Talán a legelterjedtebb cosplay alapanyag a világon, és kishazánkba szintúgy. Viszonylag olcsó, jól megmunkálható, sok helyen megvásárolható, legyen az sportfelszerelés boltból tatami, játékboltból jógamatrac, vagy a gyerekeknek és hobby művészeknek szánt dekorgumi, esetleg cosplayes webshopból, egyéb barkácsboltból szigetelő szivacs részlegről. Ez egy nagyon sokoldalúan felhasználható, kis módosításokkal szinte végtelen a felhasználhatósága. Ma ennek a részleteiről lesz szó, illetve mit szeret és mit nem az EVA hab.

Az EVA hab kicsit tudományosan megközelítve az etilén-vinil acetát rövidítéséből jön, ergo egy nagyon kis cuki műanyag felhabosított változata, amelyet mi is használunk. Ebből adódik számtalan “hibája” vagy épp jó tulajdonsága, persze ez mind a céltól is függ, hogy neked a sima felület a célod, vagy épp a leharcolt textúrát keresed, vagy esetleg a cyberpunk steril robotias hatását, az EVA habbal mind elérhető. De érdemes azért utána nézni, hogy mire is szeretnéd használni majd, mert az alapján érdemes választani, hogy melyik fajtáját vedd meg. Ha sima felületre vágysz, akkor nem érdemes a mindkét oldalán mintás tatamit (1.kép) venni, mert rengeteg csiszolás vár utána rád. Viszont ha a geometrikus vésetek jól mennek a cosplayhez, akkor meg azzal spórolod meg az időt és energiát, hogy nem kell vésni a mintát. Mass Effect (2.kép) és a Cyberpunk 2077 robotizált futurisztikus cosplayhez ezek tökéletesek. A megspórolt idő és energiát pedig a nehezebb részek megtervezésére és kivitelezésére lehet fordítani.

A felület mellett még 3 fontosabb tulajdonságra kell figyelni: Az első a vastagsága (3.kép), ez az 1mm-től egészen a nagy hab tömbökig megy, de a lapoknál általában az 1 centi vastag a max, néha a 2, de minél ritkább valami a piacon, annál drágább lesz az egységára, ezért sokszor megéri a 2 centis helyett 2 1 centist összeragasztani. A 1 centis legtöbbször nagy önmagában stabil elemek építésére a legjobb, a kiegészítők vázát, nagy vállvértekhez, ahol meg kell hogy tartsa az alakját, és ebből érdemes a nagyobb dekorációs elemeket is kifaragni, sok Warcraftos karakternek vannak azok a jellegzetes arany kanyargós 3D szegélyeik (4.kép) a ruhákon, páncélokon, na ez arra tökéletes. Ezekre a technikákra majd lejjebb kitérek, de egyelőre csak a felhasználhatóságról lesz szó. A közepes vastagságúak az 5mm és 7mm már mobilisabb, nem annyira rigid, de még elég stabil, ahhoz hogy egy rétegben könnyű páncélt lehessen belőle csinálni. Tipikus példa a kar lábpáncél, de ha nem egy hatalmas testpáncél a cél, akkor mellvértnek is jó. Viszont megvannak a határai is, a worblával ellentétben, ezt nem lehet minden irányba formázni. Igaz hőre lágyul, majd lehűlve többé-kevésbé megtartja a formát, de messze nem olyan pontossággal mint a worbla. Ezt ki lehet küszöbölni, de a hajmeresztő formákhoz nagy valószínűséggel valami keményebb és formatartóbb anyag kell. Vannak kivételek, de erről majd a következő cikkben lesz több infó.

A talán legelterjedtebb és legolcsóbb formája az EVA habnak a 2mm-es dekorgumi (5.kép) alias moosgumi. Ő az akit worblával érdemes használni a sandwich módszerrel, és még van vagy ezer felhasználása. Ez már elég jó vastagság hozzá, hogy ruhát tudj vele imitálni, esetenként műbőrt, és a megfelelő technikákkal még parókát is lehet vele csinálni. Persze az olcsóságának is ára van. Ez a leggyengébb, elég könnyen szakad, és a legrosszabb: néha nagyobb buborékok csúfítják el. Minél rosszabb forrásból veszed, annál valószínűbb, hogy tele lesz lyukakkal. Amit aztán javítgatni nem leányálom.

