Folytatjuk külföldi conos beszámolóinkat, és ezúttal egészen Európa nyugati felébe, Hollandiába látogattunk. Hágában rendezték meg ugyanis Hollandia fő animés rendezvényét, az Animecon 2014-et, június 13-15-én. A helyszín a World Forum konferenciaközpont volt, mely számos belső teremmel, egy szép színházteremmel, és tágas külső térrel is rendelkezett. Alább olvashatjátok Yuriko részletes beszámolóját a rendezvényről, és a cosplayversenyről.

Bátran elmondhatjuk, hogy erősen nemzetközi rendezvényről beszélhetünk, rengeteg volt a látogató a közeli országokból, mint pl. Belgium, Németország, Anglia, stb.
A nemzetközi jellegre való tekintettel az összes program és a konferálás is angolul megy. A rendezvény 3 napos volt, ebből pénteken Origa koncert volt az egyik fő program. Origát valószínűleg sokan ismeritek, többek között olyan betétdalok, openingek, stb. kapcsán működött közre, mint pl. Escaflowne, Ghost in the Shell, Macross, Final Fantasy XIII-2, stb. Szomorúan tapasztaltuk viszont, hogy annak ellenére mennyire sokan voltak a conon már pénteken is, magára a koncertre alig ült be valaki. Egyrészt Origa ennél azért nagyobb közönséget érdemelt volt (tekintve hogy azért nem kis névről van szó), másrészt ez valahol talán azt mutatta, hogy a mostani átlag animés közösség egyre inkább már csak a mainstream dolgok iránt mutat érdeklődést.

De beszéljünk magáról a cosplayről is kicsit, általánosságban. Azt hiszem nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a színvonal magas. Ennek persze lehet oka az is, hogy talán többet tudnak jó minőségű alapanyagokra fordítani, meg persze egyéb más is, ezt most nem szándékozom annyira kielemezni. Itt is még mindig a lányok vannak többségben, de azért szép számmal képviseltette magát a másik nem is. Természetesen itt is sokan öltöztek be versenyen kívül, és meglepően sok volt a crossplay a fiúk részéről is (azonban itt nem a poén alapú crossplayt kell érteni, a srácok többsége komolyan gondolta).

Az említett magas színvonal azonban nem csak magukat a ruhákat, kiegészítőket jellemezte. Nagyon sok jó előadást láttunk a színpadon, sok kreativitással. Bár az összes fellépőt nem láttuk, de ettől függetlenül elmondhatjuk, senkinél nem volt az az érzésünk hogy felkészületlenül, terv nélkül lépett volna színpadra, a „nem nagyon volt ötletem, de színpadra akarok menni, majd valamit csinálok” stílusban. Egyébként a versenyekre elég részletes adatlapot kell kitölteni, pontos színpadi tervekkel, mindenre részletesen kitérve.

Többfajta cosplayversenyre lehetett nevezni, ezek többsége azonban holland állampolgársághoz volt kötve (Eurocosplay, WCS, ECG, Yamato Cup), emellett lehetett nevezni a „standard” cosplayversenyre egyéni illetve csoportos kategóriában – ez utóbbiak bárki számára nyitva álltak. Szintén bárki nevezhetett original kategóriába is, mely annyiban különbözött a hazaitól, hogy itt egy már létező karaktert kellett alapul választani (pl. egy pokemon emberi alakban, vagy ide tartoztak a My Little Pony emberi verziós cosplayek is).

A zsűritagok többsége olyan ismert cosplayesekből állt, mint Yaya Han, Kamui, Reika, Yuegene Fay, TeaYeon Kim és Andrea Vesnaver, akik felváltva zsűriztek a 3 nap alatt. Kamui megdicsérte és külön kiemelte – aminek én nagyon örültem – hogy én vagyok az első akit látott, hogy az N7-es páncélt jórészt worblából készítette el, mivel általában az EVA jellemző.

A versenyen egyébként nincs külön craft és perf, mindkettőben teljesíteni kellett. A délelőtt folyamán zajlott a ruhák pontozása, délután pedig az előadások zsűrizése.

