Okkidot látványos jelmezeiről ismerhetitek a legjobban. 2006-ban kezdett el cosplayezni, majd pár év kihagyás után, 2009-ben visszatért a mezőnybe és azóta is szenvedélyesen készíti sorban a szebbnél szebb kosztümöket. 2010-ben az először megrendezésre kerülő EuroCosplay versenyen ő lett az első magyar kijutó aki Londonban képviselhette hazánkat.

star_of_hope_by_xxanemonaxx-d34q40s.jpgAdatlap:
Név: Jobbágy Ildikó Melinda
Nick: Okkido
Születési dátum: 1984. december 9.
Csillagjegy: Nyilas
Szülőváros: Kazincbarcika
Foglalkozás: Nyelvtanár, webszerkesztő
Kedvenc anime/manga: Samurai Champloo, Vampire Hunter D, Paradise Kiss, Crayon Shin Chan
Kedvenc zenei stílus/előadó: gothic, synthpop, industrial / Faith and the Muse, David Bowie, Siouxsie and the Banshees, The Cure, Depeche Mode, Nine Inch Nails és még sok más
Kedvenc film: Labyrinth, Dangerous Liaisons, Sleepy Hollow
Kedvenc videójáték: American McGee’s Alice sorozat, Vampire The Maquerade – Bloodlines, Lineage II, Dawn of War sorozat és még sok más – meglehetősen kocka vagyok
Háziállat/Kiskedvenc: Nincs, de célkitűzésem, hogy újra legyenek lovaim… Legalább kettő.

Mióta cosplayezel és mi inspirált téged abban, hogy elkezd?
2006 nyarán vettem részt életem első anime-manga találkozóján, Miskolcon, ahol cosplayversenyt is rendeztek. Már akkor nagyon megmozgatta a fantáziám a dolog – főleg a győztes Angel Sanctuary csoport miatt, akiknek a jelmezei kimagaslottak a mezőnyből. Annyira fellelkesültem, hogy a következő conra már jelmezzel készültem, és a Samurai Champloo egyik főszereplőjének, Jinnek a bőrébe bújtam – történt mindez 2006. októberében, így innen számítható cosplayes pályafutásom kezdete. Való igaz, az első próbálkozásom nem volt egy bonyolult konstrukció, de az a dolog, ami már a kezdetektől a mai napig inspirál a cosplayjel kapcsolatban az a kihívás, hogy a „semmiből” alkossak valamit a két tulajdon kezemmel.

Mint sokan tudjuk Neked mindig nagyon részletes, és gyönyörű jelmezeid vannak. Általában mennyi ideig szoktál egy cosplayel bíbelődni, valamint mennyi időbe telik felölteni azt magadra?
Köszönöm szépen. Azt hiszem, a leglassabban, legkörülményesebben dolgozó cosplayerek egyike lehetek. A legrövidebb idő alatt elkészült jelmezem munkálatai is öt hónapot vettek igénybe, de az eddigi csúcstartó a legújabb projektem, melyen már kilencedik hónapja dolgozom szünet nélkül. Átlagban, úgy gondolom, hat-hét hónapot bíbelődök egy cosplayjel. A jelmezek felöltése fél óránál nem szokott több lenni, ha a sminkelést nem számítjuk. Esther Blanchett királynői ruhája volt talán az egyik legextrémebb ezen a téren, ahol a sminkkel együtt több, mint egy óra volt a készülődés – ha volt segítségem.

Az eddigi jelmezeid közül van e kedvenced? Ha igen, miért pont az?
Nem tudnék választani közülük, mindegyik valamilyen okból kiérdemelte nálam a „leg” jelzőt. Minden egyes cosplayemnek külön története van, és mindegyiket szeretem. Általában az aktuális jelmezemre gondolva szokott a leghevesebben verni a szívem, mert akkor épp folyamatban van egy rég dédelgetett álom megvalósítása. Sokszor magát a készítési folyamatot jobban élvezem, mint magát a nagy napot, amikor felöltöm a munkám gyümölcsét.

A cosplayen kívül van még valamilyen hobbid?
Sajnos, túl sok hobbim van, így nem mindig jut mindegyikre idő. Nagyon fiatal korom óta lovagolok, foglalkozom lovakkal. Sajnos, erre az utóbbi években nem volt rendszeresen lehetőségem, de a közeljövőben szeretnék újra legalább két saját lovat tartani. Ezen kívül érdekelnek a harcművészetek, és hosszú évekig kendoztam, amire sajnos a hektikus napirendem miatt manapság nem tudok időt szakítani – de ezt is szeretném folytatni, minél hamarabb. Nagyon érdekel a történelem, és hadtörténészként főleg az egyenruhák és a fegyverek fejlődése, valamint az egyes emberek teljesítménye inspirál leginkább. Kedvenc korszakom a 19. század, és annak viselettörténete. Mivel elég sokat utazom, az üres órákat főleg olvasással töltöm ki. Nagy könyvmoly vagyok, és gyűjtögetem a könyveket, hogy egyszer megtölthessek velük egy könyvtárszobát. Szintén kiskorom óta foglalkozom képzőművészetekkel, főleg rajzzal és festészettel, és voltam olyan szerencsés, hogy két kiállításon is megmutathattam néhány munkám. Természetesen a zene sem maradhat ki az életemből, több hangszeren is játszom. Legújabb kedvenceim a számítógépes zeneszerkesztés és a billentyűs hangszerek. A színjátszás és a szerepjáték is kedvelt időtöltéseim közé tartoznak. Leginkább az élő szerepjátékokat preferálom, mivel ekkor is jelmezeket kell készíteni, és meg kell teremteni az atmoszférát, hogy minél korhűbb legyen az adott játékalkalom. Szeretek sütni-főzni, új ízeket kóstolni.  Ezen kívül a kevésbé aktív hobbijaim közé tartozik a bonsai- és orchidea gondozás; valamint a nyelvtanulás, ami már-már szakmai ártalom. Nagyon érdekesnek találom az etimológiát.

