Újabb cipő tutorial érkezik, bár ez eléggé specifikus, mert egy bizonyos figurához igazodik.

Belias patájáról van szó, mellékelem a képet róla, hogy tudjuk, hogy miről is van szó. Az már ránézésre látszik, hogy az emberi anatómiától nagyon messze esik, így nekem is csak egy megközelítő másolatot sikerült készítenem róla. Elképzelhetőnek tartom, hogy létezik ennél alaposabb megoldás, ha valakinek van ötlete, véleménye, szívesen fogadom  A képre ránézve, az tisztán látszik, hogy Belias a patáján áll, és sarok ( a továbbiakban Csüd rész) nem ér le a földre, mint az ember sarka, hanem a levegőben helyezkedik el. Ezek szerint egy magas sarkú/talpú cipő lenne ideális a kivitelezéshez. ( ebből is látszik, hogy a batár izmok ellenére ez „lányos cosplay” mégis, bár, lehet, hogy vannak vállalkozó kedvű Urak is, akik egy pár órára lábukra építik a kuturnuszt :)— akad még egy szembeötlő dolog a képen, ami nem más, mint az a kicsi loncsos szűröcske, ami ott hátul figyelget- ez éppen kapóra jön, hiszen a hátsó sarokrészt éppen takarni fogja!

Na akkor álljunk neki!

Én egy régi, levedlett telitalpú csizmát választottam alapnak ( szekrényben volt), amelynek gumiból van a teljes talprésze, így kizárt, h csúszik ( ami gázos dolog lenne, főleg, ha hozzáadjuk azt is, hogy nem lehet rendesen látni a jelmezben)

Egyéb felhasznált anyagok: Palma Tex ragasztó, Polifoam csíkok, Ruházati tömőanyag ( Ruti-Butikból, díszpárna tömőanyagként is emlegetik) egy db levedlett nejlonharisnya, szürke színű elasztikus pamut a bevonáshoz, küszöblemez-patkónak, hímző cérna, gombostűk és egy nagy lyukú tű!

Kezdésnek, a cipőt megtisztítjuk az utca porától. Ha ez megvan, akkor vegyük magunk elé az egyiket, és kezdjünk méricskélni. Célszerű magával a patával kezdeni. 2,5-3 cm polifoam csíkokat vágunk. Ezeket a csíkokat próbáljuk a cipő orrához- ezek lesznek a pata „szintjei”, de nem ragasztjuk fel, hanem valamilyen formában átmenetileg rögzítjük ( ez esetemben a gumitalpú cipő esetében úgy zajlott, hogy simán belenyomkodtam gombostűket, és az átmenetileg rögzítette- nyilván, kemény talpú cucc esetében egyéb megoldást kell keresni, pl: szikszalag stb.)   Ez azért fontos, mert magát az alsó lábszárat a patához idomítva készítjük el, hogy tudjuk tartani az arányt. Szóval van egy cipőnk, amelyre ilyen-olyan módon csináltunk egy pata orrészt, de véglegesen nem történt meg a rögzítése, csak ott van, hogy ahhoz tudjuk építeni a csüdöt, és a lábszárat.

Na, akkor indul a meló piszkosabb része. A csizma szárát kb.: 0,5-1 cm vastagon bevonjuk tömőanyaggal ( ragasztjuk) akár kisebb darabokból is megtehetjük ezt, és a vastagságától se ijedjünk meg, ezt később úgyis tömöríteni fogjuk, és akkor lesz a tuti. Megcsináljuk mindkettőt, majd száradni hagyjuk. Ez idő alatt elkészítjük a csüd-öt. Ez egyszerű. Két egyforma nagyságú gömböt formálunk a tömőanyagból ( ez nálam kb.: egy teniszlabda méret volt) és hogy ne essen szét, a csizma sarkára erősítjük ( lehet ragasztani, de nagyon fontos, hogy ne lötyögjön, ezért javallott jó erős hímző cérnával még kézzel jól odavarrni, majd, hogy egyöntetű legyen, erre is teszünk egy kis plusz tömőanyagot, vékonyan. Ha ez megvan, akkor félig már kész is a lábunk, a cipőbe történő bebújásra itt is ügyelni kell, a zipp-zár részét szabadon kell hagynunk.

Mielőtt bevonnánk anyaggal, célszerű átnyomkodni, tömöríteni a csizma szárának vastagságát, és csak ezek után bevonni ( ráragasztani) az erre szánt anyagot. Legvégső építési fázis jön, az előzetesen ideiglenesen rögzített patarészt ragasztjuk véglegesre. Ezek után festjük le, én graffiti spray-vel fújtam le, ügyeljünk arra, hogy azon részeket valamilyen módon takarjuk ki, amelyeket más színre szeretnénk festeni. Száradás után a küszöblemezből kivágjuk egy bádogvágó ollóval a hullámos mintát, és patkóként ráapplikáljuk a patára, és az alján ( talprész) összeforrasztjuk. Végül, de nem utolsó sorban a loncsot ragasztjuk fel, gondoskodva arról, hogy a cipő talpából kiálló részt eltakarja. Tipp: – ha ezen technikával csinálunk patát, akkor ügyeljünk rá, hogy a Zippzár rész ne legyen szembetűnő, vicceljük meg a nézelődőket, akik nem találják, hogy hol is van a bemenet a cipőbe—ezt úgy érhetjük el, hogy a patát a nadrág (combrésztől) függetlenül készítjük el, és úgy találjuk ki a burkolatot rá, hogy hosszabb legyen ( egészen bokáig érjen) akkor a naci szárát ráhúzhatjuk a csizmára, és egyáltalán nem látja a nép, hogyan kell bebújni- ez azért fontos, mert illúzióromoló lehet lépéskor, ha „kifittyen a zippzár”, míg ilyen módon az érdeklődő fejtegetni kényszerül

By Lona