Már 3 éve növesztette a haját Pion Kim, aki végül úgy döntött hogy Sombra (Overwatch) cosplaye érdekében, azaz hogy minél hitelesebb legyen, a karakter frizurájával megegyező módon levágatta és felnyíratta. A levágott haját felajánlotta egy rákos gyerekeket támogató alapítványnak, hogy parókát készíthessenek belőle. Pion nagyszerű Sombra cosplayének története azonban nem pozitívan folytatódott, ugyanis a fotók közzététele után nem sokkal a lány erős bírálatot kapott bizonyos csoportoktól.

Egyesek azt kritizálták hogy sminkkel barnított a bőrén (szintén a karakterhitelesség érdekében) és ez szerintük kimondottan udvariatlan a mexikóiakkal szemben. Természetesen sokan nem értették a problémát, hiszen egyrészt rengeteg cosplayes  használ testfestéket különböző karakterekhez, legyen szó barnáról, fehérről, vagy akár kék, lila, zöld, stb. színekről (bár ez utóbbiak értelemszerűen nem emberi bőrszínek, így maximum a különböző nem emberi létformákat sérthetnénk vele). Másrészt a cosplayes közösség mindig is büszkén hirdette mennyire elfogadó, legyen szó testsúlyról, vallási hovatartozásról, bőrszínről, stb.

A mexikóiak kiálltak a lány mellett, mondván tőlük függetlenül bírálták a lányt, és nekik mexikóiaknak semmi problémájuk ezzel. Ez egyébként már nem az első eset hogy Nyugaton egyesek felháborodnak valamely más kultúra nevében. Nagyon jó példa erre, amikor is Katy Perry egyik fellépése során kimonót viselt – a japánok imádták, a Nyugat felháborodott. Pion végül hosszas bejegyzést tett közzé erről a Facebook oldalán, elnézést kért ha megsértett a barna bőrrel valakit, és állítása szerint nem fog újra Sombrát cosplayelni.

Mi azonban reméljük hogy a kezdeti feldúltság után változik majd a véleménye, hiszen kár lenne egy ilyen cosplayt örökre a szekrény mélyére süllyeszteni, nem igaz?

Forrás: Kotaku & Heatstreet