A parókán nagyon sok múlhat egy jelmez esetében. Lehet bármilyen tökéletes maga a ruha, egy rosszul választott paróka sokban ronthatja az összképet. Ugyanez igaz fordítva is, egy jól megválasztott paróka nagyban hozzá járulhat a jelmez sikeréhez.

Egy jó paróka legtöbbször nem olcsó dolog. A választás sokszor nem könnyű, gyakran felmerül a kérdés, hogy vajon azt kapjuk-e a pénzünkért, amit elvárunk. És természetesen, ha már az ember gondos válogatás után nem kis összeget hagy ott érte a boltban, célszerű valamilyen módon minél hosszabb időn keresztül megóvni a paróka állapotát. Ezen összefoglaló célja, hogy megkönnyítsem a cosplayesek számára a parókák világában való eligazodást, és megpróbáljak választ adni a leggyakrabban előforduló kérdésekre.

Az első és egyik legfontosabb szabály: a paróka nem igazi haj!

Eme fenti kijelentés elsőre teljesen nyilvánvalónak tűnhet, mégis sokan úgy hiszik, hogy minden, ami működik normál emberi hajra, az működni fog a parókára is. Természetesen előfordul, de az esetek nagy többségében mégsem ez a helyzet.

A paróka úgy néz ki, mintha haj lenne, de mégsem az, ezért egy teljesen más kezelési technikát igényel.

1. A paróka tisztítása

Az hogy milyen időközönként kell tisztítani a parókát, a viselés gyakoriságától függ.Azonban arra is figyelni kell, hogy ha túl gyakran tisztítjuk, a paróka idő előtt tönkremehet. Próbáljuk úgy hordani és kezelni a parókát, hogy ne legyen szükség gyakori tisztításra. Amikor viseljük, legyen a saját hajunk és fejbőrünk is tiszta (ha lehet, használjunk paróka-sapkát).
Általában egy parókát meleg idő esetén 6-8, hűvösebb idő esetén 10-12 viselés után célszerű tisztítani. Azonban ha nagyon gyakran vesszük igénybe a parókát, illetve nagy mennyiségű hajspray-t használunk minden alkalommal, akkor a heti egyszeri tisztítás is indokolt lehet.

 1. Mosás előtt finoman és alaposan fésüljük ki a parókát egy ritka fogú fésűvel vagy a fésű végével  (kivéve ha a paróka göndör, vagy a címkéjén rajta van hogy nem fésülhető)
 2. Adjunk egy kupaknyi paróka-sampont egy lavor hideg vízhez. Fontos, hogy kerüljük a nagyon meleg vagy forró vizet. A hő bármilyen formában roncsolja a szintetikus szálakat. Ne használjunk normál sampont, mert azok egy része túl erős a parókához.
 3. Rakjuk bele a parókát, majd áztassuk öt percig.
 4. Alaposan öblítsük le hideg vízzel
 5. Finoman nyomkodjuk ki a parókából a vizet, de ne csavarjuk!
 6. Törölköző segítségével itassuk fel a felesleges vizet (de ne dörzsöljük!)
 7. Miután törölközővel felitattuk a felesleges vizet, használhatunk egy kis paróka kondícionálót. Az hogy le kell-e öblíteni utána vagy sem, a kondícionáló típusától függ (ez a hozzá mellékelt útmutatón rajta van)
 8. Hagyjuk megszáradni a parókát egy száraz törölközőn vagy parókaállványon, babafejen (a nagyobb babafejek kinyújthatják a parókasapkát amíg az vizes, erre figyeljünk). Óvjuk az erős napfénytől és tartsuk távol minden közvetlen hőforrástól. Semmiképpen se használjunk hajszárítót! A másik nagyon fontos dolog, hogy soha ne fésüljük, ne piszkáljuk a vizes parókát!
 9. Ha a paróka teljesen megszáradt, fésülhető és formára igazítható.

Szintetikus paróka mosásához és ápolásához szintetikus anyagból készült szereket használhatunk. Ezekről bővebben a 3. fejezetben esik szó.

2. Eszközök

Sok hajformázó eszköz használható általánosságban szinte mindegyik típusú parókához, míg vannak melyeket célszerű teljesen kerülni.

Keskeny, ritka fogú fésű:

Ha a paróka kifésüléséről van szó, akkor ez az elsődleges eszköz. Ha a parókában nagyon nagy gubanc keletkezett, akkor próbáljuk először a fésű nyelével kibontani (amennyiben hosszú nyelű, gömbölyített végű fésűnk van – jobb szélső kép, majd utána magával a fésűvel a szálakat.

