Új webes rovatunk első alanya Szoóh Gabriella a.k.a. Mantis, akit valószínűleg az egyik legismertebb magyar crossplayesként tarthatunk számon.  Az elmúlt évek során mindig kiemelkedően jó kosztümökkel és vicces performance előadásokkal nyűgözött le minket és a közönséget.

Amagic_blood_by_nemesisz_moon-d48pbol.jpgdatlap

Név: Szoóh Gabriella
Nick: Mantis
Csillagjegy: Rák/nyúl
Foglalkozás: Vámpír
Kedvenc anime/manga: Sailor Moon
Kedvenc zenei stílus/előadó: HIM, Rammstein, Depeche Mode, Ákos
Kedvenc film: Interjú a vámpírral, 2001 Űrodüsszeia, Watchmen
Kedvenc videójáték: Doom? XD
Háziállat/Kiskedvenc: Pók a sarokban

Mikor csöppentél bele a cosplayes világba és mi fogott meg benne?
2006 nyár elején találkoztam először más animésekkel a Nyíregyházi Anime Meet (NyAmee) egyik találkozóján, és épp fényképeket mutogattak a legutolsó rendezvényről, ahol többük be is öltözött. Nagyon megtetszett a dolog, előzőleg is már bele-belefutottam egypár képbe a neten, ezért elhatároztam, ha sikerül egy ilyen rendezvényre eljutnom, akkor én is beöltözök. 2006 őszén sikerült is, életem első conja, irány egyből a cosplayverseny!… onnantól pedig egyenes út vezetett a kénköves pokolbaaaa akarom mondani, a cosplayezés világába. Ami nálam mindig is szempont volt, már a kezdetekben is, az a karakter jelleme, személyisége. A ruha mindig másodlagos. Én szeretem eljátszani azt, akit cosplayezek, nem csak egyszerűen magamra öltök valamilyen ruhát, mert tetszik. Nekem KELL, hogy ismerjem a karakter, hogy tudjak azonosulni vele, hogy átérezzem. Animét nézve szimpatizálhat az ember egy-egy karakterrel, de jelmezben megvan a lehetősége, hogy tényleg ő legyen.

Miért pont a crossplayt részesíted előnyben?
Első ihletésem crossplayre a Sailor Moon musicalekből jött, ahol néha a férfi karaktereket is nők játsszák. Továbbá átlagban elmondhatom, hogy a kedvenc karaktereim java férfi, és mivel jobbára a kedvenc karaktereimet akarom cosplayezni, ezért az egyenlet adja magát. És kényelmes. Ami nem egy utolsó szempont.

Amikor a barátaid és a családod értesültek erről a hobbidról, mi volt az első reakciójuk? Támogatták ezt a döntésed vagy ellene voltak?
A családom támogatni annyira nem támogatja, mind a mai napig, bár már hozzászoktak 6 év alatt, hogy nálam mindig készül valami, hogy mindig
van egy következő verseny, amire éppen varrok vagy ügyködök valamin. A barátaim annál inkább támogatnak, hisz legtöbbjük animés és cosplayer is, ha tehetjük, együtt öltözünk be.

Általában hány jelmezt készítesz el egy év alatt?
Kezdetben ahány con volt, annyi jelmezt készítettem, tehát éves szinten 3-5. De ahogy nemcsak egyre több con lett, hanem más különböző
rendezvények is megszaporodtak, így a szám is felugrott, jelenleg az évi 10 az átlag. Természetesen ezek között van a teljesen egyszerűtől a
több hónapos munkát igénylő jelmezig szinte mindenféle-fajta-nemű. Nálam a mennyiség előnyt élvez a minőséggel szemben: minél többféle jellemű
karakter bőrébe bújhatok bele, annál jobb. Szeretem a változatosságot. Ugyanakkor ez sem megy a minőség rovására, hisz egy egyszerű(nek tűnő) ruha is rejthet nagy kihívásokat – gondoljunk csak bele, ha nincs tele dísszel, minden szabási és varrási hiba látszik!

