Yaya származását tekintve kínai, de jelenleg Atlantában él. Anyanyelve mellett beszél angolul és németül is. 1999 óta cosplayezik, mind a mai napig, és közel 400 jelmezt viselt már. Kezdetben egy olcsóbb varrógépet tudott csak venni és egy egyszerű kis könyvet a varrásról. Ebből az évek alatt egy jövedelmező vállalkozást sikerült felépítenie, ahol cosplay kiegészítőktől kezdve saját termékeit is árulja, illetve kiadott egy könyvet is „YAYA HAN’S WORLD OF COSPLAY” címen.

Nemzetközi elismertségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy több, mint 100 rendezvényre hívták meg zsűrinek, vendégnek, előadónak szerte a Világon. Továbbá rengeteg interjú készült már vele, mindegyik elolvasható a saját honlapján.
Az idén májusban megjelenő Resident Evil Village egyik leghypeoltabb karakterének cosplayére, az egyébként magyar alapokon nyugvó, Lady Dimitrescura a Capcom felkérte Yaya Hant, aki ezer örömmel vállalta a felkérést.

A TBS TV „King of the Nerds” második évadába is meghívták, de szerepelt a „Cosplay – Crafting a Secret Identity” című műsorban, illetve a Syfy TV csatorna „Heroes of Cosplay.” sorozatában is.
Yaya mindig is azon dolgozott, hogy a cosplay nemzetközileg elismert művészeti ág legyen, és a mai napig egy szenvedélyes, kreatív lélek maradt.

Yaya interjúi (angol nyelven): https://www.yayahan.com/interviews


Szerző: Lunathra