Érdemes figyelni arra, hogy a fésű maga teljesen sima legyen, ne legyen rajta semmilyen kiálló műanyag darabka, mert ezek fésülés közben újra kócolódást okozhatnak (nekünk pedig ugyebár pont az ellenkezője a célunk).

ritka fogu fesu

Hajkefe:

Amennyiben lehetséges, kerüljük a hajkefék használatát, ha parókáról van szó. Igazi haj esetében a hajkefék célja, hogy eltávolítsa a meglazult, felesleges hajszálakat. Ez azonban egy parókánál nem a legjobb dolog, hiszen a szálak mennyisége fix és véges.

A kör alakú hajkeféket pedig végképp kerüljük el, ha egyszer belegabalyodnak a parókába, akkor szinte reménytelen olló nélkül kiszabadítani onnan.

hajkefe normalhajkefe kor

Keskeny, sűrű fogú fésű, hegyes véggel:

A paróka kifésülésére, csomók kibontására nem alkalmas, a fogak túl sűrűn állnak, így könnyen kitéphetjük velük a szálakat.
Jól használható azonban a már kifésült paróka formázására, tincsek elsimításához.

fesu suru

Hajcsatok:

Bármely méret és forma megfelelő. Segítenek abban, hogy a munka során azok a tincsek, melyekkel éppen nem dolgozunk, ne legyenek útban.

hajcsatt

Hullámcsatok:
Frizura kialakításához, illetve a paróka rögzítéséhez.

Ollók:
Paróka formázásához, vágásához.

A forró sütővasat, hajvasalót mindenképpen kerüljük!
Ezek hőmérsékletét nagyon nehéz szabályozni, ezért könnyen megolvaszthatjuk vele a szintetikus szálakat. Használatukkal alacsony hőmérsékleten lehet ugyan próbálkozni ha valaki szeretne, de csak és kizárólag extra óvatossággal és körültekintéssel (én azonban mégsem ajánlom).

3. Kezelés, formázás, styling

Fésülés:

Főleg az extrém hosszú parókák esetében fontos hogy nagyon ügyeljünk a fésülés technikájára. Míg a rövid parókákkal sokkal könnyebb dolgunk van, a hosszú parókák szörnyű állapotba tudnak kerülni egy-egy huzamosabb igénybevétel után (pl. animecon), és a kezelésük is nehezebb.

Fontos, hogy a fésülésnél mindig lentről haladjunk felfelé. A nagyobb csomókat, gubancokat próbáljuk az ujjainkkal kibontani.

Fogjunk egy keskeny, ritka fogú fésűt. Egyszerre csak egy elkülönített résszel foglalkozzunk, a többi hajat csattokkal tartsuk távol, hogy ne legyenek útban. Egyik kezünkkel mindig tartsuk a hajszálakat. Fésülésnél ne húzzuk a hajat! Ez a műanyag szálak nyúlását – ezáltal azonnali kócolódást – okozhat. Emellett pedig ezzel végleg kihúzhatjuk a hajszálakat a helyükről. Ha szükséges, használjuk időnként az ujjainkat fésülésre.

A göndör parókákkal bánjunk óvatosan, ha nem szükséges, ne fésüljük, vagy használjuk az ujjainkat, illetve nagyon ritka fogú fésűt.

Ápolószerek, formázó eszközök kimondottan parókákhoz:

 • Sampon szintetikus parókákhoz – Ne használjunk normál, emberi hajhoz való sampont, mert az már túl erős a parókához.
 • Kondicionáló szintetikus parókákhoz – A parókák idővel (főleg gyakori igénybevétel, mosás esetén) veszítenek fényükből, selymességükből. A kondicionáló segít megőrizni a paróka állapotát, megnyújtja az élettartamot. Kétféle típusban létezik: az egyik fajtát közvetlenül mosás után a még nedves parókára kell felvinni, majd adott idő után leöblíteni, míg a másik spray formában kapható és nincs szükség a leöblítésére.
 • Formázó spray – Szépen megtartja a formát, vízzel könnyen kimosható.
 • Fény spray (Glanzspray) szintetikus parókákhoz
 • Szennyeződéstaszító (Detangler) – Spray formában kapható, megkönnyíti a paróka fésülését viselés után, főleg ha hosszú parókáról van szó.