A következő tulajdonság amit érdemes figyelembe venni vásárláskor, a keménysége, vagy sűrűség. Ezt általában egy számmal 20-tól 100-ig jelzik, ami nagyjából a levegő és műanyag arányát adja meg a habban. Cosplayre 30-as habot és attól felfelé érdemes venni a 20-as mindenhez túl gyenge, emiatt nagyon ritka is. Nem érdemes megvenni. Ellenben a 30-as hab már jó, általában a dekorgumi 30-as, esetleg 40es de az már elég ritka moosgumiban. A cosplayre specializálódott boltokban a legtöbbször 2 fajta kapható (6.kép): egy puhább és egy sűrűbb fajta. Puhának minősül 30-45-ig kemény 50-60-ig, az felett már nem nagyon árulnak webshopok sem, mert nem nyernek vele a keménységen, de többe kerül előállítani, és minimálisan is de nehezebb lesz. Alapból a puha fajta ideális páncélokhoz, worblához, ahol nem számít, hogy tartsa meg az alakját önerőből. A keményebb hab a nagy kiegészítőkhöz, kardok páncélok alapjául szolgál legjobban, de drágább is, emiatt csak akkor kell erre költeni, ha tényleg szükséges.

A végső fontos tulajdonság igazából kettő: a méter és alak. Ha nagyobb táblákban veszed, általában olcsóbb lesz az egységár, és legtöbbször úgyis kell majd extra, szóval egyszer kétszer lehet XL-es lapokat venni, mert érdemes felesleget tartani otthon, ha megtörténik az élet. Esetleg anyag hibák miatt kell pótolni valamit. Nem akarod, hogy ez történjen, és mivel ezért nem kell eladni a veséd normál körülmények közt, így egy két nagyobb lap sosem árt. Ha pedig tervezed a következő cosplayt egy minimum 20% extra anyaggal kell számolni, a legjobbakkal is megesik, hogy félre megy a keze vágás közben, vagy túlmelegítetted és megroggyant. Az alakról csak annyit, hogy az elmúlt 2 évben a cosplay hatalmasat nőtt világszerte, és a növekvő igények miatt, elterjedtek az olyan dolgok mint: az előre vágott EVA pikkelyek, kerek, félkerek, szögletes rudak egyebek (7.kép). Ezek legtöbbször idő hiányában egy kis extra pénz fejében elérhetők, viszont amiatt megúszhatod, hogy nincs “csudijómindencsiszolód”, avagy a cosplayes csiszoló svájci bicska a dremel. Illetve ha remegős a kezed, és nem tudnád megcsinálni elég szépre, de mégis vannak igényeid (8.kép) akkor is megéri. A pikkelyekhez egy kis ”konyha hack”: Ahogy a sütiket is lehet szaggatni, úgy az EVA habot is. Egy kb 10cm x 2cm darab alumínium vagy egyéb kalapáccsal otthon formázható fém csík, vagy ha találsz valami formázható süti kinyomót, azt a kellő formára alakítva, és az egyik felét megélezve máris van gyors és költséghatékony pikkely szaggató. Ami aztán újra élezve évekig jól szolgál majd. És nem csak pikkely alakút lehet csinálni. Egy másik spórolási módszerem: a lap lyukasztó (9.kép) és a 2 mm moosgumi találkozása. A kis már semmire nem jó hab darabokat fel lehet értelmesen használni, a habba lyukakat ütve mindig azonos méretű tökéletes köröket kapsz, és nem kell a körömvágó ollóval hajnali kettőkor a sírás szélére kerülni, mert 5 perc alatt egy életre eleget lehet csinálni vele. Ez jó részletekhez, sormintát lehet vele csinálni, Worbla alá ragasztva gyönyörű effektet adnak (10.kép).

Egy extra tulajdonság amire néha érdemes odafigyelni a szín. Persze ez opcionális, és csak akkor van jelentősége, ha olyan darabhoz kell, aminél fontos a foam mobilitása és hogy ne peregjen le a színe. Igaz a legújabb flexibilis alapozókkal már ez sem gond, de azt sem olcsó megvenni. Bár én még nem csináltam EVA-ból parókát (11.kép), de jó néhányan már igen. A nagyon extrém formákhoz, és hajmeresztő hullámokhoz tökéletes, és egy kis odafigyeléssel jóval tartósabb is lehet mint a normál parókák. A Borderlands karaktereihez eszméletlen parókákat csináltak (12.kép) már, de még a Yu-Gi-Oh és Dragon Ball förmedvényeihez is egy jó alternatíva lehet. Még egy nagyobb téma amihez a szín fontos lehet szintén a vékonyabb fajtánál: a bőr és egyéb ruhák imitálása. Mivel elég hajlékony, és jól fogja a ragasztókat, így bőr páncélokhoz (13.kép) nagyon jók. És még textúrát is lehet neki adni ha hőlégfúvóval felforrósított összegyűrt alumínium fóliát nyomkodsz rá. Anno ezt a technikát egy Trónok harcás Drogo cosplaynél láttam (14.kép), de bármilyen bőrt lehet vele imitálni, és ennél nagyon jó ha barna alappal dolgozol. Plusz olcsóbb mint a sima műbőr anyagok,és erről nem fog leperegni az akril festék.

