Vincze Szilárd

Durván 2011 és 2012 között kezdtem el a fotózással foglalkozni és lelkesen jártam különböző rendezvényekre kattintgatni. Személyiségemből adódóan rettentően bosszantott – sőt bosszant még a mai napig is – hogy a fejemben kitűzött szintet nem tudtam olyan minőségben elérni, mint amilyet kívántam volna. Ez a jelenlegi napokra is jellemző rám, mindössze annyi különbséggel, hogy azt a képzeletbeli mércét egyre magasabbra és magasabbra rakom magamban. Egyszerűnek tűnhet, de ez az elégedetlenség és nyers önutálat egyengeti mai napig a fotós pályafutásom útját.

Talán ez is a fő oka annak, hogy sose lett igazán így saját stílusom kialakítva, mindig próbáltam más és más téren próbára tenni magam, építve ezzel az alap tudásomat. A másik alappillérem picit egyértelműbb, más fotósok munkája hihetetlenül le tud nyűgözni és csak ámulni tudok a különböző technikákon, színeken és fényeken, ahogy a fotós ezeket kombinálva éltre kelti a képet. Szerintem nem titkolt vágya egy fotósnak sem, hogy szeretné ezt a szintet elérni.

Ezért alkottam meg anno a Cleanpig’s Hideout-ot. Egyrészt meg tudtam másokkal osztani a munkáimat, másrészt követni tudtam saját fejlődésemet is az évek során. A hobbimat viszont meglehetősen kevés alkalommal tudtam gyakorolni, ugyanis már azelőtt külföldre költöztem mielőtt fényképező gépet vettem volna a kezembe. Így a cosplay fotózások szervezése és egyeztetése mindig is szerves részét képezte az életemnek. Rettentően sokat utaztam vissza Magyarországra egy-egy fotózásért vagy akár csak rendezvényért és így visszagondolva mindegyik bőven meg is érte.

Ennek köszönhetően kialakítottam egy saját kis ütemtervet, így mielőtt már csak elkezdődne a fotózás már azelőtt tudjuk, hogy milyen képeket milyen stílusban és hol szeretnénk megcsinálni. Ezt kompenzálja a rengeteg rögtönzés, mind az én s mind a cosplayer részéről. Így úgy érzem egyensúlyba van a fotózás menete, előre meghatározott céllal, de bőven van hely a hirtelen ötleteknek és adlib-nek! Ahogy mondani szoktam a legjobb képek azok szoktak lenni, amit a cosplayes is el tud képzelni! Eddigi elmondásom alapján meglehetősen katonai jellegűnek lehet érezni minden egyes fotózásomat, de ettől távolabb nem is állhatnánk az igazságtól. Mindegyik fotózásom egy egyedi élmény volt és habár mindannyian rettentően fáradtan, de jókedvűen s mosollyal az arcunkon ültünk végül a kocsiba.

Végezetül továbbra is csiszolom tudásomat, hogy egy nap majd elégedetten tudjak bólintani és azt mondani a saját munkámra hogy „ Na ez már igen!”.


Facebook Instagram