A Vulcan Post néhány napja egy nem mindennapi cosplayes interjút készített és tett közzé. Az interjú alanya ugyanis egy 68 éves “Cosplay Nagyi”, aki néhány éve kezdett rendszeresen maga is cosplayelni.

De hogyan is csöppent bele a szingapúri Shirley a cosplay világába?
Fia még tinédzser volt, mikor elkezdett rendszeresen conokra és cosplayes rendezvényekre járni. Shirley amellett hogy mindig elkísérte, segített fia jelmezeinek elkészítésében is.
Eközben más szülőkkel is találkozott a rendezvényeken, ahol meglepően tapasztalta mennyire negatívan vélekednek más gyermekek szülei a cosplayről, mondván csak pénz- és időpazarlás”, és hogy “csak rossz hatással van a gyerekre”. Szerinte ez egyáltalán nem igaz, pont ellenkezőleg, “ez csak egy hobbi, és jó látni hogy a fiatalok ilyen szenvedélyesen viseltetnek valami iránt”.

Évekig segédkezett fia cosplayeinek elkészítésében, majd 2011-ben robbantott, s azt mondta fiának: “anya is szeretne csatlakozni”. Fia először nem rajongott az ötletért, mondván ez a fiatalok szórakozása, de aztán beadta a derekát, és segített néhány megfelelő, korban édesanyjához illő cosplayt keresni.
Így született meg az első cosplaye: Erina Joestar, Joseph Joestar nagymamája a japán JoJo’s Bizarre Adventure mangából.

“Imádtam a színpadi fellépést! Amikor kiléptem a színpadra, mindenki tapsolni és ujjongani kezdett. Azt hiszem a közönség nem számított egy igazi cosplay nagyira.” – idézi fel emlékeit az első cosplayes fellépéséről a Downtown East rendezvényen.
Azóta jelmezei száma tovább nőtt, fia tanácsát követve nagyrészt a korához illő “mainstream” karaktereket választott: a Tündér Keresztanya (Disney), Rita Repulsa (Power Rangers), a Vörös Királynő (Alice Csodaországban), stb. Később azonban elkezdett fiatalabb karakterekkel is kísérletezni.

 

Fia segített édesanyjának létrehozni egy Facebook oldalt, megtanította neki az alapokat – így született meg az Aunty Shirley cosplayes oldal, mely egyetlen nap alatt több mint 1000 lájkot kapott.

Shirley számára a cosplay a családot is jelenti. Ma már együtt cosplayel fiával és barátnőjével, számára ez egy olyan tevékenység, mely erősíti a családi kötelékeket. Férje még mindig nem rajong a nagy figyelemért, de örömmel fuvarozza családját a rendezvényekre, és elfogadja hogy felesége és fia számára ez egy fontos dolog.

Shirley sokakat inspirált. A rendezvényeken több olyan idősebb cosplayessel is találkozott, akik koruk miatt már azon gondolkodtak hogy végleg feladják a cosplayt. Shirley példája azonban magabiztosságot adott nekik.

Shirley élete nagyon sokat változott, mióta belecsöppent a cosplay világába. 68 évesen is színesnek látja a világot, számára a cosplay szórakozás, s ami miatt mindig van valami, amire izgatottan várhat.

A fotók forrása: Aunty Shirley Facebook oldala

 

Yuriko