A téli cosplayes időszak igazán sűrűre sikeredett, volt Hungarocon, TimePass Meetup, Cosplay.hu Party, PlayIT, és az év záróakkordja az Animekarácsony. Az ismét egynapos program ezúttal „új” (vagyis már megint kinőttünk egy épületet) helyszínen, a Hungexpo területén került megrendezésre, ami remek választásnak bizonyult, hiszen rengetegen érkeztek ismét az eseményre. Azonban a masszív köddel és a dermesztő hideggel nem lehetett mit kezdeni, vagyis a nap, amikor az időjárás erősebb több ezer embernél.

20151213_124301

Ezúttal ismét három épületet foglaltak egy a látogatók, a legnagyobb a már megszokott módon a D csarnok, ahol nemcsak a cosplay klubok és a fotósfal helyezkedett el, hanem a Gamer színpad, A konzolok végeláthatatlan sora, illetve az Amai Land, valamint egy kisebb színpad, ahol jobbnál-jobb kisebb előadások kerültek a nagyközönség elé. Még felsorolni is nehéz, hány klub van már, így a teljesség igénye nélkül: Csillagkapu Cosplay Klub, Alkimista Laboratórium, Kóbor Trekkerek, Living Dream Project, Airsoft Hungary…

Szerencsére az utóbbi időben egyre több és több, nem animés, azaz különböző fandomokból származó cosplayeket látni, ennek köszönhetően egyre több az original, vagyis saját tervek alapján született jelmez, és ennek tudható be az is, hogy a programok már nem csak az animés nagyközönségnek szólnak, hanem a sci-fiseknek, filmkedvelőknek is. Ennek hatására a Nagyszínpadon igazi Movie-fight zajlott, betekintést nyerhettünk a Star Wars univerzumába, vagy éppen a szinkronszínészet rejtelmeibe avattak be minket.

20151213_131446

A fotózásra a hideg ellenére is bőven volt alkalom, hiszen a Living Dream Project ezúttal az Alkimista Laboratóriummal fogott össze és egy igazi ajándékdobozt hozott magával, amiben bárki igazi ajándékká válhatott. De emellett még számtalan cosplayeseknek kedveskedő finomsággal érkezett a Mondo csapata, a K színpadon Hiro tartott előadást a parókák rejtelmeiről, este pedig Miharu avatta be a nagyközönséget a páncélkészítés művészetébe.

Aki pedig megmérettetésre várt, annak sem kellett sokat várnia, hiszen akadt rajzverseny, League of Legends bajnokság, és persze a sokak által várt cosplayverseny is, amire ezúttal a szokásosnál is kevesebben neveztek, de ez nem jelenti azt, hogy a minőségi jelmezek kevesen lettek volna, hiszen igazi közönség kedvencek, és kultikus cosplayek vonultak a nagyszínpadra, amiben a cosplayesek varázslatosan mutattak.

SAM_5597

A karácsonyi hangulatot csak tetézte a díszíthető karácsonyfák, és rengeteg karácsonyi témájú jelmez, és bár sokan kívánták, hó sajnos nem esett a rendezvényen. Azonban azok, akik nem szeretik a havat, ők is inkább azt preferálták volna a masszív köd, és egyre inkább teret nyerő hideg ellen. Hiába a több ezer önfeledt conozó, az időjárást egyikünk sem tudta befolyásolni, így a hideg óráról-órára jobban rányomta bélyegét a rendezvényre.

Ugyan az elemi erőkkel nem lehetett harcolni, a programok és előadások mindünket megmelengették, ahogy a kedvenc cosplayesek, jelmezek, örömteli újratalálkozások, és frissen köttetett barátságok is. Ja, és ezúttal egy országos adó is tiszteletét tett, és végre igen pozitív felhanggal nyilatkozott apró, ám egyre nagyobb szubkultúránkról – ennél szebb karácsonyi ajándékot pedig nem is lehetett volna kérni.

SAM_5648

A képekért köszönet Lord Halgornak és a Living Dream Projectnek!

Forrás: Watchaholics