Mai alkalommal górcső alá vesszük a por-csodát, amivel viszonylag olcsón, tartós, könnyen csiszolható dolgokat alkothatsz a kellő odafigyeléssel, és a megfelelő anyagokból. Mert ez egy nagyon jó anyag, de a különféle anyagok másként viselkednek egymással, így belemászunk hogy mit mivel érdemes, mivel nem, és hogyan tudod ezt a könnyű keményre száradó masszát a saját akaratod szerint idomítani.

A papírmasé egy olcsó könnyű és sokoldalú anyag, amit 2D, 3D formázásra, és főleg meglévő alapra való felvitelre jó. Lényegében egy folyékony és egy szilárd komponensből áll, változtatható arányban. A folyékony komponens lehet víz, PVA ragasztó (1.kép), faragasztó (2.kép), és ezek keveréke. A száraz anyag lehet otthon csinált ledarált újságpapír, bolti papírmasé por (3.kép), finom fűrészpor és esetleg liszt, netán otthon készített papírmasé por (4.kép). Persze nem minden működik mindennel, mert hiába vizezed be a finom fűrészport az nem fog összekötni. De minden tesztelés útján kitapasztalható. De az elmúlt pár év tapasztalatait ma kicsit bővebben bemutatom, hátha más is kedvet kap ennek a kipróbálásához. Az alapötlet még valami ősrégi csiriz és papírmasé pinata építő videóból jött amit sajna már nem találtam meg. De a régi cosplayes cikkek közt is van egy hasonló. Amit ma némiképp átdolgozunk kiegészítünk és megnézzük hogy mire jó melyik, és milyen idő és pénz keretet szánj rájuk.

Az alapnak vegyük a sima papírmasét instrukciók szerint elkészítve. Ez egy kis zacskó 100-300gtól 1kgig (5.kép) előre gyártott papírmasé por alapból és a hozzá javasolt 100-150ml víz per adag. Ez egy jól kenhető paszta, igényel alapot magában nem áll meg. Viszonylag hamar megszárad 1 nap ha nem kened fel 3 centi vastagon. De itt is érdemes inkább kisebb adagokban számolni, mert összességében hamarabb szárad, és csomómentesebbre tudod keverni. Persze az én preferenciám az is, hogy egy kis tálkában keverem ki (6.kép), de a legjobb felhasználás és kontroll így alkalmazható. Persze ha nem figyelsz rá eléggé, hamar csomós lesz, és így csak a jövőbeli dolgodat nehezíted meg. A véletlen túlhígítod a masszát mindig utólag adhatsz hozzá port. De a lényeg hogy keverni kell hogy sima legyen. Ez is egy jól csiszolható ámde nem a legkeményebb és vízre bomló finisht ad. Ez legtöbb esetben nem elég sokaknak.

Emiatt a vizet elkezdtem faragasztóval helyettesíteni vagy a PVA is lényegében ugyanaz, itt a fontos hogy vízálló ragasztó legyen, ezzel is sokkal ellenállóbb lesz a környezet behatásainak. Elég vastagon kb 1cm teljesen megszáradt faragasztós papírmasépor kibírja az ütéseket, ejtéseket, az esőre nem fog felpúposodni. Tehát ez már a következő evolúciós lépés. Persze drágább is, de nyugalom nem kell ehhez a legdrágább létező faragasztót kiszemelni, egy egyszerű sima kis barkácsboltban is fellelhető nem agyonreklámozott ragasztó is tökéletesen jó. Személyes kedvencem a Soudal, de ami épp neked a legjobb eredményt hozza azt érdemes használni. De itt már lassabban fog száradni 2 nap is lehet mire eléggé megszilárdul a mélyebb réteget is, viszont ha nagyon levisszük a ragasztóarányt 35-40% alá akkor egy keményebb csomósabb alapot kapunk, ez az alapnak tudod használni, ami jóval hamarabb szárad 2-3 óra alatt, még aznap rá teheted a következő réteget. És az egészben a legjobb, hogy akárhány adagot csinálsz, ha ugyanazt a ragasztó alapot használod meg fog tapadni a következő réteg is (7.kép). Persze az optimum, amikor még nem teljesen kötött meg az alap. De mindkét esetben összenő a két adag. A végeredmény ugyanúgy csiszolható géppel, kézzel (8. és 9. kép). Kemény strapabíró, ha jó alapozót használsz festés (10.kép) előtt még a csomók se fognak látszódni.

Tovább fokozható a szilárdság és az erő liszt és finom fűrészpor használatával, ezeket egyesével vagy keverve is lehet használni, bár a liszt nehezebben fog száradni, sokkal simább lesz, és a fűrészporos pedig kicsit hamarabb szárad viszont lehet nem mindenki tud elég finom port beszerezni. De ezeket is ki lehet próbálni, mindet érdemes már egy meglévő alapra felvinni, hogy legyen ami még lágy formájában megtartja. És erősen látszódik a színbeli különbség a száraz és nem száraz részek közt (11.kép).
És akkor mire lehet használni, lényegében bármi olyan 3D formák eléréséhez amihez kell egy tartás és elég vastag is, viszont kell hozzá az alap (12.kép). Tehát tőrök (13.kép) kardok (14.kép) markolata éle kis csavaros oldalminták alkotása varázslóboton a bunkó. És akár még worbla mellé filler is tud lenni. Igazából még én sem kísérleteztem ki vele mindent, de számos területen felhasználható. És persze maszkok rengeteg és sokféle maszk (15.kép). Mind kézzel és festékszóróval (16. és 17. kép) is nagyon szép felület érhető el.

Nos végezetül pedig beszéljünk árról. Ennek az a lényege hogy a drága vagy nem csiszolható morzsolódó anyagokat tudd valamivel helyettesíteni. Persze minden attól is függ hogy mihez tudsz hozzájutni legkönnyebben. De online helyekről beszerezhető a por, illetve akár festékboltból a ragasztó, és a liszt pedig szupermarketekből olcsón egyszerűen beszerezhető. Mivel tényleg sok mindenre elég akár 200g por is ami kb 1300Ft, ez a kedvenc porom, mert felnyitás után a kilós zacskóba kicsit bejuthat a nedvesség is, ez később csomóssá teheti. Egy kiló liszt kb 160-200Ft max és amellett hogy sütsz vele, akár 10-20 dkg-vel a cosplayed is feljavíthatod. A faragasztóból pedig tényleg nem kell az 5000Ft/fél literes, vannak teljesen jók is 2000Ft-ért ami kb 7,5dl. ennél csak annyit kell figyelembe venni, hogy nem érdemes egy vödröt megvenni, ha keveset használsz belőle. Egy év alatt egy megkezdett palack sok vizet tud veszíteni, néha megbőrösödik a teteje. De így is egy teljes tőrszettre elég volt nekem 3-4dl faragasztó és kb 150g papírmasépor 100g liszttel keverve.

És bár persze így is csak egy kis szeletét mutattam ma be. Az újságpapír módot és a csináld magad port meg sem említettem, de az mára kicsit sok lenne. De lehetőség szerint azt is ki fogom próbálni és letesztelni egy közelgő hasonló cikk kedvéért. Addig nyugodtan letesztelhetitek eme csoda pasztát.

AoiNekoParade