Rhysa talán egyik legismertebb cosplaye a Trónok harcából sokak kedvence, Arya. Ám a cosplayes hölgy nem csak egy karakterben gondolkodik, és valójában hatalmas gamer. Jelmezei számát már csak díjai és jelölései múlják felül, na meg vicces előadásai, amikre már szinte éhezik a közönség!

Név: Laukó Viktória

Nick: Rhysa

Csillagjegy: halak

Szülőváros: Budapest

Foglalkozás: végzettség szerint közgazdász-marketinges, de jelenleg pénzügyi kontroller

886024_924761060933757_4392073557182869495_oKedvenc anime/manga:  Ginga Nagareboshi Gin, Ergo Proxy, Ghibli filmek

Kedvenc zenei stílus/előadó: inkább rock/metál (utóbbiból leginkább szimfonikus). Nagy kedvencem az Ayreon, de ugyanúgy hallgatok a musicalektől kezdve popon keresztül klasszikus zenét is, tehát meglehetősen mindenevő vagyok (kivéve trash metál, dubstep, techno meg hasonlók)

Kedvenc videójáték: Leginkább játékokból öltözöm be, és elég sok műfajba belekóstoltam már, úgyhogy ez meglehetősen nehéz kérdés. Ha valaki megnézi a jelmezeimet, akkor nagyjából rájöhet, mik a főbb kedvencek. 😀 De akkor első blikkre inkább néhány stúdiót mondok: Bethesda, Bioware, Deck13, Frogwares, Blizzard, LucasArts, és 2002 óta alig akad olyan Pokémon játék, ami kimaradt volna a repertoáromból.

Háziállat, kiskedvenc: egy macska és egy kaukázusi kutya, a mi ’kis’ házi direwolfunk (meg még néhány hal)

Mi volt az első cosplayed?

Excel az Excel Sagából, még 2007-ben. Legalábbis az volt az első tudatos cosplayem, és meglehetősen élveztem, hogy szabadon lehetek bolond (na, nem mintha amúgy nem lennék…). Igazából csak poénból öltöztünk be az egyik aktuálisan nézett animénkből pár osztálytársammal, aztán végül valahogy performance lett belőle. Az első komolyabb versenyem viszont Princess Zeldával volt 2008-ban, az volt az első craftom. Ennél a két jelmeznél még jobban hagytam, hogy mások, többek között nagynéném és anyum besegítsenek, onnantól kezdve viszont már nem igazán engedtem beleszólást a dolgaimba.

A családod, barátaid hogyan viszonyulnak a hobbidhoz, támogatnak, vagy azért néha akad egy-egy pillanat, mikor nem értik?

Mostanra már egészen hozzászoktak ehhez a hobbimhoz, nem igazán lepődnek meg rajta, ha jelmezes képet látnak rólam. Előfordult korábban, hogy a szüleim kifogásolták a műhelyemben – avagy a szobámban… – uralkodó állapotokat, de már nem igazán van, aki beszóljon a rendetlenségemre. A hős próbálkozók meg egy idő után úgyis mind feladták.

Igazából a kollégáim elől sem titok ez az egész, elég hamar le szoktam bukni. És mivel az munkahelyi asztalomon ott figyel egy tomahawk meg a tribble plüss, egész könnyen be lehet azonosítani, hol is leledzem.

Milyen anyagokkal szeretsz a leginkább dolgozni, van kedvenced?

Jelenleg az eva hab a nagy szerelmem. Inkább craftos vagyok, pontosabban a kiegészítő-készítést élvezem a legjobban, úgyhogy az eva nagy kedvencemmé nőtte ki magát. Valahogy sokkal jobban élvezem a vele való munkát, mint mondjuk a worblával. Utóbbit inkább kisebb kiegészítőkhöz használom, páncélt mindig inkább evából gyártok. És egy ideje nagyon rákattantam a különféle viaszpasztákra is, ajánlom mindenkinek! És persze szigetelőanyagok. Mert a szigetelőanyagok mindig szeretnek.

DSC01446Melyik jelmezed érzed a legközelebb magadhoz és miért?

Legtöbbször igyekszem olyan karaktert választani, akinek a bőrében kényelmesen érezhetem magam, de a legközelebb talán a Star Wars csempészem áll hozzám. Őt mégiscsak teljes egészében én építettem fel az asztali szerepjátékos, valamint az egyik Old Republic-os karakterem alapján.

