Paszuly vagyok és Viktorral karöltve én jártam kint múlt hétvégén az East European Comic Conon Romániában a CosplayTV küldöttekén. Pénteken teljes lelkesedéssel vágtunk neki a 16 órás vonatútnak, amit filmnézéssel és (részemről) rózsaszín házak számolásával töltöttünk (42). Bukarestben már a tömegközlekedésnél elbizonytalanodtunk, úgyhogy egész hétvégén a taxisok áldásos (és meglepően olcsó) céhét vettük igénybe. Cosplayesek révén a kicsi szállónkba érve sietve felkaptuk a jelmezeinket és rohantunk a 4 órási nyitásra. (Értsd: Viktor 2,5 órát sminkelt, én addig enyhe vonat okozta tengeribetegséggel küzdve aludtam, aztán felcsaptam egy parókát.) Ennek ellenére csak egy órát késtünk, de nem vesztettünk semmit, mert elég nagy volt a punnyadás munkanap lévén. Viszont fotózkodtunk Yaya Hannal és Kamuival, akik pénteken és vasárnap dedikáltak, szombaton pedig zsűriztek.

Meglepően nagy arányban fordultak elő magyarok conon, a külföldi látogatók legnagyobb részét mi adtuk, de pl. összefutottunk egy new yorki sráccal aki, ki nem találjátok, Clark Kentnek volt öltözve. Érthető ez a nagyszámú kivándorlás, hiszen idén Jason Momoa (Trónok Harca: Khal Drogo), Mark Sheppard (Supernatural: Crowley) és Natalia Tena (Harry Potter: Tonks) volt meghívva. Szombaton felkészültebben, teljes cosplayben mentünk ki, szerencsére mivel már a kezdeti szellős látképnek nyoma sem volt, hatalmas tömeg hömpölygött a Rome Expo három épülete között (de főleg bennük).

Rengeteg cosplayest láttunk és fotóztunk is, pl. Shinjut, aki már járt nálunk vendégként. Meglepően kevés cosplayes volt, és azok is főleg külföldiek (főleg magyarok), viszont azok nagyon jók voltak, tehát ilyen cicafüles fél lolikat nem láttunk. Ennek ellenére nagyon értékelték a jelmezeket például olyan lelkesen fotóztak mindig hogy igencsak nehéz volt egyik helyről a másikra jutni anélkül, hogy tízpercekre meg ne állították volna az embert. Ezen a napon volt a cosplay verseny is, ahol Cassidy első, Aoime pedig harmadik helyezést ért el, ezért nagyon büszkék lehetünk rájuk, nagyon ügyesek voltak. A versenyt Yaya Han, Kamui és Giada Robin zsűrizte.

Vasárnapra kissé megcsappant a látogatók száma, de szembesültünk egy fantom programmal: a Hungarian Cosplay panellal, amiről egyetlen honfitárs, de még szervező sem tudott semmit, úgyhogy végül mindenkit összeszedtünk (aki még nem indult haza) és Viktor szépen bemutatta a társaságot, aztán az 501-es légiót mutatta be Rajmond. Programokat tekintve sok gamer, leginkább LoL-os verseny volt, a nagyszínpad műsorát néhány stand up-os közé szorítva a Cosfighters dobta fel, ezenkívül a sztárvendégeknek mindhárom nap volt dedikálása és fotózása is plusz panelekkel kiegészülve. Néhány rajzos vendég is volt, akikről szégyenszemre semmit nem tudok. A vásár részét tekintve néhány képregényes/játékos/filmes fancuccokat árusító stand, néhány tényleg képregényes és könyves is volt, de játékokat is lehetett kapni, sőt, egy standnál ki lehetett próbálni egy igazi Star Trek Voyager flippert. A legelvetemültebbek pedig asztali szerepjátékokhoz figurákat is festhettek.

Összességében én nagyon élveztem a cont, magát a kijutást már kevésbé, szóval egy jó tanács: ha kimentek külföldre, csoportos kisbuszozással tegyétek, mert a vonat embertelen. Remélem, jövőre is lesz lehetőségem kimenni mert nagyon megéri egy ilyen külföldi kiruccanás.