csak az a kivétel, ha belső forma találkozások vannak. Mert ott múszáj : )

 

fegyo5.jpg

Kisebb részletek ráfabrikálása:

ilyen volt az én fegyverem esetében néhány részen a peremek, a kereszt -ezeket dekorgumiból készítettem el, sikóval borítottam. Ilettve kis rózsákat tettem a ragasztópisztollyal a fegvyer egy részére. Erre még jobb lenne a 3D festék, mert azért az jobban irányítható, de szerintem ez is megfelel a célra. Ugyanakkor még idesorolnám a fém csövekre kerülő darabokat, amiket sikólemezből készítettem el, némi számolgatás, geometriázás segítségével.

 

fegyo6.jpg


Festés:

korábban már írtam, hogy az egészet hammerite fekete fémfestékkel festettem le. Mivel ez a fegyver alapvetően fekete, de mindenképpen sötét színű, így csak azért fújtam rá egy bizonyos szögből nagyon kevés spray festéket ezüst színben, hogy látszódjanak rajta a részletek, mivel ugye feketében nem látszódna rajta semmi. Szerintem ez adott egy fémest hatást az egész fegyvernek : )

 

fegyo7.jpg

Igazán “röviden” ennyi lenne a fegyveremről. Korlátozottan raktam be folyamatképeket is a bejegyzésemhez, remélem így érthetően sikerült leírnom, hogyan készült el : )

By Aoime