Félig kilépve a pandémiából, félig a következő hullámtól félve sokan még nem teljesen tudják mi lesz megtartva, mi nem és hogy érdemes -e egyáltalán még előre tervezni. Ez a helyzet a legtöbb nemzetközi versenyt tavaly a kihalás szélére sodorta, az online túlélésre szorítva őket. És még nemzetközi szinten elég instabil a helyzet így a legtöbb még így is elmarad, vagy más formában kerül megrendezésre idén is.

Ez alól nem kivétel a WCS, a World Cosplay Summit. Az egyik legrégebbi japán cosplay verseny, 2003 óta a tavalyi évet kivéve mindig meg volt tartva, sőt a pandémia miatt majdnem tönkrementek a szervezők, amit végül gyűjtéssel sikerült megmenteni. És azóta az adományozókból álló mozaik tábla (1.kép). De a közelgő 2021-es verseny miatt, amit mind megtekinthetünk mert online közvetítés is lesz róla. Ezzel támogatva mind a szervezők munkáját, mind a verseny túlélését tovább vinni.

Ahogy azt már említettem, ez az egyik legnagyobb hagyománnyal rendelkező Japánban megrendezett évenként ismételt nemzetközi cosplayverseny. Bár hazánkban még nem volt partner versenyük, de számos szomszéd országban már volt. Egy megkötés páros verseny, tehát két ember kell, két cosplayt kell elkészíteni lehetőleg ugyanabból a fandomból. És a fandom japán eredetű kell legyen. Így számtalan Fate series, Monster Hunter Legend of Zelda (2. kép) és sok más óriás franchise-ból lenyűgöző mestermunkákat lehet minden éven látni, mindössze pár megkötésnek kell megfelelni: Legyenek japán eredetűek a karakterek, ez lehet bármi: manga, videojáték, anime vagy bármi más. Mivel egy elég neves verseny, ezért a jelentkezőknek, akik reprezentálják az országokat meg kell felelniük pár kis kritériumnak, így a gyűlölködő, kirekesztő megnyilvánulásokat nem tolerálják, ezért kizárást lehet kapni. De a sportszerű viselkedés és a tisztelet megadása emberi követelmény is lehetne. Az évek során a kezdeti 4-5 meghívott országból lett 40, illetve egy nagy jelentőségű rendezvény lett a versenynek otthont adó Nagoya számára is.

Bár nem volt mindig így, de az utóbbi pár évben az összes kvalifikált versenyző elutazhatott Japánba a megmérettetésre, hogy ki lehet a cosplay bajnoka. Így is adódnak olyan alkalmak amikor ennyi tehetség egy helyen fotózkodik, és készülnek a tömeges cosplay képek (3. kép) Az utolsó fizikailag megtartott 2019-es rendezvényen 40 ország 80 versenyzője vett részt, 3 helyszínen tartották a rendezvény. Az egy hét lefolyása alatt az össz látogatottságot több mint 300 ezer főre becsülték. A hét során számtalan kis és nagy rendezvények követik egymást, a versenyzők így nem csak egy cosplay-t visznek általában, hanem a fő cosplay mellett még pár kényelmesebb, úgymond B terv. Elsőként tartották az esemény egy részét Tokióban, de a hagyományt követve a döntő már Nagoya városában volt tartva. Itt a versenyzők mellett még sok más cosplayer is felvonulás szerűen (4.kép) az egész várost egy nagy cosplayes fesztivállá varázsolják egy pár napra. Igen még a helyi polgármester is kifejezte örömét, a WCS által generált forgalomnak, hisz ez a városnak is rendkívül jót tesz a turizmus szempontjából. Szintén újdonság volt, hogy ebben az évben már az elődöntő és a döntő is nem csak a japán televízióban adták, de a WCS YouTube csatornáján is. És még pár érdekesség az eseményről: 2018 óta mind az öt kontinensről voltak versenyzők. Brazília és Olaszország (3-3) már többször nyert, mint a rendező Japán (2). Minden évben neves japán hírességek és külföldi cosplay sztárok, illetve korábbi bajnokok alkotják a zsűrit. Illetve a szponzoroknak hála a kiemelkedő versenyzők nagyon értékes nyereményeket kapnak.

4.

És végül, hogy miért éppen most jött a cikk? Nos hát jelen cikk írásakor bő hét múlva megtartják az első hibrid WCS-t, ezt pedig kár lenne kihagyni, hisz idén is nagyon sok tehetséges duó lép online színpadra, hogy megküzdjenek a továbbjutásért, illetve a győzelemért. Illetve az online részleg mellett újra fizikai formában is megtartják az események egy részét Nagoya városában. Tehát augusztus 7.-én és 8.-án délutáni órákban, ha van rá időd mindenképpen érdemes megnézni a stream-eket.

Több platformon is menni fog a közvetítés:

https://www.worldcosplaysummit.jp/en/livestream/

És még talán elég idő van ahhoz, hogy a versenyzők közül kiválaszd a kedvencedet, és szurkolj neki hátha ő nyer. Az idei felhozatalból az eddigi kedvenceim mindenképpen vagy Hong Kong egy Dorohedoro párossal, vagy Ukrajna a szívemnek mindig kedves Dark Souls cosplay-yel.

Hong Kong: https://www.worldcosplaysummit.jp/en/championship/team/hongkong/

Ukrajna: https://www.worldcosplaysummit.jp/en/championship/team/ukraine/

Alig várom a tavalyi kihagyás után, hogy idén is megmérkőzzenek az egyes országok legjobbjai, és új bajnokot avasson a WCS. A 2019-es ausztrál győztesek (5.kép) K cosplay és A. K. Wirru nemcsak az azévi győztesek voltak, hanem a 2020-as pót rendezvényes megválasztották az eddigi legjobb párosnak is őket. Ezzel elősként ők nyertek Ausztrália színeiben WCS-t (6.kép).

AoiNekoParade