Belegondolni is hihetetlen, hogy milyen gyorsan elröppent ez a 15 év. Annyi emlék, annyi esemény, hogy egy könyvet is meg lehetne tölteni vele. Voltak szebb és kevésbé szebb időszakok, sőt, sokan nem is sejtik, de az animés, cosplayes rendezvények hátterében szinte “Trónok Harca” szintű történetek rejtőznek. 15 év alatt volt részünk átélni megannyi vidám és felemelő eseményt, ugyanakkor bizony láttunk nem egy embert elveszteni az eszét a pénz és a képzelt hatalom miatt, barátságok születtek és semmisültek meg, volt itt árulás, csalás, hazugság és veszekedés minden mennyiségben.
Én mégis inkább a szép dolgokra próbálok most gondolni. A kezdetekre, amikor még alig maroknyi, de annál lelkesebb szervező 2005-ben elsőként tette le a hazai animés rendezvények alapjait.

A főszerkesztő visszaemlékezései

A Magyar Anime Társaság bár számomra már indulásnál is picit zűrös volt, de azért csak összeállt olyan csapat, aki ha fogcsikorgatva és egymásra morogva is, de összehozták a Sakuracont és az Animecont, melyeket (a kellemes Pecsás időkként) sokan emlegetnek mai napig.  Az alig pár száz fős rendezvények gyorsan több ezres tömeget vonzottak, aminek borzasztóan örültünk. Főleg a rengeteg cosplayesnek, akik elképesztő lelkesedéssel jelentkeztek a versenyekre, amelyek kezdetben elég… fapadosak voltak. Vicces ugyan, de kezdetekben mi még rajzversenyeket szerveztünk, meg a kezdeti karaokéban segédkeztünk, de gyorsan mindenki rájött, hogy a rendezvények igazi húzóereje, a jelmezesek tömege.

Emiatt is született meg a Cosplay.hu ötlete, hogy összefogni a hazai cosplayeseket, létrehozni egy weboldalt, ahol megoszthatják a képeiket, gondolataikat és közösen kitalálni, hogy mivel lehetne nagyobb és jobb versenyeket szervezni. Ma már ez picit furának is tűnhet, de ne felejtsük el, hogy 2007 elején vagyunk, a Facebook még gyerekcipőben, a Youtube sem terjedt még el, a TikTok és társai pedig nem is léteztek. Sőt, sokaknak még internete is csak suliban volt. Más világ volt, ami a technika fejlődésével rohamosan változott… nem mindig a jó irányba. A Cosplay.hu is változott, néha nem egyszerűen. Ahogy növekedett az oldal, egyre nehezebbé vált a fejlesztése. Vicces emlék, hogy akkoriban még részben “házi” szerveren voltunk, majd amikor kikerült az Index-re a Cosplay.hu linkje az egyik Animecon után, az oldal teljesen lehalt, annyian kattintottak rá. Tapsikolva örültünk… kivéve a szerver adminja… Ma már 100 gigás, “szuper szervert” bérelünk (és ezúton is köszönjük a támogatóknak, hogy segítenek nekünk fenntartani) és a weboldal is átment amolyan archívumba, ahol photoshootokat, rendezvényes galériákat és cikkeket őrzünk meg az utókornak. Minden másra ott a szociális média, annak minden előnyével és mostanában egyre nagyobb hátrányával.

Persze a MAT-al nem ért véget a hazai rendezvények története, az akkoriban fénykorát élő animés kultúra kitermelte a hazai médiát is, melynek a legnagyobb szereplője a Mondo lett. Olyannyira, hogy bizony ki akarta venni a maga részét az Animeconokból is, amit akkoriban a mi csapatunk nagyon erősen támogatott.
A Cosplay.hu-nak hamarosan saját rovata lett a Mondo Magazinban és éveken át szállítottuk az interjúkat, cosplayes és animés cikkeket, fantasztikus korszak volt ez akkoriban számunkra. A csapatunk egyre bővült, megszületett Kitsuko a kabalafiguránk, megalapítottuk a CosplayTV-t, a cosplayversenyeket megreformáltuk, jóformán ma is mindenki azokat a szabályokat használja, amiket 13-14 éve lefektettünk. Ott voltunk az Alkimista Labor és az Adamas tábor születésénél, cosplayes hostesseink pedig az évek alatt az egész országot bejárták.

A MAT-on belül viszont egyre komolyabb ellentétek alakultak ki a szervezők között, ami odáig fajult, hogy az egykori baráti társaság ketté szakadt, az egyik maradt egyesület, míg a másik kiszakadva, a Mondóval összeállva egy új, nagyobb rendezvényt terveztek. Igen, ezek voltunk mi. A Cosplay.hu addigra jelentősen kinőtte magát, már volt saját rendezvényszervező csapatunk, ami a Mondónak nagyon kapóra jött… akárcsak a szintén rendezvényről álmodó Holdfény Teamnek. Mi (kissé naivan) mindenkinek igyekeztünk segíteni. Felváltva szerveztük a Holdfénycont és a Mondocont, ami akkoriban a világ legkirályabb élménye volt… úgy erős másfél évig.
A MAT-Mondo-Holdfény egymásnak ugrott, és a MAT esett ki elsőnek, majd végül a Holdfény. Itt éreztük meg elsőként, hogy a rendezvényszervezés nem csak “játék és mese”, bizony vérre megy. Vagyis, pénzre, sok-sok pénzre. Ismét barátok fordultak egymás ellen, ismét ment a sárdobálás, amiből Ti, a közönség, csak annyit láthattatok, hogy a kezdeti nagy összefogásokból egymástól eltávolodó, ellenséges rendezvények lettek. Mi a Mondo mellett maradtunk, és ez az én döntésem volt, mint a csapat vezetője. Azt hittem így lesz jó, ha áldozatok árán is, de a végeredmény pozitív lesz. Mára tudjuk, hogy tévedtem. Nagyon kemény lecke volt annak kapcsán, hogy üzletben nincs barátság.