Mi vonzott be a Trónok harca világába?

Szeretem, ha egy világnak van háttere, történelme. Még ha nem is a kedvenc fantasy-világom, – és persze nem próbálnám ki az ottani életet – egész hamar bele tudtam folyni Georg R. R. Martin által megteremtett univerzumba. Valamint szeretem, mikor nincs konkrétan eldöntve és kimondva, hogy ki a jó, és ki a rossz. Vannak házak és karakterek, akiket nagyon szeretek, és olyanok is, akiket kevésbé vagy egyáltalán nem szeretek. Néha azért elgondolkodom rajta, hogy basszus, már megint sorra hal meg mindenki, de hát végül is középkori környezet, háború, mit vár az ember? Ráadásul tudjuk, hogy „valar morghulis”.

Ezért is volt, hogy amikor Marcsiék felvetették két éve trónfoglalás után, hogy ha már így összegyűltünk GoT-os jelmezesekként, mi lenne, ha alapítanánk egy hazai klubot, örömmel bólintottam rá az ötletre.

A cosplay klubbotok milyen új tudással gazdagított téged?

Bár félig-meddig rejtett balkezes vagyok – legalábbis valami okos azt mondta –, azért nem egyszerű átszokni a balkezes dolgokra. Arya ugyebár balkezes, és én főleg őt személyesítem meg, ezért legtöbbször próbálok ügyelni erre a részletre is, több-kevesebb sikerrel. De nyilván nem ez az elsődleges élmény, amit a klubnak köszönhetek. Nagyon összetartó kis csapat jött össze, és egyre csak bővülünk. De fontos új élmény volt még maga a pultozás, hogy miként lehet egy-egy rendezvényre összehangolni a csapatot, megfejteni, mi az, ami odavonzhatja a standunkhoz a látogatókat, mivel lehet bevonni őket, stb. Mindig van mit csinálni és min agyalni.

arya_stark_9___game_of_thrones_by_v_kony-d90am32Van olyan karakter, akinek több jelmezét is szeretnéd elkészíteni, ki lenne az?

Aryához már többet is csináltam, és tervben is van még más szerelése is. De például a League of Legendsből Quinnek majd’ minden skinjét szívesen magamra ölteném, szeretem a hasonló jellegű karaktereket.

Mi a legkedvesebb emléked a cosplayjel kapcsolatban?

Ha Mantisszal alkotunk, ott azért legtöbbször befigyel a ’wtf faktor’. A Tetrificus Totalus és a Wacky Races csapatunk után imádtam a kiakadásokat, hogy úristen, azok ti voltatok?! Már csak ezért is megéri hagyni, hogy belerángasson ilyenekbe, én meg persze nem kelletem magam túlságosan – a jó ötlet az jó ötlet.

De a turisták visszajelzése is vicces tud lenni. Például tanulság, hogy ha az ember kék testfestékben megy utcára, legyen szó Star Wars twi’lekről vagy World of Warcraftos night elfről, akkor mindig ’ávátárnak’ nézik. Nem, nem na’vinak, ’ávátárnak’, így szépen artikulálva. De már egész jól le tudom reagálni a hasonló megnyilvánulásokat.

Mik a jövőbeni terveid, van olyan álom cosplay, ami még várat magára?

Hajaj, több is! Szeretnék jobban rákoncentrálni a varrásra, úgyhogy egy következő, nagyobb kaliberű ’álom cosplay’ is inkább varrós lesz, bár abban még nem vagyok biztos, hogy mikorra leszek meg vele, nálam ez sajna mindig necces. De szeretném jobban kitanulni a bőrműveskedést is, mert nagyon nem úgy bánok azzal az alapanyaggal, ahogy megérdemelné. Ráadásul sokkal szebb hatása van, mint egy akármilyen műbőrnek. Valamint idén ősszel is lesz egy jó kis kihívásom, ahol meg a latexmaszk-készítéssel ismerkedhetek majd.

Versenyzés vagy szereplés előtt van lámpalázad?

Annyira nincs, mint régebben volt, azért az évek alatt valamennyire megedződtem. Korábban előző nap már nagyon éreztem a torkomban a gyomrom, most már egész jól elvagyok, inkább csak közvetlenül a színpadra lépés előtt döbbenek rá, hogy ó, jaj, itt bizony alkotni kell! De ahogy felmegyek, felgyorsul az idő, és mire észbe kapok, már lent is vagyok.

