Markó Richárd (jobbra)

Bár a fényképezés mindig is érdekelt, sokáig megelégedtem az események dokumentálásával. Néhány éve szert tettem egy komolyabb fényképezőgépre, onnantól egyre céltudatosabban kezdtem fotózni. Az útkeresés során egyre inkább a portréfotózás irányába fordultam, de hamar rájöttem, hogy az „utcán állok és szép vagyok” jellegű fotóknál valami izgalmasabbat szeretnék csinálni. Mikor egy rendezvényen sikerült lencsevégre kapnom egy gyönyörű Elf cosplayert, arra jutottam, hogy talán ez a téma lehetne az amit a legszívesebben fotóznék.

Mivel már kölyökkoromban is rajongtam a szuperhősökért (a szekrényem tetején több száz Pókember képregény guggol) és a mozik is felpörgették ezt a témát, így adta magát, hogy ezen a vonalon induljak el. A lelkesedésemhez nagy adag tanácstalanság és bátortalanság párosult, de kapóra jött a MondoCon ahol megismertem Amerika Kapitányt (Zsikla Gergely), aki révén újabb és újabb ismerősre tettem szert, így a lassan kialakult kapcsolatok elkezdtek fotós feladatokká érni. Kapitány mellett Fekete Özvegy, Spawn, Pókember és még mások is megtiszteltek a bizalmukkal, cserébe igyekeztem a képeimen megadni nekik azt a látványvilágot, amit a képregényekből, filmekből ismerhettek. Ebben sokat segített, hogy több, mint 20 éve a reklámszakmában dolgozom, rutinosan bánok a Photoshoppal.

A szervezett fotózások mellett kedvencemmé vált a MondoCon sokaságában készült spontán vagy épp „lesifotók”. Többször megesett, hogy váratlanul elém toppant valaki, akinek a karakterébe nyomban beleszerettem, teljesen mindegy, hogy az illető fiú, vagy lány volt, profi jelmezben, vagy sebtében barkácsolt cuccban: ha a karaktere megfogott, akkor nagy örömmel fényképeztem és ha tehettem, a következő Conon is megkerestem további fotókra.

A jövőben szeretnék még több szuperhőst fényképezni, de vikingek, íjászok, tündék, filmes, videojátékos és más karakterek fotózását is tervezem. Mindezek mellett szeretnék rendszeresen segítséget nyújtani néhány ajándék képpel azon kezdő cosplayereknek is, akiknek nincs bátorságuk, ismeretségük, pénzük profi fotóshoz fordulni.


Facebook Instagram Weboldal Email