Most jöhetne az a végtelen panaszkodás, hogy a Mondocon fényes külseje mögött mennyire rohadt a belseje, hogy mennyire megalázó volt egy idő után ott a szervezés, mennyi feszültség, vita, hazugság és egymás ellen uszítás ment háttérben. Ahogy nőtt a Mondocon úgy jelentek meg az új emberek, akik már nem barátkozni, hanem nyerészkedni jöttek a csapatba. De itt mégis lezárom, sokan tudják, hogy mi lett a vége. 2015 végén a Cosplay.hu végleg kiszállt a Mondoconból, de szerencsére nem kellett a nulláról kezdenünk mindent. A PlayIT felkért minket, hogy segítsünk a cosplayversenyükben, amiből az évek alatt nagyon szép partnerség jött létre, olyannyira, hogy a 2022-es Budapest Comic Con-on már egy teljes részleget vihettünk, nagy sikerrel.

Közben a Cosplay Party és Farsang minirendezvényeinket összeolvasztottuk Fantasy Expóvá, a Tuan Kiadó kezdeti segítségével, amik mai napig futnak és mára a Mondocon mellett a második legnagyobb animés/cosplayes rendezvénnyé nőtte ki magát. A MAT-al rendeződött a kapcsolatunk, jelenleg is közösen dolgozunk az AnimePiacon, az interjúink pedig a már egy ideje az AniMagazinban jelennek meg. A Fantasy Expo most már lassan 2000 látogatónál jár, igyekszünk minden egyes rendezvényre olyan programokat szervezni, amit nem igazán kaphatnak meg máshol. És ami számomra a legfantasztikusabb, hogy egy olyan összeszokott és profi csapat alakult ki az évek alatt, akikkel minden egyes rendezvény egy élmény, még akkor is, ha az előszervezés során bizony vannak heves viták, de a végén csak nevetünk rajtuk, mikor látjuk, hogy minden tökéletesen összeállt.
Nagyon sokat dolgoztunk – és dolgozunk is a mai napig – azon, hogy a cosplayeseknek minél több olyan lehetőséget biztosítsunk, ahol a cosplay mint hobbi összefonódik a munkával, és a cosplayesek nem csak kedvenc karaktereik bőrébe bújhatnak, de ezért valamilyen módon kompenzációt is kapnak, legyen az belépő egy adott rendezvényre vagy akár más anyagi juttatás – így született meg a cosplay hostess csoportunk. Számos rendezvényen találkozhattatok velünk és a cosplayes hostesseinkkel, fellépőinkkel. Számos barátság is született a munkáink során, és akik dolgoztak már velünk, remélhetőleg ők is jó szívvel beszélnek a számos rendezvényen közösen átélt kalandokról és utazásokról.

És mi vár ránk a jövőben, senki se tudja, de nagy terveink vannak. Szeretnénk a Fantasy Expót bővíteni, nagyobb helyre vinni, új programokkal és partnerekkel… de a jelenlegi gazdasági helyzetben minden bizonytalan. Legyen covid, háború vagy marslakók támadása, egy biztos: mi maradunk és folytatjuk azt, amit 15 éve elkezdtünk!

Nem maradt más hátra mint a köszönetnyilvánítás, előre is elnézést azoktól, akiket kihagyok, de ennyi év alatt rengeteg olyan emberrel ismerkedünk meg, akik sokat segítették munkánkat. A sorrend és teljesség igénye nélkül:
Békéssy Ágnes, Mező Judit, Keszei Csaba, Boros Nimród, Herczeg Szabolcs, Kakulya Réka, Lengyeltóti Kristóf, Kilyénfalvi Benedek, Pintér Tamás, Stefán Tamás, Ujvári Gábor, Veres Gergely, Zöld Attila, Boda Zoltán, Balázs András, Hazai László, Rada Luna, Kocsis Viki, Szekrényes Rebeka, Kátai László, Jeszmás Károly, Szaniszló István, Susán Evelin, Écsi Dávid, Békéssy Judit, Bánsági Andor, Vörös Zoltán, Szoóh Gabriella, Laukó Viktória, Majoros Éva, Horváth Gábor, Horváth Katalin, John Szilvia Zsuzsanna, Stefán Tamara Lilla, Torma Bianka, Vas Dávid, Seregi Raymond, Takács Anikó, Hrisztov Mirjana, Vékony Csaba és még sokan mások!
Továbbá köszönet az Magyar Anime Társaság csapatának, az AniMagazin szerkesztőségének, az Alkimista Labor és az Adamas tábor szervezőinek, az Amai Teaháznak, a mára már csak emlékeinkben élő Moonlight Meidonak, a Tuan Kiadónak, a PlayIT és Comic Con stábjának, a Geek Cornernek, Miyaounak, Miminek, Nezuminak, a FantaSing csapatának, az InsertCoin egyesületnek, a vidéki animés kluboknak és fansubber csapatoknak, a Mondo egykori szerkesztőségének, a hazai cosplayes kluboknak, mint az Égi Szentély, a Sandtrooper Company, 501-es és Lázadó Légió, a Gyűrűk Ura és Marvel klub, Warriors of the North, és a Consensus LARP Studio.
Akiket kifelejtettem, azoktól elnézést és örök hálánk a sok segítségért és közös munkáért, remélem 15 év múlva ez a lista legalább a kétszerese lesz.

Köszönettel mindenkinek
Lévai Balázs (Venom)
A Cosplay.hu főszerkesztője