Milyen visszajelzéseket szoktál kapni a jelmezeddel kapcsolatban, melyik volt rád nagy hatással?

Egyik nap reggel munkába menet rám köszöntek, hogy szervusz, Arya. Egész nap azon agyaltam, ki is volt az illető, aztán sikerült megfejteni a rejtvényt. (Köszönet a jó kis élményért, Aurél és Vivi! :D)

De azzal például nem igazán tudok mit kezdeni, ha szökőévente egyszer valaki profinak vagy neadjisten a példaképének nevez, hisz úgy érzem, messze vagyok én még attól. Ilyenkor megpróbálom leküzdeni a zavarom azzal, hogy á, ugyan, nevezzünk inkább csak régi motorosnak. Az viszont jó érzés, ha valakitől visszajelzést kapok egy-egy cikkemre vagy tutorialomra, hogy hasznosnak találta, mert ha már csak egy embernek is hasznára vált, már megérte megírni.

Eddigi cosplayes díjaid, vagy jelöléseid:

2009 – zsűri kedvence, legjobb kiegészítő (Seto no Hanayome – Maki-chan)

2009 – zsűri kedvence (Magyar AnimeShake – Kimba, a fehér oroszlán)

2009 – közönség kedvence (Magyar AnimeShake – Kimba, a fehér oroszlán) – jelölés

2009 – legjobb csoportos előadás (Magyar AnimeShake – Kimba, a fehér oroszlán) – jelölés

2009 – legjobb humoros előadás (Magyar AnimeShake – Kimba, a fehér oroszlán) – jelölés

2010 – legjobb anime/cartoon kosztüm (Utawarerumono – Aruuru)

2010 – legjobb kösztüm (Hetalia – Nomad Hungary)

2010 – közönség kedvence (Hetalia – Nomad Hungary) – jelölés

2010 – közönség kedvence – csoport (Szavazd meg hát mind!- Pokémon – Articuno)

2010 – legjobb csoport (Szavazd meg hát mind!- Pokémon – Articuno) – jelölés

2010 – legjobb koreográfia (Hopp on, hopp off, Hetalia! – Bleach – Kon) – jelölés

2010 – legjobb komikus előadás (Achievement Hunters – World of Warcraft – Night elf druid) – jelölés

2010 legjobb cosplayese szavazás

2010 – Nintendo cosplayverseny 1. hely (The Legend of Zelda: Twilight Princess – Princess Zelda)

2011 – legjobb anime/cartoon kosztüm – (WoW – Night elf druid T6 set) – jelölés

2011 – EuroCosplay hazai válogató, egyik hazai képviselő (WoW – Night elf druid T6 set)

2011 legjobb cosplayese szavazás

2012 – legjobb előadás (A MondoCon fantomja – Lazy Town – Rosszvér Robi) – jelölés

2012 – legjobb előadás (Egy csipetnyi fejetlenség – Chip & Dale: A Csipet Csapat – Sziporka) – jelölés

2013 – legjobb technika (League of Legends – Caitlyn) – jelölés

2013 – legjobb előadás (Team V: Naraku és a farkasok – Inuyasha – farkas Kouga falkájából) – jelölés

2013 – legjobb koreográfia (Team V: Naraku és a farkasok – Inuyasha – farkas Kouga falkájából)

2013 – League of Legends verseny 1. hely (League of Legends – Caitlyn)

2013 – közönség kedvence (Tetrificus Totalus – Harry Potter – Luna Lovegood) – jelölés

2013 – legjobb előadás (Tetrificus Totalus – Harry Potter – Luna Lovegood)

2014 – közönség kedvence (Assassin’s Creed IV: Black Flag – Lady Black) – jelölés

2015 – legjobb csoport (Két kőkorszaki szaki – Wacky Races – Slag Brothers) – jelölés

2015 – közönség kedvenc csoportja (Két kőkorszaki szaki – Wacky Races – Slag Brothers)

2015 – közönség kedvenc előadása (MC Frollo and the Bad Girls – Hamupipőke – Anastasia Tremaine) – jelölés

2015 – legjobb előadás (MC Frollo and the Bad Girls – Hamupipőke – Anastasia Tremaine)