Van olyan karakter, aki nagyon a szívedhez van nőve és több ruháját is el szeretnéd készíteni? Ha igen, kicsoda és miért?
Több is akad. Általában azok, akik jellemét nagyon szeretem és jól érzem magam a bőrükben. Emellett pedig több olyan ruhájuk is van, ami tetszik és meg szeretném csinálni.
Két legnagyobb animés fandomom a Sailor Moon és a Prince of Tennis, és kitűztem célul, hogy a 10 lányt valamilyen formában fogom cosplayezni az előbbiből, míg az utóbbiból a 9 fő iskolából egy-egy karaktert.

Van valamilyen tanácsod azoknak, akik most kezdtek bele a cosplayezésbe?
Ne hasonlítsák magukat másokhoz – persze úgyis fogják, de egy kezdő semmiképp se egy tapasztalt, veterán mellé álljon oda, és szörnyülködjön azon, hogy mennyire rossz lett az első jelmeze a másikhoz képest. A kezdő versenyzők pedig ne akadjanak ki azon, ha nem nyernek legelső alkalommal – tapasztalat, kemény munka, igényesség, tanulás és mindenekfelett egy jó ötlet az, amivel sokat el lehet érni. Ha mindenképp meg akar valakinek felelni, az csak saját maga legyen – mert általában önmagunk vagyunk a legszigorúbb kritikusok magunkkal szemben. És ha végül sikerül olyat alkutnunk, ami tetszik nekünk, akkor már mindenki más véleménye másodlagos. (Persze a konstruktív(!) kritika mindig értékelendő.)

Eddigi cosplayes díjak
2008 GyőriCon – Legjobb csoport (perf) – Count D
2009 SakuraCon – Legjobb karakteralakítás (perf) – Wonderweiss Margera
2009 NyáriCon – Legjobb csoport (zsűri/közönség – craft) – Ion Fortuna
2009 AnimeKarácsony – Legjobb előadás (perf) – Kaidou Kaoru
2010 SakuraCon – Közönség kedvence csoportos (craft) – Paine
2011 MondoCon – Legjobb csoport/Közönség kedvence (craft) – Vaclav Havel
2011 MondoCon – Legjobb csapat/Közönség kedvence (perf) – HongKong
2011 MondoCon – Legjobb előadás csoportos (perf) – Fekete ember
2012 CosplayerExpo – Legjobb csapat (perf) – Liechtenstein
2012 MondoCon – Legjobb koreográfia (perf) – Fuji Yuuta
2012 HoldfényCon – Legjobb csoport (perf) – Tybalt
2012 AnimeKarácsony – Zsűri kedvence (craft) – Pac-Man
2013 MondoCon – Legjobb original (craft) – Wrath
2013 MondoCon – Legjobb koreográfia (perf) – Naraku
2013 NyáriMondoCon – Legjobb csoport (perf) – Ciel Phantomhive
2013 MAT AnimeCon – Legkreatívabb csoport/Közönség kedvence (craft) – Aladdin
2013 AnimeKarácsony – Legjobb előadás (perf) – Draco Malfoy/Tetris
2014 AniNite – Classic Cosplay 1. hely (craft/perf) – Ryuuzaki Umi
2014 Őszi MondoCon – Legjobb original (craft) – Queen of the Night
2014 Őszi MondoCon – Legjobb előadás (perf) – Ryuuzaki Umi
2015 MondoCon – Közönség kedvence (craft) – Slag brothers
2015 MondoCon – Legjobb előadás (perf) ¬- Drizella
2015 AniNite – Character Cosplay 2. hely (perf) – Hibiki Ryoga
2015 Őszi MondoCon – Legjobb humor (perf) – ”Elsa”

Mantis elérhetőségei, galériái
DeviantArt: http://nemesisz-moon.deviantart.com
Cosplay.com http://www.cosplay.com/member/83231/costumes/

Mondo cikkek

2010.03. Stratégiai útmutató a férfiléthez: Crossplay lányoknak – Letöltés (PDF)