Az EVA hab felhasználásánál sok kis műveletből tevődik össze a jó munka. Fontos hogy legyenek jól karbantartott eszközeid, de a precizitás is szükséges a tökéletes eredményhez. Mivel a Worblával ellentétben ezt ha egyszer kis darabokra vágod nem tudod őket teljesen felhasználni, ezért a felesleges pazarlás elkerülése érdekében mindenképp kell egy minta amivel dolgozol. Ez lehet saját tervezésű, a referencia képek alapján, vagy lehet más cosplayer által rajzolt minta is. Mindkettőnek van előnye és hátránya, de a profik mintái sokat segítenek a bonyolultabb darabok összeállításában, és legtöbbször egy csomó kis oktató videójuk is van, hogy pontosan hogyan kell összeszerelni a mintákat. Meg a legtöbb minta úgy van kialakítva, hogy a legkönnyebb legyen azt összeragasztani, és minél kevesebb hiba legyen benne. Az újabb KDA őrület miatt az egyik kedvenc cosplayerem Kaisa blaster videóját linkelem be, és mellé az ingyenes mintát is. Nagyon szorgosan dolgozik, és nála mindig megvannak a legújabb szezonos HYPE cosplayek mintái, és sokszor elképesztően sokat tud segíteni a folyamatokban is.

15.

A saját kútfőből alkotott mintákat több szempontból is érdemes átgondolni mielőtt belevágnál. A legjobb a saját testedhez mérni a készülő darabokat, hogy jó legyen az arány, tehát vagy magadra méred. Ehhez a legkönnyebb mód folpackkal körbetekerni a kérdéses testrészed, majd a sima barkácsboltokban kapható maszkolószalagot (20-25mm széles a legjobb, de a vékonyabb sem feltétlen rossz) vagy a “duct tape” alias szövetes ragasztószalagot (ami tartósabb de drágább is) kis csíkokban a folpackra helyezed.Ezekre alkoholos filccel felrajzolod a kérdéses mintát, elsőre nem kell tökéletesnek lennie, csak a levágásakor vigyázz, hogy ne vágd meg magad. Ezután lefekteted laposra, vagy a lehető leglaposabbra a folpackot, és ahol nem lapos, azt a részt úgy vágod két részre, hogy utána már a lehető leglaposabb legyen. Fényképeken ábrázolva: (15.kép) A vágások mentén kb 5 centinként azonos pontokon meg kell jelölni azokat, hogy a habra rajzoláskor könnyebb legyen helyesen összeilleszteni a darabokat. Ha 5 mm vastag vagy még vastagabb habbal dolgozol, figyelembe kell venni a hab vastagságát is, ilyenkor 1-3 centit kell extrán hagyni a szélén, alaktól függően, hogy ragasztás után nem legyen túl kicsi.

Az összeragasztáshoz a legjobb opció a kontakt cement, alias palmatex alias pattex mindentisragasztó. Fajtától függ a száradási idő, de a lényege, hogy mindkét ragasztandó felületre egyenletesen felvisszük, majd 1-2 perc várakozás után elkezdjük összeragasztani.

16.

FONTOS hogy stabilan fogd mindkét felét, és lehetőleg egyik végétől kezd el a ragasztást, közben végig szinten kell tartani azt, hogy ne legyenek. Más ragasztóval is lehet dolgozni, de azok hatékonysága mind sokkal rosszabb. A második legjobb ragasztó a ragasztópisztolyos fajta, de annak a legnagyobb hibája, ha a kész darabot forró levegő éri, hamar elenged, ez történik akkor is ha az EVA habot forró levegővel simává akarod tenni. A heat sealing (16.kép) egy olyan technika amivel az amúgy buborékos felszínét simává teszi a habnak, ezzel sokkal simább lesz az alapozáskor és kevesebb alapozó, festék fogy fogyni rá. Mivel a felső buborékos réteg rásimul az alatta levőre.

17.

A festés és alapozási technikák majd egy másik cikkben kerülnek terítékre a jövőben, de arra sem kell már sokat várni. Ahogy már számtalan példát említettem feljebb, de ezek mellett még van sok ezer. De egy picit hosszú lett a cikk, így azokról egy következő második részben lesz bővebb információ. Illetve a dremel és egyéb profibb módszereket is górcső alá veszünk, na meg aztán a spórolás se maradjon ki belőle. Kis egyszerűbb darabokkal érdemes ezt is elkezdeni, az alkar páncél projekt egy jó bevezető tud lenni. Az alkar a legegyszerűbb darab, kicsi is, és könnyű Saját dizájnt belevéve akár egy OC tökéletes kiegészítője lehet. Még jó, hogy nincsenek szabályok a cosplayben, és a határ a csillagos ég (meg a zsebed).

 

Remélem sokaknak tudtam valami újat mondani, ha mást nem legalább egy két újabb spórolási trükköt (17.kép)

Aoinekoparade