Szoktál kijárni külföldi cospalyes vagy jelmezes témájú rendezvényekre?
Egyelőre nem, de komolyan fontolgatom, hogy részt veszek németországi cosplayes rendezvényeken az elkövetkezendő években. Továbbá szeretnék egyszer eljutni San Diegoba, a Comic Conra. Nagy élmény belecsöppenni egy külföldi cosplayer közösségekbe, ahol teljesen más a mentalitás, mint kis hazánkban.

Milyen cosplayek várhatóak tőled a közeljövőben?
Egy hosszabb időre félreteszem a manga/anime ihletésű jelmezeket, és olyan projektekbe kezdek, amelyekkel kicsit feleleveníthetem kedvenc filmes karaktereim. Felidéztem pár régi emléket, és jó lenne kicsit visszarepülni a gyermekévekbe azáltal, hogy néhány szeretett szereplő bőrébe bújok. Az eddigi cosplay választásaim meglehetősen lányosak, csillogósak, hercegnősek voltak. Az elkövetkező években a másik oldalam is megmutatom, így a gyermekkori fantasy filmemlékek mellett erős szerepet fog kapni a horror is… Kicsit tudathasadásos állapotnak tűnhet, de mindenkinek több arca van. Meglepetésként még erre az évre beterveztem egy crossplayt is, remélem, marad rá kapacitásom. További részleteket nem fedhetek fel, de annyit ígérhetek, hogy a korábbi, főleg varrásos munkát igénylő jelmezeim után, most leginkább építős, tőlem eddig szokatlan technikákat felvonultató cosplayek várhatóak.

Van valamilyen tanácsod vagy tapasztalatod, amit megosztanál a kezdő cosplayesekkel?
Nehéz kérdés, mivel nem tartom magam autoritásnak ebben a tekintetben (sem), azonban az alábbi apróságok nálam nagyon jól beváltak. A cosplay akkor is jó, ha egyszerű. Érdemes betartani a fokozatokat karakterválasztásnál, hogy folyamatosan felmérhessük képességeinket. Ha megvan a kiválasztott karakter, készítsünk tervet. Ha rászánjuk az időt, és képesek vagyunk tartani egy ütemtervet, az már fél siker, mivel az idő talán még a pénznél is kritikusabb kérdés. Ne féljünk a kísérletezéstől, mert meglepően egyszerű, de látványos megoldásokra lelhetünk, meglepően szűk költségvetéssel is. Ne sajnáljuk az időt a legmegfelelőbb alapanyagok beszerzésére, ne alkudjunk meg szín és textúra terén. Ne adjuk fel, ha valami elsőre nem úgy sikerül, ahogy terveztük. Sokakat az riasztja vissza a cosplaytől, hogy úgy vélik, nincs türelmük hozzá. Úgy vélem, a cosplayhez, vagy bármihez, amit az ember a kezeivel végez, nem szükséges türelem, mivel a munka végén látjuk, hogy van eredménye a több órás ügyködésünknek. Minden egyes cosplay egy új tapasztalat, amiből tanulhatunk, hogy a későbbi jelmezeink még jobbak lehessenek. Ami szerintem még nagyon fontos, az az, hogy ne azért válasszunk ki egy karaktert, mert ránézésre tetszik nekünk. A cosplay akkor teljes, ha megragadjuk a szereplő személyiségét is – nem elég a pontos technikai kivitelezés. Egy lélek nélküli cosplay még azoknak is feltűnik, akik különben nem ismerik az adott karaktert, filmet, animet. Végezetül pedig, ne vállaljuk túl magunkat – ezt sajnos nekem is meg kellett tanulnom. Nem kell minden conra új jelmezt vinni, nem szól meg senki, ha egy rendezvény két napján nem két új cosplayben jelenünk meg. Érdemesebb tolni egy projektet, mint egy befejezetlen jelmezben szomorkodni végig a napot.

Eddigi cosplayes díjak:
2007. július: NyaCon, Nyíregyháza – Freya (Chobits) – Legjobb csoportos cosplay 2. helyezés
2010. április: MondoCon – Esther Blanchett, Queen of Albion (Trinity Blood) – Legjobb kosztüm, Közönség kedvence, Eurocosplay selejtező
2010. október: Õszi MondoCon – Caterina Sforza (Trinity Blood) – Legjobb technika
2011. május: Tavaszi MondoCon – Haydée Tebelin (Gankutsuou) – Közönség kedvence
2011. augusztus: HoldfényCon – Elven Mystic Muse (Lineage II) – Legjobb anime/videojáték jelmez
2012. április: Tavaszi MondoCon – Mary Spencer (Trinity Blood) – Legjobb technika

Elérhetőségek:
http://okkido.cosplay.hu/
https://www.facebook.com/pages/Okkido-cosplay/204336209583844
http://xxanemonaxx.deviantart.com/
https://cosplay.hu/gallery2/main.php?g2_itemId=51827

Mondo megjelenések:
2010.06./1 Hókirálynő egerből
2010.12. EuroCosplay
2011.01./2. HIP Stúdió – Fotósorozat