apoloszerek

Ábra: Paróka kondicionáló, spray és sampon

Ha valaki nem szeretne kimondottan parókákhoz készült szerekre költeni (sajnos az áruk nem a legalacsonyabb), akkor a nem parókákhoz készült termékek közül a következők használhatók:

 • HajsprayA normál emberi hajhoz való spray / hajlakk is működik, de soha ne használjunk olyan hajspray-t, ami vízzel nem mosható ki!
 • Tisztítás – Használhatunk nagyon enyhe folyékony szappant. Soha ne használjunk erős vegyszereket, mint pl. normál emberi hajhoz való sampon, ezek nagy része már túlságosan erős a parókához.
 • Fésüléshez – Amit fésülésnél használhatunk, azok a spray formában kapható, nem kiöblítendő, száraz, igénybe vett hajra való ápolószerek. Ilyen pl. a „GlissKur Glanz Tonic” (repairpflege) amit egy ismert parókakészítő hölgy ajánlott nekem (ezúton is köszönöm neki a tanácsot). Tulajdonképpen a parókákhoz készült „Detangler”-t helyettesítheti, egy olcsóbb alternatívaként. Spray formában kapható, nem kell lemosni vagy kiöblíteni.
 • Hajragasztó zselé („Hair Glue”) – Akkor használhatjuk, amikor kimondottan tüskés frizurát szeretnénk kialakítani. A nagyobb tincsekre használjuk előbb a hajspray-t, majd a tincsek végeire rakhatunk egy kevés hajragasztót, hogy összefogja a tincsek hegyét (külföldi cosplayerek előszeretettel használják a Got2b termékeket, elsősorban a „freeze spray”-t és a „spiking glue”-t)

Ami nem működik:

 • Hajhab és sima hajzselé („Mousse” és „Gel”) – Nem működik igazán a parókára, arra hivatottak, hogy az emberi természetes haj tulajdonságaival lépjenek reakcióba, melyekkel a szintetikus haj nem rendelkezik.
  Sima hajzselé helyett a már fentebb említett hajragasztó zselé használható, kis mennyiségben.
 • Hajfesték, szőkítő – Az emberi hajhoz készült hajfestékek nem működnek a parókára. A szintetikus szálak műanyagból vannak, a hajfestékek pedig az emberi haj protein struktúrájával lépnek reakcióba.
 • Textilfesték – A textilfestékek használata szintén nem ajánlott. Egyes típusai befoghatják a parókát, de ezzel együtt tönkre is tehetik. Némelyik többféle vegyszert is tartalmaz, azzal a céllal hogy valamelyik majd működni fog arra a típusú textilre, amit be szeretnénk vele festeni.

Tárolás:

Amikor nem használjuk a parókát, ügyeljünk a megfelelő tárolásra. Ha csak rövid időre vesszük is le, tegyük paróka állványra vagy babafejre. Segít megóvni a formáját, és állvány esetén a levegő is átjárhatja a paróka sapkáját.

A parókákhoz kapott hajhálót tartsuk meg, és amikor hosszabb időn keresztül nem használjuk a parókát, tegyük bele vissza! A parókákat tárolhatjuk dobozban (hajhálóval együtt). Nagyobb gond lehet a hosszabb hajjal. Csomagoláskor könnyebben összegabalyodik, és nehéz kifésülni. Óvatosan csavarjuk meg egy kicsit, és úgy rakjuk vissza a hálójába (azonban vigyázzunk nehogy túlságosan erősen csavarjuk meg, mert hullámos maradhat utána). Amennyiben nincs helyünk külön dobozt fenntartani erre a célra, és nincs babafejünk vagy hajhálónk sem, úgy tárolhatjuk az eredeti csomagolásában is, de célszerű ilyenkor kifordítani a parókasapkát. Ha a paróka hosszabb, akkor enyhén csavarjuk meg az alsó részét és rakjuk azt is parókasapkán belülre. Erre azért van szükség, mert ha a paróka hosszabb időn keresztül a műanyagzacskóhoz dörzsölődik, idő előtt elveszti a fényét, tompává válik.

A parókát tárolhatjuk babafejen is, de ez esetben célszerű letakarni egy kenővel, hogy megóvjuk a portól és szennyeződésektől.

A parókát tartsuk távol mindenfajta hőforrástól, ne tároljuk légkondicionáló, hűtő, vagy ventilátor közelében.

styrofoam headwigstand

Ábra: babafej és parókaállvány

A leírással kapcsolatban bármiféle észrevételetek, kérdésetek van, bátran írjatok a komment szekcióba!