A verseny napján az időm nagy részét így végül a színfalak mögött töltöttem az első emeleten, de kaptunk egy nagy síkképernyős tévét, melyen figyelemmel kísérhettük a versenyzőtársainkat a színpadon. Az előadáshoz külön készítettem plusz egy kiegészítőt, így egy M8 Valkyrie és egy Omni tool társaságában léptem színpadra. A fénykéréseket sajnos nem tudták maradéktalanul kezelni, mivel a fénytechnikus segítője lebetegedett, ő pedig egymagában nem tudta pontosan követni a kéréseket. Így egy kicsit tovább voltam sötétben a kelleténél, de így sem volt annyira problémás. Utólag is köszönet Nari-nak a felvételekért. 🙂

Bár sokat nem lehetett látni/hallani a színpadról, úgy éreztem a közönségnek bejött, illetve a zsűrinek is, mert sikerült megnyernem az egyéni kategóriát~
Ezúton szeretnék köszönetet mondani azoknak akik szurkoltak, és külön a kis magyar csapatnak is (Nari, Phanney, Hiku, Kriszti), akik a díjátadón bekiabálták hogy „hajrá Magyarország!” – nagyon megleptetek, köszönöm~ 😀

Bár én személy szerint szórakozásból versenyzem, és nem a nyereményekért, azért ha valakit érdekel: a nyertes itt az oklevélen kívül semmi egyebet nem kap, kivéve a speciális versenyek nyertesei – pl. Eurocosplay – ahol értelemszerűen maga az utazás a díj.

A fentebb említett neves cosplayesek egyébként pulttal is rendelkeztek a boltos részlegben, ahol a szokásos posztereket és egyebeket lehetett tőlük vásárolni (illetve ha már ezáltal a közelükbe jutottál, akkor kihasználhattad a lehetőséget egy autogramra és közös fotóra is).
Különböző előadásokat is tartottak, néhányan saját tolmácsot is hoztak.

De hogy említsünk egy kis negatívumot is. Ami számunkra rettenetesen zavaró volt, az a szigorú házirend. A magunknál tartható táska maximális mérete 1 liter űrtartalmú lehetett (ez kissé furán hangzik, de így állt a szabályzatban), minden egyebet le kellett adni a ruhatárban, ami előtt folyamatosan hosszú sor kígyózott. Szerencsére azért nem kötöttek bele az ettől kicsit nagyobbacska táskákba, így a válltáskámat gond nélkül tudtam viselni. Ami viszont igazán bosszantó volt, az a fényképek és videók túlzott mértékű korlátozása. Az természetesen érthető, ha pl. egy meghívott híresség, énekes, menedzsere nem járul hozzá fényképek készítéséhez – ez volt a helyzet például Origa esetében. Vagy pl. hogy folyosón nem fényképezünk arcba olyan cosplayest, aki éppen eszik. De például tilos volt a vakuhasználat és a felvételek készítése a termekben, így a cosplayversenyen is – erre a színpad termében cirkáló 6-8 biztonsági őr kényesen ügyelt. Akinél észrevették, azonnal töröltették a felvételt. A szabályokat olyannyira betartották, hogy pl. volt olyan „szabályszegő”, akit valamelyik conos társa „jelentett fel” valamelyik őrnél. De olyan esetünk is volt, amikor a folyosón egy csoportot 2 fotós is fényképezett, mi pedig elkattintottunk egy fotót harmadikként, erre az egyik fotós közölte velünk, hogy mi nem készíthetünk képet, előbb mi is kérjünk a csoporttól engedélyt. Hát igen, más ország, más nemzet, más szokások…

Sikerült sok emberrel – cosplayesekkel, szervezőkkel, látogatókkal – beszélgetnem, mindig nagy élmény meghallgatni mások történeteit, tapasztalatot cserélni, megismerni más országbeli szokásokat. És nem utolsó sorban végre sikerült találkoznom N8e-val, aki számos conon megfordult már mint fotós, és akinek a neve már igen ismert az európai közösségben. Felkért egy photoshoot-ra az N7-esemben, amit a szombati napon le is zavartunk, és bár az erős szél eléggé nehezítette a dolgunkat, szerintem így is nagyon jó képek születtek.

Összességében azt mondhatjuk, hogy egy igen jó hangulatú, magas színvonalú rendezvényről van szó, helyenként túlságosan is (szerintünk szükségtelenül) szigorú szabályokkal, de ettől függetlenül – néhány bosszús pillanattól eltekintve – nem élveztük kevésbé.
Mi nagyon jól éreztük magunkat, és amennyiben tehetjük (pontosabban ha pénztárcánk engedi), ott leszünk jövőre is.

– Yuriko –

: Nari képei :

: Thomaso képei :