Egy jó cosplay ismérve nem csak a karakterhűség, hanem a (viszonylagos) kényelem is. Vannak olyan elemek, ahol nem tudod nagyon befolyásolni ezt: paróka, kontaktlencse, ahol maximum azzal tudsz magadon segíteni, ha drágább kényelmeset veszel. De minden másra ott a normális rögzítés. Számtalanszor hallottam már horror sztorikat, hogy hogyan esett szét nap folyamán a cosplay, és nem jó élmény. Ennek elkerülése érdekében a legjobb módszer, ha tényleg arra való rögzítést tervezel hozzá, és minimalizálod a hibákat benne. Erre talán a legegyszerűbb módszer a hevederek és társaik.

Na akkor csapjunk is bele, a heveder a szőtt műanyag tekercs izé, amiből van a redőnyzsinór is, és egyéb tartó, rögzítő felszerelések alapja, ami egybe tart mindent, ezért nagyon jól egybetartja a cosplaynek nevezett tákolmányokat. A több réteg egymásra helyezésekor, illetve a páncélok testhez rögzítésekor életmentő. ÉS KÖNYÖRGÖM de tényleg KÖNYÖRGÖM feledkezzetek meg a gém kapocsról, az az a darab, ami elsőnek adja meg magát, és a jól elkészített darabok így esnek darabjaira.Ha nem ruha akkor nem varrsz rá patentot, és a hevederre se szabad, mert szét fog esni az első adandó alkalommal. Ha van pénzed a cosplayre akkor van erre is pénzed, hogy normálisan rakd össze a rögzítést is. A hevederek sok módon használhatóak, (kivétel gémkapocs, fujj) tépőzárral és műanyag kapcsokkal tökéletesen tartós, és nem kell hozzá tehetség sem, nem kell szépnek lennie, jó esetben kis része látszik, máskor meg magát a hevedert beépítheted, a külső felületére lehet ragasztani, és a forráshoz hasonlóvá tehető. Plusz nem fog egy vagyonba kerülni, egy 25 méteres tekercs 1500 körül mozog olcsóbb helyeken, és egész addig amíg a vágott végeket megolvasztod, nem fog fesleni.

A legjobb heveder a 20mm és a 25mm széles, ezek soha nem fognak normál körülmények közt cserben hagyni. Mindegy a színe, de a legjobb és általában olcsóbb a fekete. A ragasztást és egyebeket nagyon jól tartja, de stabil alap kell hozzá. Tépőzárral nagyon jó barátok, deee a tépőzárat a biztonság kedvéért inkább varrd, ha kedves az életed. (Több réteget kézzel nehezen lehet varrni, nem lehetetlen, de ha szereted a kezeid inkább géppel varrj.) Könnyű mérni és vágni, egy kicsit érdemes mindig ráhagyni, hogy ha kész az egész és már rajtad van, összekapcsozva, vagy tépőzárazva, akkor vágod le az extrát. A kapcsok állíthatóak (1. kép), de a biztonság kedvéért én mindig összeragasztom egy kis ragasztóval.

A tépőzár esetén pedig a darab súlyától függően hosszabb-rövidebb részt hagyok rá, a mellvért elbír simán 10 cm-et, több helyen is, a vállvért, felkar alkar daraboknál 1-2 db 5-6 centi is elég, A lábnál kicsit más a helyzet, itt érdemes inkább gumiszalagokat használni, önmagában 2-3 centi széles fajtákat érdemes használni, ami kb tartja magát a lábadon, de ne szorítsa el a vérkeringést szoros legyen. A lábnál a második fajta a felfele rögzítés, ez inkább teljes lábpáncéloknál használt, de annál hasznosabb. Ahol a lábfej nem, de a lábszár, térd és comb darabok kapcsos heveder rendszerrel egy derékon ülő övre csatlakoznak (2.kép 3.kép). A tépőzár jelen esetben rizikós lenne a sok mozgás miatt, nem elég stabil. A mellvért esetén főleg méret és alak függő, minél nagyobb annál több helyen kapcsold össze a feleket (4.kép 5.kép).

A felső végtagok esetén kicsit más a helyzet, az alkar teljesen elválasztható a felkar és váll részektől, de a felkart érdemes a vállal egybe tenni. Ha lehet akkor ezek már ragasztva is legyenek, kevesebb helyet hagyva a szétesésnek. A két vállvértet pedig legalább egy hevederrel (6.kép), a háton keresztül vezetve érdemes összekapcsolni, vagy egy heveder hámra (7.kép 8.kép) csatlakoztatni még jobb.

És akkor milyen ragasztók jók ide? Nos a legjobb 2 fajta: a ragasztópisztoly és a kontakt cement. Míg a műanyag heveder részen beszívja és stabilizálódik a forró ragasztóval, de közepes mennyiségig irányzott tépéssel felbontható, így nem lesz teljesen véges, még van hely a módosításhoz. A kontakt cementet, ha a leírása alapján használod soha nem tudod szétszedni, de a cosplay terhelésre mindkét ragasztó tökéletes, csak használj eleget. A tépőzárat ne ragaszd, még ha öntapadó akkor sem, inkább varrd géppel. A Worbla-hoz EVA habhoz szintén jól ragadnak ragasztópisztollyal és kontakt cementtel is, itt minél több a ragasztó annál jobb. Worbla esetén egy extra réteget szoktam még rárakni a hevederre, nehogy feljöjjön, de mindent le lehet tesztelni otthon. Amíg nincs festve, addig egy pár ugrálós tesztet lehet csinálni, csak hogy érezd benne a mozgást. És ha le is esik, a festék nem fog lepattogni róla.

A mai egy kis teszt cikk, hogy a nagyobb átfogóbb cikkek közt egy kis témát átnézzünk, és az opciókat. Igaz ezek nem lesznek 4 oldalasok, de kisebb falatkákban szedek elő trükköket, anyagokat, mit mivel érdemes és mit nem használni. És most aztán van lehetőség ezeket az új ismereteket beépíteni a saját eszköztáratokba.

Aoinekoparade

Fotók forrása:
@archerinventive
Hardscrabble Farm
RAMPAGINGCOCONUT